Tips memasak maggi:
1. paras air hendaklah sama dgn paras mee atau lebih sedikit kalau nak campur dgn sebiji telur.
2. mula dengan air biasa,letak mee kemudian baru hidupkan api.
3.apabila air sudah mula mendidih gunakan garpu untuk mengacau mee supaya ianya terurai..
4.ketepatan masa amat kritikal untuk memastikan mee tidak terlalu kembang.
5. apabila buih mendidih mula mengerumuni mee tersebut,angkat mee..jangan dibiarkan lama kerna mee maseh melalui proses pemanasan (carry over cooking)
6.Tuang mee ke dalam mangkuk dan airnya cukup2 paras mee tersebut.
7.Letakkan perencah dan kacau hingga sebati
8.Makan ketika panas dan sembunyi2 kalau xnak kongsi dgn isteri,anak,adik beradik,saudara mara atau kawan2 yg malas nak buat maggi sendiri..
p/s: kalau maggi perisa ayam aku suka simpan sos cili sikit.. or cili padi & perah limau.. perghhh memang semangkuk tu tak boleh nak kongsi punya la..... perrgghhhh
credit to :
Chef Yen
4 comments:
hahahah.. menyesal aku baca post ni... resepi bujang nih...
boleh tahan neh..masak megi punya respi.huh..ada masa ngidam jgk mlantak megi neh..leh cuba neh..hik3
zaman duk asrama dulu...pakai heater letak dalam gayung pun jadi...heheh...
Makanan rasmi masa ITM dan zaman bujang dulu-dulu....waktu tengah malam & hari hujan....
Post a Comment