Friday, February 17, 2012

MARI KITA LAYAN LAGU KPOP GRINDCORE!!!



LAMA DAH AKU TAK BUAT VIDEO DEDICATION.... KALI NI AKU BUAT DEDIKASI KEPADA SEMUA PEMINAT KPOP SEANTERO BENUA....
P/S: SILA TENGOK VIDEO SAMPAI ABIS... BEST... DRUMMER DIA MMG GRINDCORE ABIS

 

Thursday, February 16, 2012

HIS FIRST WORD...



 Pagi ni masa bersiap pi keja then terpacul dari mulut brader perkataan "MAMA"... 
Maka secara rasminya first word beliau adalah "MAMA"... 
Gambar latest heheheheh dah nak masuk 8 bulan dah.... gigi baru ada dua...

p/s: kalau dia kata "PAPA" tadi memang sah aku terus belikan dia sebijik gitar ESP ANCHANG STAR....


... harap2 second word dia "PAPA" la plak hehehehehehe so masih ada harapan...

I'M JUST SAYIN...



Sapa Tomas?? Klik SINI

IMAGINE A WORLD WITHOUT MUSLIMS



Without Muslims you wouldn’t have:

Coffee

Cameras

Experimental Physics

Chess

Soap

Shampoo

Perfume/spirits

Irrigation

Crank-shaft, internal combustion engine, valves, pistons

Combination locks

Architectural innovation (pointed arch -European Gothic cathedrals adopted this technique as it made the building much stronger, rose windows, dome buildings, round towers, etc.)

Surgical instruments

Anesthesia

Windmill

Treatment of Cowpox

Fountain pen

Numbering system

Algebra/Trigonometry

Modern Cryptology

3 course meal (soup, meat/fish, fruit/nuts)

Crystal glasses

Carpets

Checks

Gardens used for beauty and meditation instead of for herbs and kitchen.
University
Optics
Music
Toothbrush
Hospitals
Bathing
Quilting
Mariner’s Compass
Soft drinks
Pendulum
Braille
Cosmetics
Plastic surgery
Calligraphy
Manufacturing of paper and cloth

It was a Muslim who realized that light ENTERS our eyes, unlike the Greeks who thought we EMITTED rays, and so invented a camera from this discovery.

It was a Muslim who first tried to FLY in 852, even though it is the Wright Brothers who have taken the credit.

It was a Muslim by the name of Jabir ibn Hayyan who was known as the founder of modern Chemistry. He transformed alchemy into chemistry. He invented: distillation, purification, oxidation, evaporation, and filtration. He also discovered sulfuric and nitric acid.

It is a Muslim, by the name of Al-Jazari who is known as the father of robotics.

It was a Muslim who was the architect for Henry V’s castle.

It was a Muslim who invented hollow needles to suck cataracts from eyes, a technique still used today.

It was a Muslim who actually discovered inoculation, not Jenner and Pasteur to treat cowpox. The West just brought it over from Turkey

It was Muslims who contributed much to mathematics like Algebra and Trigonometry, which was imported over to Europe 300 years later to Fibonnaci and the rest.

It was Muslims who discovered that the Earth was round 500 years before Galileo did.

The list goes on………..

Just imagine a world without Muslims. Now I think you probably meant, JUST IMAGINE A WORLD WITHOUT TERRORISTS. And then I would agree, the world would definitely be a better place without those pieces of filth. But to hold a whole group responsible for the actions of a few is ignorant and racist. No one would ever expect Christians or White people to be held responsible for the acts of Timothy McVeigh (Oklahoma bombing) or Andreas Brevik (Norway killing), or the gun man that shot Congresswoman Giffords in head, wounded 12 and killed 6 people, and rightly so because they had nothing to do with those incidents! Just like the rest of the 1.5 billion Muslims have nothing to do with this incident!

http://www.independent.co.uk/news/science/how-islamic-inventors-changed-the-world-469452.html

http://articles.cnn.com/2010-01-29/world/muslim.inventions_1_hassani-inventions-muslim?_s=PM%3AWORLD

http://www.ummahedinburgh.co.uk/radio/files/Muslim-Invention-Article.pdf


Wednesday, February 15, 2012

VALENTINE INI DALAM SEJARAH



HARI NI GENAP LA SETAHUN KISAH AKU NGAN IRON MAIDEN... ARRGGGHHH KEJADIAN HARI TU MASIH SEGAR DI DALAM KEPALA OTAK AKU.... ARRGGHHH!!!!! 

 UNTUK MENGETAHUI KISAH - KISAHNYA SILA KLIK KAT SINI

Friday, February 3, 2012

BUSKER YANG BERBUSKING



Sejak akhir - akhir ini area Kota Kinabalu dilanda demam BUSKING.... Tiba - tiba sales ukelele meningkat naik. Sebenarnya ini adalah satu perkembangan yang sihat. Kalau dulu pemusik jalanan di pandang serong namun kini ramai yang nak jadi busker...

Tapi setakat mana, attitude seorang pemusik jalanan itu hadir dalam jiwa seseorang busker... kalau dulu setahu aku busker ini adalah pemusik underground yang menentang arus mainstream dimana kreativiti musician dikawal oleh syarikat rakaman. Namun sekarang ni artis AF pun busking... adakah industri musik kita sudah semakin terbuka?? ataupun hanya sekadar mengikut trend semasa???

Sekarang aku ingin fokus kepada konteks di Kota Kinabalu plak, setahu aku di Kota Kinabalu hanya ada seorang yang benar2 seorang busker ataupun pemusik jalanan.... aku tau/nampak (tapi tak kenal) uncle ni sejak aku kecil lagi era tahun 80'an. dari dulu hingga kini dia masih berada ditempat yang sama bermain alatan kegemarannya iaitu sebuah biola.
Uncle ni korang boleh jumpa dia di kaki lima berdekatan dengan klinik Dr. Suzain menuju ke arah Bangunan Wisma Merdeka, Kota Kinabalu.

Tujuan aku menulis ni bukan nak memperlekehkan para busker2 kat Kota Kinabalu, ada di antara mereka juga terdiri daripada rakan2 aku. Ada diantara mereka juga pernah aku join sekaki berbusking di salah sebuah shopping mall di Kota Kinabalu.



Persoalannya... setakat mana keinginan korang nak berbusking.. adakah setakat nak ikut trend? nak tackle ciki? nak cari duit? minat(bullshit)? apa kata sekali sekala kita busking join uncle biola tu amacam?? Kalau korang tanya aku? hehe aku tak suka busking2 ni aku lebih prefer stage performance hahahaha baru la glamer

bukan nak meninggi diri tapi terus terang la aku cakap kalau nak berbusking ni korang kena mempunyai vocab or music library dlm otak yang luas... penguasaan alat musik yang baik, suara tak payah adjust kat mixer pun sedap.... malangnya aku takder semua tu hehehehehehe tulah aku tak suka busking2... menempel kat tepi2 orang busking main kastenet boleh la hehehehehehe.

Sebelum aku ingin mengakhiri entri kali ni aku nak share ngan korang video2 bebudak kat negara jiran kita busking... boleh tahan juga drg ni.. true talent!!!!!!
 
 ---

------
cubalah anak2 kecil peminta sedekah di bandar kota kinabalu sama macam drg ni maka hidup mereka mungkin akan lebih baik.


yang ni plak versi orang dewasa....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT