Thursday, July 30, 2009

SEPETANG BERSAMA KUMPULAN MI SCUSI: SESI LATIHAN PERTAMA DGN DRUMMER BARU

Agak lama aku tak up date blog aku.. apatah lagi update cerita pasal band aku... errr padahal tujuan mula aku buat blog ni ada untuk promotekan band aku Mi Scusi... errr last2 citer pasal mi scusi takder la banyak sangat tercatat dalam blog ni.... heheheh mungkin pasal org2 dalam band Mi Scusi ni semuanya pemalu - pemalu belaka (hahaha mcm sial). Kalau korang yang ikut perkembangan blog ni pasti korang perasan yang citer aku ngan band Manggas lagi banyak banding ngan Mi Scusi hehehehehehehe. 

Mi Scusi Yang Terumbang Ambing Tanpa Pemain Drum. *zul cucuk hidung sebagai alert H1N1

Ok la baru - baru drummer asal yang mana antara orang yang bertanggungjawab di dalam penubuhan band  Mi Scusi En. Mie Evilyn telah mengambil keputusan untuk keluar dari Mi Scusi atas faktor komitmen beliau terhadap kerja. Beliau merasakan amat sukar untuk membahagikan masanya untuk sesi latihan yang dibuat seperti selalu.... Sebagai langkah terbaik bagi beliau dan juga band dia mengambil keputusan utk keluar isk walaupun dah kitaorg pujuk2 rayu dia tetap ngan keputusannya... Oleh itu, dengan berat hati kitaorang terpaksa juga lepaskan dia... nak paksa camner kan dah dia ngaku yang dia tak boleh komit... isk paksa2 pun tak guna.. at least dia terus terang la kat kitaorang tak main lesap gitu jer.... aku tau tindakan beliau tu untuk kebaikkan band juga.

Dlm Kenangan Mie Evilyn Bersama Mi Scusi

Aku berat hati nak lepaskan si Mie ni bukan pasal apa... untuk pengetahuan korang, line up Mi Scusi terdiri daripada aku, zul cho dan mie ada gandingan yang paling mantap pernah aku jumpa sejak aku terlibat ngan band pada tahun 1996.. line up ni la yang paling happening, satu kepala, sporting dan paling best chemistry kitaorang mmg sebati.... kekadang main kenyit2 mata dah tau apa yang mau dikatakan (statement ni aku ekzejeretkan sikit hehehe).. korang boleh bayangkanlah bertapa kamcingnya kita orang.... zul dan cho tu dah boleh diistiharkan sebagai kembar siam... ke hulu ke hilir mmg mereka berdua jer... sampai aku kadang2 risau drg ni kena gelar pasangan gay yang bahagia hahahahahahaha (zul & cho jangan mawwwraah taw... cayunk korunk kakakakakaka)

Atas sebab tu kami membuat pemilihan untuk mencari penganti drummer kesayangan kitaorang tu.... memang banyak nama dalam list kita orang termasuk en Rahman yang pernah jadi replacement drummer hampir setahun ngan Mi Scusi pasal masa tu si Mie pergi study kat Semenanjung Malaysia. Si Rahman ni mantap jugak.... dia pernah main drum ngan metal tersohor dari sabah Mantak.... rasanya satu or dua album kot dia feature. Tapi si rahman ni macam 2 kali 5 jugak sibuknya... isk .. kitaorng berpendapat kalau ambik rahman senang nak praktis pasal dia mmg dah tau lagu dan konsep musik kitaorang.... huhuhuhuhuh takder jodoh ngan dia la.... bingung jugak aku.. nasib la ada bini aku kasih sokongan moral supaya bersabar hehehe kalau tak mmg dah aku call Nick Baker main drum untuk Mi Scusi... isk nasib phone aku abis bateri kalau tak mmg dah sah dah Nick Baker la yang ganti si Mie ni hehehehehehe.

Last2 aku luahkan perkara ni ngan encik Joad selaku orang kuat band Manggas.. hehehe dgn baik hatinya beliau mencadangkan seseorang untuk menjadi pemain drum kitaorang yang baru.. heheh aku tak sangka dia rekemen nama tu kat aku.... dia cadangkan nama raem jordison yang mana beliau juga adalah pemain drum kepada band Manggas.... isk tak pernah terpikir aku raem akan main ngan Mi Scusi... Then aku call raem dgn semudah abc dia bersetuju utk berkhidmat sebagai drummer kita orang .. malahan cadangan aku utk mengambil si raem ni telah disokong penuh oleh cho dan zul.... malahan mie juga menyambut baik keputusan itu. Maka baru2 ni satu sesi latihan telah diadakan bagi penyelaraskan sebatian chemistry antara kami berempat.... hahahahahah nasibla si raem ni peramah orangnya dgn tersenyum sepanjang masa (tak horror langsung hahahaha) senang jer boleh follow ngan kerenah antu dua ekor tu hahahaha... zul & cho jgn ckp la drg dua ni lagi terlebih2 peramah.... pantang nampak cashier cantik terus tegur.... hahahahaha.

Zul berasa gembira dan ceria setelah Mi Scusi dapat Drummer Yang baru

Malam tu sesi jamming hanya konsentrate ngan 3 lagu iaitu Sometime I Feel Like A Vampire, Extreme Satisfaction, & Sundal Bolong memandangkan si raem ni belum begitu familiar ngan lagu2 kami... tapi dalam tempoh dua minggu yang aku kasi dia dgr sound kita org kat maispes mmg dimanfaat sebaik mungkin.. ni yang aku suka ngan raem kalau kasi assignment mmg siap punyer... mmg takder masalah bagi beliau.. cuma mula2 beat beliau terlebih laju.. hehehe maklum la biasa main lagu death metal tetiba main lagu slow tu yang haru tu hahahahaha tetapi keadaan masih terkawal....

Nampak Zul Gembira Cho Turut Merasa Riang hahahahaha

3 Lagu tu 2 lagu dah ok dah raem bedal cuma sundal bolong dia agak sedikit blur hehehehehe tapi aku yakin next session mmg boleh tangkap punya.... pada masa tu juga kami mengambil kesempatan utk praktis sebuah lagu yang baru aku buat 3 bulan yang lalu dan belum pernah di bawa jamming kat studio... cuma musicknya saja dah siap lirik belum lagi.. tajuk pun tarak.... Joad ada mencadangkan agar lagu tu diberi tajuk "Drummerku Diambil Orang..." uiks  macam menyindir jer bunyinya hahahahahahah... tapi seperti biasa lagu baru nak buat.. masih banyak part yang perlu diimprove hehehehe takper kita akan giat berlatih utk kasi perfect..

Heheheh sempat jugak aku ambik gambar.... aku tak banyak nyani.. tekak aku sakit masa tu....

Memang santai abis la sesi latihan kitaorang pada masa tu.. takder pressure... mungkin aku anggap sesi kali ni adalah sesi suai kenal raem ngan line up yang lain dan syukurla semua telah berjalan dengan lancar. Raem sememangnya takder masalah utk mingle around ngan sekumpulan orang yang tak berapa betul mcm kita orang hahahahahahahah .. aku takder masalah pasal mmg dah satu band ngan raem since 1998 lagik... hahahaha mmg dah sebati... ngan zul & cho nampaknya takder masalah... aku harap chemistry ni akan bertahan hehehehehe

Jeng jeng jeng... ni la En. Raem hehehehehehehe

Dipenghujung sesi latihan kami akhir ngan main cover lagu2 rock dari kumpulan Search.. heheh ni takder masalah ngan Cho yang mana dia ni mmg selalu memenuhi sirkit kugiran orang kawin di sekitar kampungnya.... hehehehehehe... kami bantai dua lagu jer.. lagu langit dan bumi dan Balada Pemuzik Jalanan. dan keputusan ujian untuk raem pada malam tu.. hehehehe dia mmg lulus dengan cemerlang... drumming dia mmg sgt bertenaga... pukul snare satu kampung boleh dgr hahahahaha.... sekian terima kasih....

Ni lah Line Terbaru Mi Scusi. Dari Kiri Cho - Guitar, Zul - Bass/ Vocal, Raem - Drum, Aku - Guitar / Vocal

Wednesday, July 22, 2009

DAPAT FREE T - SHIRT DARI NUFFNANG CONTEST!!!


Beberapa bulan yang lalu aku ada ikut satu contest nuffnang yang telah dianjurkan oleh Wawasan Open University (WOU). WOU ni berpengkalan di Penang yang mana mereka menganjurkan satu kempen pertandingan buat poskad yang bertemakan LONG LIFE EDUCATION di mana ianya hanya dibuka untuk ahli exclusive Nuffnang. Sebenarnya aku tertarik nak ikut contest ni pasal ada hadiah DSLR Canon 450D hehehehe apa lagi aku terus la join....


Walaubagaimanapun, aku tak la taruh harapan yang tinggi untuk memenangi hadiah di tawarkan cuma cukup untuk merebut peluang manalah tau bernasib baik hehehehe... selang beberapa bulan lepas tu.. pihak WOU ada kontek aku yang mana aku telah dapat free t shirt sebagai early bird entry goodies...


Thanx to WOU utk t - shirt ni heheheheheh tak sangka plak boleh dapat hehehehe korang nak tengok poskad yang aku maksudkan tu korang boleh klik kat sini heheheheheh.


Thursday, July 16, 2009

X JAPAN: FOREVER LOVE vs. JESTIE ALEXIUS: KOSOROU KOPO NANGKU DOHO

Baru - baru ni en. Takilal ada buat entri pasal X Japan... hehehe terus aku teringatkan lagu ballad fav. aku dari band ni iaitu lagu FOREVER LOVE.. ni videonya aku nak shar ngan korang...

FOREVER LOVE

Ni lagi video... hehehehe

Aku kenal band ni pun dari en. Takilala.. sekali dengar terus suka.... pas suka aku buat research pasal band ni.. hehehe rupanya drg main musick yang laju2 jugak... hehehehe video kat bawa ni juga antar lagu yang aku minat STANDING SEX...

dari sini juga la aku terpengaruh ngan minat gitar jenama B.C Rich hehehehehe mmg best la.. terus trip nak jadi rock jepun hahahahaha. satu hari aku mainkan cd X JAPAN kat keta aku sambil jalan2 carik makan ngan kengkawan aku... kebtulan masa tu main lagu FOREVER LOVE ni... haha masa ni la aku tau yang ada juga lagu sepertinya telah di hasil kan oleh sorang artis dari Sabah.. hahaha kawan aku ckp isk napa lagu jepun ni sama ngan lagu local dalam bahasa kadazan.. isk isk sampai aku tak puas hati aku cari lagu kadazan tu then aku jumpa la ngan MP3 Jestie Alexius... hahahaha mmg serupa la walaupun tak sama.... setelah aku buat research satu album jestie alexius ni hahahaha aku discover ada beberapa lagu yang cilok.. ada satu lagu lagi yang mmg cilok abis dari artis JEPUN.... hahahaha terus aku tak jadi beli CD si Jestie ni nasib la aku try dgr MP3 donlot hahahah tak la rugi sangat.. tu pun aku rasa rugi pasal buang masa nak donlot... hahahah bagi member2 yang tak pernah dgr lagu si Jestie Alexius ni korang boleh la sin g along dgn video kat bawah ni...

Jestie Alexius: Kosorou Kopo Nangku Doho versi bahasa Kadazan

Tuesday, July 14, 2009

DEATH IS CERTAIN... LIFE IS NOT...


Tadi aku baca newspaper.. huh cerita sorang budak IPTA mati jatuh bangunan... isk.. takziah utk keluarga budak tu... di harap IPTA yang berkenaan dapat mengambil perhatian dan iktibar dengan kejadian tu.. hari tu budak IPTA jugak mati tapi ni bukan jatuh tapi terjun pasal kena kejar makhluk halus kononnya... isk aku pun tak tau apa cerita... mcm bermusim plak kan? Mcm cerita along tu jugak la hahahaha kat rumah aku kena panggil along jugak hahahahahahahaha tapi lepas aku buat entri pasal ahlong... ada jugak kat tv3 kuar berita pasal sorang makcik ni kena ugut potong tangan kalau tak bayar hutang dari Ah Long... isk kejam betul.. kalau dah mak cik tu cacat camner dia nak kerja utk settlekan hutang tu...??? or kalau tangan dah putus hutang settle la? isk.... kalau gitu ahlong ni byk duit la agaknya... ada org ckp drg dapat dana dari wang haram... dorang pusing2 utk kasi bersih duit tu.. kes money laundering la ni agaknya....

Entri ni sebenarnya satu entri yang boring.. tajuk tu saja jer aku nak kasi yang gempak2 hehehehehe sebenarnya aku masih terkejut dengan pemergian seorang kawan aku untuk menyahut seruan ilahi.... berita aku dapat dari emak aku kelmarin... ZOY seorang rakan lama aku telah meninggal dunia kat rumah pada hari Ahad yang lalu... sebab aku tak pasti.. ada member aku kata dia kena serang penyakit ASMA. Isk... sedih plak aku tetiba pasal arwah Zoy ni kira geng kamcing masa aku join geng2 motor dulu2 heheheheh.... (bukan mat rempit tawww). Arwah ni ada call aku seminggu sebelum aku kawin hari tu.. niat nak jumpa.. namun atas kesibukkan masing2 nampaknya hajat beliau tu tak kesampaian... tu yang buat aku sedih tu... apa2 pun aku ucapkan takziah kepada keluarga arwah ZOY al fatihah untuk beliau.... semoga roh dicucuri rahmat..... amin....

Apa2 pun hidup ni mesti diteruskan.. yang hidup itu pasti akan mati.. apa yang penting adalah apakah sumbangan kita semasa kita hidup di dunia... cheers....

p/s: sebenarnya entri ni aku nak buat pasal cerita maikel jeksen ntah napa tetiba lain plak ceritanya...

Monday, July 13, 2009

PERANGI AH LONG? KASIHANLAH AH LONG ITU.. ISK... AH LONG TU JAHAT KER?

Baru - baru ni pihak kerajaan melaungkan satu misi baru mereka iaitu memerangi kegiatan ah long ataupun kat kampung aku kata ah long ni adalah loan Shark. Hehehehe kat berita aku tengok ada peminjam ni kena tangkap oleh ah long ni then kena siksa lalu kena kurung dalam bilik gelap.. isk kejam jugak yah mereka ni. Memang patutlah  kerajaan memerangi kegiatan ganas ini supaya para peminjam tidak kena kurung kalau tak bayar hutang heheheheheh so, kita pun tak perlu risau kalau dah pinjam duit tu pandai la pura2 lupa nak bayar hahaha korang jangan.. lepas kat dunia hahah nanti kat akhirat merasala korang.... nasihat aku kalau dah berhutang tu jangan la segan2 nak bayar balik.

Mesti korang ingat entri aku ni entri yang menyokong kegiatan ah long ni.. heheheheheh sebenarnya tidak... tujuan sebenar aku tulis entri ni adalah untuk meluahkan pendapat peribadi aku tentang fenomena kegiatan ah long ni.... errmmm sibuk terus pihak berkuasa nak perangi kegiagtan ahlong apabila pihak media menyiarkan berita tentang orang awam yang kena kurung.. terus istiharkan perang habis - habisan. Errrmmm di harap usaha ni di buat hingga mendatangkan hasil.. jangan setakat hangat2 taik ayam.. cuma nak dapat publisiti jer.. takat kasi tengok scene koyak2 poster ahlong kat tv tu.. takder maknanyer... hahahaha macamlah kita nak bentersa kegiatan dadah.. kalau takat penagih yang di tangkap tokannya bebas.. masalah ni sampai biloa pjun takkan selasai.

Kita patut kaji sebaik mungkin ngapa ah long ni wujud.. bila aku lihat dari kacamata seorang ah long itu.. mereka hanyalah berniat utk berniaga utk mendapatkan wang semata - mata... sah tak sah belakang kira.. yang penting duit... opkos kalau berniaga ni kita mestila kena untung.... hehehehe so, kita kaji napa benda tu boleh wujud.. kalau benda tak laku buat apa org nak buat niaga kan? errrr haiya saiya kasi pinjam itu uwang pasal ada orang susah yang mau pinjam sama saiya.. memetik kata2 seorang ahlong ketika aku bertanyakan beliau ketika sedang melekatkan poster iklan mereka... hahahahahah  ertinya orang nak meminjam tu banyak.. hahahaha mmg boleh buat duit punyerlah... 

Napalah org nak pinjam kat ahlong?Drg ni stunt man ker apa.. tak taut mati? or ada darah bau2 bacang incredible hulk.. hinggakan drg tak takut kena pukul ahlong kalau tak dapat bayar utang.... ok aku nak ceritakan pengalaman sorang kawan aku yang aku taknak mention nama dia... errmmm member aku ni sorang pekerja dari sektor kerajaan errrmm gaji tolak kwsp dalam 2k sebulan.. errr kira ok la kalau di sabah agak tinggi juga (walaupun sebenarnya ianya tak cukup) dia ni dah bekeluarga.. dan dia la satu2nya punca pendapatan bagi keluarganya (dia ada beberapa orang anak aku taknak mention jumlahnya)... kalau di ikut pendapatan beliau ni taklah mewah sgt tapi boleh kata cukup2 makan utk mereka sekeluarga disamping dgn perbelanjaan bulanan yang tetap... (bayar bil.. keta letrik.. air dll).

Satu hari beliau memerlukan satu jumlah duit yang besar atas sebab kecemasan... dengan pendapat dan perbelanjaan semasa beliau jumlah tabungnya adalah berada di tahap yang minimum!!! Jadi adalah menjadi satu masalah kepada member aku ni utk menyediakan jumlah wang tersebut dlm masalah terdekat.. korang tentu paham akan maksud aku dengan perkataan kecemasan.. heheh maksud aku ianya mesti di selasaikan.. mau tak mau mesti jugak.... kalau korang tak paham kasitau aku ok.. nanti aku terangkan hehehehehe.... mula2 beliau cuba untuk meminjam dari sanak saudara dan rakan taulan.. heheheheh aku terus terang.. masa tu duit aku nak guna utk perbelanjaan perkahwinan aku heheheheheheh mmg tak dapat nak tolong... errmmm sanak saudara? hehehehehehe bukan semua sanak saudara kita ni org berada... hehehehe kita pun paham keadaan mereka... last2 pigi la kepada institusi kewangan yang ada hahahahahahaha... masa ni aku mengikuti perkembangan dan kronologi beliau mula meminjam duit dgn bank ni... hehehehehe first aku kasi teman dia p satu bank.... aku tengok brochure.. errmmm syaratnya mudah.... 1. ngko kakitangan kerajaan, 2. ada slip gaji 3 bulan terakhir, 3. pengesahan majikan & 4. salinan buku akaun bank. perrgghh semudah itu plak (utk pengetahuan korang aku tak pernah apply mana2 loan dgn mana2 bank). aku wonder napa la orang masi nak pinjam kat ahlong kalau gitu mudah syaratnya... tapi masa tu aku terpikir kalau kawan aku tu kerja ngan swasta mmg kat pintu bank pun dah hampa....

Masuk kat dalam bank tu jumpa dia punya pegawai.. check dokumen semua itu ini semua cukup.. last2 masa nak submit.. pegawai tu ckp.. err encik.. encik tak layak la pasal status jawatan encik adalah kontrak... kami terima yang tetap jer... la ke situ plak ceritanya.. then kami dgn hampa pergi ke satu buah bank yang lkain.. tengok pampletnya heheheh kali ni ada sedikit sinar kami lihat bila perkataan STATUS KONTRAK PUN LAYAK!!!! telah dihighlight heheheheheheh... member ni dgn harapan pigi la masuk then jumpa pegawai.. hehehehehe pegawai tu kata ok no problem.. boleh submit.... kena tunggu 2 minggu utk approval... then member dgn debar2 tunggu la 2 minggu utk keputusan permohonannya. sampai 2 minggu terus pegawai bank tu call... errr encik.. permohonan anda kena tolak la pasal kontrak encik baru dua tahun.. kita orang terima yang 4 tahun jer.. la ke situ plak.... napa masa apply tu dia tak kasitau... sedangkan kat surat perlantikan member aku ni ada tulis tarikh mula di lantik... ataupun pegawai tu fail di dalam product knowledge mereka sampai tak perasan pun masalah tu.. hehehehehe  member aku hampa lagi... aku kesian juga tengok dia ni.. semakin terhimpit... aku nak tolong tak mampu... then aku cuma cuba tolong dari segi kederat aku di dalam membantu beliau mendapatkan pinjaman.

Then kita orang masuk kat satu bank lagi.. errr bank ni pames tau... then kita orang jumpa pegawainya.. aku acting sebagai juruckp pada member aku ni.. aku mention awal2 kat pegawai tu yang member aku ni status kontrak... itu ini.. apa yang patut... kali ni pegawai tu kasi gerenti... tak perlu risau la encik.. kalau ctos ok rasanya boleh proceed ni... cuma bab kontrak ni ada payah sikit.. tapi dia berjanji akan tolong member aku ni... dia kata dia boleh tolong aturkan agar syarat tu di longgarkan kalau member ni takder masalah... errmmm lain macam jer bunyinya.. tapi macam biasa kita orang kena suruh tunggu 2 minggu juga.. heheheh tak pasal2 pegawai tu kasih kempen supaya aku pun apply isk isk isk no thanx kata ku kepadanya...

lepas dua minggu, member aku call pegawai bank yang pames tu.. tanya apa cerita... errr pegawai tu cerita panjang itu ini situ sana... last dia kata dia dapat kawtim ngan bos dia la..tapi kena kasi charge perkhidmatan plak (heheh harap korang paham maksud aku) misalnya member aku tu pinjam rm13k err 3k tu kena ambil utk charge perkhidmatan memandangkan ada sikit masalah kelulusan berlaku di sana.. walhal kalau kes standard dia plak kena minta duit.. isk rupanya kat dalam bank ni byk juga rasuah.. hehehehe RM3k tu pegawai tu yang mintak... kakakakak duit kopi katanya.... cis aku terus nasihat member aku tu supaya tolak jer loan tu.... tak beretika langsung.... dah la org kena bayar bunga... di p ambil kesempatan lagik.... cam gampang!!!

Begitulah ceritanya turun naik bank.. ceritan ya sama juga.. hahahahahaha mau tak mau member tu jumpa la encik Ah Long isk.... senang jer urusan satu hari dah dapat duit.... masalah member aku akhirnya dapat diselasaikan.... lega juga la aku pasal member dapat kuar dari masalah... tapi kini member aku tu ada masalah baru plak... isk masalahnya sekarang ni beliau terpaksa plak membayar hutangnya ngan ahlong tu dengan bunga yang tinggi memuncak.... walaupun takat ni member aku takder kena pukul (pasal bayar on time) tapi beliau terpaksa membayar jumlah duit yang tidak munasabah... isk isk kesian.. siapa yang harus dipersalahkan? Ah Long? Member aku tu? or Pegawai Bank yang Pames itu?


Itu baru cerita member aku yang kerja gomen.... huhuh mmg banyak karenah.. aku belum pernah jumpa secara first hand cerita mengenai seorang pekerja swasta yang nak pinjam kat bank.. isk lagi la susah... nak penjamin itu la nak penjamin ini la... errr sekarang ni bukannya senang nak dapatkan penjamin.... Bagi aku punca utama masalah ni adalah sistem itu sendiri... kata nak permudahkan sistem tapi aku tengok masih jugak complicated... isk mmg la bank pun nak untung juga.. tapi sistem tu perlu lebih mesra pelanggan.. errr mungkin dapat direview lagi agar ianya lebih effektif... aku ni bukanlah pasal sangat dalam bidang kewangan ni... tapi aku berpendapat kalau kita nak benteras satu2 gelaja tu... kita patut kaji betul2 dimana puncanya... ada kata ianya berpunca dari hutang kredit kad.. errmm aku setuju jugak dah tu... napa sekarang ni kreditkad sgt mudah diperolehi... isk isk isk... patut syarat kelayakan kredit kad ni perlu diperketatkan lagi.... iu salah satu.. korang ada pendapat? heheh mari kita kongsi bersama... pihak bank perlu lebih prihatin dengan keperluan pengguna...

p/s: pernah dulu aku terlambat bayar utang kredit kad (lambat sebulan) terus ada minah histeria call aku marah sambil jerit... jgn buat bank ni macam bank bapak awak... isk.. kesitu plak minah tu.... pastu ugut2 nak antar saman then semua aset aku dilelong hahahahahahahahah lawak la minah tu.... ntah sapalah yang lebih ganas.. ahlong ataupun minah histeria tu?

Wednesday, July 8, 2009

MASTERPIECE MOCKINGBIRD: MILIK SIAPAKAH BURUNG INI?

CAKAP BANYAK TAK GUNA.... TENGOK SAJA PUN DAH TERGERAK HATI HAHAHAHAHAH....


Specifications
Construction: bolt on
Body wood: agathis
Top style: deep arched
Top wood: quilted AAA veneer
Body binding: single ply white

Headstock style: traditional 3 to a side
Headstock color: matching veneer and color
Headstock binding: single ply white
Tuners: BC Rich die cast

Neck wood: maple
Back of neck: stained to match
Neck binding: single ply white
Neck profile: standard BC Rich C
Nut width: 43 mm

Fretboard: rosewood
Inlay: white pearloid block
Frets: 24 jumbo 2.7mm
Scale: 24 5/8”

Bridge type: Tune O Matic
String termination: string through
Pickups: 2 B.C. Rich B.D.S.M. humbuckers
Controls: two volumes, one tone and one 3 way toggle
Click to see control diagram
Hardware: chrome

Finish: Transparent
Top wood: AAA quilted maple veneer
Colors: Dragon Blood


Masterpiece Mockingbird
Masterpiece Mockingbirds are not short on looks or features. This bolt on guitar is an arched top with a AAA quilted maple veneer top. It is scaled to 24 5/8” with 24 jumbo frets and has a Rosewood fingerboard with block inlays. Additionally it has a string though body with a tune-o-matic bridge and two chrome covered humbucker pickups.


P/S: aku dgr MJ mati kena kubur ngan keranda salut emas... hehehehehe sapa nak derma keranda ni utk aku kubur mockingbird merah tu? hehehehehehehehe

Tuesday, July 7, 2009

AKU MAKAN ULAT DI PESTA?

Yup.. baru - baru ni aku makan ulat... isk.. betul serius aku tak tipu.. aku makan ulat sagu atau nama lokalnya  Butod (tak tau ejaan ni ngam ka tidak). Ni semua gara aku pigi ke Pesta Rumbia yang di langsungkan kat Daerah Kuala Penyu baru2 (5/07/2009) ni. Bagi member2 yang tak tau apa tu pesta rumbia.. k mari aku briefing sikit pasal ni...

Pesta Rumbia ni dah termasuk dalam kalendar tahunan pelancongan negeri Sabah.. kira ianya dibuat setiap tahun la macam pesta menuai la.. (errmm tapi pesta menuai lagi grand la...) Pesta Rumbia ni hanya di buat kat Daerah Kuala Penyu yang mana terletak kira2 120 km dari Kota Kinabalu. Kalau drive lebih kurang 2 jam lamanya hehehehe lain kalau korang drive ala Tokyo Driff or The Fast n Furios tu kejab la sampai... mmg aku gerenti cepat sampai.. kalau tak sampai kat Kuala Penyu.. sampai ke Hospital la alamatnya( dah pandu laju tu mg merbahaya..) hehehe off topik plak....

Pesta Rumbia kali ni adalah pesta rumbia yang ke 20 (maksudnya dah masuk 20 tahun org Kuala Penyu celebrate pesta ni).. tujuannya adalah untuk mempromosikan pelbagai keunikan dan keunggulan Daerah Kuala Penyu di samping menonjolkan pelbagai produk pokok rumbia. Acara kemuncak bagi pesta ni adalah pemahkotaan Ratu Pesta Rumbia.... errr ada yang tak tau apa tu pokok rumbia? heheheh kalau org kampung aku panggil pokok rumbia ni adalah "Matroxylon Sagus" hehehehehe kekadang org guna nama tu utk nama saintifiknya hahahahaha senang2 pokok ni la bahan utama untuk org buat sagu... heheheheheh

Nak di jadikan cerita camner aku aku boleh termakan ulat ni.. sebenarnya ulat sagu ni hidup kat dalam batang rumbia dan makanan drg adalah isi rumbia tu hehehehehe (ntah betul ka tidak fakta aku ni) secara ringkasnya gitu la.... So, masa aku round2 kat pesta ni terjumpa la booth demonstrasi membuat sagu secara tradisional heheheheh tengah tengok2 isk ternampak aku menatang bergerak2 dalam satu bekas seperti gambar kat bawah.... 

Aku tanya pakcik yang jaga booth tu, tanya apa benda kat dlm ni hehehe di ckp ni la butod heheheh selama ni aku pernah dengar nama jer tapi tak pernah tengok live.... heheheheheheh terus aku tanya "boleh makan ka ini?" terus uncle tu jawab boleh... heheheh tanpa banyak soal aku terus amik satu ekor then ngap masuk dalam mulut macam dalam cerita fear factor tu hehehehehe nyum nyum huh rasanya macam isi kelapa aku kata setelah keseluruhan ulat tu aku telan.... pakcik tu dia tengok aku... hehehehe then aku amik lagi satu ngap lagi... nyum nyum.. pergh kompon rasa cam isi kelapa... more into rasa kelapa tua.... tak puas ati aku ambik lagi satu.. ngap... nyum uncle tu still diam.. hehehehe then aku tanya boleh tapau bawa balik ka? hehehe ingat aku nak bawa balik nak kasi rasa orang kat rumah hahahaha tapi takder plastik nak simpan menatang tu hehehehehe nasib aku tak tapau... kalau tak merasala bini aku makan ulat sagu....

bersambung....

... lain cerita....

nak pekan kuala penyu ni ada dua alternatif sama ada korang nak lalu highway kat daerah beaufort.. hehehehe or ikut melalui jalan kampung kat Daerah Membakut (kampung aku ni woooiii) yang mana anda perlu menaiki feri seperti gambar kat bawa ni untuk sampai ke pekannya... Kalau musim2 festival camni aku tak sarankan korang guna feri pasal kena berbaris panjang woooo melainkan korang dari kampung yang berdekatan macam aku hehehe nak tak nak kena la berbaris.... pasal kalau lalu kat daerah beaufort jaraknya jauh la tak rela i auuwwww..... kakakakaka

Feri ni boleh mengangkut kira2 10 buah kenderaan kecil (lori dan van tak termasuk) sekaligus untuk menyeberangi sungai Kuala Penyu yang bersambung ngan laut China Selatan. Bagi yang tak tahan menunggu.. korang boleh la tinggalkan kereta anda serta pemandunya (jika ada pemandu) kat barisan then korang boleh terjun ke air utk berenang ke seberang.. hehehe jgn korang buat seperti apa yang aku sarankan kerana sebenarnya ada bot - bot yang membawa penumpang di sepanjang sungai kuala penyu ni... Saranan terjun ini adalah khas untuk org2 yang suka buat rekod2 merepek seperti menyeberang sungai Kuala Penyu di Subuh Hari Tatkala orang sibuk hendak ke Pesta.... gambar kat bawah ni adalah bot yang aku maksudkan...

Masa pesta tu Jabatan Laut juga buat pameran bot yang pameran tu dibuat bermula pada 3/7/2009.. fuh tiga hari orang ramai boleh melihat dengan lebih dekat bot peronda ini.. nak naik atas.. nak masuk dalam... jangan korang hijack jer bot tu sudah lah hehehehehehe

errr korang jangan tertipu... effect gambar seperti kat atas tu bukan la kabus di waktu pagi.. sebenarnya gambar ni aku amik masa tengahari dgn panas yang terik... effect tu sebenarnya effect semulajadi yang dihasilkan oleh gerai yang menjual sayap ayam panggang yang mana asapnya membuatkan suasana seperti waktu pagi yang sejuk dan nyaman dengan hembusan kabus yang menusuk kalbu wakakakakaka the fact is ia cuma asap dan aku sedang mandi peluh serta sun burn kat muka hahahahahaha

Kat bawah ni adalah gambar tanpa effect dan edit hehehehe direct dari memori kad terus upload hahahahahaha korang boleh rasa perbezaannya kan?


Gambar kat atas tu bukanlah gambar nakhoda tanggang ataupun si malim kundang... Gambar ni hanya khas untuk tatapan peminat diluar sana (ahaks berlagak artis plak aku) sebenarnya aku tercari - cari kat mana la nak start engine bot tu.. hehehehe oleh kerana kena snap gambar aku buat2 la macam pro.. padahal sikit pun tiada bakat2 seorang pelaut... post ni aku tribute untuk kartun Popeye The Sailor Man....

Korang nak snow wash? hahahah jgn korang nak ngada - ngada sebenar aku paksa abang bomba tu semburkan pemadam api (khas utk kebakaran yang berpunca dari minyak kalau tak silap aku).. kononnya aku ni sedang buat liputan pasal pesta rumbia hahahahaha tipu sikit - sikit hehehehehehe kalau abang bomba tu terbaca maaf yer.. nak promosi sikit utk jabatan bomba... fuh mmg cun la pemadam api tu... kalau ada sebijik kat rumah mmg aku dah convertkan jadi snow wash utk keta aku hahahahaha

Kalau tadi korang nampak effect asap ni effect ayam plak.. errr asap tadi tu hasil dari org masak ayam ni la.... hahahahahaha sambil ambik gambar.. member aku belanja makan cikinwing... apa lagi kita orang belasah la cukup....

Hasilnya kami berjaya memusnahkan makanan dan minum seperti yang tertera kat gambar di atas....

Aku tak kenal anak sapa ni.. tapi yzang aku tau dia ni adalah pelajar Tadika Pen Yu yang terletak di daerah kuala penyu.. drg buat performance tarian pada ari tu... aku ambil gambar dia atas reqeust dia yang spontan dgn sign peacenya... yearrhh support peace and freedom hahaha itu lah messege gambar di atas... Masa on the way balik aku singgah kat port aku selalu gi mancing ngan kengkawan.. isk dah berbulan aku tak pi sini.... (sila rujuk kat gambar dibawah...) cantik ker pemandangannya???? hehehehehe

.... sambungan....

masa dah sampai rumah aku ngan bangga la cerita kat bapak aku (bapak aku ni suka juga pasal adventure makan2 ni) pasal aku ada makan 3 ekor ulat sagu.... hehehehe riak ulat saguWi hahahah then bapak aku tanya drng masak apa ulat tu.. isk aku terdiam... errrrr ulat tu nak kena masak dulu ker? isk lalu bini aku menjeling dgn muka yang sedikit geli.. isk isk isk ..errrr tapi aku rasa ok jer.. errr betul ker ok? errrrrr ntah... sekian terima kasih.

...Tamat...

Wednesday, July 1, 2009

TERLANGGAR PANTAT KERBAU

Langgar Pantat Ker...

Isk lucah juga tajuk entri aku pada kali ini... hehehehe jangan saspen.. baca aku punya disclaimer kat tepi nun hehehe takder porno - porno punyer cerita.. hehehehe. Kalau korang nak tau (bagi yang tak tau) kat Sabah Pantat ni bermaksud punggung hehehehe berbeza ngan kat semenanjung Malaysia.. Biasalah lain tempat lain pengertian.

Untuk pengetahuan korang tajuk entri ni di ambil sempena satu tajuk lagu yang ada aku sertakan widget playernya kat atas... Hahahaha kalau korang dgr dan faham isi lagu ni mmg lucu jugak la... hehehehe first time aku dengar lagu ni adalah dalam 5 tahun yang lalu masa tu aku dengar niece aku yang berumur 5 tahun menyanyikan lagu ni... isk bila aku tanya apa tajuk lagu tu dia tak tau pasal dia kata dia dengar kengkawan dia nyanyi masa kat taska heheheheheh (takkan la taska ajar bebudak lagu2 macamni heheheh)...

So, baru2 ni aku p satu forum... to be exact.. aku p sabah forum... terjumpa aku satu thread pasal lagu ni... hehehe baru la aku tau bahawa lagu yang aku cari selama ni bertajuk "TERLANGGAR PANTAT KERBAU" hahahahah so, korang enjoy la ngan lagu ni... heheheh napasmu bau kuda... kakakaka lirik mmg kult!!!!!


Lagu ni dinyanyikan oleh penyanyi Sabah yang bernama Piton Gunsaga... heheheh pun first time jugak aku dengar namanya... isk kalau korang nak hayati liriknya ataupun nak nyanyi bersama hehehe korang boleh tengok klip kat bawah ni...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT