Wednesday, December 19, 2012

ALANGKAH BESTNYA KALAU SETIAP BULAN MACAM NI....

Zaman barang naik ni macam - macam cara kita untuk memenuhi gaya hidup yang serba serbi nak best. Alasan keperluan dan kemahuan telah dieksploitasikan sehabisnya untuk berbelanja... apa² pun tindakan anda.. pastikan anda tidak menyesal dikemudian hari kelak... p/s: pasal gambar tu.. satu jer caranya utk korang dapat tahu dari mana asal usulnya klik jer kat sini sekian terima kasih...

Wednesday, December 5, 2012

ADA APA DENGAN CHURP CHURP?





 Aku rasa ramai member - member sekalian mempunyai akaun twitter kan? Hehehe ala tak trendy la korang kalau takder akaun twitter walaupun hanya sekadar mengupdate sebulan or setahun sekali... hehehe gini pendek cerita aku nak share ngan korang korang tentang satu program yang di kenali sebagai Churp Churp. Apa itu Churp Churp? Churp Churp ni kira macam nuffnang la kalau sesiapa yang ada blog... ala senang citer korang sign up jer la kat SINI

Friday, September 21, 2012

MARI MENULIS JAWI



 
اكو راس سوده لاما اكو تيدق منوليس دالم توليسن جاوي. كالاو دولو بوليه چاكڤ ڤاكر جوڬله. تاڤي سكارڠ ني ماچم سوكر اكو راس. موڠكين كران سوده لاما تق توليس جاوي. حروف دي ڤون اد يڠ لوڤا. تاهوكه اندا اونتوق مڠحاصيلكن انتري اين اكو تله مڠمبيل ماس ٤٥ مينيت. اندا ڤولا باڬايمانا؟

Thursday, September 6, 2012

LATIH TUBI KARANGAN BAHASA MALAYSIA UPSR 2013



Wednesday, August 15, 2012

BURUNG BARU


Sebenarnya bukan la baru sangat ia berada di dalam inventori aku. Cuma baru hari ini revealkan kepada public ... lama sangat rasanya aku tak layan fix bridge hehehehehe...


Selamat Hari Raya Puasa Untuk Rakan - Rakan Sekalian... Maaf Zahir & Batin


Friday, August 3, 2012

BUAT KUIH RAYA....

Nak buat kuihh yg sedap kena buat dengan sukatan yang betul... kalau salah sukatan gerenti kuih tu tak jadi. Kalau jadi pun mungkin rasanya tak sedap. Oleh itu, untuk memastikan sukatan sentiasa betul... timbangan kena ready... yeah selamat berpuasa...

Monday, July 9, 2012

PERMOHONAN MAAF YANG PALING IKHLAS


 Aku tak pasti sudah post ker belum .. tapi ini sememangnya satu pengakuan yang paling ikhlas...

Wednesday, June 27, 2012

KALAU KO NAK KEJA NGAN AKU KO KENA IKUT PERATURAN AKU


Thursday, June 14, 2012

SURAT SEORANG PLAYBOY


Thursday, June 7, 2012

DAH ADA TAB PUN JARANG UPDATE?


Terlebih dahulu aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada mus speedrider.org kersna telah ingatkan aku bahawa blog ni lama tak diupdate. Sebenarnya aku sedang dalam proses menyesuaikan diri dgn interface mobile blogging ni yang mana aku rasa agak kekok utk menggunakannya. Selain daripada itu aku juga agak sibuk mempertahankan tanahair yang sedang diserang oleh raksasa jahat heheheheehe

Monday, May 28, 2012

SAMSUNG GALAXY TAB 7.7

Ni percubaan pertama kali aku post entri blog guna tablet.... Harap lepas ni aku akan kembali aktif berblogging O:-)

Monday, May 21, 2012

LIKE YOU LIKE ME FACEBOOK CONTEST [TARIKH TUTUP 31 MAY 2012]


Baru - baru ni sempena hari IBU , aku ngan wife & faris round p windows shopping sambil cari makan kat 1Borneo Hypermall .  Masuk kat entrance jer terus jumpa satu booth macam tempat ambik gambar .. then ada satu mamat approach aku (dressing dia macam keja kat standard chartted bank) pastu cakap ngan aku "wah bos muka ko sama la macam anak ko.." (slang sabah) terus aku jawab "sebenarnya muka dia yang macam muka aku ko ini hehehehe" (jugak dgn slang sabah.. aku ni kan orang Sabah takkan nak ckp kihil). Lalu dia cakap lagi" sama saja bah itu... bah mari ambik gambar bah rm5 jak.. pastu ikut kontest muka sama mana tau manang... "tanpa pikir panjang aku pun setuju .. sebenarnya aku mau ambik gambar yang proper with wife & faris hehehehe . Oleh kerana alang2 dah ikut contest tu so aku nak promo la sikit kat korang supaya dapat kasi itu LIKE sana itu FACEBOOK untuk kasi kitaorang menang.... oh yah korang tak perlu like page.. just like gambar jer pun boleh... hehehehehehe

gambar aku seperti kat bawah ni:

klik link ini ---> http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150890334738648&set=a.10150845796158648.439488.107884998647&type=3&permPage=1

pastu klik la button LIKE

selain aku wife aku pun join juga hehehehe ni gambar dia:

korang klik juga link ini----> http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150890334963648&set=a.10150845796158648.439488.107884998647&type=3&theater

pastu klik button like la juga hehehehehe

AKU UCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG TELAH MENGLIKE GAMBAR INI KAT FB.... PENGIRAAN BILANGAN LIKE AKAN DI BUAT PADA 31 MAY 2012 SO KORANG LIKE SEBELUM HARI TERSEBUT YAH... HEHEHEHEHE THANX..


p.s: aku buat entri ni pasal tak nak spamkan wall fb dan inbox korang nak memujuk rayu minta like hehehe kalau taknak like pun takper aku tak marah.. hehehehe yang penting hati mesti happy!!!!

KEPADA SAPA2 NAK JOIN RASA MASIH OPEN LAGI.. KORANG P LA 1 BORNEO HYPERMALL, KOTA KINABALU KALAU NAK JOIN HEHEHEHE

Friday, April 20, 2012

APAKAH HUKUM MERENJIS BERAS KE ATAS PELAMIN PENGANTIN??


Monday, April 9, 2012

CONTOH KARANGAN BAHASA MALAYSIAl: LATIH TUBI UPSR 2012



Friday, March 16, 2012

RANDOM: ME, MY WIFE & KIDS...



 MASA BARU KAHWIN NI....

 MASA BARU ADA BUDAK...

KALAU NAK BOLEH KONTEK OLY

BUKAN ANAK TAPI MACAM ANAK.... (THE FIRST CHILD CLUB)

MASA FIRST TIME IKUT P SURAU...

Friday, March 9, 2012

MEE MAGGI CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN...




Tips memasak maggi:
1. paras air hendaklah sama dgn paras mee atau lebih sedikit kalau nak campur dgn sebiji telur.
2. mula dengan air biasa,letak mee kemudian baru hidupkan api.
3.apabila air sudah mula mendidih gunakan garpu untuk mengacau mee supaya ianya terurai..
4.ketepatan masa amat kritikal untuk memastikan mee tidak terlalu kembang.
5. apabila buih mendidih mula mengerumuni mee tersebut,angkat mee..jangan dibiarkan lama kerna mee maseh melalui proses pemanasan (carry over cooking)
6.Tuang mee ke dalam mangkuk dan airnya cukup2 paras mee tersebut.
7.Letakkan perencah dan kacau hingga sebati
8.Makan ketika panas dan sembunyi2 kalau xnak kongsi dgn isteri,anak,adik beradik,saudara mara atau kawan2 yg malas nak buat maggi sendiri..
 p/s: kalau maggi perisa ayam aku suka simpan sos cili sikit.. or cili padi & perah limau.. perghhh memang semangkuk tu tak boleh nak kongsi punya la..... perrgghhhh

credit to : Chef Yen

Friday, February 17, 2012

MARI KITA LAYAN LAGU KPOP GRINDCORE!!!



LAMA DAH AKU TAK BUAT VIDEO DEDICATION.... KALI NI AKU BUAT DEDIKASI KEPADA SEMUA PEMINAT KPOP SEANTERO BENUA....
P/S: SILA TENGOK VIDEO SAMPAI ABIS... BEST... DRUMMER DIA MMG GRINDCORE ABIS

 

Thursday, February 16, 2012

HIS FIRST WORD...



 Pagi ni masa bersiap pi keja then terpacul dari mulut brader perkataan "MAMA"... 
Maka secara rasminya first word beliau adalah "MAMA"... 
Gambar latest heheheheh dah nak masuk 8 bulan dah.... gigi baru ada dua...

p/s: kalau dia kata "PAPA" tadi memang sah aku terus belikan dia sebijik gitar ESP ANCHANG STAR....


... harap2 second word dia "PAPA" la plak hehehehehehe so masih ada harapan...

I'M JUST SAYIN...



Sapa Tomas?? Klik SINI

IMAGINE A WORLD WITHOUT MUSLIMS



Without Muslims you wouldn’t have:

Coffee

Cameras

Experimental Physics

Chess

Soap

Shampoo

Perfume/spirits

Irrigation

Crank-shaft, internal combustion engine, valves, pistons

Combination locks

Architectural innovation (pointed arch -European Gothic cathedrals adopted this technique as it made the building much stronger, rose windows, dome buildings, round towers, etc.)

Surgical instruments

Anesthesia

Windmill

Treatment of Cowpox

Fountain pen

Numbering system

Algebra/Trigonometry

Modern Cryptology

3 course meal (soup, meat/fish, fruit/nuts)

Crystal glasses

Carpets

Checks

Gardens used for beauty and meditation instead of for herbs and kitchen.
University
Optics
Music
Toothbrush
Hospitals
Bathing
Quilting
Mariner’s Compass
Soft drinks
Pendulum
Braille
Cosmetics
Plastic surgery
Calligraphy
Manufacturing of paper and cloth

It was a Muslim who realized that light ENTERS our eyes, unlike the Greeks who thought we EMITTED rays, and so invented a camera from this discovery.

It was a Muslim who first tried to FLY in 852, even though it is the Wright Brothers who have taken the credit.

It was a Muslim by the name of Jabir ibn Hayyan who was known as the founder of modern Chemistry. He transformed alchemy into chemistry. He invented: distillation, purification, oxidation, evaporation, and filtration. He also discovered sulfuric and nitric acid.

It is a Muslim, by the name of Al-Jazari who is known as the father of robotics.

It was a Muslim who was the architect for Henry V’s castle.

It was a Muslim who invented hollow needles to suck cataracts from eyes, a technique still used today.

It was a Muslim who actually discovered inoculation, not Jenner and Pasteur to treat cowpox. The West just brought it over from Turkey

It was Muslims who contributed much to mathematics like Algebra and Trigonometry, which was imported over to Europe 300 years later to Fibonnaci and the rest.

It was Muslims who discovered that the Earth was round 500 years before Galileo did.

The list goes on………..

Just imagine a world without Muslims. Now I think you probably meant, JUST IMAGINE A WORLD WITHOUT TERRORISTS. And then I would agree, the world would definitely be a better place without those pieces of filth. But to hold a whole group responsible for the actions of a few is ignorant and racist. No one would ever expect Christians or White people to be held responsible for the acts of Timothy McVeigh (Oklahoma bombing) or Andreas Brevik (Norway killing), or the gun man that shot Congresswoman Giffords in head, wounded 12 and killed 6 people, and rightly so because they had nothing to do with those incidents! Just like the rest of the 1.5 billion Muslims have nothing to do with this incident!

http://www.independent.co.uk/news/science/how-islamic-inventors-changed-the-world-469452.html

http://articles.cnn.com/2010-01-29/world/muslim.inventions_1_hassani-inventions-muslim?_s=PM%3AWORLD

http://www.ummahedinburgh.co.uk/radio/files/Muslim-Invention-Article.pdf


Wednesday, February 15, 2012

VALENTINE INI DALAM SEJARAH



HARI NI GENAP LA SETAHUN KISAH AKU NGAN IRON MAIDEN... ARRGGGHHH KEJADIAN HARI TU MASIH SEGAR DI DALAM KEPALA OTAK AKU.... ARRGGHHH!!!!! 

 UNTUK MENGETAHUI KISAH - KISAHNYA SILA KLIK KAT SINI

Friday, February 3, 2012

BUSKER YANG BERBUSKING



Sejak akhir - akhir ini area Kota Kinabalu dilanda demam BUSKING.... Tiba - tiba sales ukelele meningkat naik. Sebenarnya ini adalah satu perkembangan yang sihat. Kalau dulu pemusik jalanan di pandang serong namun kini ramai yang nak jadi busker...

Tapi setakat mana, attitude seorang pemusik jalanan itu hadir dalam jiwa seseorang busker... kalau dulu setahu aku busker ini adalah pemusik underground yang menentang arus mainstream dimana kreativiti musician dikawal oleh syarikat rakaman. Namun sekarang ni artis AF pun busking... adakah industri musik kita sudah semakin terbuka?? ataupun hanya sekadar mengikut trend semasa???

Sekarang aku ingin fokus kepada konteks di Kota Kinabalu plak, setahu aku di Kota Kinabalu hanya ada seorang yang benar2 seorang busker ataupun pemusik jalanan.... aku tau/nampak (tapi tak kenal) uncle ni sejak aku kecil lagi era tahun 80'an. dari dulu hingga kini dia masih berada ditempat yang sama bermain alatan kegemarannya iaitu sebuah biola.
Uncle ni korang boleh jumpa dia di kaki lima berdekatan dengan klinik Dr. Suzain menuju ke arah Bangunan Wisma Merdeka, Kota Kinabalu.

Tujuan aku menulis ni bukan nak memperlekehkan para busker2 kat Kota Kinabalu, ada di antara mereka juga terdiri daripada rakan2 aku. Ada diantara mereka juga pernah aku join sekaki berbusking di salah sebuah shopping mall di Kota Kinabalu.



Persoalannya... setakat mana keinginan korang nak berbusking.. adakah setakat nak ikut trend? nak tackle ciki? nak cari duit? minat(bullshit)? apa kata sekali sekala kita busking join uncle biola tu amacam?? Kalau korang tanya aku? hehe aku tak suka busking2 ni aku lebih prefer stage performance hahahaha baru la glamer

bukan nak meninggi diri tapi terus terang la aku cakap kalau nak berbusking ni korang kena mempunyai vocab or music library dlm otak yang luas... penguasaan alat musik yang baik, suara tak payah adjust kat mixer pun sedap.... malangnya aku takder semua tu hehehehehehe tulah aku tak suka busking2... menempel kat tepi2 orang busking main kastenet boleh la hehehehehehe.

Sebelum aku ingin mengakhiri entri kali ni aku nak share ngan korang video2 bebudak kat negara jiran kita busking... boleh tahan juga drg ni.. true talent!!!!!!
 
 ---

------
cubalah anak2 kecil peminta sedekah di bandar kota kinabalu sama macam drg ni maka hidup mereka mungkin akan lebih baik.


yang ni plak versi orang dewasa....





Tuesday, January 31, 2012

PERKARA YANG BAKAL DITEMPUHI OLEH PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN...



Masa mula - mula couple... org dok sibuk tanya bila nak tunang,
bila dah tunang orang plak sibuk tanya bila nak kahwin,
bila dah kahwin orang plak sibuk tanya bila plak nak ada anak,
bila dah ada anak orang akan tanya plak bila nak tambah anak...
pas dapat anak lagi orang tanya bila nak dapat menantu,
bila dah dapat menantu di tanya plak bila nak dapat cucu...
pastu tak nak tanya lagi pasal soalannya tinggal

" NGKO DAH DAPAT CUCU THEN BILA LAH NGKO NAK MAMPOS"

hahahahahahahahaha
---
Oh yah untu yang baru kawin selamat menhadapi cabar kat sini aku nak kasi tips sikit utk memudahkan anda menempuhi cabaran itu kelak....

Kalau dah dapat anak... sila ready dan tandakan kalendar anda.. ni penting untuk baby anda!!!!


Biasakan posisi anda untuk tidur seperti gambar di atas...

Biasakan juga hidung anda dengan bau - bau sebatian seperti diatas...

-
-
-
-
-
Kepada yang baru nak kahwin tu sila check pasangan anda betul2 supaya tak jadi seperti gambar kat bawah ni
.
 .
.
.
.

...



Thursday, January 26, 2012

DILEMA SEORANG WIRA GITAR....



 Aku terpanggil untuk menulis entri ni gara2 ada satu perdebatan mengenai seorang hero gitar yang dikatakan bertaraf legend telah mengupdate status FB beliau dengan kata2 yang panas membakar telinga para hero - hero gitar facebook.

Mungkin ada diantara anda yang mempunyai akaun facebook acapkali di tag oleh rakan - rakan anda untuk mempamerkan kemahiran mereka bermain alat musik dalam bentuk video. Bagi aku tiada masalah dengan mereka ni malah aku kagum dengan keberanian dan kecekalan mereka di dalam arena pergitaran ni. Dalam tempoh 17 tahun bermain gitar secara jujurnya aku tak pernah mempunyai kekuatan untuk merakam video aku sedang bermain gitar secara solo. Kalau secara berkumpulan mungkin ada berberapa itu pun masa show2 aku bersama dengan band2 aku. Terus terang aku cakap... walaupun dah 17 tahun main gitar tapi aku ini bukan seorang yang mahir bermain solo2 gitar.... power chord tu boleh la... asal dapat main lagu2 yang aku suka.

Berbalik kepada kisah hero gitar tadi... beliau sebenar rasa berbulu dengan sesetengah gitaris yang baru pandai main lagu hotel california dah tag beliau video2 segala... sebagai guitar pro yang kenal semua artis mana la layak korang nak tag dia video - video picisan korang...

Bagi aku perkara ni sangat subjektif.... AKU TAK SALAHKAN MANA2 PIHAK.. ITU HAK MASING2. sebagai contoh aku , aku tak kisah kalau kawan2 tag aku pasal nak promo business dorang kat aku or letak link kat wall aku.. aku hanya akan marah ngan kutu2 MLM login fb dapat duit.. itu hak aku sebagai salah seorang pengguna fb di dunia ni. Mungkin ada pihak kata tak patut aku aku kata tak baik pasal mereka kalau tak suka ignore jer... tapi kalau dah ignore sekali buat tak faham masih jugak cekal nak promo.. dah free2 kena maki....

Berbalik lagi kisah gitar tadi... sebagai penguplot tegar video kat lama fb or youtube korang patut bersedia bahawa akan ada pujian dan kutukan bakal anda  terima... So, jangan la melenting kalau ada orang kata cara anda main salah suck.. macam tahi... dll... mmg hati sakit beb tapi kalau takut ombak jangan buat rumah ditepi laut. Kalau aku, aku akan lihat kutukan itu dari sudut positif... mungkin ada benar kutukan tersebut dan jadikan ia cermin utk kita memperbaiki diri... aku banyak kali juga di kutuk di cerca pasal lagu2 aku macam tahi.. tapi takper aku anggap itu sebagai prihatin supaya aku buat lebih baik...

Ada baiknya kita kontek org2 tersebut terlebih dahulu minta permission dia tag video2 anda untuk di komen bukan main tag terjah jer... satu lagi kalau anda tak suka di tag sila disable function TAG di account privacy anda heheheheheheheheheheheh kan aku dah ckp perkara ni subjektif....

p/s: kepada gitaris2 otai plak jgn la terlalu besar kepala ... hilang dan hanyut dengan sanjungan orang lain sampai diri sendiri tak tau dimana nak berpijak... be humble anda akan lebih dihormati.... tak payah la canangkan anda audition sana2 sini kalau anda benar2 berbakat anda terperlu kasitau semua tu ... orang yang tolong anda sebarkan....

Wednesday, January 25, 2012

JALAN - JALAN CARI MAKAN...


Thursday, January 19, 2012

TOLONG KEPADA SESIAPA AGAR DAPAT BANTU BRADER KITA NI....



 -KASIHAN ENCIK RAHMAN-

KISAH MAGGI DAN KUIH PAU


Maggi dan Pau adalah musuh ketat. 1 hari time si Pau jalan2 dia kena pukul oleh geng2 Maggi sampai kemek. Bila sudah sembuh si Pau mau balas dendam.

Dia panggil semua geng2 dia..Pau tausa, kacang,ayam etc semua la dia kumpul..time dorang on the way nak pigi balas dendam dorang terjumpa Spaghetti..

Dorang terus hantam berabis Spaghetti hairan dia tanya la "Apa salah saya?!!? " Pau dgn panas hati lalu menjawab"ENGKO INGAT ENGKO REBONDING KAMI NDAK KANAL KA!"

MORAL OF THE STORY: AKU SUKA MAKAN MAGGI DAN KUIH PAU

credit to: Cik Puan Dayang Mahsuri


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT