Friday, January 30, 2009

JENIS - JENIS LELAKI...

Korang nak tau kat dalam dunia ada bermacam - macam jenis lelaki. Di sini aku nak senaraikan beberapa jenis yang "common" ataupun biasa dijumpai di merata - rata tempat...

1. HABIS MADU SEPAH DIBUANG

- lelaki jenis ini adalah seorang yang pembersih dan kemas orang. Ini kerana dia akan berasa rimas jika terdapat sampah sarap yang bertaburan berdekatan dengannya. Ini selalu berlaku jika ia telah menghabiskan madu yang dibelinya di pasaraya Gaint bagi tujuan membuat ayam panggan madu. Lantas botol madu yang kosong dan tulang ayam yang bertaburan di atas meja akan segera dibuangnya ke dalam tong sampah. Cara untuk menawan hati lelaki jenis ini adalah dengan menolong dia membuang sampah - sampah yang ada berdekatan dengannya. Dengan itu ia pasti akan sentiasa menyayangimu... 

2. BAGI BETIS NAK PAHA

- Lelaki jenis ini plak seorang yang berani, jujur dan tidak pemalu. Dia mudah mesra dengan sesiapa sahaja yang berada disekelilingnya. Mengamalkan prinsip "Rezeki Jangan ditolak..." beliau takkan segan silu meluahkan perasaannya kepada anda terutamanya ketika anda sedang bertemu janji dengannya di Restoran Kantaki. Dia akan meminta paha ayam hot n spicy anda dengan selamba walaupun pada awalnya anda sudah pun memberi betis ayam kepadanya. Cuma satu keburukan lelaki jenis ini, mereka ini pelahap orangnya. Jika anda hendak menawan hati lelaki jenis ni pastikan korang pandai resepi paha ayam goreng yang masyuk.... 

3. MANIS MULUT DI BIBIR

- Jika anda hendak bercinta dengan lelaki jenis ini pastikan ianya seorang yang kaya kerana beliau mempunyai umur yang pendek. Dengan itu, anda mungkin berpeluang untuk membolot segala hartanya kelak pabila ia sudah mati akibat mengidap penyakit kencing manis yang kronik. Manis mulutnya itu adalah racun yang boleh memakan diri anda sendiri. Anda harus berhati - hati dengan jenis ini kerana anda boleh terjangkit dengannya. Ini kerana anda boleh ketagih makanan manis kerana selalu makan makanan tersebut ketika bertemu janji bersamanya. Untuk meraih cinta dari lelaki jenis ini anda hanya perlu tahu akan senarai manisan bermutu tinggi untuk dihadiahkan kepadanya.

4. LEMBUT GIGI DARI LIDAH

- Selalunya jenis lelaki ini agak matang orangnya. Sifat sabar mmg tidak dapat ditandingi oleh mana - mana jenis lelaki yang lain. Malahan anda mungkin akan hilang sabar dengan tahap kesabarannya. Dengan umur yang menjangkau lewat 60 an mmg sudah pasti gigi sudah tinggal gusi dan ianya memang akan lembut gigi dari lidah. Kesabarannya takkan goyah walaupun terdengar suara - suara sumbang yang mengejeknya semasa janji temu anda yang pertama. Ini kerana sistem bunyinya yang old skool tak dapat menangkap dan mencerna bunyi yang berada disekelilingnya. Anda perlu banyak bersabar dengan perkara ini. Dia akan berasa teruja dan gembira jika dipanggil abang ataupun sayang. Oleh itu, saya rasa anda pasti arif dengan hal sebegini.

5. TIKAM DARI BELAKANG

- Jauhkan diri anda dari lelaki jenis anda... Ini adalah jenis yang paling tidak berguna di dalam spesis lelaki. Ia pasti akan menyusahkan anda dikemudian hari. Jika anda berjanji temu ataupun keluar bersamanya, janganlah anda berjalan di hadapannya ini kerana ada kemungkinan anda akan ditikam dari belakang yang boleh menyebabkan kecederaan dan kematian anda. Tabiatnya itu tidak akan hilang sampai bila2 dan walaupun anda selamat daripada ditikam dari belakang ianya masih juga akan mendapat petaka dari perbuatannya. Anda akan kerap dipanggil oleh pihak polis untuk membantu siasatan kes mencederakan orang awam yang dilakukan olehnya kerana anda berada dilokasi semasa kejadian di mana jenayah itu dilakukan. Ini berlaku kerana beliau ingin melepaskan gian untuk menikam dari belakang gara2 gagal menikam anda pada janji temu yang pertama. So, amaran awal kepada anda.. ELAKKAN DIRI DARIPADA LELAKI INI!!!

Moga - mogaan tips ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua.. ahaks... cheers!!!

Thursday, January 29, 2009

THIS MAGIC MOMENT

THIS MAGIC MOMENT - JAY AND THE AMERICANS

THIS MAGIC MOMENT - THE MISFITS

THIS MAGIC MOMENT - THE MISFITS LIVE

------------------------------------------------

This magic moment
So different and so new
Was like any other
Until I met you
And then it happened
It took me by suprise
I knew that you felt it too
I could see it by the look in your eyes

Sweeter than wine
Softer than a summer's night
Everything I want, I have
Whenever I hold you tight

This magic moment,
While your lips are close to mine,
Will last forever,
Forever, 'til the end of time

So why won't you dance with me?
Why won't you dance with me?

This magic moment
So different and so new
Was like any other
Until I met you

And then it happened
It took me by suprise
I knew that you felt it too
I could see it by the look in your eyes

Sweeter than wine
Softer than a summer's night
Everything I want, I have
Whenever I hold you tight

---------------------------

Salah sebuah lagu lama yang menjadi kegemaranku sepanjang zaman. Lagu dicover oleh ramai artis lama dan baru. Aku tambah sukan ngan lagu ni apabila Band Idola aku The Misfits turut mengcover lagu ini di dalam album Project 1950 mereka. Malahan band aku juga pernah cover lagu ni dalam beberapa siri gig yang kami sertai... So, enjoy the song... Cheers!!!

Wednesday, January 28, 2009

MARI KITA TENGOK VIDEO...

aku suka sgt dengar lagu ni ... korang macamana? 
Tajuknya: Jij bent mijn leven ... err ada sesapa yang tau maksudnya?

WAYANG MAUT: REVIEW YANG SEJUJURNYA...

Ini adalah kali kedua aku menulis tentang filem "MAUT" arahan Bade Hj. Azmi. Jika penulisan pertama aku yang lalu dibuat sebelum aku menonton wayang akan tetapi kali aku menulisnya selepas aku menonton... Heheheh barulah adilkan? Oklah dalam wayang ni menceritakan tentang 3 kisah dalam satu. Yang mana kisah tersebut berlaku pada bulan Sya'ban, Ramadhan, dan Syawal.

Kisah Pertama:

Kisah sorang pelajar Kolej yang didatangi roh seorang gadis. Roh tersebut kononnya tak tenteram kerana jadi mangsa rogol dan bunuh. Watak roh tersebut tak banyak guna skrip. Cuma guna mimik muka sajer hahahah. Kalau aku terserampak ngan hantu muka camtu memang aku p tanyalah roh tu... "Akak ni cirit  -birit ka? Muka macam tahan taik jak?" Hahahahaha betul wa cakap lu... Kekadang aku kesian jugak tinguk pelakon tu cuba nak buat expressi muka hantu.. tapi errrmm tak seram langsung... Tapi kita kena pandang positif... Maut ni bukannya filem seram akan tetapi filem dakwah... Oleh itu, pengajaran yang aku dapat daripada cerita pertama adalah seperti berikut:

1) Kalau naik bas malam2 ada sorang budak pompuan mukanya macam orang nak berak... baik terus blah... pasal budak tu adalah roh orang yang dah mati... (watak utama kena ikut oleh roh tu pasal dorang terjumpa kat dalam bas).

2) Jangan buat kecoh kat balai polis kerana negara kita ada peraturan (merujuk kepada watak bapa budak perampuan yang mati kena bunuh tu semasa dia nak pelangkung kepala boifren anaknya)

3) Kalau nak bawa awek p lunch dengan menaiki skuter pastikan anda datang awal. Janganlah terlambat kerana alasan berjumpa ngan profesor sudah tidak relevan pada masa kini. (merujuk kepada watak lelaki yang kaki pompuan di dalam cerita ni)

4) Kalau anda rasa sesuatu yang mencuriga sedang berlaku di tempat anda berada cepat2 hubungi pihak polis supaya jenayah dapat di benteras (merujuk  scene kat kubur masa dorang jumpa mayat budak pompuan yang hilang tu)

5) Hapuskan sebarang bentuk keganasan terhadap wanita dan kanak - kanak... (aku mmg sangat anti dengan kes rogol bunuh ini)

Kisah Kedua:

Ni plak adalah kisah seorang pramugari yang melampau di bulan ramadhan, pelakon dalam part ni sumernya cun dan seksi2 belaka... Mengisahkan cerita seorang pramugari yang menjalankan cara hidup orang barat.. kira dia ni American Lifestyle la... hahahahaha pakwe dia sorang mat saleh yang diawal cerita mereka mengadakan pesta minum2 arak sempena menyambut kepulangannya ke tanah air selepas bertugas... Ikut skripnya pramugari tu beli arak tu kat neraka... fuh!!! memang sesat la penulis skrip ni... mana  ada orang yang masih idup boleh sampai kat neraka.. lain dia dah di timbang amalannya... aku rasa mmg dia sedang khayal masa tulis skrip.. insaf la kau!!! Setelah bosan hidup bersekedudukan pramugari dan boifrennya itu mengambil keputusan untuk berkahwin. Perkahwinan mereka mendapat restu dari orang tua pramugari tersebut setelah dibagi rasuah berbentuk hadiah yang di Beli dari Milan... Masa kenduri kawin, drg mmg cover line abis dan sangat bersopan santun ... pas parents nya balik apa lagi let's the devil party begin... Mmg layan minum sampai mabuklah dorang tu hahaha sampai satu part si pramugari ternampak husband dia curang dengan mengayat awek lain yang hadir pada party tu. Gaduh punya gaduh... Sambil layan mabuk dan memandu sambil tangan meraba - raba kotak rokok Dunhill yang sudah habis stereo FMnya tetiba memain suara azan menandakan masuknya waktu sembahyang fardhu Isyak (aku rasa)... Dengan muka mendengus dia try nak tukar cenel... cehh evil la tu konon tak nak dengar azan... cenel tak dapat tukar then terus dia bantai tukar CD plak.. tiba - tiba dia berjalan ke Masjid dengan memakai telekung ikut orang nak p sembahyang.. Uiks pelik kan?

Ok takper mungkin masa nak tukar CD tu.. dengan keadaan mabuk mungkin pramugari tu baru tersedar yang dah masuk waktu sembahyang.. mungkin dia check kat bonet keta dia ada plak telekung so.. rasanya dia singgah sekejap kot nak sembahyang sama. Syabas utk pembuat filem ini... Memang cun korang punya cerita. On the p masjid pramugari tu tumbang terus koma dihantar oleh sorang remaja pompuan yang mukanya macam orang putih jugak dan suka ponteng puasa bersama rakan - rakannya yang sudah mengalami period selama hampir dua minggu.

Sedar dari koma pramugari tu bercerita ttg siksaan yang dialaminya akibat perbuatannya yang lampau mmg insaf la citer ni sampai budak pompuan tu takut nak ponteng puasa... Malahan pramugari tu punterus insaf dan memakai tudung tanda yang dia sudah bertaubat... heheheheheh cun kan ceritanya.. wa cakap lu tak rugi korang tengok kat panggung... sampai ada beberapa orang yang duduk kat sebelah aku tu ... blah sebelum wayang tu abis dimainkan. mungkin dorang berasa ngeri dan terus nak balik utk bertaubat... harap begitula hendaknya... Amin...

Pengajaran yang aku dapat dari cerita ini adalah:

1) Jangan minum arak ... berdosa tau...

2) Janganlah kita ikuti kehidupan masyarakat barat tu... Takde faedahnya...

3) Jangan buat parti arak masa anda hendak berkahwin nanti pasangan anda curang...

4) HORMATILAH AZAN...

5) Walaupun muka korang macam orang putih, namum korang kena puasa juga (utk yang muslim)

Kisah Ketiga:

Ni bulan Syawal punya cerita...

Malas aku nak komen byk2... nanti orang ingat aku ni black metal sesat plak.. dan pasal ni dah mmg aku review dalam entri aku yang sebelumnya.. kira hampir tepat jugala tekaan aku. Bagi aku cerita kisah ketiga ini ada tanggapan yang tidak tepat dan ianya hanya buatan sipembuat cerita tanpa sebarang rujukan yang tepat... Namun ia masih dapat memberikan pengajaran yang positif kepada semua... (pemuzik dalam citer ni tiada pun memainkan sebarang musick black metal.. melainkan musik elektronik yang emo ala2 Nine Inch Nile dan Marilyn Manson heheheheh)...

Pengajaran yang aku dapat:

1) Jangan pasang lagu black metal di malam takbir raya... dan hormatilah tetamu yang datang berkunjung kat rumah mak bapak anda (ala tak black metallah duduk kat rupa parents... Ikut macam dorang band Darkthrone drng yang black metal tinggal sendiri kat dalam hutan sendiri2 baru la true hahahah)

2) Jangan buat tatto yang mengarut kat tubuh badan anda.. nanti kena kutuk oleh kengkawan... (bagi yang muslim bukan sahaja berdosa anda juga akan jadi mangsa kutukan di dunia dan akhirat) Tatto black metal dia adalah tatto kerbau hidung kembang hahahahahah....

3) Kalau anak2 nak sembahyang jangan dilarang.. nanti anak tu jadi ahli kumpulan black metal... merujuk scene masa mamat black metal tu masih kecik dia nak sembahyang tetapi dilarang oleh parentsnya... huh brutal sungguh parents gitu.. tak hairan la anak dia pun jadi setan ... macam lagu kumpulan Deicide kot "Satan Spawn De Caco Deamon..." hahahaha.. Sebagai ibu bapa kita seharusnya membimbing anak - anak kita melakukan perkara yan diredhai Allah S.W.T.

4) Don't drink and drive.. nanti terhumban kat sungai... mati masuk neraka...

Kesimpulannya:

Kalau diikut secara keseluruhannya mesej yang hendak disampaikan di dalam cerita ini adalah tidak begitu jelas.. Kira pengajaran dan tauladan tu tak sampai sangat ngan penonton.. Ada masa tengok wayang tu penonton siap gelak pasal tengok citer tu.. hahahah Napa gelak? Sedangkan citer seram (betul ka seram?)... Itu adalah tanda mesejnya tak sampai. Aku tak salahkan si pembuat cerita ni 100% kerana dengar kabar cerita menjalani proses tapisan yang sangat kejam dari FINAS sampai 8 babaknya dipotong... Napa ya? Mungkin inilah sebab mengapa ada beberapa babak kat wayang ni nampak pelik... isk apalah FINAS ni tak sporting langsung... Aku tengok citer omputih tu lagilah melampau ganasnya tahyul mmg taraf blasphemy punya tahyul.. pun lepas jugak... apa la dorang ni..

Tapi aku nak puji satu aspek dalam wayang ni... Aku rasa semua jurukamera kat negara ni patut ambik contoh kerja Bade Hj. Azmi ni.. Teknik camera dia mmg cun la.. Aku tabik berabis apa boleh buat saja jalan ceritanya macam sial... kalau mmg meletup la cerita ni... Walaubagaimanapun syabas la kerana anda terpikir utk menyedarkan masyarakat kita yang semakin lali ini... teruskan usaha anda... Hentikanlah bikin citer yang ntah hapahapa...

Friday, January 23, 2009

REVIEW NATHIAS ZINE DEBUT ISU 1993

Dua hari lalu aku menyelongkar almari lama untuk mencari buku resepi memasak yang aku kompile sendiri beberapa tahun yang lalu. Namun lain yang aku cari lain  pula yang aku dapat.  Masa tu aku terjumpa beberapa keping koleksi zine underground aku yang dikumpul sekitar awal tahun 1990an... Aku bercadang nak review zine - zine yang aku jumpa tu dengan tag "Special Issues". So, untuk edisi special isu yang pertama ni aku nak review zine  Nathias  Isu 1.

Gambar: Muka depan Nathias Isu Pertama
Zine ni dihasilkan oleh saudara Sufian bersama rakannya Madi dimasa beliau sedang menuntut dlm sebuah IPTA di Selangor dan ianya diriliskan pada bulan March tahun 1993. Nathias zine ini diriliskan dalam bahasa English yang mana editornya sendiri menyatakan secara peribadi kepada aku baru - baru ni yang english dia masa tu broken tahap dewa... hahahahah . Walaubagaimanapun, aku rasa tahap kira cun la jika banding ngan aku pada masa tu english merayap abis hahaha (aku hanya pandai ckp english pada tahun 1999) hahahaha pengakuan jujur dari aku. Secara peribadi, aku menyenaraikan zine  Nathias ni sebagai manuskrip underground aku... (Pian aku bukan nak bodek...) napa aku cakap manuskrip  underground aku? Hahahaha utk rekod... Zine Nathias ni la zine pertama yang aku miliki. Masa tahun 1993 zine seperti ni adalah sangat sukar utk di dapati di negeri Sabah dan aku hanya memperolehi naskah Nathias ni dari Saudara Khairul Marwan a.k.a Karl (mana suda kau bro?) yang juga rakan kampus saudara Sufian. 
Selain daripada itu, Nathias juga la yang mendorong aku untuk menghasilkan fanzine aku sendiri iaitu Skull Zine yang di riliskan pada penghujung tahun 1993 dan ada beberapa sumber mengatakan Skull Zine aku ini adalah zine yang pertama rilis di negeri Sabah. Sejauh mana kebenaran fakta tu aku tak tau dan aku tak berani nak claim sebagai editor zine yang pertama di Negeri Sabah. Setahun selepas tu nama Skull zine di tukar kepada Skull Of Kuliraha yang mana nama ini di gunakan pada isu yang kedua. ok tutup citer pasal skull zine yang crap tu... kita sambung citer Nathias plak.

Gambar: Interview Dgn Kumpulan Mentor dari Sarawak, Malaysia
Untuk isu pertamanya, Nathias pada masa tu menyajikan interview band - band underground dari luar dan dalam negeri seperti Demigod (Finland), Mentor (M'sia), As Sahar (S'pore), Angelkill(USA), Battuwar (M'sia), Nordor (Greece), Martyrdom (S'pore), Twilight  Emperor (M'sia), Apostasy (M'sia), Deathcult (USA), Legion Of Doom (Greece), Nebiras (M'sia), Vrykolakas (S'pore), Sputum (M'sia), Sil Khannas (M'sia), Beheaded (S'pore), Mortoury Drape (Italy) dan Theocracy (M'sia). Dijual dengan harga RM6 / USD5 dengan ketebalan 75 Mukasurat termasuk kulit (assignment paper apa ni pian?)

Gambar: Tahukah Anda? Mentor adalah band project line up band Vormit
Pengunaan bahasa english sepenuhnya di dalam isu ini tidaklah menjadi halangan kepada aku untuk terus membaca Nathias. Walaupun aku merangkak - rangkak masa membaca namun diakui bahawa editornya telah menggunakan bahasa english yang paling simple. Masa tu aku ambik semua kontek yang ada terkandung di dalam zine ni dan tulis surat kepada dorang. Masa nilah era permulaan perkembang network underground aku di mana dekat 70% band yang di kontek telah memberi respon termasuklah band Sil - Khannas hahahah (masa tu aku nak interview dorang tapi pakcik Jaei balas surat aku kata taknak di interview dan suruh aku belajar baik2 kat sekolah hahahahaha nanti aku cari surat tu dan scan  & post kat sini hehehe). Dari Nathias la juga aku mula belajar nak order2 demo dan fanzine hahahaha teringat plak ada sesetangah order aku tu kena rip off hahahaha. 
Banyak band yang kena interview kat dalam Nathias telah menjadi band yang besar pada masa kini. Tak perlulah aku mention band luar negara nun jauh cukup sekadar yang dekat ngan tempat aku seperti Sputum, Mentor (band ni tak jadi tapi aku sebut pasal ianya ada kaitan ngan band Vormit), As Sahar (ni dari s'pore mustahil mat metal Malaysia tak kenal), Nebiras (Black metal abis ala ala Darkthrone) dan akhir sekali band death metal tersohor kat Malaysia iaitu Sil Khannaz. Citarasa editornya boleh dikatakan tinggi dan terus - terang aku katakan hampir semua band yang di interview dlm isu ni best. (sekali lagi nota utk Pian *aku bukan nak bodek).
Gambar: As Sahar diawal kemunculan  mereka
Dari awal lagi aku ramalkan bahawa band As Sahar ni akan menjadi ikon music tempatan walaupun dorang ni dari Republik Singapura. Interview ini di jawab oleh En. Malik Hanael yang mana dalam interview tersebut beliau menceritakan tentang kenapa band Ethos berkubur dan digantikan dengan As -Sahar. Selain itu, beliau juga menyatakan rasa tidak puas hati beliau dengan keadaan underground movement di Republik Singapura yang berpecah belah dan saling kondem mengondem antara satu sama lain. Masa ni rasanya banyak band Hardcore datang dari Republik ni.

Gambar: Malik Hanael (Kiri)  & One Barchiel (Kanan) masih muda remaja
Bila aku perhatikan gambar di atas hahahah fizikal mereka jak yang berubah. Hahahaha memang masih muda remaja menurut Malik lagi di dlm temuhramah bersama Nathias, One Barchiel masa ni masih bersekolah lagi hehehehehe. Korang perasaan dua bloodbrother ni... stail dorang kat stage tidak berubah kan dari dulu hingga sekarang. Maksud aku body gesture  dorang tu kalau korang tengok gambar dalam myspace dorang hehehe lebih kurang jak stailnya.. terutamanya cara Si Malik gentel gitar Bassnya heheheh.

Gambar:  Angelkill dari USA
Angelkill band Black / thrash ala - ala venom dari USA ni antara band yang menarik perhatian aku pada masa tu. Aku sempat berkontek ngan Blakk (gitarist/vokalis) namun ianya hanya untuk beberapa pucuk surat sahaja sebelum kami terlost kontek... Sebabnya? Mungkin si Blakk ni tak paham apa yang aku tulis kat surat hahahah macam Abg. Ben cakap english Kamikazi hahahaha.

Gambar: Biograpi Martyrdom 
Seterusnya juga band Grindcore kegemaran aku dari Republik Singapura. Band Martyrdom pimpinan saudara Azli hahahah kalau tak silap si Azli ni ada buat satu band death metal yang bernama Doxomedon betul ker? Tolong betulkan.

Gambar: Martyrdom - dari kiri Ahmad (bass), Imran (guitar), Johanis  (vocal) dan Azli (drum)
Temuramah dlm zine ni dijawab oleh Mr. Azli yang mana beliau mengkritik kerajaan republik tersebut kerana peraturan yang terlalu ketat di dalam membuat sesebuah gig. Rasanya masa tu mana - mana interview band dari Singapore memang komplain pasal perkara ni... hahahahaha tapi sekarang mungkin ianya sudah berubah. Kalau tidak kenapa banyak band2 besar  antarabangsa datang berkunjung ke Kota Singa itu...

Gambar: Nebiras - era As The Skies Turn Black...
Masa tu aku tak tau lagi Nuctorno Belial tu adalah En.Aziz editor zine tersohor Malaysia Vortex From The East. Namun dalam interview ni Aziz a.k.a Nuctorno Belial belum bijak untuk menjawab soalan interview yang ditujukan kepada bandnya. Mungkin kerana dia biasa menginterview jak heheheheh dan jarang kena interview...

Gambar: Sputum - Sarawakian Grindcore
Interview ni dibuat selepas dorang release demo pertama yang berjudul "An Enormous Feeling Of Hatred" pada julai 1991. Pengaruh Napalm Death era album Scum amat pekat di dalam band ini hehehehe

Gambar: Sputum Era "An Enormous Feeling of Hatred..." Macho juga dorang ni kan? Aaaauuwww

Gambar: Interview Sil - Khannaz
Seperti As Sahar, Sil Khannaz juga aku ramal akan menjadi sebuah band yang besar hahahaha masa interview ni dorang baru nak rakam album pertama dorang yang berjudul Conception of Madness (antara all time fav. album aku). Masa tu Jaei yang mewakili sil khannaz belum pasti nak kasi tajuk apa.. Conception of madness hanyalah satu kemungkinan pada masa tu... 


Gambar: Logo lama Sil Khannaz... masa tu masih ejaan Sil Khannas
Masa tu mmg old skool abis la.. ngkorang perati betul2 alamat Sil Khannaz masa tu adalah alamat rumah paling terkenal di dalam sejarah underground Malaysia (cedok ayat dari ROTTW) iaitu rumah 121 - c di Brickfield... Mungkin di rumah ni la juga terbitnya idea Aru (Koffin Kanser) utk menubuhkan band reggaenya yang bernama Republik of Brickfield.

Gambar: Cuba fokus baik2 heheheh umur dorang masa tu masih awal 20 an... hehehe

Gambar: Interview Bersama Mortuory Drape dari  Italy
Kenapa aku highlight band black metal dari Italy ni? hahahah gara - gara dorang la aku banyak dapat dapat kontek dari Italy. Kalau nak cakap kamcing ngan dorang takder la... utus surat pun sekali jak tapi dorang adalah contact aku yang pertama berasal dari Italy. Aku kirim dia flyers aku dalam 200 keping heheheh minta tolong spreadkan... hahahaha dari situ jugalah aku berkenalan band Atmospheric Death metal Opera IX. Hahahah ngan Opera IX ni mmg kami sgt lama berkontek dari belujm dorang ada demo hinggalah released album kedua kalau tak silap aku then lost kontek lagi 

Gambar: Bio Band Doom Metal Malaysia - Modar

Gambar: Section Review demo
Rata - rata stuff yang direview di dalam Nathias ini adalah stuff band yang feature dalam isu pertama ni. hahahahaha dapat free copy ka bro? Selepas ruangan review adalah section paling kult dalam zine dulu2 iaitu ruangan menampal flyers hahahaha sila perhatikan flyers2 di bawah manalah tau ada flyers korang terselit.

Gambar: Flyer Vormit masa demo pertama

Gambar: Flyers Band Death Metal Dari Sweden Vermin
Untuk band Vermin ni aku ada kontek dorang ada aku ada kumpul dua demo dorang iaitu yang first demo Scum of The Earth dan yang kena promo dalam Flyers tu Life is Pain. Wakil dorang Mathias Adamson (guitarist kalau tak silap aku) mmg cool orangnya dan murah hati macam - macam stuff dia kasi aku termasuk beberapa keping gambar bogel hahahah ntah gambar tu kat mana suda.. kalau tak silap kawan aku dah kebas hehehehehe

Gambar: Mesti korang familiar ngan Zine Holocaust dari Poland.. Flyers ni utk isu yang kelima

Gambar: Nak order baju Benediction? hahahahah harganya USD18 masa tu

Gambar: Mortoury Drape juga tidak ketinggalan nak jual merchandise dorang

Gambar: Masih ingat dengan label ni?

Gambar: Ni plak Cover belakang Nathias Isu Pertama

Hahahahah macam? Aku harap entri ini dapat mengimbas kembali mat - mat metal yang membaca post ni. Kepada yang tak paham takpe korang skip yang entri ni p la usha resepi memasak aku (klik sini). Ada beberapa fanzine yang lain akan aku review pada masa akan datang bergantung kepada masa kau k... Sebenarnya aku nak dokumentasikan Nathias Zine ini dalam bentuk pdf. file... tapi aku nak tunggu kebenaran dari editornya En. Sufian..(boleh ka bro?) Kepada pembaca harap korang betulkan aku jika terdapat kesilapan fakta di dalam entri ni k... cheers .. riang - rianglah selalu...

p/s: Utk pengetahuan korang, En. Sufian ni ada buat web yang berkaitan ngan muzik juga. hehehe Kesinambungan Zine Nathias beliau la... Kalau korang tak caya cuba korang klik kat SINI.

CARA MENARI TARIAN POCO - POCO

Aku terjumpa benda ni kat youtube.com dan berjaya mencuit hati aku. Video ini mungkin agak out dated tapi takpela aku nak share juga ngan korang... Cheers

Thursday, January 22, 2009

BALZAC - EUROPEAN HATRED TOUR DVD

Baru - baru ni aku p usha - usha website Band Horrorock Jepun kegemaran aku BALZAC. Huh... ada rilisan baru rupanyer. Sebenarnya untuk 2 rilisan terbaru Balzac ni aku tak berapa berkenanlah... aku lebih prefer yang lama punya, namun tidak dapat dinafikan terdapat kemajuan dari segi music dorang. Memang banyak meningkat dengan gabungan line up yang kira mantap cuma bahasa english si Hirosuke tu hehehe mmg standard english jepun la. mmg dah trademark dia sampai ada komen kat youtube channel dorang mengatakan yang mamat tu tak paham yang hendak drg sampaikan dalam lagu tu tapi dia still enjoy hingga dia masih dengar lagu tu setiap hari hehehehe. 

Apa yang hendak aku citer kat sini adalah mengenai DVD terbaru dorang yang berjudul "HATRED LIES SLEEPS INSIDE" yang mana Dvd ini mengandungi rakaman konsert jelajah Europe mereka sempena mempromosikan albumk "HATRED" mereka pada bulan Ogos tahun lalu. Dalam DVD ini juga mengandungi video muzik untuk lagu - lagu di dalam album hatred termasukla sebuah sebuah hidden or secret kata dorang video clip yang berjudul "WALLS: TRIBUTE TO ST. PAULS". Kat bawah ni ada aku kepilkan 2 buah promo video dorang untuk mengoda korang supaya suka balzac hehehehehe... Balzac (selain The Misfits) ini adalah antara band yang memberi pengaruh kepada direction musick band aku Mi Scusi.

WALL: TRIBUTE TO ST. PAUL

link asal klik di ---> sini

INSIDE MY EYES VIDEO PROMO

Link asal sila klik di --->sini

Oklah kalau korang rasa berminat ngan band ni bolehlah lawat dorang kat laman web rasmi dorang (klik kat sini) dan jika dah berkenan ngan dorang dan teringin plak nak beli merchandises dorang pi la lawat online store dorang (klik kat sini la plak). Untuk pengetahuan korang berhati - hati jika nak berurusan pasal merchandises dorang yang mana sumbernya bukan dari online store dorang... contohnya nak beli kat EBAY ker.. or mana2 selain Shocker World Wide. Bukan apa ada penipu kat sana dan benda ni ada terjadi ngan kawan aku hehehehe (aku taknak cakap nama dia). Gambar kat atas tu adalah gambar aku pakai baju Balzac yang aku beli dari Shocker. Harga termasuk shipping errrr dalam RM120 mmg agak mahal la jugak namun kualitinya mmg puas hati fabrik yang tebal tapi selesa dipakai. Marilah kita memBALZACkan diri kita heheheheheh STAY ROCK!!!

Wednesday, January 21, 2009

ARTIS MALAYSIA YANG PALING GANAS!!!

Gambar: Sekadar Hiasan

Forum Metal Terus adalah tempat yang bertanggungjawab di dalam mentrigger aku utk buat entri ni. Banyak pihak mendakwa bahawa musik black metal telah menyesatkan akidah para pendengarnya lebih - lebih lagi golongan remaja. Ini telah dibuktikan oleh  sekumpulan penyelidik bangang makan taik dari Universiti Malaya (klik di sini). Tidak dapat dinafikan memang ada di antara pemuzik yang telah terpesong akidahnya tapi inilah yang dikatakan gara - gara seekor kerbau membawa lumpur abis semua kena kata sembah setan... Untuk pengetahuan korang muzik metal ni sememangnya selalu berpandukan alam2 mistik dan gelap sebagai subjek di dalam lirik lagu. Namun ianya sering di salah ertikan oleh sesetengah pihak yang konon mempunyai kuasa di dalam menentukan akidah seseorang. Senang cerita begini la, kumpulan muzik ini ada tidak jauh bezanya dengan kumpulan anak wayang. Setiap persembahan mereka mempunyai jalan ceritanya yang tersendiri. Contohnya Wayang MAUT cerita yang paling best cerita mengenai kejahilan masyarakat kita. Mestilah pakaian dan jalan ceritanya mengisahkan wayang maut tu sendiri. Macamlah kumpulan muzik metal ini, cara pemakaian mereka dan penampilan dipentas adalah menunjukkan mesej yang hendak di sampaikan. Takkanlah pemuzik metal yang mendendangkan lagu berunsurkan ilmu Hitam pakai pakaian seperti kumpulan WESTLIFE... adei tak sesuai langsung!!! Bodoh!!! Memang ada pemuzik yang terpesong tapi seperti wayang gambar ianya patut di gam sahaja... nampak tak logiknya di sini?

Ok sekarang aku nak cerita kat korang... Artis Malaysia yang paling ganas di dalam sejarah industri muzik Malaysia dan aku rasa rekod ini tak kan dipecahkan sampai bila - bila... Artis tersebut bukannya datang dari genre metal akan tetapi artis pop yang pames semalaya....

Gambar: Arwah Mona Fandey

Korang pernah dengar tak kisah Mona Fandey? Hahahaha Mona Fandey ni ataupun nama sebenarnya Maznah Ismail adalah seorang penyanyi pop yang muncul di sekitar pertengahan tahun 1980 - an. Beliau pernah muncul dengan album vinil yang berjudul Diana 1 dan diriliskan oleh MJF production pada tahun 1987. Walaubagaimanapun, kehidupan beliau sebagai artis tidaklah begitu panjang. Walaubagaimanapun, beliau meneruskan kehidupan dengan menjadi seorang dukun hahahaha dan still guna stage namenya MONA FANDEY untuk mengekalkan popularitinya. 

Gambar: Cover Album Diana 1

Kemuncak kariernya sebagai artis/dukun ialah apabila seluruh negara gempar dengan pengelibatannya secara langsung dalam kes pembunuhan bekas ADUN Batu Talam , Pahang Arwah datuk Mazlan. Mona Fandey yang mendakwa telah banyak membantu ahli - ahli politik untuk berjaya di dalam karier politik mereka dan salah seorang pelanggannya adalah arwah datuk Mazlan. Mona Fandey yang bersekongkol dengan suaminya Mohd Affandi dan pembantunya Juraimi di dalam upacara pemujaannya. Beliau dipercayai mendapat imbuhan yang agak besar daripada arwah Datuk Mazlan sebagai bayaran untuk mendapatkan tangkal yang kononnya dapat menaikkan karier politik arwah. 

Gambar: Side A Diana 1

Walaubagaimanapun, ianya berakhir dengan tragedi yang mana Arwah Datuk Mazlan telah menjadi korban di dalam upacara tersebut. Mengikut laporan daripada pihak polis, mayat arwah Datuk Mazlan ditemui dalam keadaan yang mengerikan dengan badannya telah dipotong kepada beberapa bahagian... Fuh... memang power lah Mona Fandey ni.. Kumpulan Gereja Syaitan dari Norway pun takder buat macam ni.

Gambar: Side B Diana 1

Setelah gugurnya hukuman mati kepada Mona Fandey ni, beliau telah mati di tali gantung pada Subuh 02 November 2001. Huh sungguh brutal dia ni yek... Sebenarnya faktor rosak akidah ni adalah dipengaruhi macam - macam faktor dan ianya bukan terhad kepada musick metal... Jangan terperanjat kalau korang terjumpa pemuzik ataupun pelakon yang telah jauh tersimpang akidahnya... ala paling senang.. drg sibuk nak highlight musick metal ni sesat.. kasi selasai la dulu kes ayah pin baru la nak huhahuha. Isk apa aku cakap ni hahahaha Moralnya apapun minat kita janganlah sampai menyebabkan kita menyimpang daripada akidah dan landasan agama yang diamalkan... Sekian...

p/s: rasa - rasanya adakah artis Malaysia nak pecahkan rekod ni?

GELOMBANG KJ SUDAH TIADA...

Hahahahah lucu jugak aku tengok iklan ni... Gambar ni aku amik dari Forum Metal Terus...

Tuesday, January 20, 2009

SIPUT SEDUT Feat. TALAPIA GORENG ASAM

Gambar: Sekadar hiasan.. Ihsan dari Big Apple Donut

Gambar: Ikan Talapia Diperap Ngan Asam Jawa

Gambar: Ikan Talapia Digoreng... aku simpan seulas bawang putih masa goreng ikan tu utk menambahkan aromanya.

Gambar: Siput Sedut yang baru dibersihkan

Gambar: Siput sedut yang sudah kena rebus

Gambar: Yang ni plak siput sedut kena masak kicap... 

Makanan - makanan ni aku masak pada malam minggu yang lalu.. lepas balik dari studio terus aku layan memasak.. nyum nyum nyum... apalagi seisi keluarga kami layan siput sedut yang diambil dari tepi pantai kat kampung aku... hehehehe

Monday, January 19, 2009

DUA PETANG BERSAMA KUMPULAN MANGGAS

Gambar: aku kontrol macho sebelum masuk kat dalam studio

Hari Jumaat yang lalu, aku terima text message dari Raem (drummer band Manggas). Dlm msgnya berbunyi "esok mau berkarya ka?" hahahaha aku ketawa sendiri. Kalau minggu yang sebelumnya dia main redah jak minggu ni dia bersopan santun plak.. hahaha nampaknya sesi kaunseling yang aku berikan kepada beliau sungguh berkesan. Aku bagi respon positif kepada text msg beliau itu dan meminta dia menanyakan kepada ahli yang lain... tak lama kemudian dia antar satu lagi msg yang menandakan lampu hijau daripada semua... Msgnya cukup utk buat bulu roma aku berdiri tegak... "dear all, jam 3 ok ka?" hahahaha saja jer aku ckp bulu roma tegak supaya korang excited hehehehe... then aku "balas la can bah if u...." 

Hari Sabtunya, Joad plak yang ambil aku kat rumah.. Joad kata minggu ni pakai keta dia plak heheheheh (that mean minggu depan pakai keta plak? hahahahah aku minggu depan takde la p out station wakakakakak)... Kali ni kami bincang2 pasal arrangement lagu2 yang sudah dipraktiskan minggu lalu beserta Joad dengan proposal liriknya hehehehehe check la p myspace manggas utk selanjutnya pasal lirik ni. 

Gambar: Ni owner Studio Beaufort Rock City yang sempoi... Mr. Blair

Kami sampai kat studio dalam jam 3 ptg.. hehehe takde org jamming... mungkin pasal Raem dah booking masa tu hehehehe... K la aku nak buat promosi sikit mengenai studio Beaufort Rock City ni... Studio ni terletak di Wisma Arjuna Tingkat satu Pekan Beaufort, Sabah. Ada dua buah bilik studio kat dalamnya dan korang boleh jamming dan buat digital recording kat sini... Harga errrmmm mmg berpatutan dengan kadar yang berpatutan iaitu 23 per hour dan special rate utk ambik 2 jam dan ke atas RM40 per 2 hour & RM 60 per 3 hour. Manakala utk recording plak ratenya RM70 per hour . Alatannya utk ditahap yang memuaskan dan sentiasa di maintain oleh tuan punya studio. Dengan drum with double bass, amp gitar Peavey, gitar Ibanez... Overall mmg cukup puas hati. Aku pernah jamming di dalam beberapa buah studio kat area Kota Kinabalu dan aku berani kata studio Beaufort Rock City adalah yang terbaik dari segi harga, customer services dan facilities yanbg disediakan. So, jammers kat luar sana apa lagi? Korang p la serbu studio ni...

Gambar: Zoom GFX8

Hari tu kami tak guna effect Zoom G9 aku, tapi guna Zoom GFX8 kepunyaan Mr. Joad yang kononnya sudah di setting ikut selera beliau hahahahah ok la tu bos..

Gambar: BOSS MT - 1 yang di sediakan oleh Beaufort Rock City

Berikutan masalah setting Boss GT8 Waimi pada minggu lalu, dia tak pakai plak pada minggu ni. Pakai MT - 1 lagi senang katanya... yalah tu.. mmg best juga sound gitar dia hari tu.. ehems maklum la pakai Pick YJM hehehehe. Kalau minggu lalu Raem menayang - nayang T shirt Carcassnya, kali ni beliau tunjuk plak koleksi Cymbalnya hehehehe. Walaupun meluat tapi aku tetap kagum ngan baby baru dia ni...

Gambar: MIENL HCS 10" Splash Cymbal 

Gambar: Ream kata cymbal ni ngam dengan selera dia selaku seorang pemain drum death metal hehehe pirraaahhh

Gambar: ni plak Solar China Cymbal... Aku suka bunyi cymbal ni

Gambar: Seorang pemain Bass sambilan yang berwibawa

Gambar: Raem tengah setting2kan cymbal barunya uwweeekkkk

Gambar: Big Boss Waimi tetap kool seperti biasa hehehehe

Gambar: Kali ni Joad agak bersemangat jika dibandingkan dengan minggu lalu

Gambar: Gedabak gedebuk gedabak gedebuk bunyi double paddle dia...

Gambar: Setelah sedar gambarnya diambil beliau terus berposing manja...

Gambar: Blast... jgn tak blast...

Gambar: Layan lagu cover So... Lonely from Band Loudness

Gambar: Tengah feel tu...

Kami jam selama 2 jam pada hari tu... setelah selama satu jam kira praktis dan record rehearsal Waimi bawa kitaorang chill2 layan lagu rock kangkang. Apa lagi kami terus belasah lagu dari band loudness ngan beberapa cover song dari kumpulan Search. Setelah membelasah lagu2 rock kangkang dalam 1/2 jam kita balik praktis lagu baru. Senarai tajuk lagu baru pada hari tu ialah deathrobe, Turus Putih, dan satu belum ada tajuk lagi hehehehe. Nampaknya latihan hari tu semakin menampakkan tanda positif yang menandakan Band Manggas akan release stuff tak lama lagi hehehehe Bila? Ntah hanya drng yang tau... aku hanya stand by utk menerima arahan...

Gambar: LOL ... dah abis jamming ka? wakakakakaka

Sesi jamming kami pada hari tu seperti biasa diakhiri dengan majlis lepak pekena roti canai dan ais lemon teh sambil mengumpat heheeheheheh walaubagaimanapun, terima kasih kepada raem kerana belanja aku makan dan jamming pada hari tu.. kalau ada masa belanja la lagi hehehehe...Cheers...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT