Friday, December 18, 2009

SELAMAT TAHUN BARU

Ok di sini aku nak ucapkan selamat tahun baru (1431 Hijrah & 2010 Masihi) kepada semua pembaca / pelawat blog ini. Kepada rakan bloggers yang berbangsa Cina plak aku nak ucapkan advance Gong Xi Fatt Choi (betul ker ejaan aku ni?). Tahun ni korang tak perlulah susah nak bagi aku ang pau pasal sekarang ni aku dah kahwin.. kalau dulu belum kahwin boleh la kot dapat ang pau hahahahahahahaha.. tapi kalau korang nak kasi jugak just click iklan yang tertera kat blog ni... bagi aku itu sudah pun memadai heheheh biar pun hanya dapat 25 - 50 sen tapi aku tak kisah pasal yang penting korang ikhlas hahahahahahaha. Ini aku ada satu cerita....

Selalunya bila tibanya tahun baru, kebanyakkan orang akan buat azam. Buat azam tahun baru demi nak majukan diri kononnya... heheheheheh teringat plak aku pada suatu masa dulu sebelum era millenium 2000 aku tanya kat kazen aku tentang apa azam tahun baru dia... hahaha dengan selamber sambil idupkan rokok Dunhillnya dia menjawab... "Azam Dungun...." isk... tu bukan komposer lagu ker? aku tanya... "yalah", jawabnya ringkas lalu meninggalkan aku terpinga - pinga kebinggungan. Sampai sekarang aku tak tau apa maksudnya hanya aku dapat simpulkan bahawa di berloyar buruk dgn aku....

Masa tu aku pun beriya - iya nak set azam tahun baru.. ahah trendy betul aku ni.. org nak buat azam aku pun nak buat jugak.... nasib baik masa tu aku blum buat blog lagi kalau tak mmg berjela - jela la azam tahun baru aku wakakakakakakakaka. Walaubagaimanapun hahah setiap azam yang aku buat tu mmg tak pernah accomplice hahahah mmg jejaka yang tidak punya komitmen kata sorang member aku kepada aku apabila aku menyatakan rasa kecewa apabila gagal mencapai azam tersebut.... Dgn tu sekali tahun yang sekalian kalinya aku pun buat aku punya ultimate AZAM (pada masa tu la..) azam tahun baru aku pada masa itu ialah "AKU AKAN BERHENTI UNTUK MEMBUAT SEBARANG AZAM" hahaha usahaku itu tidak sia - sia.. hingga kini aku berjaya menunaikan azam tersebut....

K la tahun baru 1431 Hijrah jatuh pada hari ni... Dan Tahun 2010 Masihi ada lebih kurang 13 hari dari sekarang.. Hahahaha oleh kerana banyak perubahan yang telah berlaku terhadap diri aku ni.. maka sekali lagi aku membuat satu langkah drastik iaitu merombak semula azam aku.... So, dgn muktamad aku putuskan bahawa aku aku nak buat AZAM plak utk tahun baru pada kali memandangkan ini adalah tahun baru aku yang pertama sebagai suami orang hahhaha... apa azam aku tu? hahahahah nantikanlah pada entri yang akan datang.... sekian terima kasih....

Wednesday, December 16, 2009

RAKAM ASMARA DENGAN 5 LELAKI

Aku terbaca berita ni kat akhbar berita harian..... huh!!! apakah motif sebenar or motivasi yang drive budak tu utk merakam aksi2 sebegini di dalam telefon bimbitnya? Fetish sungguh...

Aksi remaja 14 tahun terbongkar

KUALA LIPIS: Lakonan 'terlampau' seorang pelajar berusia 14 tahun melakukan hubungan seks dengan lima lelaki terbongkar apabila ahli keluarganya melihat aksinya yang dirakam dalam telefon bimbit miliknya.

Dalam rakaman itu, gadis terbabit yang bersekolah menengah di sini, dilihat melakukan hubungan seks dengan lima lelaki berusia dalam lingkungan 20-an secara bergilir-gilir.

Perbuatannya diketahui ahli keluarganya selepas seorang daripadanya memeriksa fail gambar dalam telefon bimbit gadis berkenaan.


Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan, berkata keluarga terbabit sudah membuat laporan polis di Balai Polis Merapoh, dekat sini, semalam.

Katanya, pihaknya akan melakukan penelitian dan memeriksa rakaman itu bagi memastikan kesahihannya.

Berikutan itu, katanya polis menubuhkan pasukan khas untuk mengesan lima lelaki terbabit.
"Polis akan menjalankan siasatan berhubung kejadian itu mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan," katanya.

Beliau berkata, berdasarkan laporan yang diterima, bapa gadis itu dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh ahli keluarganya yang kemudian memperlihatkan rakaman aksi berkenaan.

Katanya, gadis itu membuat pengakuan terbabit dalam rakaman itu selepas beberapa kali didesak bapanya.


Monday, December 14, 2009

AKHIRNYA INI LA STATUS FACEBOOK AKU UTK HARI INI...

Seperti saranan encik Ijau.... maka dgn itu....

"aku mau bg complete koleksi game final fantasy"

hehehehe jgn marah yer.... 



p/s: semenjak dua menjak ni makin merepek entri aku ni.....
 

Wednesday, December 9, 2009

ENTRI AKU UTK HARI INI....

Sebenarnya banyak yang hendak aku tulis di dalam entri kali ni memandangkan dah lama aku tak buat entri... tapi entri tu dah tersalah post kat inbox FB encik ijau hahahahah so... kalau korang nak tau apa entri aku tu korang tanya la encik ijau

(hahahaha ni adalah salah satu cara untuk melepaskan diri daripada tanggungjawab hahahaha jangan amalkan sikap negatif ini....)

Friday, November 27, 2009

MEH LA JAWAB KALAU BERANI PART 2

Berdasarkan Entri sebelum ni... (klik kat sini) kelas baru2 ni bertambah 2 orang murid lagi dari sekolah sebelah hahahaha kalau ikut buku rekod murid ni nak kena kasi bagi cepat kat ibu bapa budak2 ni so korang kena sort lagi dari ranking 1 hingga ke 5

CALON PERTAMA



CALON KEDUA



CALON KETIGA


CALON KEEMPAT
 
 CALON KELIMA

LTD EX DJ - 600: LAPORAN SELEPAS SESI UJIAN



Ok atas permintaan encik Ijau, aku buat entri review pasal gitar berdarah ni... untuk yang belum tau meh aku kasi tau korang yang aku hari tu telah mengalami dilema ( boleh rujuk kat sini ). Setelah berfikir panjang akhirnya aku ambil keputusan untuk membelot jenama kegemaran aku iaitu B.C Rich dan telah mengambil keputusan yang drastik dengan membeli LTD huhuhuhuh.... (dari sapa aku beli gitar ni mungkin ada beberapa pembaca blog ni tau heheh aku tak nak mention kat sini)

Ok sebelum aku teruskan ngan review aku ni.. kat sini aku nak umumkan bahawa Ironbird aku dah pun dibuka string (dari mula pasang tak pernah polish ni string but still kilat lagik string ni.. bagus woooo nak tau string apa klik kat sini) dan akan direhat untuk jangka masa yang lama kerana ia akan mengalami beberapa proses naik taraf yang akan diumumkan kelak... Walaubagaimanapun, awal2 aku kasitau aku tak pernah berniat untuk menjualnya hahahahaha dan untuk seorang rakan aku yang memiliki gitar mockingbird tu jangan tarik nafas lega dulu kerana aku masih mempunyai niat yang kuat untuk membelinya dari ngko (aku tau kau baca blog ni hahahaha) macam berani nak jual mockingbird tu kat aku?

Seperti yang aku ada mention sebelum ni (klik kat sini) aku mmg tak tau sapa dia Dan Jacob (LTD EX DJ - 600 ni adalah signature series beliau) namun Dan Jacob bukanlah faktor di dalam aku buat keputusan tetapi spec dia kat bawah ni selain daripada harga dia yang menarik. hehehehehe



* Set-Thru

* 24.75” Scale

* Mahogany Body

* Maple Neck

* Rosewood Fingerboard

* Locking nut

* 42mm Neck Width

* Thin U Neck Contour

* 22 XJ Frets

* Black Nickel Hardware

* Grover Tuners

* Floyd Rose Bridge

* EMG 81 (B) / 85 (N) Active p.u. with EMG Afterburner

* Finish: SW w/ Blood Graphic


Spec kat atas tu la yang sebenarnya jadi faktor... kecuali dua iaitu 22 XJ Frets & Floyd Rose Bridge. Ini kerana aku pada asalnya dah terbiasa ngan neck yang mempunyai 24 fret walaupun aku ni tidak mempunyai skill mengoreng gitar level2 chef wan hehehehehehe maksud aku skill yang dasat2... cuma aku dah terbiasa... walaupun ni sebenarnya ada gitar aku yang kedua mempunyai 22 fret ( yang ni plak boleh rujuk kat sini) Flyod Rose Bridge plak bukan tak best tapi bagi aku susah nak maintain hehehehehe lagipun Ironbird aku dah pakai Flyod Rose teringin plak nak pakai fixed bridge hehehehehe... lagipun aku rasa jarang jugak aku guna fungsi2 sebenar tremolo kat floyd Rose bridge aku tu hahahahahahaha

Walaubagaimanapun, aku takder masalah di dalam menyesuaikan diri ngan LTD ni memandangkan bentuk badannya mmg lebih kurang sampai bini aku pun komplen "la apasal beli gitar baru tapi bentuk sama jer.. kalau gitu bagus tak payah beli.. guna jer gitar Ironbird..." wife aku berkata sambil mencebikkan pipinya.. hehehe sebenarnya kegiatan beli membeli gitar ni kurang direstui olehnya hehhehe tapi betul jugak apa wife ckp tu kalau di fikir2kan kembali.. mmg shape2 gitar yang aku suka ni mesti lebih kurang.. cuba korang bandingkan Ironbird, Mockingbird & ngan DJ - 600 ni mungkin korang boleh perasan ada persamaan di dalam bentuk dan ciri - cirinya hehehehehe...

 Satu lagik... Aku dah terbiasa dgn gitar yang mempunyai neck yang tebal seperti Ironbird mmg pada mulanya agak janggal bagi aku hehehe masa test drive jamming ngan Mi Scusi baru2 ni heheh mmg aku ambil masa untuk calibratekan jariaku ngan fret2nya. personally aku rasa necknya nipis dari ironbird aku but tebal sikit dari Jackson Dinky kepunyaan Pancho (gitaris Mi Scusi). Yang paling mengujakan aku ngan EX DJ - 600 ni ialah active pick up EMGnya dan Afterburner Systemnya. Ini adalah kali pertama aku guna gitar yang mempunyai active pick up sepenuhnya... hehehehe pada mulanya aku tak dapat discover pasal afterburner ni hehehe nasib la tuan asal gitar ni (yup aku beli sekenhen) last minit aku aku on the way p studio ada buat short briefing pasal camner nak activekan afterburner ni hehehehehehe patutlah masa aku test ngan amp laney aku kat rumah aku tak nampak perbezaan ... rupanya belum on lagik hahahahaha... tak knob tone tu sebenarnya kita boleh tarik ke atas then masa tu ianya akan on dan bunyi gitar tu akan tambah kuat.. seperti yang di katakan oleh tuan asalnya... aku setuju.. afterburner tu mmg sesuai digunakan time solo dan harmonic.. hehehehe bayangkan lewat tengah malam lepas jamming aku terus sms owner asal tu tentang keterujaan aku tentang knob ajaib tu hahahahaha...

Masa aku test power kat studio tu aku guna gitar ni dgn direct amp jer tanpa zoom g9 aku... ini kerana aku nak tau camner nak handle gitar ni... seperti yang anda sudah sedia maklum kalau gitar guna aktive pick up ni selalunya gainnya mmg agak kuat dari pasif... oleh kerana perbezaan ni la menyebabkan aku kena set balik g9 aku utk disesuaikan dgn gandingan baru ni hehehehehe.. syukur la lepas jamming aku dah dapat sedikit ilham bagaimana nak re-setting g9 tu hehehehehe...mmg aku agak terkial2 masa test drive tu.. lagi pun aku ni bukannya arif sangat di dalam setting2 sound ni hehehehehe.. try and error la jawapannya kakakakakakakaka..


Oklah aku rasa takat ni jer dulu cerita pasal DJ - 600 ni.. kang citer lebih2 jeles plak Ironbird kat hardcase nun hahahahahahaha jgn risau Ironbird.. kalau DJ - 600 ada EMG Active Pick Up... Apa kata nanti kita kasi lawan dia ngan DiMarzio Passive Pick Up plak hehhehehe kita tengok.. ngko sabar jer la dulu k.. hehehehe giler apa cakap sorang2 ngan gitar.... isap gam ker apa ni hahahahahaha tapi tulah nasib yang bakal di terima oleh si Ironbird dgn sedikit tambahan Airbrush kat badan.. tunggu jer belanjawan yang akan datang... harap bajet 2011 akan datang menteri kewangan aku akan approve hahahahahahaha... pesanan khas untuk member yang pakai mockingbird tu.. apa lagi mari la kita kasi jadi hahaha aku tau kau suka guna Jackson Kelly kakakaka untuk encik takilala aku nak tanya sikit.. itu ngko punya jackson Dinky bila lagik nak dinaik taraf? SEKIAN TERIMA KASIH... HARAP EN. IJAU PUAS HATI DENGAN ENTRI .... errr itu Dean bila mau order woooo?


Thursday, November 19, 2009

NAK BUAT UJIAN UNTUK KORANG PLAK.. MEH LA JAWAB KALAU BERANI



Aku kena flu plak hari ni.. dari pagi hidung aku ni rasa semacam... errr makan la ubat last2 rasa berat plak mata.. ni macam nak minta excuse kat bos aku la nak minta awal balik.. nanti kang tak pasal2 satu opis kena jangkit....


Tapi sebelum aku balik aku nak minta bantuan dari korang... Ini satu case study.. nak tengok camner korang buat keputusan.. Katakanlah anda seorang cikgu kat sebuah sekolah... Sekolah tu spesel sgt pasal setiap orang guru kena jaga tiga orang murid.... ok tiba time periksa korang kenalah evaluate dorang utk buku rekod peperiksaan akhir tahun... ok... dengan kertas jawapan di bawah aku nak korang tolong putuskan sapa dapat number satu, dua, & tiga dalam periksa ni.....



CALON PERTAMA



CALON KEDUA
 



CALON KETIGA
 

Friday, November 13, 2009

SUAI KENAL NGAN ESP/LTD EX DJ-600



* Set-Thru
* 24.75” Scale
* Mahogany Body
* Maple Neck
* Rosewood Fingerboard
* Locking nut
* 42mm Neck Width
* Thin U Neck Contour
* 22 XJ Frets
* Black Nickel Hardware
* Grover Tuners
* Floyd Rose Bridge
* EMG 81 (B) / 85 (N) Active p.u. with EMG Afterburner
* Finish: SW w/ Blood Graphic

kakakakaka sumpah sebelum ni aku tak tau sapa tu DAN JACOB... band dia Atreyu pernah dgr la hehehe tu pun baca kat mag. hehehehehe aku tak minat la ngan band ni heheheh pasal aku suka band The Misfits ngan Balzac jer... chow.. apa komen korang?

Thursday, November 12, 2009

ESP/LTD EX DJ-600 vs B.C RICH MOCKINGBIRD



Isk semakin dekat dia sama aku.. semakin resah plak aku....


isk kalau takilala dah boleh tidur nyenyak.... aku plak masih tak senang hati.... errr apa kabar ijau agaknya?


Jadi ni apa cerita? Kena belot? isk isk isk isk.... nantikanlah jawapannya.... bila? isk aku pun tak tau bila....

Monday, November 9, 2009

JANGANLAH EMO: KARENAH BIROKRASI



Hahahaha gambar ni aku cilok dari Lati0s punyer FB.. siot adakah ditagnyer nama aku sorang kat gambar ni hahahahahaha faust , BS, dan dia sendiri takder plak di tag sedangkan drg ni jugak adalah ahli - ahli persatuan budak emo Se - Malaya...


Semenjak dua menjak ni aku mmg sikit emo... emo mengalahkan My Chemical Romen... Nasib baik aku dah jual pisau toreh aku kat ebay kalau tak huh mesti aku kelar / toreh lengan sambil layan nangis wakakakakakaka. Bagi yang berperasan sejak dua menjak ni aku banyak menyentuh tentang perihal karenah birokrasi... hahahahaha aku ni eventough boleh di kategorikan sebagai gomen opiser tapi aku sgt2 lah anti ngan karenah birokrasi ni... mmg macam sial la...

Ni sambungan cerita karenah birokrasi aku ngan hospital... errr operation dah dah siap.. syukur la semuanya ok walaupun yang kena bedah masih terlentang sakit tapi progressnya amat baik. tup tap tup tap dah seminggu lepas operation then check appointment isk sabtu ni kena p spital balik utk bukak benang jahitan tu. Then pigi la.. kali ni tak banyak karenah.. sampai jer terus masuk then kerat2 siap complete.. tapi lucu jugak aku tengok doktor tu.. terhegeh - hegeh nak buka benang tu... sampai nurse yang bantu dia tu geram.. then nurse tu tak tahan sound doktor tu.. meh la biar aku yang bikin... then doktor tu tersipu - sipu kuar dari operation room heheheheh nampaknya nurse tu lagi experience hehehe org yang kena potong pun mengakui akan fakta ini hehehehehe... isk biar betul doktor ni... dia dapat jadi doktor pakai lesen terbang ker? ataupun p beli sijil medical kat Indonesial? tutup cerita doktor selesai buka benang then aku tanya la nurse tu.. "err mc dah nak abis isnin ni tapi tengok ngan keadaan org yang kena potong ni errr rasanya tak dapat nak perform kat tempat kerja... nak bergerak ke pintu pun terhenjut - henjut isk.. then aku tanya.. boleh tambah ker cutinye ni nurse (aku panggil nurse tu amoi pasal nampak masih muda lagik hehehehehe) then amoi tu jawab .. drg tak boleh kasih MC kalau nak MC hari isnin nanti kena p wad kecemasan then periksa kat situ then minta extent MC tu.. hehehe

Aku bukan nak ngada2 utk tambah cuti... kalau ikut hati aku p beli jer MC tu... tapi ni betul2 punya sakit la... kalau aku jadi majikan then tengok org bawahan aku sakit gitu p kerja  gerenti aku suruh balik rumah berehat.. buat susah jer kat opis.. kalau ada apa2 mmg kalut jadinya... tapi apa boleh buat majikan org yang kena potong ni adalah seorang perampuan sihir yang di sumpah oleh nenek kebayan kena tinggal laki.. So, korang faham2 la perangai dia. Ngko kena demam cikinpok pun boleh dia persoalkan napa tak datang kerja ni kan plak kena kerat2.. ari tu kalau boleh lepas kena kerat esok mesti masuk p kerja kakakakakakaka macam hanjing....

Tersebut la kisah hari isnin.. (hari ni..) hehehehe p la wa kecemasan seperti yang di suruh oleh amoi nurse masa sabtu yang lalu.. hehehehe masuk kecemasan then sini drg kata isk u tak boleh pigi sini la... kalau nak p klinik kat Luyang or klinik kesihatan Inanam (please someone tolong aku mentionkan jarak antara kedua klinik ni kepada org yang tak tau kat mana lokasi sebenar) ic... dah beratur tunggu gitu jer dia kata? bukan ker kes tu start dan di diagnose kat sana? semua file dan maklumat ada kat sana? kan ker senang nak rujuk? nak pass p tempat lain apa ker jadah nyer tak ker kena check dari awal semula.. kecuali la doktor2 tu ada ilmu sihir ataupun kalau nak moden sikit hikmat telepati.. isk isk isk... rupanyer terjumpa lagi karenah BIROKRASI....

mau tak mau p la klinik kesihatan Luyang.. ambik number balik tunggu then jumpa.. seperti biasa mmg kena check la nasib ada bawa discaj note senang drg nak rujuk kalau tak silap2 boleh kena potong balik.. macam sial... last2 dapat la top up seminggu lagi cuti heheheh harap2 seminggu lagi yang kena potong ni bertambah sihat then terus boleh p makan steam boat kat taman tun fuad.... aku masih tak faham kenapa doktor kat emergency tu tak boleh kasi MC... aritu boleh la plak.... tu nasib yang ada keta sendiri pigi hospital... kalau yang kurang mampu bnak beli keta.. p ikut bas.. takkan lagi parah.. terhenjut - henjut p tahan bas pigi luyang rasanya kena tukar dua kali bas hahahahahahahah parah... wooiii PM dah kata Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan... Korang kena berusaha jangan nak kejar markah penuh korang kat SKT tu jer.. pelanggan tu jangan diabai nanti free kena maki.. jahanam!!!!

Wednesday, November 4, 2009

BELACAN: KARENAH BIROKRASI



Kalau baru - baru ni aku ada buat entri pasal Lif Bomba: Karenah Birokrasi... aku nak sambung lagi cerita birokrasi ni berikutan daripada sesuatu yang aku terbaca kat surat kabar baru - baru ni... Sebelum tu korang baca la dulu apa cerita yang aku baca kat surat kabar tu...



Penjual belacan mangsa birokrasi


KETIKA mula-mula saya tonton berita seorang mak cik tua yang disaman kerana belacan, saya memuji penguasa tempatan yang begitu tegas menjalankan tanggungjawab. Pada masa sama, terselit juga perasaan kasihan terhadap mak cik terbabit yang ingin mencari rezeki dengan menjual belacan.

Kalau difikirkan juga bagaimana mak cik itu tahu yang belacannya tidak mengandung 25 peratus protein, dan kalau ditanya pun apakah protein kepadanya, memang beliau pun tidak tahu.

Bukan niat saya hendak mempersoalkan undang-undang tetapi biar berpada. Mungkin mak cik itu boleh diberi amaran atau tunjuk ajar yang betul menjual belacan, bukan dengan menghukum sedemikian rupa.


Saya juga terfikir jika tindakan yang begitu tegas terhadap mak cik yang hanya menjual RM2.50 sepaket.

Apakah agaknya tindakan kerajaan terhadap kakitangan awam yang meluluskan dua set komputer riba berharga RM9,000 satu set dengan harga RM84,000 atau satu liter minyak petrol dengan harga RM300.

Pelbagai lagi harga barangan yang tidak masuk akal seperti dalam Laporan Ketua Audit Negara. Tentu duit yang digunakan itu daripada cukai rakyat. Kita sekarang dihujani pelbagai kempen integriti dalam kehidupan walhal sebahagian mereka yang berkuasa hanya memandang enteng perkara itu.

Mungkin integriti ini hanya untuk mak cik yang menjual belacan, penjual burger dan penjaja makanan. Baru-baru ini juga Cuepacs yang mewakili kakitangan awam inginkan bonus sekurang-kurangnya dua bulan gaji.

Adakah adil kerajaan tahun demi tahun memenuhi segala kehendak mereka tetapi setiap tahun juga Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan pelbagai tuntutan yang tidak munasabah.

Ingin juga saya lihat mereka yang tidak bertanggungjawab ini dihukum tetapi apakan daya kuasa bukan di tangan saya. Mungkin Laporan Ketua Audit Negara hanya laporan tahunan semata-mata.

K ISMAIL,
Taman Saga, Mentakab.


sumber: Berita Harian

Hahahahahaha kesian aku ngan mak cik tu.. benda ni sepatutnya kita guna budi bicara kita sebagai manusia yang menjalankan dasar.... Dimana EMPATHY kita sebagai manusia... dah mmg dia salah tapi kasi amaran jerlah suruh dia amik sijil ker lesen ker dan apa2 yang patut... Oleh itu, ini pesanan aku kepada semua pegawai - pegawai kerajaan dan terutamanya bahagian penguatkuasa... kurang2kanlah karenah birokrasi di dalam perkhidmatan kita. Kan PM dah kata hari tu 1 Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan...



Tuesday, October 27, 2009

LIF BOMBA: KARENAH BIROKRASI


Aku agak pelik sedikit dengan kehadiran LIF BOMBA di setiap bangunan... adakah lif tu untuk bomba jer? org lain tak leh pakai.. polis nak guna kena ada lif polis... kalau kebakaran kita tak bole guna lif kena guna tangga. So, apalah kononnya guna lif bomba tu? hehehehe aku tau la bomba tu bukan saja berfungsi sebagai pemadam api.. tapi banyak lagi la... contohnya ari tu rumah aku ada sarang tebuan tanah.. hehe panggil bomba minta tolong removekan sarang tu... kalau ada kemalangan pasukan bomba jugak la yang kena panggil... sebenarnya entri ni aku bukan nak cerita pasal lif bomba tapi aku nak cerita pasal lain....

Baru2 ni aku ada urusan kat spital kerajaan... kat mana spital tu tak payahlah aku nak mention... apa yang aku nak tulis ni bukannya nak kutuk mana2 cuma aku nak cerita pengalaman aku di dalam berurusan dgn pihak hospital kerajaan. kalau korang p spital mesti korang perasan ngan amalan 5 S yang di praktikkan oleh pihak pengurusan hospital mmg bagus jugak la pasal ni boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan. Walaupun layanan staff hospital kira boleh tahan... takde aku kena jururawat yang masam muka... staff semua bagi layanan bagus persekitaran pun bersih.



Namun satu yang aku tak berkenaan ngan sistem birokrasi yang berlaku kat spital ni. Eventough tak la teruk sangat tapi perkara ni patutlah dibuang terutamanya dijabatan - jabatan kerajaan. Ada urusan yang sepatutnya mudah jadi susah gara2 amalan birokrasi ni. Katakanlah kita nak masuk wad... aku memohon utk ditempatkan ke wad kelas pertama atas faktor keselesaan dan tak la kekok sangat kalau ada sahabat handai dan saudara mara yang datang melawat. Benda ni aku kena turun naik lif sampai 3 kali.... kalau nak masuk 1st kelas kena ada surat dari jabatan kalau kakitangan kerajaan... tapi kalau org tu masuk hari sabtu takder surat jaminan pasal opis tutup tak boleh nak proceed.. kena tunggu Isnin baru boleh masuk. Bagi aku perkara ni boleh dipermudahkan dengan cukup menunjukkan kad jabatan then surat jabatan tu boleh di beri kemudian apabila opis dah buka pada hari Isnin. Ini tidak kena tunggu isnin jugak baru boleh masuk. Aku paham la jugak staf2 spital tu hanya menjalankan tugas dan takder la aku nak marah2 kat dorang.

Pastu satu hal... aku tanya camner nak urus masuk wad 1st kelas ni... aku kena tanya kat kaunter pendaftaran pastu aku turun la ke kaunter pendaftaran... amik number beratur... sampai giliran aku mention apa urusan aku. then aku kena suruh pigi atas balik tanya kat drg sama ada boleh masuk ker tidak... ada wad kosong ke tidak... then aku tak banyak cakap aku naik balik kat atas tanya org kat atas... drg kata boleh masuk n ada wad kosong... then aku kata proceed la... heheheh drg last2 suruh aku p bawah lagik untuk check in... isk isk... turun bawah kena amik number lagik... korang nampakkan camner benda ni boleh dipermudahkan? kat opis tu ada telepon kalau takat nak tanya apa salahnya staff kat bawah tu call kat wad atas tanya status pesakit dan kekosongan bilik 1st kelas kan mudah urusan... aku tau la situ hospital dan bukannya hotel yang kita suka hati nak check in check out.. tapi kononnya ada ISO certified. semua tu kononnya nak ikut ISO standard la kot ntah la... tapi bagi aku ni adalah dari budi bicara pegawai bertugas... empahty.... dan keprihatinan.

Walaupun dapat masuk ke wad kelas pertama tapi urusannya taklah selicin yang disangka... aku nak kasi tau kat korang kalau korang tu pegawai kerajaan dan korang takde experience masuk wad ni korang kena sedia surat jaminan dari majikan korang baru korang boleh pigi proceed masuk wad 1st kelas. Then jangan lupa bawa depositnya sekali.Aku takder nampak cacat celanya akan sistem yang dibuat oleh pihak hospital. Masalahnya cuma keprihatinan aku tau bukan aku sorang jer yang korang nak layan... tapi kalau semua org korang layan gitu apa kes?

Lepas discaj dari wad... lepas seminggu kena datang review untuk tengok progress then aku datang... seperti biasa kena isi borang lagi... padahal semua data dah ada kat dorang... ok la tak banyak mana pun kena isi.. aku akur tetiba diberitahu kena stay lagi kat spital isk isk masuk wad lagik.. tapi kali aku rasa mudah la berurusan pasal ari tu dah masuk then masuk balik everything fixed la sudah... masuk wad staff kat wad tu dah kenal dah.. then seperti biasa drg minta aku berurusan ngan kaunter kat bawah.. tapi kali ni aku dah tau trick dia.. aku tanya la keadaan macamana boleh masuk kat wad 1st class ker (kalau keadaan korang serius drg tak kasi masuk wad 1st kelas... drg letak kat wad kes yang perlu attention)then tanya ada kosong ker tidak.... dah tanya semua ok then aku turun... kat bawah tanya boleh masuk tapi drg minta lagik surat jaminan... uiks minggu lalu dah kasi pastu kali nak kasi lagi? kan ker surat tu valid selama 3 bulan.. ni baru seminggu takkan dah expired kot.. kan ker segala urusan check in yang aku buat akan di masuk ke dalam rekod penama yang sama... then drg boleh rujuk balik surat tu.... aku usha2 rupanya boleh guna surat yang diphoto copy.. uiks lagi la pelik takkan la drg takboleh rujuk rekod minggu lalu?

Alasan yang aku terima simple jer.. mmg prosedur dia macam tu? then aku argue punya argue pasal macam tak logik la nak surat tu sampai dua tiga kali... urusanpun bukannya dah berlalu dua tiga tahun.. kalau itu wajarlah... ini baru minggu lalu.... last2 baru la aku tau drg ni malas nak rujuk2 fail ni... isk bz konon byk org dia kena layan... isk jadi aku ni tak payah la di layan sebagai pelanggan.. duit deposit dah ada dalam tangan pun drg taknak layan? hahahah ni la karenah birokrasi.... apa pendapat korang? korang ada pengalaman yang berbeza? bagi aku ni la pengalaman aku yang pertama menjadi mangsa karenah birokrasi... perkara ni patut dihapuskan... Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan....

Wednesday, October 21, 2009

AKU BUAT SATU BLOG BARU

Entri kali ni agak simple.... hehehehe yup aku telah membuat satu blog baru yang mana ianya bakal memuatkan koleksi gambar yang aku telah ambik. Hehehehe jadi mat trendy plak aku... org sibuk ngan hobi photography aku pun sibuk nak buat hobi photography...

Yup mmg aku terpengaruh dgn trend terkini!!!! itu aku admit... Aku sebenarnya dari dulu selalu bercita - cita untuk memiliki sebijik kamera untuk amik gambar dan juga sebijik kamera untuk amik video... Aku bercita - cita utk memiliki benda2 ni bukan apa. Aku ni suka jalan2 p tempat orang... aku rasa agak rugi kalau aku tak amik gambar tempat2 yang telah aku pigi... selain tu aku juga selalu pigi gig di sekitar negeri Sabah... hahahaha kat sinilah keinginan untuk memiliki sebuah kamera dan handycam tu terbit.... bukan apa asal nak p jalan2 ker nak pigi gig ker sibuk la mencari sesapa yang ada kamera yang boleh dipinjam hehehehehe. Tak pernah aku terpikir untuk memiliki sebiji kamera SLR yang mana masa tu harga dia mmg sgt mahal.


Namun fenomena baru2 ni melihat dimana harga sebuah kamera digital SLR berada pada kadar yang berpatutan.... aku yang mana selama ni hanya mimpikan untuk memiliki sebijik kamera digital jenis2 powershot tetiba rasa teruja dengan harga pasaran tu.... lantas aku kumpul dana then angkat sebuah kamera DSLR yang sangat basic functionnya... cukup ngan keperluan aku disamping dengan harganya yang agak berpatutan (kalau nak kata murah tak la murah sangat....)mmg cukup untuk aku amik gambar.... hehehehehehe

Pastu ada satu lagik masalah... lepas ada kamera ni... masalah nak develop gambar2 yang telah disnap lagik yang muncul... isk byk gambar nak cuci ni... tapi sekarang ni kebanyakkan orang simpan gambar digital ni kat dlm pc, la cd takder la nak develop hahahahahaha sampai terciptanya digital photo frame wakakakakakakaka.... then terpikir plak aku ilham daripada beberapa orang rakan... buat plak photo blog.... hehehe ngam jugak selain boleh sharing gambar2 tu boleh juga ada org tolong komen utk improvekan gambar tu. FYI aku tak berapa suka dgn gambar2 yang telah diedit dengan photoshop.... terutamanya gambar2 bersubjekkan permandangan dan alam sekitar... macam hilang seaslian suasana sebenar semasa gambar tersebut diambil... kalau korang p lawat blog photo aku.. awal2 aku nak info kat korang semua gambar2 tersebut tidak diedit.. upload direct jer.. aku lebih suka macam tu....

Ok la cakap banyak tak guna... korang p lawat la blog gambar aku tu... mmg bubuh gambar jer dgn perkataan yang sangat minima... isk apa? link hahahah lupa plak aku ok korang boleh klik kat SINI kalau sudi tolong dan komen. Aku sangat berterima kasih jikalau korang turut memasukkan link blog baru aku ni kat dalam blogroll korang. Thanx in advance dari aku cheers....



p/s: sampai sekarang aku masih menyimpan keinginan utk memiliki sebuah handycam.... ntahlah bila la baru ianya akan tercapai...






Tuesday, October 20, 2009

BULAN RAMADHAN & SYAWAL PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG... siri terakhir musim pertama


Agak lama juga aku tak up date blog ni.. hehehe bukannya apa masa aku mmg tight semenjak dua menjak ni. Idea nak menulis tu mmg byk.. bahan2 pun mmg ada tapi masa jer.. isk... kekadang nak update blog lepas balik kerja.. tapi balik kerja plak badan dah penat. Ok kali ni tibalah masanya aku postkan entri yang dinantikan oleh beberapa individu yang selalu lepak kat blog aku ni... sorry la kalau telah buat korang tertunggu - tunggu... aku sengaja tunggu abis bulan syawal baru nak post entri ni hahahahahah.. ok jom kita teruskan...

Sedar tak sedar kini dah nak masuk bulan kelima aku ni bergelar sebagai suami orang... Oleh itu, tahun ni sememangnya sangat berbeza bagi aku di dalam menyambut bulan ramadhan & syawal. Sebelum ni bulan Ramadhan yang aku sambut mmg serba ringkas... kalau nak makan waktu berbuka tu aku makan apa jer yang terhidang kat meja makan yang sudah mak aku siap masak hehehehehe (kitaorang jarang beli juadah kat bazaar Ramadhan... prefer masak sendiri). Tapi keadaan tahun ni suasananya amat berbeza secara drastik.... kalau kat tempat aku ni buka jam 6.18 petang... jam 3 petang dah kena call tanya nanti buka nak makan apa... heheheheheh boleh order plak hahahaha tapi tertakluk kepada stok bahan mentah kat peti sejuk. Kalau member2 yang ada add aku kat facebook mmg korang tau la menu2 berbuka di sepanjang bulan Ramadhan kerana hampir setiap hari menu berbuka aku postkan kat status facebook aku hehehehehehehehe...



Bukan takat bab makan jer.. heheheh kalau nak p sembahyang terawikh pun everything kena prepare isk.. kalaulah aku tau camni.. dari dulu lagi aku kahwin hahahahaha. Untuk pengetahuan korang aku jugak meminati bidang memasak hehehehehe so, tahun ni aku bukan saja kena amik turn memasak kat rumah aku akan tetapi kalau hujung minggu aku ada turn memasak kat rumah mentua plak (ni ada spesel request hehehe).


Bab nak masuk hari raya plak... hahahaha selalunya aku kalau raya ni aku jarang shopping.. beli ala kadar jer... tahun ni shopping ni adalah antara agenda utama yang telah diaturkan oleh wife aku isk.. list2 benda yang nak di"shopping"kan tu dah diwartakan seawal bulan Ramadhan diumumkan. Oppsss tunggu dulu sebelum korang nak kata aku ni kedekut nak berkira.. takder la aku nak berkira ngan bini aku weeeiiii... aku iyakan jerlah mana2 list yang diumumkan tu jugak tertakluk kepada kemampuan poket aku.. mana2 yang aku rasa tak mampu aku minta tangguh (ayat ni lebih manis daripada perkataan reject). Syukurlah bini aku ni faham hehehe dia pun tak banyak songeh.... kira ok lah dia sediakan shopping list tu kira meriah jugak raya tahun ni.. kalau tak mmg comfirm aku beraya ngan gitar B.C Rich Mockingbird hahahahahahaahaha.





Sedikit gambar kenangan masa p honeymoon ari tu heheheheheh... sambung balik ketajuk asal.... lepas bab shopping... tukar plak ke bab mana nak balik beraya.. topik ni pasti menjadi topik wajib bagi orang yang dah berkahwin.. heheh turn sapa kena ikut hehehehehe.. walaubagaimanapun aku tak amik port sgt ngan perkara ni.. ini kerana jarak kampung aku ngan rumah mentua aku taklah jauh sangat... kalau drive perlahan lebih kurang sejam setengah sampai... So, aku amik keputusan nak sambut raya pertama kat rumah mentua plak... dan ni adalah kali kedua aku beraya kat tempat lain selain daripada kat kampung aku(kali pertama masa aku study.... huhuhuhu). Hehehehe takder la luak mana pun pasal lepas sembahyang raya.. ziarah rumah nenek bini aku... jumpa sanak saudara dorang jap pastu tengahari drive balik kampung... bukan taknak stay lama2 kat rumah mentua pasal raya kedua aku ada buat open house kat kampung dan ianya sudah pun menjadi tradisi sejak sekian lama.. dan seperti biasa aku terlibat sebagai crew bantu mak aku memasak hehehehehehe.... kat bawah ni adalah gambar yang diambik masa pagi raya selepas sembahyang sunat aidilfitri.... macam? any komen? hahahahahahahahahaah


Bab beraya.. hehehehe kalau dulu masa raya masa aku banyak terluang kat studio kerana masa ni la jugak line up Mi Scusi berkumpul dan zul selaku bassist kitaorang mmg ada (Zul kerja jauh dari Kota Kinabalu so kalau hari biasa kitaorang jarang jumpa). Tapi sekarang ni mmg susah aku nak jumpa dorang... cuma pancho jer aku ada jumpa tu pun pasala kampung kitaorang bersebelahan hahahaha bukan taknak jumpa... kebetulan Zul jugak baru mendirikan rumah tangga sama ngan tarikh ngan aku hehehehe so, korang pasti dapat bayangkan yang keadaannya sama ngan aku hehehehehehe.... sambut raya cara orang yang dah bekeluarga hahahahahahaha kira ok la tu.... but pi beraya kebanyakkannya ke rumah sahabat handai bini aku... kawan2 aku? hahahahahahaha tak payah citer la... kitaorang beraya kat studio jer hahahahahaha tak caya boleh tanya en. Takilala....

Ok la aku rasa takat ni saja.... errr tak keluar tajuk kan? errr sorry la kalau ceritanya agak boring.... kira entri kali ni adalah entri yang syok sendiri... utk saudara Ijau. D. Koceng... memandangkan engkau nak kawin nanti.. heheheh so, ngko ready2 la yer hahahahaha dan jgn lupa jemput Band Manggas ataupun Mi Scusi untuk menghiburkan para hadirin di hari perkhawinan ngko kelak kakakakakakaka....


Wednesday, October 14, 2009

BLOG NI SEDANG DALAM MAINTAINANCE!!!!

Errr sesapa yang regular masuk kat blog ni pasti korang perasan akan perubahan yang telah berlaku kat blog ni.... Sebenarnya layout dan deco yang ada sekarang ni adalah di tahap eksperimen.. So, aku nak minta komen korang mana2 section yang korang rasa menyampah nak tengok.. mana yang cantik... or mana2 yang menyebabkan loading page ni slow sgt.....



Selain tu aku nak wujudkan satu kempen exchange links ngan sesepa yang rasa berminat nak berlink ngan aku... kalau korang punya link belum ada kat blogroll aku dan berminat nak join.. leave ur link kat komen box.... aku akan link ngan korang dengan syarat korang kena link blog aku ngan blog korang... kalau tak haha korang boleh p berak.... ok la aku rasa takat ni saja... aku perlu komen dan kutukan dari korang utk improve blog ni... sekian terima kasih

Tuesday, October 6, 2009

DEDIKASI VIDEO: I DON'T CARE ABOUT YOU [BY: FEAR]


Song: I Don't Care About You
Artist: Fear

hehehehe lama gak aku tak buat dedikasi lagu punk/rock untuk di dedikasikan pada pembaca blog ni..... kalau korang tak suka ngan video kat atas peduli apa aku.. I Don't Care About You.....


Oleh itu I Want You To Want Me....
Artist : Cheap Trick

Tuesday, September 29, 2009

SAYA SANGAT TAKUT...


Sebenarnya aku bukan sangat takut tetapi sangat boring...
isk isk isk boring pasal kerja2 yang tak pandai habis hinggakan masa aku untuk update blog pun terpakai... apa nak buat tugas kena siapkan dulu baru
update blog.. nanti kena potong gaji baru tau.... sebagai protes aku layan facebook hahahahahah lantas terjumpa gambar ni kat profile facebook en. Takilala.. korang layan la dulu... aku nak print report dulu.... chow....

p/s: akan datang pada entri yang akan datang kisah sebuah epik yang dinanti - nantikan terutamanya oleh en. Ijau D. Koceng BULAN RAMADHAN & SYAWAL PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG 

Sunday, September 20, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Sempena Hari Raya ni aku nak dedicated video / lagu raya kat korang... boleh la korang dgr sambil pekena rendang... satu lagik pesan aku kat korang ialah berhati - hati di jalanraya....

Video Clip ni ada dua.. first tu nyanyian Butterfinger... errr kalau tak suka ngan lagu Butterfinger tu korang boleh la pilih video yang seterusnya....








Yang ni plak D.J Dave.... Errr tak suka D.J Dave? isk...









Ni plak Ahmad Jais.... err tak suka Ahmad Jais? isk









Nah ni plak Tan Sri P. Ramlee.... isk kalau ni pun korang tak suka korang pilih lah clip yang terakhir kat bawah...



kalau itu pun korang tak suka.. korang p cari la sendiri... tak masa aku nak carikan untuk korang.... Apa2 pun Maaf Zahir & Batin....

Wednesday, September 9, 2009

KECEWA TIADA BONUS?

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berterima kasih kepada kerajaan atas pemberian bantuan khas kewangan RM500 kepada penjawat awam kumpulan sokongan seperti yang diumumkan hari ini.

"Kami berterima kasih kepada kerajaan atas pemberian itu tetapi kami juga kecewa kerana menjangkakan sebulan bonus kepada semua penjawat awam," kata Setiausaha Agungnya, Ahmad Shah Mohd Zin, ketika dihubungi.



Beliau berharap, kerajaan akan menggantikannya dengan bonus yang lebih tinggi tahun depan.

Kira-kira 860,000 penjawat awam akan menerima bayaran khas kewangan itu yang akan dibuat sebanyak dua kali iaitu RM250 dibayar sebelum Aidilfitri manakala bakinya pada Disember.

Dalam satu kenyataan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengumumkan pemberian khas itu yang dibuat selepas mengambil kira kebajikan penjawat awam dalam kumpulan itu terutama bagi meringankan beban kos persediaan musim perayaan dan persekolahan akhir tahun ini.

Implikasi kewangan kepada kerajaan bagi bayaran itu adalah sebanyak RM430 juta. - Bernama


Sumber dari BERNAMA....

Huhuhuhu rupanya indah kabar dari rupa heheheheheh tak jadi la aku beraya sakan tahun ni.. kena hold p tahun depan plak...


Tuesday, September 8, 2009

SETAHUN SUDAH BERLALU...

Hari ini, maka genaplah setahun blog ini berada di ruang siber.. aku tak tau sampai bila blog ini akan bertahan... Aku cuma berdoa agar aku masih mampu utk menulis.... yearrrrgggghhh

Friday, September 4, 2009

BULAN RAMADHAN PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG... Sambungan...

Bulan Puasa ni adalah bulan peperangan... napa bulan peperangan? Pasal masa ni la umat Islam di seluruh dunia berperang dgn hawa nafsu mereka. Selain daripada baik untuk kesihatan Ibadat Puasa ni juga boleh menyumbang kepada peningkatan ekonomi. Sebagai contohnya kat baazar Ramadhan kita boleh nampak banyak gerai2 yang dibuka dengan menawarkan pelbagai juadah... Bayangkanlah pendapatan yang dapat diraih oleh para peniaga tersebut semasa di bulan ramadhan. Maka tak hairanlah jika ada sesetangah pihak yang sanggup amik cuti tanpa gaji selama sebulan semata - mata untuk berniaga di bulan Ramadhan. Namun kita sebagai pengguna perlu bijak di dalam berbelanja.. Ini adalah satu cabaran bagi umat Islam yang berpuasa di dalam mengekang hawa nafsu di dalam berbelanja di bulan yang mulia ini... Cabaran ni lah yang banyak orang terkantoi (termasuklah aku) kekadang kita tak boleh nak kontrol hehehehehe namun ada baiknya kita saling ingat mengingati antara satu sama yang lain... "So, nanti masa berbuka jangan la kau bantai beli makanan macam masa bersahur semalam... sampai tak habis.. sayang... " aku kasi briefing yang agak ringkas dan padat pada member aku yang nak ikut aku berpuasa.. hehehehehe oh yah lupa nak intro... atas permintaan yang menggalakkan terhadap cerita "BULAN RAMADHAN PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG..." maka aku sambung la ceritanya....

Pagi tu sebelum pergi ke kelasa member aku tu nampak bersemangat.. hehehehe dengan bangga dia kata kat aku.. dari dia buka mata dia masih belum menjamah hatta sedikit air, makanan mahupun sesedut rokok... ceh... masatu baru jam 9 pagi hehehehehehe... aku hanya wish dia good luck dan pesan jgn curi makan masa kat kolej (memandangkan kitaorang study di lain2 kolej). Masa tu kelas aku dari jam 10.00 pagi till 12.00 tghari... abis kelas aku terus balik rumah pasal byk lagi keja aku nak settle.. al maklum la masa tu aku final year.. thesis sana sini nak kejar dateline... aku sampai rumah tengok pintu terbuka... isk panik gak aku.. ingatkan pencuri dah masuk rumah.. aku bergegas masuk.. tengok kat ruang tamu member aku dah ada fuhh lega.. tengok dia duduk terlentang dengan mata sedikit kuyu... "apasal dgn kau ni.. kau lepas isap ganja ker?" aku tanya dia... dia geleng kepala jer.. "then...?" sambungku dgn ringkas. "aku rasa aku nak mati la bro..." jawab member aku dengan suara yang agak perlahan... "uiks... napa plak" aku sengaja nak soal dia hehehehe "Saya dengar kalau orang mau mati dia akan rasa sangat haus... sekarang saya terasa sgt haus..." jawabnya dengan sedikit pelat cina. "Bro.. boleh minta diskaun sikit tak?" beliau bertanya kat aku sambil memandang dengan gaya2 muka kucing dalam katun Shrek. "isk diskaun apa plak?" aku hairan. "errr diskaun... boleh tak kalau aku minum air jer tak tak makan?" katanya dgn suara yang menggoda... "ceh... ke situ plak... kalau ko tak tahan jgn la paksa, ngko bukannya orang Islam yang diwajibkan untuk berpuasa... tapi ngko kenala ingat misi ngko tu... k la 1st day ni aku kasi ngko minum air la tapi minum tu jgnlah lebih plak...." aku sikit tegas ngan dia hehehe bukan aku nak paksa.. cuma dia yang nekad nak diet kononnya hehehe aku cuma tolong dia merealisasikan impiannya untuk mempunyai tubuh yang langsing...



Belum sempat aku menghabiskan kata dia terus bingkas menuju ke peti sejuk... ceh rupanya dia dah ready dah Coke Botol besar ngan ais batu... cuma tunggu lampu hijau jer hehehehehehe Lepas pekena Coke mukanya kembali ceria senyum manis macam orang baru menang main mahjong.... dgn riang dia terus on Playstation untuk meneruskan misinya kat dalam Devil May Cry.. Aku senyum tengok telatahnya... "mulai esok kalau kau nak minum pun ko minum air kosong jer.. no more Coke.... pasal coke ni banyak gula.. boleh kasi gemuk badan" aku cakap perlahan kat dia... "diet coke boleh ker?" dia tanya aku tanpa memandang ke arahku... ceh eksen tadi bukan main lagi... kata ku dalam hati.... "diet coke pun tak boleh... air kosong jer...." tegasku kepadanya.. walaupun jawapan itu agak menghampakan dirinya namun dia tetap senyum sambil meneguk air cokenya yang padat berisi ngan ais batu sambil main game Devil May Cry...



Aku tinggalkan dia sendiri kat ruang tamu dgn game dan coke sejuknya. aku masuk bilik utk buat thesisku yang asyik kena reject oleh supervisor.. isk tension jugak aku pada masa tu.... Setengah jam lepas tu member aku ketuk pintu bilik aku.. tanpa di suruh dia terus masuk dan duduk kat atas katil aku sambil sambil terkebil - kebil tengok aku menaip thesisku... "Hah apa cerita, sudah abis ka game kau tu?" soalku kepadanya.. "belum lagi la.. stuck..."jawabnya ringkas. "stuck part mana?" soalanku dgn niat membantu... "stuck pasal tak isap rokok la" jawabnya dengan sayu... tergelak besar aku "hahahahahahahah lepas coke rokok... lepas rokok ni apa plak nasi kandar ker?" tanyaku sedikit sinis. "ok la aku tahan la... lagipun rokok aku dah abis aku isap semalam" katanya dgn yakin aku angguk jer walaupun aku tau yang dia ada isap rokok masa kat kolej (aku terhidu bau rokok)... "Nanti malam la baru sambung main game tu..."katanya lagi... Kekadang aku rasa begitu mendesak juga kat kawan aku ni.. tapi dia pun ok jer... dia suka di desak agar dia lebih berdisiplin katanya. Then dia baring kat atas katil aku sambil baca komik. Aku plak meneruskan misi ku untuk menyiapkan thesis aku...



Jam menunjukkan pukul 2.30 petang.. member aku sorang ni dah rimas baring duduk... komik pun dah abis dibaca... "jam berapa kita nak p beli makanan buka puasa?" tanyanya di dalam memecah kesunyian pada petang itu.... hehehehehe ni macam kes semalam ni dalam hati ku dia asik tanya pasal makcik sahul.. sekarang ni plak pasal bazaar ramadhan la plak... "Nanti la petang sikit.... dlm jam 5 ker 6 ker..." jawabku kepadanya... sambil aku menaip aku dgr dia membebel pasal ada satu kawan dia sekelas... kawan dia tu budak dari negeri China.. dia kata asal dia nampak budak tu mesti dia ingat band Cannibal Corpse (dia ni bukan budak metal tapi dapat tau pasal band ni dari koleksi mp3 aku). Aku tanya dia kenapa? dia dressing ngeri ker? dia kata mamat tu jarang mandi... dari jauh bau dia dikesan... ngam la dia dgn mayat... mmg busuk... dia komplen lagi yang macamana awek mamat tu boleh tahan (mengikut member aku awek budak tu cun macam Japan GT punya race queen). Aku terus suruh dia stop... isk bulan puasa bukan saja tak boleh makan dan minum.. malahan mengumpat pun tak boleh.. aku kasitau dia.... "ohhh yakah? errr tapi budak tu mmg betul busuk la..." sambungnya lagi. "udah stop!" kata ku untuk menutup perbualan tersebut... sebenarnya masa tu aku tension pasal memikirkan apa lagi yang nak di tulis kat dalam thesis utk memuaskan hati supervisor aku... (p/s: aku tulis pasal member aku ni aku dah minta kebenaran kat tuan punya badan... so.. entri ini tak dikira sebagai mengumpat...)

Oleh kerana aku macam tak berminat nak berbual dia terus minta diri.. nak tido kejap katanya dan cukup pesan kat aku jgn lupa kasi bangun dia kalau nak p beli juadah berbuka.. ceh dia risau aku kasi tinggal dia hahahahahaha.. aku mengiyakan jer kata dia hehehehehe.. Pukul 4.30 petang aku rest jap kat ruang tamu.. layan tv then member aku kuar dari biliknya.. dia pun baru bangun.... terus duduk sebelah aku ... "So macam? p beli buka puasa?" dia masih tak putus asa... hehehehe oleh kerana aku rasa agak bosan aku pun ok jer la lagipun petang ni aku nak cuci baju sikit heheheheh .. heheheh happy terus riak wajahnya dengan pantas p cuci muka dressing ala kadar then capai kunci kereta....

Dalam perjalan dia dah berkira - kira nak beli ayam percik, air tebu, popia dan mee goreng (itupun setelah aku review balik menu berbuka dia dan beberapa menu terpaksa aku reject atas faktor kalori dan kos). Aku pesan kat dia biar kita nampak banyak makanan yang di jual kat bazaar tu tapi jangan la dituruti nafsu nak beli semua.. puasa ada 30 hari.... so kita boleh listkan apa nak buka hari ni, esok dan lusa... dia mengangguk sambil berterima kasih kerana mengingatkan dia untuk kekal on track diet dan budget dia tu... hehehehehe kita orang spend masa lebih kurang 45 minit kat bazaar abis beli apa yang patut... terus balik rumah...

Sampai rumah aku masukkan minuman aku kat dalam peti sejuk... makan kat atas meja.. then aku terus p bilik tu amik pakaian yang hendak aku cuci... jam dah dekat jam 6 memang byk masa lagi... kuar dari bilik tengok member aku tu dah tuang mee dia kat dalam piring + ayam percik... terus dia kata... "errr esok la aku start puasa... hari ni test power dulu.. heheheh tak tahan la lapar sangat dah ni..". sambil menyuap mee ke dalam mulutnya. Aku tak mampu nak menghalang...... petang tu aku berbuka sendiri lagi... huhuhuhuhuhu member aku tu dah terkorban dlm perjuangannya utk berpuasa pada pukul 5.50 petang....


p/s:
1. member aku tu hanya dapat puasa penuh setelah 3 kali percubaan....
2. masih keluar tajuk ker entri aku ni? heheheh kalau ada sambutan next entri la aku cerita pasal aku heheheheheheh

Thursday, August 27, 2009

BULAN RAMADHAN PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG...


Sebelum tu aku rasa belum terlambat bagi aku mengucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan - rakan yang berugama Islam. Selamat Menjalankan Ibadah Puasa... Ingat puasa ni bukan sekadar menahan lapar dan dahaga... mulut mata telinga dll semua mesti kena jaga... bukan apa takut nanti last dapat lapar dan dahaga jer.. pahalanya tak ke mana...



Sempena bulan puasa ni aku nak share ngan korang tentang kisah bulan puasa semasa aku masih study. Aku tinggal serumah dgn member aku yang berbangsa cina. Memang kamcing aku ngan dia ni... eventough study lain kolej tapi stay sama rumah lepak mmg selalu sama2lah. yang paling best dia mmg sgt menghormati budaya org lain...

nak di jadikan cerita kisahnhya berlaku pada bulan ramadhan tahun 2002 masihi. Masa tu hari kedua puasa... so, aku balik kelas bukak pintu member sedang khusyuk melahap nasi ayam kat depan tv sambil game playstation (devil may cries) di pause. Nampak aku masuk terus member ni kelam kabut packing nasi dia then terus bawa masuk kat bilik dia. Aku buat derk jer pas dia isap rokok then dia kuar dari bilik dgn muka kenyang... then aku tanya la napa dia bergegas masuk masa aku balik tadi.. dia kata tak baik makan depan org puasa.. hehehehe aku tersenyum mendengarnya. Aku explain kat dia aku tak kisah kalau dia nak makan ker apa ker lagipun dia bukan orang Islam pun.. relaks la apa juga aku nak dengki.

Tak lama kemudian dia duduk kat sofa sambung game dia yang dipausekan tadi.. aku pun join layan dia main game.. (aku minat tengok member ni main PS pasal mmg talented gamer dia ni.. )dia mulakan cerita pasal komplain berat badan dia... hehehehe lalu aku cakap la suruh dia diet ker exersice ker apa2 pun aku suruh dia join aku puasa.. hehehehehe dgn tak di sangka - sangka dia mengambil satu langkah proaktif dgn memutuskan utk ikut aku berpuasa alasannya dgn berpuasa dia boleh berjimat sambil berdiet heheheheh apa2 la aku pun briefing dia sikit teknik2 berpuasa hehehehehe then aku cadangkan dia agar dia ikut aku berbuka pada petangnya dan malam p sahur then esok start berpuasa... hehehehe disetuju tanpa pikir banyak.

Berbuka puasa pada petang tu secara ringkas nasi campur ngan teh o ais limau... member aku makan nasi goreng jer... pas makan balik rumah buat hal masing2 hehehehe tiba masa jam 10.30 mlm dia masuk p bilik aku tanya aku "jam brapa kita nak pigi sahul?" (dia tak pandai sebut perkataan sahur...) aku jawab "still early la bro... later la..." . then dia tanya lagi, "what time makcik sahul tu buka?" (makcik sahul adalah seorang makcik yg berniaga kat kawasan kami tinggal. nama ni di pakai kerana dia sorang jer yang jual makanan utk sahur) "errr maybe around 1.30 am kot.." jawabku ringkas... then dia kuar.. aku perasan yang dia ni kuar masuk rumah kerana dgr pintu rumah kita orang dibuka dan di tutup... aku masa tu teka yang dia p tingkat atas kot pasal ada college mate dia tinggal kat sana.. ni kes nak tiru assignment la ni hahahahaha. Jam 12.00 tengah malam dia masuk lagi kat bilik aku kali dia pow rokok aku terus dgn bersahaja dia bertanya... "Are sure that makcik will open 1.30?" ekk eleh budak ni.... yalah aku kata.. dah mmg kat situ la dia niaga kalau tiap bulan puasa.. kecuali dia sakit la mungkin takder kot.. setakat ni kalau hari hujan pun mmg masih ada niaga... "yang kau ni gelisah sgt ni napa?" aku tanya kat dia plak... "hehehe aku lapar la bro..." jawabnya dgn nada memohon simpati.... "ceh... kalau lapar p la kedai cina kat hujung tu... kan masi buka tu..." aku memberi cadangan kepadanya (kedai cina tu mmg selalu lambat tutup kerana selalu ada geng2 yang p minum2 minum apa aku tak perlu mention la).. "ala tak real la macam tu bro... aku nak ikut suasana sebenar ko puasa" jelasnya dgn bersungguh - sungguh. la mcm tu plak ceritanya... hahahahaha "then if like that.. u have to wait lor..." aku ckp sambil senyum kat dia.. dia terus mengangguk pasrah.. then dia p keluar.. ke mana tak tau la mungkin p rumah sebelah kot... tak lama kemudian dlm jam 1 pagi aku dgr dia masuk secara tergesa - gesa kat bilik aku sambil tersenyum... "so, boleh sahul? makcik tu dah buka dah..." dgn bangga dia kasitau aku... lah.. rupanya dia keluar masuk tu dia p tunggu makcik sahul tu bukak gerai hahahahahaha tergelak aku bila dapat tahu yang dia tunggu makcik sahul tu hahahahahaha...

Utk tidak menghampakan member aku.. kebetulan aku pun dah lapar.. setiba kat sana member aku tu mendahulu org2 yang lain heheheh aku tengok lauk pauk malam tu best yang best lagi ialah adalah telur puyuh masak sos.. hehehehe aku tengok member aku tu dah tunjuk sana sini siap ngan minta nasi extra lagik.. hehehehe layan jerlah... abis beli makan balik rumah aku tengok la apa yang member aku beli heheheheh dengan kos rm12 dia dah boleh sediakan makanan sahur utk kami dua orang.. fuh... alasannya satu ni utk supper dan satu utk cover esok punya hahahahaha layan jer la... patutlah berat badan makin naik dalam hati aku.. heheheh lepas makan (habis dia makan dua tapau tu hehehe) aku masuk bilik dia terus layan playstation.....

takat ni dulu cerita puasa ngan member aku.. kalau ada sambutan aku akan sambung plak dengan kisah member ni berpuasa di siang hari... chow adios.. selamat berbuka puasa...

Saturday, August 22, 2009

SELAMAT BERPUASA: HUH! LAMA JUGAK AKU TAK UPDATE BLOG

Selamat berpuasa kepada semua rakan2... lama juga aku tak update blog ni.. isk... jadual kerja / deskripsi kerja aku telah mengalami rombakkan yang amat drastik... mungkin bos aku tau yang aku banyak masa free sampai boleh update blog hari2 isk isk... heheheh mungkin dia happy kot kerana blog aku aku tak di update heheheh cheers... byk cerita aku nak share ngan korang cuma aku susah nak cari masa utk menulis hehehehehe

 
Mi Scusi on Facebook

Monday, August 10, 2009

SEPETANG BERSAMA KUMPULAN MANGGAS: KELISA GINO FOR SALE!!!!

Petang sabtu yang lalu raem jordison ajak aku p praktis ngan member band death metal yang tak seberapa best iaitu band Manggas kat studio kegemaran kitaorang iaitu studio Beaufort Rock City. Agak lama aku tak pigi studio... hehehe nampaknya semakin meriah la studio ni heheheheh rambut en. blair owner studio pun makin panjang....

Macam biasalah kitaorang jamming lagu2 baru sambil waimi tetiba ajak kitaorang main lagu yang agak lama kitaorang tak bawa dalam sesi latihan iaitu lagu Haus Sarbatus... hehehehe kira lagu Haus Sarbatus ni la yang menaikkan nama manggas di arena music keras tempatan selain lagu Batin Keramat. Honestly, mmg kitaorang dah lupa lupa kacang (ibarat kacang lupakan kulit tapi kami tak lupa diri).

Fakta ni terbukti dengan reaksi encik joad yang terkial2 masa part solo walaupun tugasnya hanyalah sebagai gitar kedua... heheheh raem jordison jangan ckp la HAHAHA sejak main ngan band Horror Punk yang terkenal Mi Scusi stroke dia mmg macam drummer punk abis hahaha lintang pukang di buatnya... aku sorang jer steady hahaha hakikatnya aku lagi fail... mmg lupa lirik dan kod... langsung terpadam dari memori hahahaha... we manage to solve this problem setelah membuat dua kali percubaan untuk refresh lagu tu...  biarpun tak begitu smooth tapi aku yakin dua kali jamming lagik mmg boleh tight balik...

Tak banyak perubahan playlist yang kitaorang praktis pada hari tu... hehehe lama jugak kitaorang bercuti. overall adalah lagu baru dan 2 buah lagu lama iaitu haus sarbatus dan batin keramat. Mungkin ni adalah playlist kitaorang untuk our next performance. Bila next performance tu biarla rahsia dulu.... belum ada comfirmation... nanti kalau dah kompom aku info kat korang...


Biasalah jamming berjalan lancar hehehe tali bass hari masih baru heheh sedap tangan aku mengentel tali bass tu heheheh cymbal pun baru... jenama paiste lagik tu... yang membuatkan aku ingat cymbal drummer Iron Maiden Nicko.... dengan lagu cover Jerangkung Dalam Almari... Joad kasi peluang aku nyanyi lagu tu biarpun aku mmg lupa lirik hahahahaha gasak jerlah.... sesi jamming hari ditutup dgn lagu batin keramat dan kami terus berarak ke kedai mamak yang berdekatan bagi menenami waimi untuk makan roti canai...

Ok la mata aku dah mengantuk... nak tido.... masa lepak kat kedai mamak aku nampak keta waimi ada sticker FOR SALE ... heheh biar betul dia nak jual? keta dia ni boleh tahan juga cantiknya.. kalau aku mmg sayang nak jual... tak tau la napa tetiba dia nak jual.... errr harga dia kat nak jual RM 38k keta ni dah takder loan kat bank... dah abis bayar dah.... hehehehehe kalau korang berminat boleh la usha gambar dia kat bawah....  heheheheheh mengikut waimi dia dah listkan keta ni kat mudah.com.. cubalah korang usha kat mudah utk berunding ngan empunya keta.... ok la bye.. cheers.... jumpa lagik



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT