Tuesday, March 30, 2010

BREAKING THE SILENCE 2010 [REVIEW]

Terlebih dahulu aku nak minta maaf kepada pembaca blog aku yang ternanti - nanti akan kemunculan entri ni di atas kelewatan... Gig ni berlangsung pada 30/01/2010 yang lalu anjuran Metal Blitz Ent. utk lebih lanjut sila klik kat SINI. Walaubagaimanapun atas sebab - sebab yang tertentu aku terpaksa menangguhkan siaran review ini (more detail klik SINI). Ok, cakap banyak pun tak guna meh la kita teruskan dengan review gig ni. 

Ok la gig yang dijadualkan pada jam 4 petang telah bermula lewat sejam ala standard la event - event gig kecil - kecil macam ni mmg sangat rare utk bermula tepat pada masanya heheheheh. Aku ari tu mmg awal datang ke lokasi memandangkan band aku Manggas perlu menjalankan sesi sound check pada pukul 1 petang. Agak sukar jugak masa sound check tu... Amp digunakan untuk gitar ada Stack Marshall yang begitu jarang kami gunakan. Sound Check agak lembab memandangkan kami tak begitu familiar dgn sound ni tapi thanx a lot to Mr. Kevin (Crown Ov Horns) kerana tolong kami pada masa tu. Terdapat sedikit kecelaruan semasa sesi sound di mana masa tu sistem monitor bunyi belum sampai namun kami terpaksa meneruskan demi tidak membuang masa. Bagi aku sistem bunyi hari berada pada tahap sederhana namun kami amat berpuas hati dengan hasil bunyi yang kami keluarkan pada hari itu.

Masa sound check kelibat line up Brain Dead mula kelihatan memasukki ruang dewan.. fuhh sejuk jugak kami rasa pada masa tu kekekekek apa  taknya kami bakal beraksi dengan sebuah band metal legenda Malaysia iaitu Brain Dead. Ini adalah kali pertama kami menyaksikan Brain Dead secara live. Lepas kitaorang sound check aku p round - round untuk bertemu para rakan - rakan sepermetalan. Bagi member yang biasa lepak sama seperti Naz Mantak, anggota Crown Ov Horns, Adek dan Inside, dan juga anggota Mi Scusi aku skip sementara. Bosan arr asyik tengok muka dorang jer... Aku berkesempatan berbual pendek ngan Nazrul (Orang kuat Majalah Karisma) tentang perkembangan aktiviti metal di semenanjung Malaysia... Huh sememangnya banyak jadual program metal yang telah dirancang oleh para komrad di sana. Selepas tu bertemu plak ngan Mr. Lan Bye (drummer Brain Dead) kita berbual panjang tentang sistem bunyi audio dan juga Home Theater dari dvd ker blu ray hinggalah melarat ke Astro Beyond kekekekek mmg lan bye ni sorang yang berpengetahuan luas mengenai sistem bunyi - bunyian ini... utk pengetahuan korang lan bye juga adalah seorang rakan forum aku kat forum Metal Terus. kekekekek walaupun first time jumpa tapi cerita macam dah lama kenal kekekekekekekekeke.
Tak lama kemudian aku nampak kelibat Max (Barbalans) dan Eid (Kilatus) baru sampai ke lokasi aku terus pergi menemui mereka. Dorang ni antara geng keras aku tapi jarang berjumpa atas sebab lokasi tempat tinggal kita orang agak jauh jaraknya. Walaubagaimanapun time - time gig ni la kami mengambil kesempatan untuk bertemu dan bertukar kabar dan berita. Aku agak kecewa kerana Kilatus yang sepatutnya turut beraksi bersama kami pada hari tu tak dapat memenuhi panggilan tersebut. Menurut Eid selaku dari wakil band Kilatus memberitahu mereka tak dapat main atas sebab masalah line up yang tak dapat datang pada hari gig ni dilangsungkan. Ala komitmen kerja la tu.. heheheheheh jgn ingat mat metal ni asyik lalai dan leka layan lagu Immortal dan Marduk jer ... dorang pun ada kerja la... kekekekekek

Aku dengar gig dah nak bermula.. isk aku bingkas masuk ke dewan hehehe aku tak nak miss setiap aksi band yang menyertai gig ni. Kat depan pintu aku nampak kelibat gerombolan bebudak dari kawasan aku... troops dari sekitar Beaufort dan Membakut.. arrgghhh mereka mmg best kerana sentiasa memberi sokongan yang amat padu kepada kami.. Thanx utk semua (tak perlulah aku sebut nama2 korang kat sini). Selain tu aku turut terserempak ngan Tommy iaitu classmate aku masa zaman study dulu beliau bersama dengan Murray vokalis band metalcore yang sedang meningkat naik di dalam scene Kota Kinabalu. 

- CROWN OV HORNS -

Masuk jer dalam dewan aku tengok Crown Ov Horns dah mengambil tempat... Isk sayang drg ni main awal sangat. Utk pengetahuan korang Crown Ov Horns ni adalah band yang ditubuhkan oleh ahli kumpulan Mantak sebagai satu tanda di dalam metal exploration mereka. Fuh... band ni mmg pecah kepala punya band!!! Arrggghhh kalau korang suka ngan kumpulan Behemoth (Poland) maka aku sarankan korang perlu dapatkan rilisan band ni... Kalau korang pasang lagu dorang dengan paras volume yang menghampiri tanda maksima aku rasa jiran - jiran anda akan berkumpul di kawasan tanah lapang kerana gegaran muzik Crown Ov Horns seakan menyamai gempa bumi pada 7 skala richter. Secara jujurnya aku hanya pernah dengar lagu - lagu drg kat myspace dan ini adalah pertama kali mereka muncul di khalayak ramai. Namun aku amat impress dengan prestasi mereka pada hari tu walaupun aku tengok Rajj selaku vokalis mereka pada ari tu agak kaku sedikit.. heheh mungkin belum panas kot pasal crowd baru nak masuk ke dalam dewan. Tak sampai separuh lagu pertama dimainkan depan pentas sudah pun dibanjiri oleh para headbanger tegar Kota Kinabalu. Sememangnya Crown Ov Horns telah lama dinantikan oleh peminat muzik extreme Sabah!!!!

Setiap lagu yang dimainkan dibelasah dengan tanpa belas kasihan.. mmg best la terutamanya kevin dengan showmanshipnya yang best... Cuma aku tengok cara penampilan (make up dan dressing) mereka agak sama dengan penampilan Mantak... isk yang paling gempak bila dorang mengakhiri persembahan dorang dengan lagu cover dari Sarcofago yang mana telah menjemput saudara Ein dari Brain Dead untuk menjadi penyanyi undangan.... Siaran Tegendala... (Cis Punyer la banyak aku taip tetiba black out arrrgghhhh)

 
 
 

(SAMBUNGAN... 4 HARI LEPAS BLACK OUT HARI TU)

Malas dah aku ulas panjang2 takder semangat dah gara2 black out hari tu cis..... Sebelum tu korang enjoy dulu video Crown Ov Horns yang aku rakam masa gig tu.. Sorry jangan komplen pasal kualitinya kerana aku bukan seorang videographer yang bertauliah.....


Kat bawah ni plak masa drg jemput Ein jadi Vokalis Jemputan...





Lepas Crown Of Horns giliran Mortuary Ancestor plak mengambil tempat kat pentas woooohoooo Ariffin yang sebelum ni ada pemain gitar mereka kini mengambil alih posisi Bass... Fuyoohh 6 String woooo ada aksi slapping di kesan kekekekeke cayalah Mortuary Ancestor!!! \m/ lagu cover Crystal Mountain (Death) tu mmg gempak la....


Masa Mortuary Ancestor mengganas kat pentas kitaorang dah ready dah kat belakang pentas pasal lepas tu giliran Manggas plak akan beraksi... Bab ni aku tak nak komen.. aku kasi can korang yang komen setelah tengok video yang aku attach ni... eerrrr 3 lagu baru 3 lagu lama.. kekekee enjoy


Tajuk: Haus Sarbatus

Tajuk: Total Tabak Bauta (lagu baru)

Tajuk: Sumpah Puaka

Tajuk: Deathrobe (lagu baru)

Tajuk: Kuraya Su Puratism (lagu baru) bersambung ngan Batin Keramat




 
Thanx to Mizul kerana tolong ambikkan gambar kitaorang.. dan Bataris Sang Pi (Ex drummer Manggas) kerano sudi jadi kameraman amik video. Thanx utk Zul Mi Scusi kerana sudi pinjamkan gitar dan menjadi tukang pass air minum kat pentas bersama Naz Mantak. Untuk kawan baru dari Australia John & Partner (nice to meet u bro...) Kekeke korang semua memang sempoi. Juga aku mewakili en. Joad utk merakamkan jutaan terima kasih kepada Dr. Doom kerana sudi nyanyi ngan dia kakakakakakakakakaka caya la DOOM (ini orang trve punya sapot ni hehehehe hail penjaga kubur...) kakakakaka 


Hasil dari performance aku yang melampau ni aku sakit badan dan tengkuk selama 3 hari kekeke thanx la kepada wife aku kerana sudi tolong urutkan ngeh ngeh ngeh... keke


Aku miss persembahan Necromation gara - gara p ambik angin kat luar dewan sambil - sambil round bazaar metal sekitar venue gig... kat sana tak kurang meriahnya dengan aktiviti jual beli perrggghhhh mmg best la time tu... macam2 ada.. Nasib baik takder orang jual makanan.. kalau ada mesti lagi best!!!! \m/ (Mat Metal pun pandai lapar tawwwww)

 

 




 

Lepas Necromation, aku tengok Adek dan troops Inside dah ready dah kat pentas... Band Inside ni mmg band fav aku ni... berani aku katakan bahawa Inside ni adalah antara crowd puller kat dlm mana2 gig metal sekitar area Kota Kinabalu,... lagu dorang sempoi... kalau korang minat kat Impaled Nazarene mesgti korang suka dengar lagu drg... Mungkin ada yang tak tau pasal drummer Inside ni juga adalah sessionist tetap untuk mengisi section drum di dalam kumpulan Mantak sebelum kemasukkan Shaun di dalam band tu....

Gig ni mmg agak berjaya.. syabas untuk En. Cozzen & Metal Blitz Entertainment atas penganjuran ini.. tidak lupa untuk semua kawan2 yang hadir dan juga support gig ni.. crowd ari tu mmg best!!!! errrr apa??? Review Brain takder?? Kakakaka tu bawa ada gambar dah... Apa??? Tak cukup??? Nak Review jugak??? 
Ok Kalau korang nak baca review aku pasal gig ni (in detail sepenuhnya) sila dapat kan 1 April 2010 akan keluar kat pasaran....... kekeke rupanya buat promosi kekekekeke more info sila klik kat SINI



Tuesday, March 23, 2010

LUPA?? CIS EKSEN.. HENCI....

Kita semua mesti pernah terlupa kan?? ala standard la manusia ni mmg ada built in penyakit lupa pasal tu kita kena saling ingat mengingati di antara satu sama lain. Tapi kekadang kita akan berjumpa dgn golongan yang penyakit lupanya yang agak kronik yang kadang - kadang benda yang dorang lupa tu boleh effect kat kita. Sebagai contoh... kita buat group report then kita agih2 kan kerja ikut expertise masing - masing bila dekat nak dateline kita kena review then complie ala standard la prosedur camtu. Then kita assign someone utk print out dan prepare presentation slide.. Everything on track should be no problem la .. then when the time has come kita nak present benda tu tetiba jer member yang ditugaskan ni kata dia lupa print out report tu dan presentation slide tinggal kat rumah pasal dia ingat nak submit minggu depan.. huru hara jadiknya...

 (p/s: cerita ni adalah hasil gabung dari beberapa individu yang mempunyai masalah yang sama aku kompile citer drg jadi satu watak imiginary friend aku)

Nak dijadikan aku ada kenal sorang yang mempunyai sindrom lupa yang serius... kekadang boleh marah kita dibuatnya tapi aku tau dia tak sengaja dan turut simpati dgn masalah pelupa yang dialaminya. Sebagai rakan aku berusaha utk mengingatka dia perkara - perkara yang penting dan aku juga turut berusaha utk mengatasi masalah lupanya... bayangkan berapa kroniknya masalah pelupanya sehingga perkara yang berlaku beberapa puluh minit yang lalu pun boleh terhapus dari ingatan beliau.... so, sebagai seorang rakan aku sgt prihatin akan tahap pelupanya itu dan teringin utk membantu supaya penyakit lupanya itu boleh di kawal aku risau gak nanti sampai tahap dia lupa kat mana rumah dia (ni bukan kes lupa diri... mmg lupa tak ingat...)

So, aku pun belikan dia sebungkus / botol kismis (utk makan supaya tingkatkan daya ingatan) dan sebuah dairi planner (bukan belikan tapi bagi pasal planner tu aku dapat free dari agen insurance aku...) so, setiap ada nota penting or kerja2 penting aku akan berusaha sebaik mungkin utk ingatkan dia utk tulis kat diari (walaupun tak 100% lebih 60 % pun jadilah) supaya dapat dirujuk apabila dia tak ingat.... then nak buat claim perjalanan ker ot ker dan monthly report duty pun semua all in one bleh rujuk kat diari. senang kan.. kalau lupa pun ada di catat semua.... then sampai hujung bulan rutin kerja seperti biasa kena rujuk baik segala aktiviti kita selama sebulan tu utk di buat laporan dan nak buat tuntutan apa yang patut.. aku tengok member ni dah kucar kacir macam ayam berak kapur.. isk napa lagi lupa ker?? soalan standard aku kat dia... Ha'ah jawabnya ringkas sambil mundar mandir garu kepala tak gatal... then aku tanya.. "ngko ada catitkan particular penting dlm diari kan?".. Ha'ah.. tapi problem jugak.." jawabnya ringkas.. "problem apa plak?", aku tanya dgn curiga... "problemnya aku lupa kat mana aku simpan diari tu..." jawabnya terkulat - kulat sambil tersengih innocent. "la... ak cukup kuat ker kismis yang aku kasi tu?",aku sikit tinggi nada suara. "Astagafirullah.... ngko ada bagi aku kismis plak baru aku ingat..." jawabnya sambil tepuk dahi... 

Mungkin salah aku jugak tak ingatkan dia makan kismis... terlupa (nampaknya aku pun pelupa).. aku hanya ingat nak suruh dia tulis kat diari tapi lupa nak suruh makan kismis. arrrgggghh tak boleh salahkan juga member aku tu pasal dia mmg dah ditimpakan masalah.. isk isk isk para pembaca kat luar sana korang ada tips dan petua ker nak handle menda ni????
 BannerFans.com

Wednesday, March 17, 2010

WHEN YOU WASH YOUR BODY, WASH YOUR HAND TOO

MESEJ INI DIBAWAKAN KHAS OLEH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
INGAT!!!! WHEN YOU WASH YOUR BODY, WASH YOUR HAND TOO....

Monday, March 15, 2010

KARANGAN BAHASA MALAYSIA: LATIH TUBI UPSR 2010

CLICK TO ENLARGE

Friday, March 12, 2010

SEBAB KENAPA AKU LAMA TAK UPDATE BLOG....


Recently I met up with my idol Ultraman in Tokyo, Japan, the city he has saved many times over from evil, destructive monsters. We met at an intersection downtown, bought drinks from a vending machine and sat on the kerb for this interview.


Me: Konichiwa, Ultraman-san!

Ultraman: Apa khabar, Visiteur-san!

Me: Wow! Ultraman reti cakap bahasa?

Ultraman: Mesti lah, beb! Gua ada ramai peminat di seluruh dunia. Gua kena lah belajar macam-macam bahasa.

Me: Cool! So, what you been up to, dude?

Ultraman: A bit tired. Fought a monster last night in Fukushima prefecture. We fought until we reached the seaside in Hamadori. A lot of people
died.

Me: The monster killed so many?

Ultraman: Actually, gua terjatuh and terhimpit diorang.

Me: Er, I see. Banyak lagi ke monster kat dunia ni?

Ultraman: Ada lah. Tapi diorang dah malas nak lawan. Dah ada agent and publicist. Merchandising rights. Suma lawan nak dapat market share je. Boring lah, beb!

Me: I see. So camne brader-brader lu? Ultraman Tiga, Ultraman Taro .. ?

Ultraman: They all OK. Tiga dah bersara. Sekarang dia bukak restoran
sushi kat Shinjuku. Bini dia baru beranak.

Me: Wow!

Ultraman: Yeah. Bini dia makhluk Bumi. So at first, family gua bantah, sebab we all boleh kahwin ngan orang Planet Ultra je. But thank the
Ultra-Gods,my father, Ultraman yang bertanduk tu, finally gave his blessings. Cucu dia tu bertanduk jugak, so happy lah dia.

Me: What about Taro?

Ultraman: Taro tengah buat multi-level marketing jual ubat untuk kuatkan tenaga batin.

Me: Eh, naper Ultraman suma tak nak jadi superhero lagi?

Ultraman: Tu lah. Nowadays terlalu ramai superhero. Gaban lah, Power Ranger lah, ni lah, tu la. Yang paling teruk si Baja Hitam tu lah. Lawan cam pondan tapi marketing power dia kuat. Sebab tu boleh jadi popular. I always say, never trust superhero yang bawak motosikal, superhero yang pakai topeng pelik-pelik. We all Ultramen don't need all that cosmetic s**t.

Me: Wow, marahnya Ultraman.

Ultraman: Siapa tak marah? Bagero! Superhero ciplak ni suma tak original lah. And they all no integrity or morals. Last week, I dengar Gaban kena tangkap ngan gadis bawah umur. You see?

Me: Man, that is sad.

Ultraman: Tu lah. That's why kalau tak Ultra, memang tak world lah.

Me: Wuhu! Lu peminat Mawi ke?

Ultraman: Adalah sikit-sikit.

Me: So, Ultraman, what's your future plan? You going to give up being a superhero too?

Ultraman: No way. I love my job too much. But my girlfriend complains
that I work such long hours. And when I come home at night, I'm always tired and my chest light is always beeping.

Me: Woooo! Sounds like you might need some of that ubat from your brader Taro.

Ultraman: Good idea! I better give him a call tonight.

At this point, Ultraman receives a distress call from Yokohama, where a monster is attacking the train station. So off he went, into the blue yonder, to fight yet another worthy adversary. World!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT