Monday, December 29, 2008

AKU MEMANG BERHAK DIBENCI TAPI JUMPA NGAN BRADER FERRARI

Kita masing2 ada perasaan dan sebagai manusia semestinya kita ini bukanlah seorang yang sempurna... Kita sudah lakukan yang terbaik namun masih juga ada yang tidak suka.. apa nak buat kan. Walaubagaimanapun, aku ttp akan berfikiran positif macam aku terserempak masa berenti kat traffic light masa on the way balik rumah. Brader tu dia drive keta ferrari klasik 308 (kalau tak silap aku) warna merahnya mmg cun ngan atapnya yang kena turunkan (faham2 la kalau atap kena kasi turun tu hehehe). aku dgn sespontan menoleh ke arah brader tu dan pada masa yang sama dia juga melihat ke arahku (mungkin dia tertanya2 berapakah harga keta myvi pinjam yang aku drive tu)...
Aku ttp kool la... ngan macho aku terus senyum kepada brader ferrari tu dan berkata,"Yoo bro, nice car"... sambil thumb up ke arahnya.. dgn humble brader tu ckp "thanx bro..." then lampu tukar warna hijau. Then dia berlalu begitu saja... huh ntah bilalah aku dapat jadi macam brader ferrari tu. Walaubagaimanapun aku impress ngan attitudenya yang humble mengalahkan tuan punya keta proton wira modified pakai engine vr4 turbo second hand... Sekian

SELAMAT MENYAMBUT MA'AL HIJRAH

Hari ni adalah tahun baru bagi kalendar Islam (Tahun Hijrah). 1 Muharam 1430 Hijrah, bagi rakan - rakan sekalian masa ni kita perlu tingkatkan lagi jatidiri kita... kalau ada masa buat review dgn apa yang berlaku pada tahun 1429 Hijrah yang lalu. heheheheheh kalau takder yang spesel.. errmm apa lagi set lah target. Jadilah diri kita yang terbaik dari sebelumnya.

Thursday, December 25, 2008

SELAMAT MENYAMBUT HARI KRISMAS

Di sini aku nak ambik kesempetan untuk mengucapkan Selamat Hari Krismas dan Tahun Baru Kepada rakan2 dam pelawat blog ni. Semasa musim perayaan ni jangan la terlampau suka sampai lupa dunia heheheheheh... Ingat orang yang tersayang dan berhati - hati di jalan raya... cheers!!!

Tuesday, December 23, 2008

BEST OF APPLE Vol. 2





Koleksi terkini gambar Dayang Fatihah "Apple" Zahrah...

Monday, December 22, 2008

PLAGUE OF HAPPINESS - KAWAN CD REVIEW

Sebenarnya CD album Kawan ini aku beli beberapa bulan yang lalu sebelum mereka datang ke Sabah untuk siri tour mereka ngan band Full Pledge Munkees dari Singapore. Aku sememangnya sudah sekian lama mengikuti perkembangan mereka sejak di awal penubuhan mereka. Di sini aku berani berkata bahawa Plague Of Happiness (P.O.H) adalah salah sebuah band ska/oi yang paling aku minat kat Malaysia ni. Muzik dorang memang fresh dan mempunyai karisma yag tersendiri di dalam menunjukkan intergiti pada muzik bawaan mereka.
Dalam CD ni, terdapat 11 buah lagu iaitu:
1. Resah Awan
2. Southern Suburb
3. Tiada Idea
4. Sesat
5. Konspirasi
6. Conteng
7. Hypnotized
8. Blitzkrieg Society
9. Rasa Hati
10. Malam
11. Kawan
Album Kawan ini telah dirakam, mastered, dan diadun kat Music Zone Records, Woodlands, Singapura dengan bantuan beberapa rakan pemuzik mereka. Sound produksinya cukup cemerlang dan mantap dan ianya diriliskan oleh Nyaring Records yang mana label ni adalah kepunyaan saudara Nazri (vocalist P.O.H). Secara peribadi aku nak kasi rating untuk album ini 3 1/2 bintang daripada 5 bintang. Track kegemaran aku untuk album ini adalah Resah Awan (intro yang cun), Southern Suburb (lagu sempoi yang menceritakan tentang perjuangan mereka), dan Malam (lagu yang slow tapi boleh layan pogo). Sebagai bonus, kat sini aku nak share ngan korang video live performance dorang semasa dorang perform kat Planet Hollywood, Kuala Lumpur.


Untuk mendapati CD Kawan ini korang boleh contact dorang kat laman MySpace mereka. Keep on Skankin' With P.O.H...

--------------------------------------
p/s: video ini aku tibai kat andax's channel heheheheheh

Friday, December 19, 2008

SAIYA ADALAH SEEKOR KUCING YANG SANGAT KASIHAN

Dulu masa study kat kolej aku ngan seorang rakan aku yang berbangsa Cina yang mana aku rahsiakan namanya, selalu lepak sama2. Masa tu kat tinggal kat hostel dan apa yang paling mencabar ialah aku adalah satu - satunya penghuni yang bukan berbangsa Cina. Dalam banyak - banyak orang kat hostel tu aku banyak meluangkan masa aku ngan member aku ni. Kami selalu lepak sama pasal kami ada kegemaran yang sama iaitu bermain muzik. Member aku ni kalau cakap ngan aku dia punya bahasa Melayu memang copy buku teks abis dengan slang Cina dia. Yang bestnya walaupun bahasa Melayu dia tak berapa baik tapi dia tetap juga nak buktikan bahawa dia boleh berbahasa Melayu dengan baik berbanding rakan2 yang lain. 

Ada satu ayat dia yang paling aku ingat sampai sekarang... ayat ni terkeluar semasa kami nak pigi lunch ... masa cuaca panas matahari memancar fuuhhh memang panas la senang citer... Dengan matanya yang hampir tertutup kerana kesilauan dari sinaran matahari dia terus memulakan perbualan dalam bahasa melayu ngan aku... "Ahchai... Ahchai (dia panggil aku ahchai), Wah! Hali ini matahali memancar sangat telik, Jikalau itu Ahbun(nama rakan dia bukan nama sebenar) ada pasti lemaknya akan hangus terbakar"... Untuk pengetahuan korang Ahbun ni adalah musuh ketat dia yang selalu main kutuk2 kat hostel. 

Satu hari (kira dah nak hujung tahun la) kami lepak - lepak kat bilik aku sambil main - main gitar. Tup tap... si kawan ni tetiba bersuara... "Ahchai, Ini sudah mahu hujung tahun wooo. Next year saiya akan lanjut saiya punya study pigi itu UK (skrip ni tak berapa tepat tapi lebih kurang gitula maksudnya)... Then, saiya rasa ada baik kita bikin itu satu lagu sama - sama untuk kenangan..." . aku masa tu ok jak ... then aku tanya dia concept lagu camner yang dia nak buat... then dia cadangkan lagu ala - ala band Hottie and The Blowfish yang mana antara band yang pames pada masa tu. Then aku pun carry on la dengan basic progession chord major lengkap untuk satu verse lagu.... then aku cakap lirik macam mana? then dia cakap nak buat in English memandangkan dia nak fly p UK nak nyanyi lagu tu dpn org putih katanya.. hahahaha lantak la.. aku terus kan dengan pemilihan subject di dalam pembuatan lirik.. hahahaha kat sini kita org stuck.. takder idea... maka di sinilah terciptanya sebuah lagu senandung kanak - kanak yang terlampau yang berjudul "SAIYA ADALAH SEEKOR KUCING YANG SANGAT KASIHAN".

Liriknya camni:

"... Saiya adalah seekor kucing yang sangat kasihan, saiya sangat kasihan kerana tiada orang mahu sama saiya, lalu di rumah anjing terus kena gigit, saiya lari ikut parit, nasib baik ada pak cik limau tolong siram... "

.............................

p/s: aku tak tau napa tiba - tiba ada pak cik limau dalam lagu tu... dan lagu tu tak pernah siap sehingga kini ia masih begitu...

Thursday, December 18, 2008

JAKA TARUB - SIRI CERITA DONGENG YANG TERLAMPAU

Pada zaman dahulu ada seorang petani yang bernama Jaka Tarub. Dia tinggal sebuah pondok buruk berdekatan dengan sebuah sungai. Oleh kerana kehidupannya yang serba kekurangan sehinggakan hendak memohon rumah PPRT pun tidak layak atas sebab tanah yang di duduknya itu bukan atas namanya. Beliau tinggal seorang diri sebatang kara tanpa orang yang tersayang disampingnya dan menyara hidupnya dengan melakukan aktiviti mengambil upah mengerjakan sawah penduduk di sekitar tempat tinggalnya. Disamping itu, demi meningkatkan pendapatan si Jaka ini juga menangkap ikan di sepanjang sungai berhampiran dengan rumahnya.

Hendak dijadikan sebuah cerita, di sebuah Kota Kayangan ada sebuah kerajaan yang diperintah oleh seorang raja. Raja tersebut mempunyai 7 orang puteri yang cantik dan gebu (ala.. biasalah kalau dalam citer2 camni mesti tuan puterinya cantik – cantik paling cikai pun macam Eva Mendez). Untuk pengetahuan korang, setiap 29 hb Februari puteri – puteri kayangan ini akan turun ke bumi untuk mandi si sebuah sungai di sana. Menurut cerita orang kat sana kononnya lah air sungai di bumi tu boleh membuat wajah mereka tu awet muda bak disapu ngan produk keluaran SK II. Aiseh… mahal tu kalau nak pakai SK II tapi nak kekal cantik punya pasal dorang pigi jugalah ke bumi untuk mandi – manda sambil dorang bikin dorang punya family trip…

Si Jaka meneruskan rutin hidupnya yang serba bosan, lepas pergi ke ladang terus menangkap ikan, lepas menangkap ikan terus pergi ke ladang. Begitulah kitaran hidupnya yang berulang – ulang dan Cuma susunan aturcaranya saja yang bertukar – tukar… kalau pagi ke ladang maka petang la dia ke sungai sebaliknya. Seperti biasa disuatu petang yang tenang, Si Jaka pergi ke sungai untuk menangkap ikan. Hatinya sangat gembira apabila melihat air sungai yang tenang dan jernih, dalam hatinya berkata “hari ini pasti banyak ikan yang akan ku tangkap… hehehehehehe… “ . 

Baru saja ia hendak menjejakkan kakinya ke bibir sungai untuk menebarkan jalannya, tiba – tiba Si Jaka terdengar suara sekumpulan wanita berketawaan diiringi dengan bunyi air berkocak. Jaka mencari – cari dari manakah arah bunyi tersebut. Siapakah yang bermain di sungai pada waktu begini? Ia bertanya di dalam hati. Sedang dia meraba – raba untuk mencari line yang clear demi mendapatkan angle yang terbaik… Jaka terjumpa sekelompok kain di letakkan di tepi sungai. “Isk… Dorang tak pakai baju ker?” Tanya di dalam hatinya dengan nada separuh ghairah. “Isk… takkanlah…” beliau mendapat persoalan itu sendiri. Suara hilai ketawa riang itu semakin jelas kedengaran dan Jaka semakin menghampiri arah suara itu sambil di tangannya memegang kain yang dijumpainya tadi. Dengan tidak semena – mena…

  Akan bersambung… hehehehehe

Tuesday, December 16, 2008

APPLE OH APPLE...


Aku ada sorang anak buah  yang sangat lincah kalau dia tak tido... Masa ni aku nak transfer gambar dari digicam p komputer aku.. masa tu jugak la dia sibuk nak ikut tekan keyboard.  Mula - mula aku tak kasi terus dia buat muka mau nangis.. then aku terpaksalah kasi peluang dia main... Apple oh Apple (apple ni adalah third person nicknamenya...)

SELAMAT TINGGAL DSLR...

Hari ini adalah hari terakhir dslr pinjam berada di tangan ku... esok tuannya akan minta balik setelah berbaik hati untuk meminjamkan aku dalam tempoh masa yang agak lama... ucapan ribuan terima kasih di atas kepercayaan yang telah diberi... kalau ada kesempatan lain hari boleh la kasi pinjam lagi.. aku akan dengan senang hati dapat menerimanya.. sekian terima kasih....

BILA ATUK MARAHKAN CUCUNYA...

Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan

Atuk: Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar? Besar nak jadi apa? (Atok marah tahap tertinggi) 

Cucu: Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain.

Atuk: Tak sama apanyerr?

Cucu: Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?

Monday, December 15, 2008

BENCINYA AKU...

Aku sangat berperasaan benci pada hari ini!!!

Aku merasa benci atas disebabkan:

1) Satu - satunya mesin ATM kat tempat aku "Out of Service". Duit dipoket tinggal RM7 nak pi ambik duit huh!!! Next ATM machine yang paling dekat berjarak 16km a.k.a 32km kalau nak pulang balik... bengang aku!!!

2) Lepas dari ATM machine aku pi la carik makan utk lunch aku... Restoran kat bawah opis aku tutup plak hari ni. Kenalah aku jalan jauh sikit dalam dua blok kedai dibawah sinaran matahari yang panas diselaputi oleh angin kehampaan dari ATM machine aku. Sampai di sebuah kedai makan yang jarang - jarang aku pigi cissss lauk pauknya pun dah nak abis tinggal sayur kobis, ikan masak merah, dan sausage kena goreng. Then aku pilih satu ekor ikan masak merah ngan kuah dan sayur kobis. Masa aku nak order tu ada dua orang lagi order  sebelum aku.. tup tap dorang pun order benda yang sama ngan aku. Arrrrrgggghhhh dengan kesal pelayan tu kata ala bang sayur dah abis la... Dengan Hampa yang super saiya.. aku pun pilihlah ikan tadi ngan sausage sebagai ganti sayur yang dah sold out.. (dah la sausagenya kecut semacam jak.. Cis bedebah). Pastu aku p kuanter nak bayar dengan selamba cashier tu kasitau harga makan tu RM4 huh... Sampai gitu sekali... isk isk isk isk harga minyak turun tapi harga barang masih naik lagi.. cilaka!!! Tapi aku tak nak cakap banyak just bayar dan beredar dari kedai tu.. aku rasa benci lagi.

3) Paling aku benci ialah makanan yang aku beli tu... isk isk isk taknak cakaplah nanti korang kata aku tak bersyukur.. So, walaupun aku kena bayar harga yang tak sepatutnya aku tetap makan kasi abis... Tapi hati aku tetap sakit hati kerana line internet aku dari minggu lalu macam sial.....

-----------------------------------

p/s: korang jangan la benci aku....

Thursday, December 11, 2008

RECENT PURCHASE...

Buku ni belum kena keluarkan dari bungkusannya maka secara automatik ianya belum aku baca hehehehe takde masa nak baca. Nanti kalau aku dah baca insyallah aku akan review dengan lebih lanjut pasal buku ni.

Ni plak DVD boxset kartun Cooking Master Boy. Citer ni adalah salah satu kartun kegemaranku. Ianya mengisahkan tentang seorang budak yang genius dalam bidang masakan di mana kebolehanan itu telah diwarisi daripada ibunya yang digelar sebagai Dewi Masakan China "Fairy Fay". Dlm boxset ini mengandungi kisah advanture Mao (budak tu ler) yang serba mencabar di dalam perjalanannya menuju untuk mendapat gelaran tertinggi di dunia masakan China. Memang best ler citer ni... Aku suka sangat citer mungkin kerana ianya ada berkait rapat ngan salah satu minat aku iaitu memasak.

Next purchase, Guitar Player Magazine, actually isu ni adalah isu khas untuk pembaca Guitar Player. Kalau nak diikutkan naskah ni berharga 6.50 USD satu tapi oleh kerana aku ni pelanggan majalah ni dorang bagi percuma sempena hari Krismas yang bakal tiba... isk tak sangka aku yang tak sambut krismas ni pun boleh dapat hadiah.. so , secara teknikalnya buku ini aku beli (kena langgan dulu baru dapat free...).

Dalam isu khas ini, Guitar Player membuat satu imbasan kembali mengenai artist - artist yang pernah keluar kat dalam keluaran mereka. Antara kandungan isu kali ni ialah tentang review pertandingan Guitar Superstar 2008 anjuran Majalah Guitar Player yang diadil oleh Steve Vai, Joe Satriani, dan beberapa orang kuat Guitar Player. Tidak ketinggalan section tetap majalah Guitar Player iaitu section belajar skill daripada hero gitar pelbagai genre muzik. Paling best kat dalam tu kita boleh baca tentang 15 buah "Guitar Rigs" yang hebat.

Dalam bahagian guitar rigs ni, ada dua artis yang aku suka iaitu Iron Maiden dan Slipknot... Isk isk mmg cun la equipment dorang... ntah bilakah akan dapat aku memiliki gadjet yang seperti itu...

Wednesday, December 10, 2008

SEPETANG BERSAMA DAIRY QUEEN

Photobucket

N adalah permulaan posting aku yang berkenaan dengan trip aku pi Negara Brunei Darussalam baru - baru ni. Antara tempat wajib yang akan aku cari jika sampai ke sana adalah outlet Dairy Queen. Korang kenal Dairy Queen? Kalau tak tau sila klik kat sini.

Photobucket

Sebelum masuk ke dalam outlet, aku tengok stand ad mereka... nak tengok apa yang best maklumlah aku ni bukannya familiar sangat menu dorang ni. Tak puas hati aku terus masuk dalam untuk tengok lebih banyak menu. Hehehehe gambar kat bawah ni adalah senarai menunya. Korang pilih la satu mana - mana yang berkenan.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Pilih punya pilih akhirnya aku putuskan nak pekena Vanilla Shake ngan Banana Split hehehehe nyum nyum nyum burp.... {*.*}
------------------------------------------------------
p/s: masa aku kat Brunei tu kadar tukaran asing adalah B$1.00 = RM2.40 isk isk isk isk

Tuesday, December 9, 2008

HANGUS TERBAKAR





Masa aku balik dari Kota Kinabalu tadi aku terserempak dengan insiden ni. Sebuah kereta proton wira terbakar mujurlah penumpangnya tidak apa - apa. Punca kebakaran aku tak tau dan atas faktor - faktor keselamatan aku hanya berani untuk mengambil gambar dari jarak jauh. Pada firasat aku kebakaran ini mungkin berlaku disebabkan oleh litar pintas di dalam sistem pendawaian kereta tersebut kerana aku pernah menyaksikan insiden yang serupa berlaku pada kereta salah seorang kawan aku.
Dikesempatan ini juga aku nak sarankan korang semua supaya mengambil langkah berhati - hati semasa di jalan raya. Jgn memandu secara terburu - buru dan sila rancang perjalanan anda sebaiknya. Dimusim - musim perayaan ni byk aku dengar berita - berita kemalangan dilaporkan di media cetak dan elektronik. So, janganlah kita pun tersenarai di dalam statistik dan berita tersebut.. isk simpang malakat 44

Monday, December 8, 2008

SELAMAT HARI RAYA KORBAN

Baru jak balik dari surau sembahyang sunat raya.. so, aku nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Korban kepada anda semua...

KENA MAKAN HARIMAU

orang asli : selamat pagi tuan

polis : selamat pagi

polis : apa hal

orang asli : saya nak buat repot tuan

polis : fasal apa tu

orang asli : kawan saya di baham harimau

polis : pukul berapa

orang asli : dia tak pukul, terkam

polis : habis?

orang asli : tak habis, tinggal kepala
-----------------------------------
p/s: ntah hapa ntah

Friday, December 5, 2008

AKU PERGI LAGI...

Hari ini aku pergi lagi...

Kali aku akan berangkat ke Negara Brunei Darusalam... Road trip selama 4 hari ini akan menggunakan jalan darat dengan jumlah peserta konvoi yang memberangsangkan. Laporan bergambar nanti aku akan post selepas aku balik dari sana. Doakan supaya aku selamat pulang dan perjalanan kami berjalan dengan lancar.

see you...

Thursday, December 4, 2008

LEBIH 300 TAJUK WAYANG BOLEH DIDOWNLOAD

The.Best.Movies.MegaPack.2 of 2

===============================================================================
The.Best.Movies.Mega Pack. 2 of 2
===============================================================================

8.Mile.2002.DVDRip.XviD.DTS-ViEW
8mm.1999.iNTERNAL.DVDRiP.XviD-MiST
A Civil Action [1998] [DVDRip]
A Few Good Men (1992) [DVDRip]
A Fish Called Wanda [1988] [DVDRip]
A Knight's Tale (2001) [DVDRip]
A Perfect Murder [1998] [DVDRip]
A.Bronx.Tale.1993.PROPER.DVDRip-FiNaLe
A.Fistful.Of.Dollars.1964.XviD.AC3-WAF
A.Man.Apart.2003.iNTERNAL.DVDRip.XviD-CULTXviD
Angel Eyes DVDrip
Artificial Intelligence [DVDRip] [eng].Rets
Assassins (1995)[DVDRip]
Attila
Avenging Angelo [2002][AC3 5.1][DVDRip]-3L3uth3ri0S
Back To The Future
Back To The Future 2
Back To The Future 3
Bad.Boys.1995.DVDRip.XviD-ViEW
Basic.Instinct.1992.DVDRip.XviD.AC3.iNT-TURKiSO
Basic.Instinct.2.(2006).UNRATED.DVDRip.AC3.XviD-LMG
Being John Malkovich (1999) [DVDRip]
Bicentennial Man (1999) [DVDRip]
Bird On A Wire (1990) [DVDRip]
Blow.2001.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
Born.On.The.Fourth.Of.July.1989.WS.DVDRip.XviD-AXIAL
Braveheart [DVDRip][AC3][4CD].WAF
Casino.1995.SE.DVDRip.XviD.AC3.2Audio-WAF
City.Of.Angels.1998.DVDip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Cobra (1986)[DVDRip]
Con Air [DVDRip]
Contact (1997) [DVDRip]
Crash.2004.DVDRip.XviD.AC3-WAF
D-Tox (2003)[DVDRip]
Daylight (1996)[DVDRip]
Demolition Man (1993) [DVDRip]
Devil in a Blue Dress (1995)
Dirty Dancing
Dobermann.1997.SE.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Dog.Day.Afternoon.(1975).DvDRip.XviD.WS
Don't.Be.A.Menace.To.South.Central.While.Drinking.Your.Juice.In.The.Hood.DVDrip.XviD-Prick
Donnie Darko[2001]DvDrip- DivX[Eng]-BugZ
Driven (2001)[DVDRip AC3]
Enemy.at.the.Gates.2001.DVDrip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Entrapment (1999) [DVDRip]
Erin Brockovich (2000) [DVDRip]
Eternal.Sunshine.of.the.Spotless.Mind.2004.CE.DVDRip.XviD.AC3-DTS.2Audio-WAF
Flash Dance
From Hell
Get.Carter.2000.DVDRip.XviD.AC3-MSN
Ghost [DVDRip]
Good.Will.Hunting.1997.DivX.AC3.5.1ch-MrD
Green Street Hooligans (2005) DVDRip[Eng]-aXXo
I Am Sam.2001.DVDRip
Interview with the Vampire (1994) [DVDRip]
Jerry.Maguire.1996.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Judge Dredd (1995)[DVDRip]
Juice
K-Pax [2001][AC3 5.1][DVDRip]-3L3uth3ri0S
Kingdom.Of.Heaven.2005.DVDRip.XviD.SWESUB-Oscar_92
LA.Confidential.1997.WS.DVDRip.XviD-AXIAL
Labyrinth (1986)
Last Action Hero (1993)[DVDRip]
Leaving Las Vegas [1995][avi]
Legends of the Fall-XviD
Lord.Of.War.DVDrip.XviD-xV
Man.On.The.Moon.1999.DVDRip.XviD.AC3.iNTERNAL.U-ART
Meet Joe Black
Memento.2000.LE.XviD.AC3-DTS.2AUDIO-WAF
Message in a Bottle (1999) [DVDRip]
Modigliani
Money Train (1995) [DVDRip]
Natural.Born.Killers.1994.DVDRip.XviD.AR
Nine.and.a.half.Weeks.[DvDrip]XviD-CheCKsTer
Once Upon A Time In The West
Once upon a time in China and America.1997.dvdrip.xvid.ac3.2ch-[gx]
Once.Upon.A.Time.In.America.1984.WS.DVDRip.XviD-FRAGMENT
Patch Adams [1998] [DVDRip]
Pirates.Of.The.Caribbean.2003.iNTERNAL.DVDRip.XviD-iLLUSiON
Pirates.Of.The.Caribbean.At.Worlds.End.2007.DVDRip.XviD.AC3-BKL
Pirates.Of.The.Caribbean.Dead.Man's.Chest.Xvid.AC3.DVDRip-SemperFi
Point Break (1991)[DVDRip]
Pretty.Woman.1990.10th.AE.XviD.AC3.2Audio.2CD-WAF
Raging Bull
Rain.Man.1988.DVDRip.AC3
Ronin.1998.DVDRip.XVID
Runaway Train
S.W.A.T.2003.SC.DVDRip.XviD.DTS-WAF
Scarface.1983.SE.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Sin.City.2005.DVDRip.XviD-ViEW
Sleeping With The Enemy (1991)
Sleepy.Hollow.1999.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Sliver.1993.UNRATED.DVDRip.XviD-PROMiSE
Snake Eyes[1998][DVDRip]
Snatch.2000.DVDRip.XviD.AC3.iNT-DEViSE
Star.Wars.Episode.1.The.Phantom.Menace.1999.iNT.DVDRip.XviD-aNBc
Star.Wars.Episode.2.Attack.Of.The.Clones.DVDRip.XviD-DVL
Star.Wars.Episode.3.Revenge.of.the.Sith.DVDRip.AC3.XViD-ALLiANCE
Star.Wars.Episode.4.A.New.Hope.DVDRip.XviD-DoNE
Star.Wars.Episode.5.The.Empire.Strikes.Back.DVDRip.XViD-ViTE
Star.Wars.Episode.6.Return.Of.The.Jedi.DVDRip.XViD-ViTE
Stealth[2005]DvDrip[Eng]-aXXo
Tango & Cash
The 13 Floor
The Client (1994)[DVDRip]
The Life of David Gale (2003) [DVDRip]
The Manchurian Candidate (2004)
The Matrix Revolutions (2003)
The Pelican Brief (1993) [DVDRip]
The Specialist (1994)[DVDRip]
The.Air.I.Breathe.2007.LIMITED.DVDRip.XviD.AC3.iNT-DEViSE
The.Animatrix.2003.UC.XviD.AC3.WAF
The.Art.Of.War.2000.DVDRip.XviD.AC3-WAF
The.Chronicles.of.Riddick.(2004).WAF
The.Crow.1994.DVDRip.DivX5.AC3.5.1CH-WAF
The.Departed.2006.XviD.AC3-WAF
The.Firm.DVDRip.XviD-Rets
The.Last.Samurai.2003.DVDRip.XViD.AC3.iNTERNAL-FFM
The.Negotiator.1998.XviD.AC3.5.1CH-WAF
The.Notebook.2004.PROPER.XviD.AC3-WAF
The.Pianist.2002.XviD.3AUDiO-WAF
The.Rock.1996.DVDRip.AC3.PAL.XviD
The.Sixth.Sense.1999.DVDrip.XviD.DTS.3CD-WAF
The.Weather.Man.2005.XviD.AC3-WAF
Thelma.&.Louise.1991.DVDRip.XviD.AC3.CHE.GUEVARA
Titanic dvd rip xvid[eng] Rets
Tombstone (1993) [DVDRip]
Total Recall (1990)
True.Romance.DC.WS.DVDRip.XviD-AXIAL
Twelve Monkeys (1995) [DVDRip]
U turn
U.S. Marshals [1998] [DVDRip]
Waterworld.DVDRip.DivX-[H]
When A Man Loves A Woman (1994)
Who's.That.Girl.1987.DVDRip.XviD-Gff

===============================================================================
The.Best.Movies.Mega Pack. 1 of 2
===============================================================================

[TLOTR]The.Fellowship.Of.The.Ring[2001][Special.Extended.Edition]DvDrip[Eng]-aXXo
[TLOTR]The.Return.Of.The.King[Special.Extended.Edition]DvDrip[Eng]-aXXo
[TLOTR]The.Two.Towers[2002][Special.Extended.Edition]DvDrip[Eng]-aXXo
2.Fast.2.Furious.2003.XviD.AC3-WAF
007.VOL.01.Dr.No.1962.XviD.AC3-WAF
007.VOL.02.From.Russia.with.Love.1963.XviD.AC3-WAF
007.VOL.03.Goldfinger.1964.XviD.AC3-WAF
007.VOL.04.Thunderball.1965.XviD.AC3-WAF
007.VOL.05.You.Only.Live.Twice.1967.XviD.AC3-WAF
007.VOL.06.On.Her.Majesty.Secret.Service.1969.XviD.AC3-WAF
007.VOL.07.Diamonds.Are.Forever.1971.XviD.AC3-WAF
007.VOL.08.Live.And.Let.Die.1973.XviD.AC3-WAF
007.VOL.09.The.Man.with.the.Golden.Gun.1974.XviD.AC3-WAF
007.VOL.10.The.Spy.Who.Loved.Me.1977.XviD.AC3-WAF
007.VOL.11.Moonraker.1979.XviD.AC3-WAF
007.VOL.12.For.Your.Eyes.Only.1981.XviD.AC3-WAF
007.VOL.13.Octopussy.1983.XviD.AC3-WAF
007.VOL.14.A.View.to.a.Kill.1985.XviD.AC3-WAF
007.VOL.15.The.Living.Daylights.1987.XviD.AC3-WAF
007.VOL.16.Licence.To.Kill.1989.XviD.AC3-WAF
007.VOL.17.Goldeneye.1995.XviD.AC3-WAF
007.VOL.18.Tomorrow.Never.Dies.1997.XviD.AC3-WAF
007.VOL.19.The.World.Is.Not.Enough.1999.XviD.AC3-WAF
007.VOL.20.Die.Another.Day.2002.XviD.AC3-WAF
007.VOL.21.Casino.Royale.2006.XviD.AC3-WAF
88.Minutes.2007.DVDRip.Eng-aXXo
A.Beautiful.Mind.(2001).WAF
A.Love.Song.for.Bobby.Long.DvDrip[Eng]-aXXo
Air America (1990) [DVDRip]
Air Force One 1997
Alexander (2004) DVDRip AC3
Ali.DVDRip.DivX-ViTE
American.Beauty.1999.DVDRip.XviD.DTS-WAF
American.History.X.1998.DVDRip.DivX.AC3-TNS
Any.Given.Sunday.1999.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Armageddon.1998.CC.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Awake.2007.DvDrip.Xvid.AC3-RkN
Bad-Boys-2-DvdRip-XviD-[T2K]
Basic.DVDRip.XViD-DcN
Batman.And.Robin.1997.DVDRip.XviD-Leinekuh
Batman.Begins.2005.XviD.AC3-WAF
Batman.The.Dark.Knight.PROPER.DVDSCR.XViD-mVs
Batman (1989) [DVDRip]
Batman Forever
Batman Returns
Be Cool[2005]Dvdrip[Eng]-BugZ
Belly [1998]
Beyond Borders
Biker.Boyz.DVDRip.XviD-CFH
Black.Hawk.Down.2001.DVDRip.XviD.2Audio.DnT
Blade [1998]
Blade II (2002)
Blade Trinity (2004)
Broken.Arrow.DVDRip.XviD
Carlito's.Way.1993.DVDRip.XViD
Cast.Away.2000.DVDRip.XviD.DTS-WAF
Catch Me If You Can (2002) [DVDRip]
City.Hall.1996.DVDRip.XViD
Collateral.DVDRiP.XViD-DEiTY
Connors.War.2006.DVDRip.XviD
Conspiracy.Theory.1997.INTERNAL.AC3.DVDRip.XViD-4PL
Cradle.2.the.Grave.2003.DVDrip.Xvid.AC3.5.1CH-WAF
Danny.The.Dog.2005.XviD.DTS-CiPA
Daredevil (2003)
Dark.City.1998.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
Deep.Impact[1998]DivX[WS]DvDrip[Eng]AC3-Atlas47
Die.Hard.2.1990.INTERNAL.DVDRIP.XVID-UbM
Die.Hard.3.1995.INTERNAL.DVDRIP.XVID-UbM
Die.Hard.1988.DVDRip.XviD.iNTERNAL-KMS
Donnie.Brasco.1997.DVDRip.XViD
E.T. the Extra-Terrestrial (1982) [DVDRip]
Elektra (2005)
Empire Records
Enemy.Of.The.State.1998.EXTENDED.DVDRip.XviD-FRAGMENT
Face Off (1997) [DVDRip]
Fearless.Directors.Cut.2006.AC3.DvDrip.XviD-RkN
Felon.2008.LiMiTED.AC3.DVDRip.XviD-DiGiTAL
Fight Club.1999.DVDRip.XviD.AC3
Firewall 2006
Forrest Gump (1994) [DVDRip]
Freedomland[2006]DvDrip[Eng]-aXXo
Gabriel.2007.STV.DVDRip.XviD.AC3-RESiSTANCE
Ghost Rider (2007)
Gladiator.2000.EXTENDED.DVDRip.XviD-FiNaLe
Godzilla [1998] [DVDRip]
Gone.In.Sixty.Seconds.2000.UNRATED.DC.DVDRip.XviD-FiNaLe
Goodfellas.Special.Edition.1990.DVDRip.XviD-VCDVaULT
Hackers.1995.DVDRip.XviD.AC3
Hancock.DVDRip.XviD.AC3-MICRO
Heat.1995.SE.DVDRip.XviD.DTS-WAF
Hitch.2004.PROPER.DVDRip.XviD-QiX
Hollywood Homicide 2003
Hulk (2003)
I.Am.Legend.2007.Alternate.Cut.WS.DVDRip.XViD-EwDp
I.Robot.DVDRip.XviD-DoNE
Independence.Day.1996.EXTENDED.iNTERNAL.DVDRip.XviD-CULTXviD
Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skul 2008
Indiana Jones and the Last Crusade 1989
Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark 1981
Indiana Jones and the Temple of Doom 1984
Insomnia.2002.SE.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Iron.Man.2008.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
Jet.Li.Hero.uncut.DVDrip.Eng.Xvid.ac3.SWBK
JFK (1991) [DVDRip]
Judgment Night (1993)
Jurassic.Park.1993.iNTERNAL.DVDRip.AC3.XviD-SLeTDiVX
Jurassic.Park.II.The.Lost.World.1997.iNTERNAL.DVDRip.AC3.XviD-SLeTDiVX
Jurassic.Park.III.2001.XViD.INTERNAL-CFE
Kill Bill - Vol. 1 (2003) [DVDRip]
Kill Bill - Vol. 2 (2004) [DVDRip]
King.Kong.2005.EXTENDED.DVDRip.XviD-SAiNTS
Kiss.of.the.Dragon.2001.DVDRIP.XViD-EDRP
Ladder 49 (2004) [ENG] [DVDrip]
Lara Croft -Tomb Raider - The Cradle Of Life
Lara Croft-Tomb Raider
Leon.The.Professional.1994.DVDRip.XviD.DTS-WAF
Live.Free.Or.Die.Hard.2007.PROPER.DVDRIP.XviD-DnB
Lock.Stock.and.Two.Smoking.Barrels.1998.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Lucky.Numbers.2000.WS.DVDRip.XviD-AXIAL
Maverick.1994.XviD.AC3-51mov
Meet.The.Fockers.2004.DVDRiP.XViD-BAKAS
Meet.The.Parents.PROPER.DVDrip.DivX-DOMiNiON
Minority Report (2002) [DVDRip]
Mr.and.Mrs.Smith.2005.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Munich.DVDRip.XviD-DiAMOND
Murder.At.1600.1997.iNTERNAL.DVDRip.XViD-TWiST
Old.School.WS.UNRATED.DVDRip.XViD-DVL
Original.Sin.2001.DVDRip.XviD.AC3-DEViSE
Patriot Games 1992
Payback - Straight Up (Director's Cut)
Paycheck.DVDRiP.XViD-DEiTY
Pearl Harbor [DVDRip]
People.I.Know.2002.DVDRip.XViD
Pitch.Black.SE.2000.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Pulp Fiction.1994.DVDRip-NewArtRiot
Ransom (1996)[DVDRip]
Reservoir.Dogs.1992.BRRip.Xvid.AC3-FLAWL3SS
Resident.Evil.Extinction.2007.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Resident Evil 2 Apocalypse [2004][AC3 5.1][DVDRip]-3L3uth3ri0S
Resident Evil 2002.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH.WAF
Road.To.Perdition.2002.AC3.DVDRip.XviD
Romeo.Must.Die.2000.2Audio.DVDRip.XviD-DEVIL
Rush.Hour.III.2007.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Rush hour
Rush hour 2
Saving.Private.Ryan.1998.LE.PROPER.XviD.DTS-WAF
Scarface.1983.SE.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Scent.Of.A.Woman.1992.DVDRip.XviD.AC3-DEViSE
Schindler's.List.1993.DVDrip.XviD.AC3_5.1CH.WAF
Se7en.1995.SE.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
Sea.of.Love.1989.DVDRip.XViD
Serpico.1973.DVDRip.XviD.AC3-DEViSE
Seven.Years.In.Tibet.1997.XviD.AC3.3CD-WAF
Shooter.2007.DVDRip.XviD.AC3-WAF
Silence.Of.The.Lambs[1991]DVDRip.Xvid.Delta
Swordfish.DVDRiP.XviD
Taken.DVDRip.XviD.AC3-DEViSE
Taking.Lives[2004]DvDrip.AC3.6ch[Eng]-Zeus_Dias
Tequila.Sunrise.DVDRip.XviD-dz3n
Terminator.2.Judgment.Day.1991.BRRip.XviD-TLF
Terminator.3.Rise.Of.The.Machines.2003.HDRip.XviD-TLF
The.Boondock.Saints.UNRATED.1999.DVDRip.XviD.AC3.5CH-SAJ
The.Devils.Advocate.1997.WS.DVDRiP.DivX.AC3-HLS
The.Fast.and.the.Furious-Tokyo.Drift.2006.DVDRip.XviD.AC3-WAF
The.Girl.Next.Door.Unrated.DVDRiP.XViD-DEiTY
The.Godfather.Part.I.1972.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
The.Godfather.Part.II.1974.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
The.Godfather.Part.III.1990.BRRip.XviD.AC3.D-Z0N3
The.Green.Mile.1999.DVDRip.AC3.XviD-iNVASiON
The.Incredible.Hulk.DVDRip.XviD.AC3.iNT-DEViSE
The.Insider.1999.DVDRip.DivX.AR
The.Island.2005.DVDRip.XviD-KEG
The.Last.Castle.2001.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
The.Last.Legion.2007.DVDRip.XViD.AC3-JUPiT
The.Last.of.the.Mohicans.1992.DE.DVDRip.XviD.DTS-WAF
The.Matrix.1999.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH.WAF
The.Matrix.Reloaded.2003.DVDRip.XviD.AC3.5.1CH-WAF
The.Recruit.2003.DVDRip.XviD.DTS-WAF
The.Terminator.1984.HDRip.XviD-TLF
The.Thin.Red.Line.1998.DVDRip.Xvid.iNTERNAL-FFM
The.Tuxedo.DVDRip.XviD-ViTE
The.Untouchables.1987.iNTERNAL.AC3.DVDRip.XviD-SHiTHEADS
The.Usual.Suspects.1995.DVDRip.XviD.AC3-WAF
The Bone Collector (1999) [DVDRip]
The Devils Own 1997
The Fast And The Furious (2001) DVDRip AC3
The Fugitive 1993
The General's Daughter (1999) [DVDRip]
The Matrix Revolutions (2003)
The Mexican (2001) [DVDRip]
The One 2001_Jet_Li_Eng_DVDRip-{Netaddict}
The Patriot (2000)[DVDRip]
The Peacemaker
The Punisher (2004) [DVDRip]
The Saint
The Shawshank Redemption[1994]DvDrip[Eng]-FXG
The Transporter 2002
They.Call.Me.Trinity.1970-DVDRip-XviD-DK
Thirteen Ghosts.2001.DVDRip.XviD.UNK
Transporter 2 2005 WS DVDRip XviD-CRNTV
Trapped [2002][AC3 5.1][DVDRip]-3L3uth3ri0S
Two.For.The.Money.2005.DVDrip.XViD-aXXo
Underworld.2003.HDTVRip.XviD.AC3-WAF
Underworld.Evolution.2006.XviD.AC3-WAF
Vacancy.2007.DVDRip.XviD.AC3-WAF
War.2007.XviD.AC3-WAF
War.of.the.Worlds.DVDRip.XviD-DoNE
What.Women.Want.2000.DVDRip.XviD.AC3.iNT-DEViSE
What Lies Beneath 2000
White Men Can't Jump (1992) [DVDRip]
Willow [1988] [DVDRip]

Pack 1 is almost 200 movies and 255GB's and too big to upload directly onto TPB.

You can download megapack 1 Torrent from here... 
http://www bt-chat com/download1.php?id=49104

Tapi kalau korang ada hardisk besar saiz gajah boleh download terus kat torrent ni!!!!

klik kat sini

Wednesday, December 3, 2008

JENIS ORANG BERKENTUT...

* Orang TIDAK JUJUR Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.

* Orang BANGANG Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.

* Orang BERWAWASAN LUAS Orang yang tahu bila harus kentut.

* Orang SENGSARA Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.

* Orang MISTERIUS Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.

* Orang GUGUP Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.

* Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.

* Orang SADIS Orang yang kalau kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.

* Orang PEMALU Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri.

* Orang yang STRATEGIK Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.

* Orang BODOH Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengganti kentutnya yang keluar.

* Orang PELIK Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit- sikit, sampai bunyi "tit-tit-tit".

* Orang SOMBONG Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.

* Orang RAMAH Orang yang senang mencium kentut orang lain.

* Orang yang tidak senang BERGAUL Orang yang kalau kentut, sembunyi.

* Orang AKUATIK Orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi blekuthuk-blekuthuk".

* Orang ATLETIK Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.

* Orang JUJUR Orang yang mengaku kalau habis kentut.

* Orang PINTAR Orang yang boleh menandai bau kentut orang lain.

* Orang MALANG Orang yang nak kentut tapi terkeluar taik....

Tuesday, December 2, 2008

LAMB CHOP EXTREME AGGRESSION [versi Hannibal Lecter]

Masa aku explore laptop adik aku last aku terjumpa gambar masa last day of bulan ramadhan tahun 2006.  Kat dalam folder tu ada gambar aksi aku memasak resepi aku yang paling cult sepanjang zaman... hahahahah apa lagi kalau bukan Lamb Chop kegemaran seisi keluarga. Masa tu kami buat majlis berbuka puasa dikalangan kazen - kazen yang tinggal berdekatan dan masing - masing bawa masakan paling cun dorang untuk disantap bersama. So, aku tanpa segan silu mempersembahkan Lamb Chop untuk di desecrate seisi keluarga...

Korang nampak asap berkepul - kepul tu... fuhhh bau dia .. kuat bau serainya bisa menggugat iman yang sedang berpuasa.

Aku rasa masa tu aku tersimpan lebih kunyit sampai nampak sangat warna kuningnya... marinade pun main express jak tapi juadah tu tetap licin sebelum masuk waktu sembahyang Isyak...

Lepas makan Lamb Chop sempat amik gambar rumah dari luar sambil tengok budak - budak main mercun...

Ni gambar dari depan...

--------------------------------------------------------------------------------

Di pendekkan cerita resepi lamb chop aku hari tu direka khas selepas aku tengok cerita The Hannibal... hahahaha resepi cedok sikit dari travel channel plus dicampur adukkan dgn citarasa aku.. tak tau la sedap ka tidak...

Ok Bahan - bahannya: (ni untuk marinade 6  kg lamb shoulder)

10 biji bawang putih (di kisar)

5 biji bawang merah (di kisar)

3 biji bawang putih (di kisar)

4 batang serai (di kisar)

2 sudu besar serbuk kunyit

Halia korang bajet la aku tak reti nak explain sukatannya (di kisar)

Garam + ajinomoto + madu lebah secukup rasa

1 botol kecil HP sauce

1 botol kecil A1 sauce

1/2 botol kecil lea perrins sauce

1/2 botol mint sauce (kalau korang suka boleh tukar ngan black pepper)

3 sudu serbuk lada putih

3 sudu serbuk kari daging

1/2 botol kecik minyak zaitun

sudah siap semua bahan - bahan tu korang gaulkannya sehingga sebati pastu kasi campak la daging tu kat dalam campuran tu dan kasi perap sekurang - kurangnya 3 jam (paling ngam perapkan selama satu malam)

So, bila dah ready apa lagi korang bakar la sambil masa bakar tu korang sapu2 la lebihan minyak zaitun or air marinade tu kat daging tu supaya ianya tidak terlampau kering.. paling best kalau korang kasi masak medium rare.. fuh terangkat wah cakap lu!!!

Untuk sos cicah masa makan eerrr pandai - pandai korang tapi kalau malas2 nak buat korang amik sos cili or tomato then gaulkan dengan mint sauce.. pun jadik juga tu..sekian untuk kali ni.. selamat mencuba...

KITA TERUS JADI TAMU DI RUMAH SENDIRI...

Siri baru konsert Livesounds

UNTUK kesekian kalinya, Livesounds Music Series kembali menggegarkan ibu kota dengan persembahan hebat dalam tiga siri konsert yang dijadualkan bagi menyemarakkan lagi sambutan tahun baru yang bakal diraikan menjelang 1 Januari 2009.

Pada 5 Disember ini, Andra And The Backbone dan Lightcraft akan menghiburkan peminat mereka di Rainforest Bar, Pavilion Kuala Lumpur pada pukul 9 malam.

Dua lagi konsert, iaitu pada 19 Disember bakal dimeriahkan oleh artis seberang, Indonesia Dewi-Dewi dan Marcell bertempat di Wine Room, Asian Hearitage Row pada pukul 9 malam.

Sementara pada 27 Disember pula, artis-artis seperti Sheila On 7 dan The Rock bakal menemui dan menghiburkan peminat mereka di Bar Sa Vanh Too, Plaza Mon’t Kiara bermula pukul 9 malam.

Selain menyemarakkan perayaan Tahun Baru, tiga konsert tersebut juga bertujuan mendedikasikan semangat muzik yang dibawakan secara ‘live’ dengan lebih erat antara enam artis yang terlibat dengan para peminat mereka terutamanya dari Malaysia.

Kepada para peminat muzik tanah air, jangan ketinggalan menyaksikan persembahan hebat enam artis terbabit di samping peluang memenangi gitar yang ditandatangani oleh artis kegemaran anda.

Sebanyak 150 tiket percuma disediakan oleh penganjur kepada para peminat dari Malaysia, hanya layari dan mendaftar di laman sesawang www.livesounds.com.my. Tiket boleh dibeli di pintu masuk tempat-tempat persembahan.

Sumber dipetik daripada: Utusan Malaysia

-------------------------------------------

Aku terbaca berita ni kat akhbar Utusan Malaysia, aku cuba cari detail penganjur ni nak tau dorang ni dari mana tapi tak dapat plak... mungkin dorang ni promoter dari Indonesia kot. Korang perasan tak orang Malaysia ni suka sangat perisa kretek ni? Punyalah banyak band dari Malaysia yang boleh meghiburkan tahun  baru rakyatnya adei... ni... kalau band lokal saja beraksi comfirm gig free jak.... tapi kalau dari luar bayar nak mampus... adakah sikap rakyat Malaysia begini? Mana dulu slogan belilah barangan buatan Malaysia...? or slogannya sudah tukar tengok yang Malaysia tapi beli jak Indon... Aiman tak kisah...  Kurang - kurang panggillah Si Raja SMS tu menghibur.. ni dia pun tak tersenarai... adei.. biasalah Mawi... habis madu kau tu mesti ko disepah - sepahkan gerenti... Aku bukannya anti pemuzik dari luar... aku juga banyak minat band dari luar lebih - lebih lagi band The Misfits tapi kalau kita nak bercakap menaikkan industri negara kita.. So, kasi synchronise la tindakan tu dgn tujuan... kata nak majukan industri.. industri taik palat dorang!!! Fenomena ini akan berterusan selagi poket kotor dorang dapat diisi. tak hairan la orang Indonesia sedang rancak mengata orang Malaysia di www.malingsia.com!!!!

SAWAN RUMPUT

Kiran menghidap penyakit sawan rumput iaitu akan menganggap dirinya sebagai rumput.Pada suatu hari kiran berjalan-jalan di ladang kambing. Tiba-tiba dia berlari sekuat hati akibat takut akan dimakan kambing kerana menganggap dirinya rumput. Akibat kejadian tersebut, ibunya membawanya ke hospistal.

DOKTOR: Jangan risau kamu sekarang bukan rumput. Kambing takkan makan kamu lagi sebab kamu manusia.

Kiran: Kambing tu tau tak saya bukan rumput lagi.

DOKTOR: ???

Disebabkan Kiran berkata begitu dia dimasukkan ke hospital khas untuk rawatan selanjutnya.

---------------------------------------------

p/s: ntah apa - apa ntah....

Monday, December 1, 2008

WAR ALL THE TIME - GIG REVIEW

Baru - baru ini, band aku Mi Scusi telah dijemput untuk beraksi bersama War All The Time (WATT) sebuah band crustcore dari Leeds, United Kingdom yang dalam rangka tour jelajah asia tenggara mereka. Untuk siri tour mereka di Malaysia mereka telah memilih 2 buah tempat untuk beraksi iaitu Beaufort, Sabah dan ibu negara malaysia Kuala Lumpur sebagai destinasi untuk menyebarkan manifesto musick mereka. Untuk venue di daerah Beaufort, Studio Beaufort Rock City telah dipilih untuk menjadi tempat persembahan WATT.

Dalam perjalanan kami dari Kota Kinabalu menuju ke Pekan Beaufort, kami berhadapan dengan cuaca Mendung dan menandakan hari hendak hujan. Sesampai di kawasan Kimanis, kami terserempak pula dengan satu kemalangan di mana sebuah lori Petronas terbalik di tepi jalan menuju ke Beaufort. Walaubagaimanapun, dari pemerhatian kami rasanya tiada orang yang tercedera di dalam insiden tersebut. Kami tiba di Daerah Membakut lebih kurang jam 5.30 petang dan singgah kat rumah aku jap untuk bersalin pakaian serta mandi manda ceeehhhwwaah...

Persembahan malam tu boleh la dikategorikan sebagai sebuah mini gigs dengan tahap sound sistem yang sederhana tetapi seimbang dengan ruang kawasan studio Beaufort Rock City. Persembahan dimulakan oleh band Chronicle Suicide dari Beaufort (thanx a lot utk Saudara Azmi utk fre copy CD demo Chronicle Suicide). Walaubagaimanapun, mohon maaf semasa persembahan Chronicle Suicide jurufoto kami pergi cari makan kat restoran yang berdekatan akibat kelaparan yang ditanggung beliau telah mengatasi rasa malu hehehehe. Namun anda boleh tengok aksi mereka live dgn video yang di ambil pada malam tersebut.

Chronicle Suicide membawa lagu - lagu yang dipetik daripada demo mereka. Musick bawaan mereka sememangnya pure dirty fast crustcore yang memangnya boleh buat kita banging sampai tercabut kepala. Walaubagaimanapun, persembahan mereka pada malam tu agak singkat mungkin ianya disebabkan playlist yang disediakan oleh mereka agak sedikit memandangkan pada mulanya ada 6 buah band yang sepatutnya beraksi tetapi pada saat - saat akhir 3 buah band menarik diri atas sebab - sebab yang tidak diketahui (ada beberapa pendapat mengatakan bahawa mungkin faktor banjir di sesetengah tempat di daerah beaufort menjadi sebab kenapa band ini menarik diri ntah la... ).

Malam tu, Mi Scusi beraksi hanya bertiga tanpa kehadiran Zul di posisi bass dan tempat beliau di gantikan oleh Cho yang sepatutnya bermain gitar. So, malam tu kami kembali ke style three piece band kami semasa di awal kemunculan Mi Scusi pada tahun 2005. Malam tu kami membawa lagu - lagu terbaru kami yang belum pernah di rakam iaitu I Never Cast A Spell On You, Sememangnya Kamu Amerika!!!, Alice, dan Sundal Bolong. Selain itu, lagu - lagu lama kami seperti Sometimes I Feel Like a  Vampire, Extreme Satisfaction, dan Mutilated By Psycho Me juga turut dipersembahkan. Nampaknya sambutan yang kami terima agak diluar jangkaan memandangkan pada malam itu Mi Scusi adalah band yang paling slow pembawaan musicknya jika dibandingkan dengan band - band yang beraksi pada malam tersebut.

Aksi paling cool pada malam tu ialah apabila kami mendendangkan 2 buah lagu cover dari kumpulan idola kami The Misfits iaitu lagu Astro Zombies dan lagu Angelfuck. Tiba - tiba jak gitaris WATT (kalau tak silap nama di Ash.. ntah aku dah lupa hehehe) tumpang nyanyi bersama. hahahaha apa lagi tambah kecoh la suasana aku yang kebetulan haus terus memberi ruang kepada beliau untuk terus menyanyi (bolehlah rehatkan kejap tekak aku).

video kat atas ni adalah Mi Scusi semasa main lagu Sundal Bolong. Suasana yang hangat dan berpeluh sangat mengujakan sehingga aku tersilap dalam memainkan beberapa bahagian note lagu ni hehehehehe takpe janji layan... Siap aa waterboy lagi yang kasi air mineral hehehehe mungkin dia perasan kot kami kepanasan hehehe thanx!!!!

Selepas Mi Scusi beraksi maka tibalah giliran band yang dinanti - nantikan... WATT dengan jentera pemusnah mereka.. juga bermain sebagai 3 piece band, mereka membawakan musick crust yang padat dan laju. Lagu - lagu yang dipetik dari released mereka (boleh check kat SINI) para crowd berbanging dam slam tanpa henti sehinggakan menyebabkan aku keluar dari ruang studio tu kerana tak tahan bahang panasnya hehehehehehehe kat bawah ni juga aku share ngan korang beberapa video shot mereka pada malam tu.

Acara wajib di akhir show ialah bergambar beramai - ramai.. hehehe kat gambar ini adalah ketiga - tiga band yang beraksi pada malam tersebut iaitu Chronicle Suicide, Mi Scusi, dan War All The Time. Akhir sekali kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak penganjur kerana sudi menjemput kami pada mini gig tersebut. Thanx a lot.. kalau sudi jemputlah kami lagi hehehehehehe... 

p/s: semua video telah dirakam oleh pihak Beaufort Rock City... Thanx to Mr. Blair... Keep on rockin'!!!

Wednesday, November 26, 2008

SIBUAYA HITAM DAN SIBUAYA TEMBAGA



Gambar ni aku ambik masa memancing beberapa bulan yang lalu... Anak - anak buaya ni kami jumpa tersangkut di jaring yang kami simpan di dalam sungai untuk menangkap ikan... Sejak kami jumpa anak buaya ni kami tak gunakan jaring lagi untuk menangkap ikan. Guna pancing cukup la... nasib masa tu anak dia yang tersangkut... kalau mak dia takkan haru biru...

Tuesday, November 25, 2008

MISI TAK MUSTAHIL


Operasi menangkap ular sawa yang terlepas telah berjaya dilaksanakan pada malam semalam (malam Isnin). Diketuai oleh En. Aza dan pakar penangkap berani En. Sadam, operasi dimulakan dengan intipan dan pemasangan umpan dan perangkap di tempat - tempat yang dikenal pasti ada kemungkinan sang ular ini akan muncul...

Hehehehe sebelum tiba tengah malam, aku dah terima panggilan dari Aza mengatakan operasi menangkap ular tu telah pun berjaya... Aku ketika itu, berada di rumah seorang rakan terus bekejar ke lokasi... hahahah mmg sah itu la ular sawa aku yang terlepas. Ditangkap ketika sdg mengusha ayam ternakkan mentua si Capci... Aku terus menghubungi seorang rakan di Kota Kinabalu untuk tindakan seterusnya. Malam nanti si ular ni akan di tempatkan di tempat yang lebih sesuai tanpa mengganggu mana - mana pihak ataupun binatang ternakan. 

p/s:

aku cadang nak pelihara ular tu kat rumah aku, namun ternyata niatku itu tidak direstu... huhuhuhuhuhu

Monday, November 24, 2008

NASIB SIBURUNG PUNAI

Hujung minggu baru - baru ni aku lepak ngan geng memancing aku En. Aza dan beberapa ahli yang lain... Hari tu mmg kami boring tahap dewa durjana... Then kami memutuskan untuk bertandang ke rumah En. Capci yang juga salah seorang teman pemancing yang selalu bersama kami. Setiba kami di rumah En. Capci dia takder kat sana menurut anaknya dia pi kedai jap... so kami tunggu la dia kat luar rumahnya. 

Semasa menunggu Capci, aku sempat berbual ngan mak mentua si Capci ni... Saja jak bertanyakan kabar... hahahahah korang tau apa yang mentua dia cakap kat aku? hahahahahah korang yg pernah membaca post aku yang terdahulu pasti ada terbaca kisah teman sipemancing. kalau belum... sila klik kat SINI . Kat post tu aku ceritakan tentang ular sawa peliharaanku... tapi 2 minggu sebelum Hari Raya Puasa baru - baru ni Ular tu terlepas dari kurungan. Rupanya - rupanya ular tu sedang menganas memakan ayam - ayam ternakan mentua si Capci.. hehehehe Sorry aunty... bukan aku yang kasi lepas ular tu... Dengan itu, serta - merta aku umumkan operasi memburu untuk menangkap ular tu. Takut tak cukup ayam nanti orang yang dikerjakannya. Operasi memburu Ular tu nantilah aku ceritakan k....

Sekarang berbalik kita kepada tajuk asal entry ni... selepas aku berbual ngan mentua si Capci, aku dan Aza usha - usha keliling rumah si Capci manalah tau ternampak ular aku yang lepas tu.. heheheheh tapi lain di cari lain yang kami jumpa... tup tap... ada seekor burung punai di dalam sangkar heheheheh rezeki ni... Kebetulan Capci tiba dari kedai aku terus ayat dia supaya sembelih burung Punai tu... (Kebetulan burung tu cedera dan macam takde tanda nak sembuh) ayat punya ayat akhirnya dia bersetuju.. ngan bantuan iparnya En. Sharil akhirnya burung punai tu pun selamat disembelih... apa lagi goreng pun sedap ...

p/s:

Korang suka makan daging burung punai?

Saturday, November 22, 2008

KISAH BURUNG DAN SEMUT API


Pada zaman dahulu di sebuah hutan tinggal seekor burung yang sangat gemuk dan cantik. Burung ini tinggal di sebatang pokok cendana dekat dengan sebatang sungai yang sederhana dalam. Disatu hari apabila matahari sedang memancar terik, si burung tadi sedang bersantai di luar sarangnya sambil mengosok - gosok paruhnya kerana kekenyangan selepas makan tengahari bersama En. Jili si bangau tua.
Tiba - tiba perhatian siburung itu teralih ke tepi sungai kerana dia terdengar suara kecil meminta tolong. Sekali diamatinya siburung tadi ternampak seekor semut api sedang terkapai - kapai kelemasan dibawah arus sungai ke muara (air pasang ni kalau gi mancing ngam heheheheh ). Dengan gaya selamba siburung terus mematuk sekeping daun yang brada bedekatan dengan sarangnya lantas dibuangnya ke arah si semut yang kelemasan itu. Dengan ala - ala aksi dalam wayang The Guardian si semut terus berpaut di atas daun itu seraya membuat tabik spring kepada siburung tanda terima kasihnya. Siburung dengan gaya coolnya hanya mengeyitkan matanya dengan bermaksud "don't mention it baby..."
Beberapa hari selepas kejadian lemas - melemas tu, siburung bertenggek seketika di luar sarangnya sambil termenung mengenangkan duit pelaburannya yang di laburkan ngan BuluhMas lesap begitu saja. Hendak dijadikan cerita, adalah seorang pemburu yang kebetulan berlegar - legar berdekatan dengan pokok tempat tinggal siburung. Apa lagi si pemburu (pemburu yang cemburu kata kumpulan butterfingers) itu terus teruja apabila ternampak seekor burung gemuk bertenggek di atas dahan lalu mengacukan senapangnya untuk menembak siburung itu. Akan tetapi tembakannya tersasar kerana kakinya sakit kerana digigit semut api.....
-----------------------------------------
Korang pernah ke baca cerita seperti ini di dalam kisah dan tauladan siri cerita kanak - kanak? Baru - baru ni aku ada berbual - bual dengan Liza mengenai cerita ni dan baru tersedar rupanya cerita ni adalah cerita sedih... 
Napa plak aku cakap cerita sedih? Ok cuba korang pikir apa korang buat jika kaki korang kena gigit semut api? Mungkin secara refleksnya kita akan meloncat dan tangan terus memenyekkan (adakah perkataan ni) semut itu. So, dalam cerita ni korang tak terpikirkah semut tu akan mati di picit oleh pemburu yang cemburu itu? ntah la harap - harap la tak ramai yang jadi macam semut tu... ehh apa aku ckp nie???

Friday, November 21, 2008

MENCURI UNTUK BAHAGIAKAN ADIK - ADIK...

SHAH ALAM 20 Nov. - Dua sekawan yang secara kebetulan mempunyai motif yang sama, mencuri pakaian demi membahagiakan adik-adik mereka berhari raya, masing-masing dilepaskan dengan perintah berkelakuan baik oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Mohd. Hafizi Abd. Halim membenarkan Amlinah Masbun dan Sapariah Abin, kedua-duanya berusia 24 tahun, dibebaskan dengan bon RM2,000 tanpa cagaran selama dua tahun berserta seorang penjamin.

Amlinah dari Beaufort Sabah, dan Sapariah dari Sri Kembangan, mengaku telah mencuri sembilan helai pakaian kanak-kanak pelbagai saiz pada pukul 10.15 malam, 13 September lalu di Pasaraya Giant Seksyen 13 di sini.

Mereka didapati mencuri pakaian bernilai RM191.90 selepas keluar dari bilik persalinan menuju ke pintu keluar tanpa membuat sebarang pembayaran.

Ketika diberi peluang untuk merayu, mereka memohon hukuman diringankan kerana perbuatan tersebut dilakukan semata-mata sebagai tanda kasih sayang kepada adik-adik di kampung supaya bergembira di hari raya lalu.

--------------------------------------

Aku baca berita ni kat UTUSAN MALAYSIA , huh... dorang tak der kerja lain kah nak mencuri... kalau takat alasan nak bahagiakan adik - adik tu banyak caranya. Tidaklah semestinya dgn materialistik saja... Byk lagi cara untuk memberikan kebahagian kepada orang yang kita saya.. kalau betul - betul nak belikan sesuatu tu... cermin la diri timbangkan dgn kemampuan sendiri.. kalau teringin sangat nak belikan benda yang mahal so pigi cari kerja dan kumpul duit... Insyallah dapat la tu.. Ingat Tuhan hanya akan membantu diri kita jika kita berusaha dan bertawakal...

AWARD DARI KAK SUZI - AUSTRALIA


Ini adalah award yang aku terima dari kak Suzi salah seorang daripada rakan blog aku. Aku selalu pigi lawat blog dia pasal banyak resepi - resipi masakan yang boleh di kategorikan Hidangan Untuk Tetamu - Tetamu di Jannah. Thank You KakSuzi utk award ini pada para pembaca sekalian.. kalau korang nak resepi apa lagi pi la lawat blog Kak Suzi di http://perutkenyang.blogspot.com/

BUTTER PRAWN

Gambar: Sekadar Hiasan... ahaks

BAHAN - BAHANNYA:

1 kg udang
1 sudu teh garam 
1 kg minyak untuk menggoreng 
 250 gm mentega tawar (unsalted butter) 
6 pelepah daun kari (daun shj) 
5 ulas bawang putih (cincang) 
6 biji cili api (cincang) 
8 biji kuning telur 
250ml susu cair penuh krim 
½ sudu teh serbuk perasa 
1 sudu teh garam 
1 sudu teh sos ikan 
¼ sudu teh serbuk pati ayam 
1 sudu besar gula 

CARA - CARA MEMASAKNYA:

Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan. 

Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

-----------------------

Hahahahah lama dah aku tak share resepi - resepi masakan aku ngan korang... So, apa lagi pi lah ambik pancing dan terus tangkap udang untuk dimasak.. heheheheheh harap2 sedap hehehehe Cheers!!!

Thursday, November 20, 2008

DEMONSTRASI BOGEL

Reformis kecam demonstrasi bogel: Aktivis akui bukan suara menyeluruh

Oleh: RUSNIZAM MAHAT

TINDAKAN segelintir individu yang mahu mengadakan demontrasi secara bogel di depan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor dikecam oleh aktivis-aktivis reformasi.

Pada 14 November lalu, sekumpulan individu yang menggelar diri mereka Gerakan Reformis Rakyat (Reformis) mengancam untuk meneruskan mogok bogel sebagai membantah tindakan kerajaan negeri yang mahu menaikkan kadar sewa penduduk program Perumahan Rakyat (PPR) dari RM124 kepada RM250 sebulan.


Bagaimanapun, Nasir Isa seorang aktivis tegar reformasi berkata, kumpulan itu tidak mewakili aktivis-aktivis reformasi dan kebanyakan dari mereka tidak terlibat dalam aktivitit reformasi sejak 1998... teruskan

-----------------------------------------

Hari aku tension... office aku kena renovate hari nie dan ianya akan berjalan selama 1 minggu. Bunyi tukul ketuk sana ketuk sini sangat - sangat mengganggu emosi dan konsentrasiku. Last - last aku tak buat keja tapi surf internet baca suratkhabar online. Banyak juga laman brita yang aku surf dari Berita Harian hinggalah ke Harakah... Saja jak nak tau isu semasa dan melihat pandangan dan pendapat orang lain dari pelbagai perspektif.

Dalam banyak - banyak artikel dan berita, Headline di atas tu telah berjaya menarik perhatian aku. Hahahahahaha nampaknya teknik demonstrasi rakyat Malaysia sudah semakin advance. Tak sangka di Malaysia nie ada juga golongan nudist... Aku hairanlah napa pasal kadar sewa penduduk program Perumahan Rakyat (PPR) dinaikkan dorang sanggup berbogel nak protes dan membantah. Kalau di negara barat berbogel mungkin taklah kecoh sangat, tapi nie kat Malaysia... artis indie Carburetor Dung tunjuk punggung pun kena belasah ni plak nak berbogel... isk isk isk isk. 

Tak boleh kah perkara ini dibincangkan secara matang di antara pihak kerajaan negeri Selangor dengan penduduk yang membantah? atau mereka - mereka nie tak pernah diberi peluang untuk bersemuka dengan erti kata lain sebarang bantahan tidak akan dilayan... ntahlah aku tak tau. Namun aku yakin perkara sekecil ni patut boleh diselasaikan dengan cepat.

Mengikut pengetahuan aku, Negeri Selangor nie negeri yang kaya - raya. Dan aku berani bercakap ianya adalah negeri termaju di Malaysia. Dulu bukankah kerajaan Negeri Selangor ada berjanji kepada rakyat akan membela nasib rakyat terutamanya rakyat miskin jika mereka dipilih untuk menjadi kerajaan. Tapi apa yang berlaku ini adalah sebaliknya... Meningkatkan kadar sewa ni setahu aku bukan la membela nasib rakyat tapi membebankan. Dahlah orang yang terlibat ngan program rumah rakyat ni adalah golongan yang berpendapatan yang rendah. Kalau yah pun nak naikkan kadar tu tapi biarlah berada dikadar yang berpatutan ni kira tinggi gak dari RM 124 kepada RM 250 sebulan... naik seratus peratus. 

Walaubagaimanapun, mengikut petikan berita yang aku baca ada menyatakan bahawa kenaikkan kadar ini belumlah muktamad dan kerajaan Selangor masih di dalam peringkat perbincangan. Selain itu, menurut seorang aktivis yang ditemuh bual ada memberi pendapat bahawa para golongan yang berpuashati seharusnya menggunakan saluran yang betul bagi menyatakan ketidakpuasan hati mereka. isk isk isk macam - macam...

p/s: korang nak tau apa yang aku fikir?

1. Pandai juga aktivis dorang memberi pandangan supaya menggunakan saluran yang betul untuk menyuarakan bantahan. Tapi kalau geng dorang guna saluran taik  sampai buat demo yang mengganggu orang awam takder plak komennya.. mana satu saluran yang betul sebenarnya?

2. Bogel tak boleh tapi seks itu sedekah... apa kes? Ni memang gara - gara geng liwat ni...

3. Rasalah dorang sapa suruh pilih golongan tu untuk memerintah. 

SUNDAL BOLONG & JOGET GLOBAL

Gambar: Butterfinger - Dizaman muda remaja

Korang pasti familiar ngan band grunge Malaya BUTTERFINGER kan? Band ni adalah salah sebuah band faveret aku dan aku mmg follow dorang sejak diawal kemunculan mereka di arena Muzik indie Malaysia. Napa aku tulis pasal dorang plak? Ni aku nak share ngan korang tentang ideologi band ni dan juga apa kaitannya dengan sundal bolong....

Korang dah dengar album baru BUTTERFINGER yang berjudul KEMBALI? Hah!!! Kalau belum silalah dapatkan di kedai - kedai muzik yang berdekatan... Dulu selepas album SELAMAT TINGGAL DUNIA mati - mati aku fikir itulah album terakhir BUTTERFINGER... kerana semasa album tu keluar macam - macam spekulasi yang dibuat.. itu lah ini lah dll... Dipendekkan cerita, aku dah la beli album ni beberapa bulan yang lalu dan masa aku pasangkan cdnya kat dalam keta aku track pertamanya telah berjaya menarik perhatian aku utk terus mendengar. Hahahahah cun dan unik lagunya, dan itulah namanya lagu JOGET GLOBAL... hahahaha mmg global dan sarkastik lagu ni...

Lebih menarik lagi ada serangkap lirik di dalam lagu JOGET GLOBAL kebetulan sama dengan lirik lagu band aku (tapi muziknya totally berbeza). Hah.. lagu tu berjodol SUNDAL BOLONG dan liriknya aku tulis dalam sekitar bulan March 2008. Jangan gelabah dulu... aku bukannya nak bangkitkan isu tiru meniru... tapi apa yang aku ingin bangkitkan ialah ideologi kami... bagi aku... persamaan itu hanya tidak disengajakan dan kebetulan plak rangkap lirik itu adalah dipetik dari peribahasa Melayu... So, Sebelum aku mengomel dgn lebih panjang lagi .. meh kita hayati dan bandingkan persamaan dan perbezaan lagu JOGET GLOBAL dan SUNDAL BOLONG.... (*heheheh sorry tahap penulisan lirik aku masih berada di tahap amatur sila beri tunjuk ajar jikalau ada kekurangan di dalam lirik SUNDAL BOLONG)

Tajuk Lagu: Joget Global
Artist: Butterfinger


selamat datang ke masa depan
salam sejahtera kami ucapkan
kembali berpijak di bumi yang nyata
tiada amaran
jelma kembali

tuan tuan yang bijak
puan puan yang pintar
tumpu perhatin
dengar sebentar
bunyi bunyian yang didendangkan
tiada mula
tiada akhir

yang tua muda
yang miskin kaya
dengar semua!

lat tali lat tali tam plum
sudah mula atau belum
tunggu dulu saya pergi periksa segala dimensi
sebelum beraksi

lat tali lat tali tam plum
sudah jatuh atau belum
teknologi tambah dahsyat
kau dan aku pasti sesat
kiamat agak dekat
mengikut kata firasat

pada setiap masalah
ada penyelesaian
yang belum tentu
kau dan aku
dapat menyelesaikan nya

lat tali lat tali tam plum
sudah sakit atau belum
berikanlah daku tempoh
nanti ku carikan bomo
kalau luka tak sembuh

lat tali lat tali tam plum
sudah tamat atau belum
ikut hati ikut nanti mati
ikut rasa binasa
otak memberontak
zahir dan batin rosak

ubah ubah ubah ubah
kera di hutan disusukan
anak di rumah mati kelaparan

cuba fikirkan

----------------------------

Gambar: Mi Scusi - After Mobsters Fest Ranau, Sabah. May 2008

Title: Sundal Bolong
Lyrics: Mi Scusi


Ini bukan sekadar sebuah cerita,  
Hikayat rekaan zaman dahulukala,  
Tak perlu ada kata yang berbunga – bunga,  
Cuma dengan madah ringkas punya maksud yang nyata,  
Sebelum kau berniat untuk mengeji,
Ingin ku dedahkan suatu realiti,
Cerita tentang nasib kita yang diperjudi,
Sehingga menjadi tamu di rumah sendiri,

  c/o

  Bukankah kita bagai aur dengan tebing,
  Yang saling membantu sesama sendiri,
  Hanya temberang,
  Yang takkan mungkin terjadi

  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,
  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,

 
  Mungkin engkau takkan kisah,
  Dengan semua ini,
  Asalkan poket kotormu,
  Terus terisi
  Jangan lihat kami dengan sebelah mata,  
Bagaikan kami hanyalah budak mentah,  
Yang baru belajar merangkak dan berdiri,  
Entah bilakah masanya kan dapat ku berlari…  

 c/o
  Bukankah kita bagai aur dengan tebing,
  Yang saling membantu sesama sendiri,
  Hanya temberang,
  Yang takkan mungkin terjadi

  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,
  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan
,
 
  Mungkin engkau takkan kisah,
  Dengan semua ini,
  Asalkan poket kotormu,
  Terus terisi

----------------------------

Ok aku rasa korang dapat kesan di mana persamaan lirik tu kan? Ok, seperti yang aku katakan tadi bahawa entry ini bukanlah utk mempersoalkan isu tiru meniru .. tidak sama sekali!!! apa yang hendak aku sampaikan ialah persamaan di dalam pandangan kami... maksud aku pandangan BUTTERFINGER & MI SCUSI terhadap situasi industri seni di negara kita Malaysia. Terumbang - ambing... Mungkin kebelakangan ni saja gelombang indie begitu deras memukul arena muzik tanahair... Memang banyak band dan artis yang hebat...tak kira la band rock ka, metal ka, alternative, nasyid bla bla... banyak yang hebat!!! Tapi di mana dorang sekarang ni? Tup tap tup tap artis luar juga yang kena highlight. Artis kita? hahahah kena highlight juga.. tapi semuanya pasal kawin cerai dorang.. aktiviti seni? errmmmm adakah? mungkin industri kita ni sudah kena serang oleh burung Garuda.... hahahahah artis dari seberang kena promosi abis - abisan sampai buat konsert2 grand.. artis tempat kena promo ala kadar .. sekadar jadi opening band or jadi artis jemputan di malam setiausaha... hahahaha macam sial....

Bagi aku dan band MI SCUSI, kami sependapat dengan band BUTTERFINGER tentang perkara ini. Cuma pembawaan muzik kami adalah jauh berbeza... Namun dari segi ideologi aku rasa kami adalah sehaluan... Untuk band BUTTERFINGER, in case korang terbaca entry ni... aku tiada niat utk copy lirik korang dan aku tak pernah pikir korang cilok lirik aku... So, aku harap isu tiru ni taklah timbul... Apa yang lebih penting sama - samalah kita perjuangkan nasib industri muzik kita yang kecil ini. Bak kata Y.B Datuk Haji Ariffin ADUN N.24 Membakut,"Jika kamu berada di dalam kekuatan, kuatkanlah persaudaraan dan kesetiaan. Dan jika kamu berada di dalam kelemahan, lemahkanlah benci dan hasad dengki"... sekian terima kasih.

p/s: harap korang dapat mesej yang ingin aku sampaikan dan siapakah Sundal Bolong itu? ahaks... 

Wednesday, November 19, 2008

REVIEW ZOOM G9.2TT


Rasa – rasanya dah hampir setahun aku menggunakan MultiFX Zoom G9.2tt ni dan barulah kini aku terfikir nak review pasal benda ni dan share apa pendapat aku ngan korang semua. Napa nak sampai setahun baru nak review? Hahahahah jawapannya senang jak… Masa aku mula2 beli benda ni dulu aku tak tau hapa ka jadahnya multiefek ni… Setelah setahun bergemulang dgnnya baru la aku dapat sedikit pengetahuan tentangnya dan sampai sekarang ni aku masih lagi mengkaji dan belajar bagi mendalamkan kemahiran aku di dalam arena multiefex ni.
 
So, dalam review ni aku akan bincangkan kelebihan dan keburukkan benda ni….

KELEBIHAN : 

1) Harga tuk efek nie murah range harga RM1600-RM1800 bergantung kepada tokeh kedai brapa dia mo mark-up but still consider murah.

2) Patch Varity Hampir Sama ngan BOSS GT8, Patch Harmonizer ada cuma string dia takdak hehehehe pandai jugak diorang bisnes.

3) Twin Expression Pedal Compare ngan Boss Satu jak or lain2 multiefek......pedal sebelah kanan 2 function UP-DOWN dan SideSlide, Pedal sebelah Kiri tuk Normal Function terpulang kepada user mo assign kedua-dua pedal tuh.

4) PRE-AMP Mantap!! dari MARSHALL JCM Twin Cabinet sampai ler Ke MESA BOOGIE ngan DIEZEL AMP cukup-cukup tak payah buang duit beli amp mahal-mahal cukup sekadar amp besar range watt dalamm 60-100Watt boleh support siap boleh adjust Output DB (Decibel output)----ada pilihan setting output samada tuk kegunaan amp watt besar atau amp watt rendah so tidak takut speaker kuyakk okeh, siap ada Digital Compressor,Preset ngan Secondary Equalization system ala-ala WINAMP.

5) MIDI PORT , USB PORT Complete.....korang jak pilih mana satu mo pakai pun siap ada output Decibel Controller samada tuk PC Soundcard ayam brand or untuk PC soundcard Super Brand.

6) PATCH CHANGING setakat nie Paling laju didunia tak yakin boleh refer kat www.ZOOM.com dijamin takdak Lagging specially tune for fast picking player (Shredder) tak caya korang boleh cuba tak ketara langsung tuh patch to patch changing dijamin bunyi antara part bridge ngan solo tak putus.

7) Sampling making senang sebab korang purchased benda nie disertakan sekali ngan software CUBASE LIMITED EDITION ORI PUNYAA OKEH tak main pirate-pirate siap boleh register online.

8) Manufacturing Workship memang kebal benda nie outer casing sekali ngan FOOT Switching METAL BUILD tak payah takut patah or pecah, side Cover Solid Radial Rubber.

9) Dan apa yang aku paling suka benda nie......DIA ADA TRANSTUBE Transistor boleh modified bergantung kepada korang kalu blum puas hati dia punya bunyi just pegi kedai elektronik bawak sample original punya TRANSTUBE pegi tukar ngan HIGH PERFOMANCE TRANSTUBE tapi kena setting balik lerr patch korang okeh so kalu ndak mo banyak masalah jangan cuba-cuba tukar 2bijik TRANSTUBE dia okeh kecuali korang memang pernah belajar elektronik, TRANSTUBE nie satu tuk Accelaration dan satu lagi tuh BOOSTING...so hati-hati ler ngan 2 menatang nie boleh hangus amp korang kalu main sebat jak pusing knob dia okeh.

10) STAGE ngan STUDIO USE mantap....kalu tak bergegar studio or stage jangan cakap TRANSTUBE tuh hanya sekadar aksesori bikin lawa-lawa jak.

11) Benda nie boleh Digunakan Sebagai STANDALONE EFFECT atau korang nak sambung ngan Audio Rack Digital Processor pun boleh depends apa jenis efek yang korang nak pakai tapi jangan yang melibatkan HIGH GAIN DISTORTION bab bunyi dia COnflict, benda nie boleh detect sound error kalu salah plug efek yang tak ngam ngan dia okeh.

12) FOOT SWITCHING FUNCTION PEDAL ada 12 kesemuanya termasuk sideslide pedal.

13) Patch dia korang boleh upgrade sendiri or download dari internet tapi sementara nie website dia blum ada latest update tuk patch G9 so bersabar ler okeh...so bagi yang terdelete kah or corrupt system dia semuanya ada di website WWW.ZOOM.COM semua troubleshooting instruction guideline dia ada di website tuh korang boleh refer trus dari situ takyah hantar kedai kecuali lah efek korang hancur tahap koma itu aku pun no komen pandai-pandai sendiri jak lah.


KELEMAHAN : 

1) Benda nie antara digital processor yang paling berat pernah aku guna compare ngan GT8 ringan.........huh saiz dia jak dah 1 setengah saiz GT8 korang bayangkan lah panjang dan berat benda nie, basah juga ketiak korang membawak benda nie.

2) Benda nie takbleh expose ngan moisture sangat bab komponen dalam efek jenis nie cukup sensitif banyak sensor.

3) tiada beg tuk benda nie so pandai-pandai lah korang pi mana-mana tailor minta buatkan beg tuk G9 nie estimate harga aku kurang pasti bab aku sendiri pakai efek nie pun pakai bungkus ngan plastik beg jak :lol: 

4) expression pedal sebelah kanan yang ada sideslide pedal tuh aku tengok macam mudah rosak kalu tak handle ngan hati-hati bab gear control dia plastik jak bukan besi.

5) Setup or Editing sound dia nie boleh tahan jugak rumit dia tidak jauh beza ngan GT8 tuh sebablah tuk benda nie pun aku tak rekomen kepada Beginner or newbies susah pokkkkk aku pun mau 1 tahun pakai benda masih tak khatam abis lagi setup work dia fuhhhh :roll: 

6) setting benda nie jak makan masa yang lama dan yang paling ketara lets say kalu diumah korang pakai amp 60watt 12 inci punya speaker korang tak boleh pakai setting yang sama time korang jamm pakai amp 100watt 12 inci sebab setting dia automatik pandai lari gila babi punya so kepada kaki battle of the band biasanya korang diberi peruntukkan 2-3 minit tuk sound check aku brani gerenti memang tak cukup kalu setakat 2-3 minit nak setting benda nie . So, kalau nak guna benda ni masa battle or gig kena kita siasat apa amp yg digunakan oleh pihak penganjur supaya kita boleh ready ngan settingnya.


7) Rating bunyi METALZONE PATCH dia (khas tuk kaki metal)compare ngan METALZONE BOSS GT8 Range dalam 48% to 50%.....memang takbleh sama btul ngan original BOSS METALZONE tapi korang boleh moderate METALZONE dia supaya setanding ngan BOSS Punya METALZONE dengan external COMPRESSOR bergantung ngan pro tak pro korang main ngan external gadget nie okeh.

8) compare BOSS GT8 ngan ZOOM G9.....G9 Kuat makan KARAN....pasal tuh lah G9 takdak Battery slot tak macam Efek lain...rating tuk Power usage dia tak boleh drop dari 240Vac ke 220Vac sure tak jalan efek nie.....lagi benda nie kalu letrik kat umah korang jenis tak stabil sure boleh blackout lampu umah korang bila operate menatang nie....kes nie pun aku dah alami semasa operate G9....bulih tahan jugak G9 melahap karan umah aku hehehehe, tapi aku ada solution tuk masalah nie untuk kepada sesapa yang letrik umah diorang tak stabil tapi ada niat mo guna ZOOM G9 korang boleh stabil power rating efek nie ngan bantuan UPS or VOLTAGE REGULATOR okeh boleh didapati di kedai-kedai komputer.

Rasanya takat ni saja buat masa ni... harap korang dapat la sedikit idea mengenai multiefek ni. Bagi yang lebih expert dari aku tolong la kasi sikit tunjuk ajar… hehehehehe.. k la nanti kalau ada masa aku review benda lain plak…. Cheers!!!


DINNER AT STAR, KOTA KINABALU SABAH


Tanggal 13/11/08 aku attend dinner Majlis perpisahan ngan bos besar aku sempena persaraan beliau. Kira suasana majlis tu amat sederhana memandang ianya di biayai oleh kami sendiri dan dgn bantuan daripada individu yang bermurah hati dapat sponsor kita org... Aku sempat juga menyanyi pada malam tu.. heheheh nyanyi lagu Jamal Abdillah... Gemuruh jugak aku walaupun kalau dikirakan aku ni biasa jugak buat stage performance. Mungkin ianya disebabkan crowd yg menonton ni berbeza dgn crowd yg biasa melihat semasa aku perform ngan band aku. heheheheh . Makanan malam tu kira best jugak rating aku kasi gred B la memandangkan aku dah bosan makan set yg di pilih malam tu (Chinesse Food Set) sgt selalu aku makan... kira bosan la lidah aku merasanya. Walaubagaimanapun rasa tetap bagus.

(p/s: Gambar yg paling atas tu hanya sekadar hiasan. Ianya tidak kena mengena ngan menu makanan kami malam tu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT