Friday, February 27, 2009

KISAH TEMAN SIPEMANCING versi KEHADIRAN YANG DINANTI

Dua tiga hari ni aku sgt sibuk ngan urusan kerja aku sampai takder masa nak join geng rakan muda rekreasi aku menjalankan aktiviti memancing. Namun kemarin lepas keja aku sempat singgah sekejap utk bertemu dgn mereka. Hehehehehe masa aku takde rupa - rupanya mereka sedang berpesta udang seperti tempohari. Masa aku datang aku tengok tiada pancing yang beroperasi... isk napa dorang ni? abis umpan kot... Heheheheh aku p duduk sebelah Slay tengok isk umpan masih banyak dan montel2 lagi... napa korang lum pancing lagi? ku tanya kat Jackie. Ceh rupa2nya dorang tunggu time air nak naik.. masa tu aku tengok air surut.. drg kata jap lagi air sungai akan mula pasang... heheheheh skrang ni drg mmg pasang strategi heheheh... tunggu timing ngam konon... tapi semenjak dua menjak ni udang2 yang drg naikkan mmg bersaiz besar dari selalu kitaorang dapat...  

Pastu Bob ngan riak kata kat aku,"hahahah tulah ngko tiada kemarin... punya la banyak udang kami dapat hahahah... ko nak tengok gambar meh aku bluetooth..' ceh riak udangwi betul la dia hehehe tapi aku on kan juga bluetooth aku hehehehe then gambar yang diberikan kat aku tu adalah gambar kat atas tu. Cis boleh tahan juga hasilnya walaupun tangkapan terbesar drg belum pecah rekod en. Slay seperti gambar di bawah.

Drg pun tanyalah juga kenapa aku monteng mancing dua tiga hari ni hehehehe ... apa nak buat bro... aku sibuk keja la jawab ku ringkas heheheheh Yup mmg aku sibuk betul sampaikan nai p dating ngan awek pun tak sempat... huhuhuhuhuhu takpe nanti kasi settle semua keja ni aku nak ambik cuti rehat... yearggghhh ... tapi persoalannya bila keja aku ni nak settle? heheheh macam makin bertambah ada... nguak nguak nguak nguak (ikut tempo cumi dan ciki0

Thursday, February 26, 2009

GODSPEED: AUSTRALIAN METAL COMPILATION 1994 CD REVIEW

Cd ni aku dapat dari Steve Rowe (Bassist / Vokalis) Mortification Band Death Metal dari Mentone, Australia. Kira CD ni adalah free gift aku kerana interview Mortification dalam isu kedua zine aku. Rupa – rupanya si Steve Rowe ni ada buat label dia sendiri yang bernama ROWE PRODUCTIONS dan cd compilation ini adalah rilisan pernahnya memandangkan nombor rilisan tu bertulis rowe001. 

Aku dah lama lost kontek ngan mamat ni dan aku dah terlost akan berita pekembangan dorang. Tujuan utama aku nak review CD ni adalah sekadar utk mengamit kenangan yang mengusik jiwa semasa aku mula2 bergiat di dalam arena underground ni heheheheh… (tersenyum sendiri…). Dalam CD ni telah menampilkan 17 buah band dari Australia yang pada masa tu kira boleh dikatakan sebagai band baru. Walaupun tajuk cd ni Metal Compilation namun ada juga band rock dan punk yang yang terbabit di dalamnya. Band – band yang beraksi di dalam compilation ni adalah seperti Cry Mercy (Hard Rock), Mortification (Death Metal …drg rakam lagu era demo mereka) Nu Humans (Groove Rock), Discarnated (Death Metal), Doxology (Rock), Deracination (Death Metal), Harbinger (Prog. Metal), Krini (Hard Rock), Screams Of Chaos (Industrial), Beheadoth (Unholy Black Metal), Rockin’ Rabbis (Punk Rock), Embodyment (Death Metal), Justice (Rock), Metanoia (Death Metal), Ignite (Slow Rock), Thrash Puppies (Punk Rock) & Rosanna’s Raiders (Hard Rock). Setiap band menyumbangkan sebuah lagu di dalam compilation ni.

Kualiti rakaman sememangnya ditahap pro dgn sound yang mantap dan berjaya menunjukkan potensi sebenar band di dalamnya. Bagi aku ada beberapa band yang berjaya menarik perhatian aku iaitu Mortification (lagu time crusader mereka ni mmg layan), Discarnated(sebuah band death metal ala2 Disincarnate hehehe nama pun lebih kurang) , Deracination (juga death metal), Krioni (band hard rock yang sempoi dgn vokalis pompuannya), Rockin Rabbis (punk rock), Embodyment (aku rasa music drg ni lebih kepada Doom ala2 My Dying Bride), Metanoia (death metal) dan Thrash Puppies (band punk lawak…). Yg lain tu kurang menarikla bagi aku.. mungkin music yg drg main tu aku tak into sgt tu la sebab aku terbias hehehehehe….

Dengan CD aku terbayang akan unitynya scene underground pada masa tu… tiada diskriminasi music yang tegar seperti sekarang ni di mana mat – mat metal kita ni taknak join lepak ngan budak punk or rockers2 heheheh. Bukan aku nak ckp dorang tak ngam tapi masing2 ada kolompoknya yang tersendiri… Alangkah cunnya kalau drg ni bersatu.. hehehe pasti scene kita akan kuat.. bak patah pepatah… Bersatu Kita Teguh… Bercerai Kita Roboh… Cheers… 

BALZAC VS LAIYA T – SHIRT



Akhirnya baju yang aku order selamat sampai ke tangan aku kelmarin. Thanx to JOAD kerana tolong aku order baju ni. Baju ni adalah design terbaru dari Shocker WorldWide iaitu Official International Merchandises Website Balzac. Order ni mmg cepat sampai boleh kata ianya sampai ke tangan kami kurang dua minggu dari tempoh t – shirt itu diorder. 


Ini kira t-shirt Balzac aku yang ketiga dan design kali ni adalah design gabungan BALZAC: ATOM – AGE VAMPIRE IN 308 dengan LAIYA: THUNDER OF THE ARROW (Laiya adalah disebut sebagai Raiya). Balzac ngan Raiya ni mmg geng baik.. hehehehe bukan sahaja demo dorang rilis split... malahan T Shirt pun dorang bantai rilis split... 

Kualiti kain sememangnya sama ngan t shirt Balzac yang aku review sebelum ni. Walaupun agak nipis berbanding dengan T Shirt terdahulu namun ianya amat selesa dipakai. Taklah panas sangat kalau nak pakai time gig hehehehehe….


Selain T – Shirt aku juga dapat free gift yang berbentuk tiket2 lama dan flyers dari Balzac yang boleh dijadikan sebagai koleksi berharga bagi peminat tegar seperti aku dan ada sorang lagi kawan yang enggan namanya disebut. Selain tu, aku juga dapat satu poster Calender bersaiz A4 daripada pembelian itu. Sebenarnya poster tu kepunyaan kawan aku yang sama2 order stuff (order dikirim sesampul utk jimat kos postage). Oleh kerana dia dah ada calendar yang sama then dia bermurah hati utk memberikannya kepada aku.


So, sesapa yang berminat nak order stuff Balzac ni korang bolehlah lawat web Shocker Worldwide tu. Banyak benda best yg korang boleh dapat… Selain clothing utk balak… Baju2 utk awek2 cute juga ada dengan pelbagai design dan warna yang menarik heheheheh apalagi utk awek horrorock kat luar sanap la pujuk pakwe korang utk belikan korang sehelai dua baju Balzac ni… kalau tak silap aku ada versi Valentine day lagi… Baju tu sesuai untuk mamat Horrorock yang sedang hangat bercinta… Dapatkan segera sementara stok masih ada… Cheers…


p/s: ada kawan kata aku ni Riak Balzacwi

Wednesday, February 25, 2009

AYAM GORENG MI SCUSI ala KANTAKI FRIED CIKIN

Hahahaha korang pernah terpikir ker nak goreng ayam ala2 kfc? hehehehe aku selalu terfikir nak buat camner nak buat cam kolonel sander buat hahahahah nanti kalau aku dapat buat boleh aku panggil kengkawan makan heheheh... Aku ni minat juga kalau makan ayam goreng KFC ni heheheh paling aku suka Original Recipe dorang... hehehe pasal aku tak suka makan pedas... cicah pun ngan tomato ketchup. Dari sejak memakan benda tu aku selalu cuba nak figure out camne dorang buat hehehehe then aku experiment la kat rumah camne nak buat.. mmg banyak kali gagal namun ayam yang gagal itu masih berjaya utk di abiskan... hahahaha

Ok la ni resepi yang aku try utk hidangan 2 Kg cikinwing hahahahah then k korang p amik pen dan kertas tulis heheheh jarang aku nak kasi resepi ngan sukatan yang spesifik ni heheheh... Mula2 korang amik 2 sudu besar baking power, pastu 2 sudu besar garam, 4 sudu beasr MSG (ajinomoto kalau korang tak tau haha) 1/2 Sudu besar serbuk bawang putih kira2 suku cawan pati ayam (ala korang pakai jenama maggi pun boleh) then bancuh semua ramuan tadi ngan 5 cawan air. Hehehehe jgn saspen korang belum boleh makan lagi... hehehehe sudah bancuh then campakkan ayam tu kat dalam bancuhan tadi then perap sehari (24 jam) utk masukkan perisanya hahahaha.... kena tahan dulu la k... kalau perap jgn la lupa simpan dlm ice box nanti basi plak ayam tu hahaha utk jak biawak kat semak tu nanti pasal makan kantaki tak siap korang.

Jgn saspen gambar di atas bukanlah hasil sebenarnya hahahaha tu aku rembat kat google jak hahahahahahah bankrap KFC kang hahahaha. Bak kata orang2 tua ianya hanya sebagai ilustrasi sahaja hahahaha. Then skrang korang sediakan sebiji telus ayam korang kacau sampai naik sikit then campurkan dengan 2 cawan susu segar.... then korang ambik satu lagi bekas utk simpan 2 cawan tepung gandum 2 sudu teh serbuk lada putih 3 sudu besar garam, satu sudu teh MSG, setengah sudu serbuk bawang putih dan secubit paprika (nak kick korang boleh simpan lebih tapi jangan la sampai simpan segayung.. naya.. tu). K.. korang dah defrostkan ayam korang marinated semalam tu? hahahahah then rendam ayam tu kat bancuh telur dan susu tadi kasih tenggelam jak jgn segan2 hahahahah then korang ulikan ke dalam campuran tepung tadi sehingga rata.. then panaskan minyak bolehlah korang goreng hahahahah.. tunggu sampai warna keemasan then boleh la dibangkit ayam tadi tu... Kalau korang nak lagi power korang boleh goreng kat pressure cooker... ayam itu akan jadi lebih lembut nyum nyum macam kfc.. hehehe kalau takde tu jgn la nak ngada2 komplen napa ayam tu tak lembut heheheh sedar2la diri tu goreng ngan apa.. mcm aku pun goreng ngan kuali biasa jak hehehehe rasanya adalah dekat heheheh.. aku percaya kalau digoreng kat pressure cooker mmg jadi punya... 

So, kepada sesapa yang ada pressure cooker tu jgnlah segan2 nak test power resepi KFC tiruan aku ni hahahahahah Mi Scusi ...  Mi Scusi... Dan harap korang dapat la kasi tau hasilnya macamana k. Cheers hahahah 

p/s: Hidangan ni sesuai dibuat utk majlis harijadi anak anda... kikikikiki

Friday, February 20, 2009

KISAH TEMAN SIPEMANCING versi ANAK UDANG DI BARA API

Sambungan misi memancing, kami teruskan pada 19/02/2009 (khamis). Heheheh excited dengan pendapatan kami dihari yang sebelumnya misi kami pada hari tu disertai oleh ramai orang berikutan tersebarnya kabar kami berpesta udang hahahahah tengok la gambar kat bawah tu...  hahaha bersilang - silang tali pancing dan untuk pengetahuan korang tempat ni adalah hot seat yang direbut oleh para pemancing namun ianya sudah diregister kepada kami hahahahahah

Seperti biasa kami pakai umpan cacing yang gebu tajaan en. Jackie. Hari tu jumlah umpan yang kami bawa agak banyak juga namun masih tak cukup pasal ramai plak member yang datang bawa joran... cis bedebah dorang ingat kami tukan sponor umpan ka? ni lain kali kena buat drg bayar cover charge ni hehehehe takpe la member punya pasal kita tak nak kirala.. tapi rokok drg abis kena paw oleh si Jackie sebagai ganti umpan hahahahaha syabas Jackie!!!

Antara yang menghadirkan diri pada hari itu ada kat gambar di bawah...

En. Ondong sedang mengSMS udang di sungai supaya udang - udang memakan umpan di pancingnya. Teknik ini pernah digunakan oleh En. Zul (bassist Mi Scusi) namun ianya tidak berjaya kerana beliau kehabisan kredit... En. Ondong hari ni datang dgn fesyen santai yang mana beliua bertopi bagi menyembunyikan rambutnya yang cutting ala2 penyanyi kumpulan Impaled Nazzarene dgn lengkapa berwarna biru bagi menarik perhatian para pengunjung yang datang....

En. K.G (bukan Kyle Gass) taukeh rokok yang dipau pada hari itu... tangkapan dgn umpan free beliau sangat menggalakkan sehinggakan membuat beliau termenung panjang. Mungkin beliau akan berhenti daripada menjual rokok dan bertukar p jual udang plak.. hahahahaha

En. Aza tersenyum girang apabila gambarnya diambil. Dia ni adalah ahli Majlis tertinggi persatuan pemancing yang agresif Kg. Pimping Membakut merangkap Penolong Setiausaha Biro Penunggu Kubur Kg. Pimping Membakut. Dia ni paling sika tidur sambil menanti umpannya kena makan udang.. aparraaa

Ini veteren kita yang masih steady.. Mr. Bob yang hadir dengan membawa bilangan joran yang banyak. Heheheh jadi taukeh joran kita pada hari tu. Dengar2 En. Bob akan menyertai rombongan memancing ikan laut dalam di sekitar pulau2 di negeri Sabah ni... Bulan March katanya apabila aku tanya pasal rombongan ni.. (ceh menyampah aku tengok aksi coolnya bila citer pasal trip tu heheheheh jelesnya aku ... tapi dia plan nak masukkan nama aku dalam senarai rombongan tu hehehe tak jadi la aku menyampah). Manalah tau dapat tangkap ikan marlin hehehehehehe

Hahahah gambar kat atas ni no komen... sememang aku seorang pemancing yang tak pernah kenal erti penat hahahah ceh.. konon la.. aku menyampah ngan diri aku sendiri...

Dari kiri Naji (kita orang punya runner), Salam (taukeh udang yang sedang bercuti), & En. Bob. Salam sedang mengejar cacingnya yang melarikan diri daripada bekas umpan.. Salam cuba menangkapnya kembali namun dihalang oleh Bob... hahahah Sementara itu, Naji sedang melihat monyet2 di seberang sungai yang sedang melambaikan tangan ke arahnya... Aku tak pasti samada Naji dah terpesona ngan keayuan monyet2 yang melambainya...

Ceh En. Ondong & K.G melakukan teknik mengenalpasti ikan dengan teori Sekilas ikan Di Air Sudah Tahu Mana Jantan Mana Betina... cehhh apa punya teori la!!!

Kat jambat nun kat sebelah jeti kami memancing juga terdapat ramai para pemuda2 single yang kacak turut memancing... Ceh... heheheh jambatan ni juga favourite spot para pemancing. Tapi geng kitaorg tak berapa gemar p sana pasal banyak batang kayu kat dalam air yang membuat tali pancing kitaorng menyangkut.. cis!!! Kat bawah jambatan tu juga la en. Buaya suka lepak hehehe tapi siang jarang la .. selalunya waktu malam... ntah dia mengendap sapa  aku pun tak tau.

Salah satu acara yang tidak menyenangkan ialah sampah - sampah yang hanyut dan tersangkut kat pancing kitaorang... isk isk isk mmg tensen kami dibuatnya.. napa la orang2 sekarang ni suka buang sampah kat sungai... nasib la drg tak buang sisa toksik kat sini.. 

Bob sgt bernasib baik kerana pada hari tu pancingnya tersangkut kat pamper budak yang hanyut.. hahahahaha hari tu lagi kult tersangkut kat tuala wanita plak hahahahah tensen benar dia... hilang ong katanya heheheheheh sabar Bob.. bukan selalu ngko kena.. hehehe

Jackie ni sebenar adalah seorang mekanik yang berwibawa... hahahah masa dia p mancing pun ada orang yang datang p cari dia minta repair lori hehehehehe cayalah Jackie... kira dia ni adalah pemancing yang mekanik... Kalau korang nak tau suara dia ni sebijik cam penyanyi kumpulan Alleycats... hahahaha 

Ceh.. kalau takat2 ketuk bateri aku pun boleh buat.. hehehe tapi serius.. si Jackie mmg seorang mekanik yang cun heheheheh banyak dah keta2 kat kampung aku ni dia jahanamkan... hehehehehe

Bob berjaya mendapatkan seekor anak udang hehehehe aku suruh dia lepaskan.. hehehe dia enggan melepaskannya kerana dia berpendapat bahawa anak udang itu lebih sedap dimakan berbandingkan jika dilepaskan ke dalam sungai.

Tapi aku seriuslah.. mmg kecil pun... tapi dia masih enggan utk melepaskannya.. isk isk isk tapi aku rasa2lah.. goreng pun sedap hehehehe

Udang2 yang berjaya ditangkap terus dicucukkan kat batang kayu oleh Naji yang balik2 menrengek kelaparan hahahahahahah cayalah.. sementara itu si Jackie pi kasi hidup api... apa lagi kita org makan udang bakar la hari tu hahahahah makan sambil cicah air limau....

hahaha grand finale malam tu ... ritual membakar udang di atas bara api... hahahahahaha mmg best la... petang ni rasa2nya kita orang nak p lagi.. hehehe harap2 ada nasiblah hari ni.. kelmarin tangkapan kita orang kurang memberangsangkan.. heheh biasalah adat memancing. bukannya selalu kita dapat.... ok lah sekian untuk hari ini... cheers

Thursday, February 19, 2009

KISAH TEMAN SIPEMANCING... versi BUAYA KASI UDANG

Semalam aku ngan geng Rakan Muda (sebenarnya umur mereka takla muda sgt....) rekreasi aku pigi mancing kat spot terbaik kami. hehehehehe sebenarnya aku tiba ke lokasi agak lewat berbanding dengan geng2 yang lain... aku sampai kat situ jak umpan cacing pun dah abis... ic... hampa betul aku drg ni mmg kejam tak tinggalkan aku umpan... nasib la si Slay (yup nama dia ni mmg ditribute sempena kumpulan Slayer) ada datang dengan membawa sejumlah cacing yang banyak dan serba gebu.. hehehehe aku kembali bersemangat... Suasana hambar tadi bertukar ceria dengan tali pancing yang bertalu - talu dibuang ke dalam sungai untuk menanti umpan cacing gebu dimakan oleh sang udang. Keadaan air masa tu mmg perfect dengan arus yang sederhana laju cuma aku tengok ia dah nak surut... isk tapi masih ada masa lagi ni. kurang dari setengah jam hahahah kail kami mula kena rentap oleh udang... hehehehe sumer org excited nak tau pancing sapa yang mula2 kena makan... resultnya en. Sadam mendahului kami hahahaha diikuti oleh en. bob... memang ceria... kami stay kat tempat tu sampai jam 9 mlm....

Nak dijadikan cerita, sebenar spot kegemaran kami untuk memancing ni adalah kawasan tanah perkuburan kat kampung aku. Tapi oleh kerana hampir setiap hari kitaorg p mancing kat sana suasana horror tu takde la menyelubungi kami.. kami lebih takut dgn nyamuk2 yang ganas yang menggigit kaki aku isk isk isk kan dah kena penampar... tapi semalam punya trip agak mencabar kerana ada buaya sedang perati kami mancing.. hehehe patutlah banyak udang rupanya si buaya tu ada dekat2 kitaorang... kata orang kalau ada buaya lalu mmg banyak udang hehehehe.. walaupun dah gelap, en. Slay mmg berpengalaman di dalam teknik2 mengesan pergerakan buaya di dalam air dan mmg kami sumer nampak la buaya tu dok stay kat gigi air dgn hanya menampakkan matanya yang kemerah - merahan jika disuluh ngan lampu picit... biarlah buaya tu kat situ.. janji dia tak kacau kami. Mungkin buaya tu kesunyian takde kawan dan mau join kitaorang lepak sambil main transfer bluetooth 3gp dari henpon en. Rudy yang sememang taukeh 3gp tersohor dikalangan member aku... itu aku tak tau cuma sang buaya saja tau... manalah tau buaya tu ada blog boleh dia linkkan post ni ngan blog dia hahahaha apalah aku ngarut sampai situ cis.. mabuk udang kot!!!!

Walaubagaimanapun, kisah buaya tu bukanlah yang paling mencabar minda kitaorang.. pasal buaya tu mmg kitaorang biasa nampak.. lagipun yang semalam tu kecik lagi mungkin dalam 2 or 3 keping papan jak lebarnya.. kira buaya remaja la... apa yang paling kult adalah kitaorang terdengar suara budak - budak bergelak ketawa riang.. apa ke jadahnya mak bapa kasi anak dorang main gelak2 waktu malam kat tanah perkuburan.. aku cool jak masa dengar suara tu.. kira kontrol macho la.. lagi pun org pesan kalau ada apa2 jangan tegur dan aku ingat aku sorang jak yang dengar sampai aku p ronda2 sambil suluh ngan lampu picit kat kawasan kubur tapi haram satu benda pun aku tak nampak.. cis.. biarla. tapi makin dibiar makin ceria plak ketawanya hahahaha terus aku ketawa bila en. Slay sekali lagi memainkan peranannya dgn berrtanya "ehh korang ada dengarkah suara budak ketawa?" hahahahah en. Sadam jawab ala biarlah dorang main... kita buat hal sendirilah sambil melontarkan jorannya. Cis.. aku dahlah pakai moto dan moto tu takde lampu lagi isk isk isk segan terus aku nak balik sorang2 nanti ada duduk kat belakang bonceng moto aku isk isk nanti meraung aku ala - ala Dani kumpulan Cradle Of Filth... Arrgggghhh This is the end of everything.... gitu la kira liriknya. Walaubagaimanapun, aku selamat jugak la balik ke rumah dengan selamat. Hehehehe hari mesti aku p sana lagi utk memancing yearrrrgghhh budak2 korang tunggu aku kat sana nanti aku bawakan korang gula2 kiss me hahahaha... Gambar2 diatas adalah hasil2 yang kami pancing... nyum nyum nyum.. satu lagi aku nak pesan kalau p tempat2  yang horror tu mulut korang janganlah celupar... hehehehe cheers... enjoy!!!

Tuesday, February 17, 2009

MENUNTUT ILMU BIARLAH SAMPAI KE NEGERI CHINA


Aku punya banyak rakan2 yang melanjutkan study dorang  kat luar negera... kebanyakkannya di sekitar Australia, New Zealand, United Kingdom, Amerika dan juga belah2 Jordan... Kekadang dengki juga aku ngan dorang ni dpt lanjutkan pengajian dorang kat luar negara hehehehe.. dulu ada juga offer nak antar p luar tapi aku taknak... heheheh menolak rezeki la tu ataupun aku memegang hujan emas di negeri org hujan batu dinegeri sendiri... hehehehe ntahla.. then aku nak ucapkan syabas kepada semua rakan yang berpeluang keluar negara kerana melanjutkan pelajaran korang... Menuntut ilmu tu biarla sampai ke negeri china. Belajar rajin2 jangan ingat nak jalan sana jalan sini saja hahah nanti kantoi sapa yang susah? hahaha korang jugak la yang susah heheheheheh. Cheers to everyone and good luck!!!!

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON - BORING TAPI MENARIK?

Aku tak tau apakah jenis dadah yang digunakan oleh pembuat cerita ni... Aku merasa pelik bila membaca sinopsis cerita ni yang mengisahkan tentang cerita seorang lelaki yang dilahirkan secara tidak normal iaitu sebagai orang tua berumur 80 tahun... ia menjalani kehidupannya secara songsang iaitu dari tua hingga ke muda... isk isk .. citer apa ni? aku tengok cerita bukan pasal pelakonnya Brad Pitt akan tetapi aku tengok pasal nak tau apa sebenarnya yang berlaku...

Sebelum tu aku nak kasitau kat korang bahawa cerita ni adalah adaptasi daripada cerita pendek yang di tulis oleh F. Scott Fitzgerald pada tahun 1921 yang mana cerita ni dimuatkan di dalam majalah Collier yang diterbitkan di Amerika (1st isu 1888 hingga last 1957). Cerita Benjamin Button ni juga telah diterbitkan di dalam buku antologi cerita pendek si Scott ni yang bertajuk Tale of The Jazz Age. Cerita itu kemudian diolah lagi oleh seorg producer dari Hollywood yang bernama Ray Stark (lelaki ini tiada kaitan ngan Stark Industy yang jadi Iron Man tu...). antara movie terkenal Ray Stark ni adalah steel Magnolias (1989) dan Annie (1982). Walaubagaimanapun hak cipta cerita itu dibeli daripada Stark dan diadaptasi ke filem yang mana menggunakan tajuk yang sama dan dikeluarkan pada tahun 2008. Filem ini diarahkan oleh David Fincher seorang pengarah yang boleh dikatakan mempunyai nama dikalangan pengarah filem di Amerika.  Sebelum ni beliau pernah mengarah beberapa buah filem diantaranya ialah SE7EN, Fight Club, & Zodiac... sememangnya beliau suka mengarahkan cerita yang bingung - bingung hahahahahaha....

Movie ni agak panjang dan slow ceritanya, agak penat juga aku untuk menghayatinya namun pengalaman itu sememangnya sesuatu yang menyeronokkan. Aku kirakan adalah dalam 5 orang yang keluar dari panggung dan tak kembali semasa wayang ni dimainkan... ntah pasal apa mungkin cerita ni slow benar kot or drg tak faham.. hahaha hanya tuhan yang tahu...


Proses casting, Make up dan Customes dalam wayang ni mmg superb!!! Lebih2 kepada teknik make up dorang mmg gila babas punya power... hahahah kat sini la korang boleh tengok Brad Pitt versi tua dan muda... Mak andam utk movie ni adalah Greg Cannom yang telah 8 kali tercalon dan menang 3 kali dalam Academy Awards. Kalau korang nak tau senarai movie yang beliau terlibat korang just klik la kat SINI.

Kisahnya bermula dengan adegan seorang anak yang menjaga emaknya yang sedang sakit kuat di sebuah hospital yang terletak di New Orleans semasa taufan Katrina melanda dalam tahun 2005. Mungkin citer ni juga jadi tribute utk masa tu hehehehehe.... Masa kat hospital tu emak yang sakit tu minta anaknya bacakan sebuah diary lama. Sebelum dia minta baca dairy tu dia ada cerita pasal jam besar yang diletakkan kat stesen keta api... Citer jam tu mengisahkan ttg si pembuat jam tu dengan sengaja menyiapkan jam besar tu dgn masa yang berundur kerana ia sgt berharap supaya masa akan kembali dan ke semua anak2 muda yang terkorban semasa perang dunia 1 dapat hidup kembali dan menikmati kehidupan mereka... cehhh.. gitu rupanya..

Berbalik kepada kisah diari tadi, si anak tu yang bernama Caroline membacakan diary itu kepada emaknya yang bernama Diasy (hewhehehe macam nama bini Donald Duck plak). Diary itu menceritakan kisah hidup seorang yang bernama Benjamin yang mana dia ni dilahirkan tak normal... lahir - lahir dia dah tua berumur 80 thn... mmg uzur terus.. sampai doktor pun bingung. Emaknya mati semasa ia dilahirkan dan bapanya adalah seorang pemilik kilang butang (ceh patutlah nama Button... Nasib bukan taukeh kilang Condom hahahahah kalau tak mmg dia akan mempunyai nama yang erotik). Bapanya yang telah berjanji ngan ibunya sebelum ibunya menghembuskan napas yang terakhir akan menjaganya tidak dapat menerima hakikat akan kelahiran budak tu.. (masa tu belum bernama lagi). Last2 dia amik bayi then p buang  or letakkan di tangga sebuah nursery home or rumah org2 tua yang mana membawa pertemuan ngan ibu angkatnya. Ibu angkatnya bernama Queenie seorang wanita kulit hitam yang baik hati. Queenie memberi nama bayi yang dijumpainya itu sebagai Benjamin dan bertekad akan membesarkannya memandangkan ketika itu beliau mengalami masalah untuk mengandung... 

Plot cerita ni mmg menarik tetapi akan menjadi boring jika anda tidak focus semasa menontonnya. Tulah pasal aku ckp aku penat masa tengok citer movie ni... sememangnya ianya sebuah movie yang berat (dikategorikan finas sebagai 18 PG) yang mana hanya untuk tontonan penonton yang sudah matang. Terdapat unsur - unsur komedi di dalam cerita ini yang mana aku rasakan satu teknik yang baik utk menjadikan para penonton lebih santai di dalam menikmati wayang ni.. kira serius2 then ada part gelak ketawa...

Aku taknak citerkan kisah wayang ni in detail nanti tak saspen la plak kalau korang tengok kan? hahahahah utk disimplekan cerita ni adalah pasal orang tu hidup dari tua hingga ke muda (bukan macam kita dia dari muda ke tua) yang mana akhirnya mati sebagai seorang baby yang berumur 80 tahun... bermacam2 adventure yang dilalui oleh si Benjamin ni sepanjang cerita ni... adakah dia bertemu kembali ngan keluarga asalnya? Hahahaha itu korang kena figure out sendiri....

Cerita ni agak panjang dan bagi penonton yang kuat makan.. aku nasihatkan korang bawalah ekstra popcorn or hotdog semasa menonton cerita ni.. jika tak nanti korang kehabisan supply semasa pertengahan cerita.. tapi jangan makan terlalu kenyang nanti korang akan tertidur kekenyangan hahahahaha... Aku kasi rating cerita ni sebanyak 3.5 /5 bintang... So, p la korang serbu panggung sekarang hahahaha cheerssss....

Monday, February 16, 2009

GENG - PENGEMBARAAN BERMULA... : REVOLUSI ANIMASI 3D MALAYSIA


Akhirnya dapat juga aku tonton movie animasi 3D GENG keluaran anak Malaysia kat panggung baru - baru ini. Aku sedikit kecewa pasal masa tengok tu keadaan sistem bunyi panggung tersebut bukanlah berada pada tahap yang terbaik... Bagi aku mcm kalau aku buat performance kat pentas masa tu amplifier gitar aku blow.. huh.. pasti bunyinya tak semana.. hehehehe tapi takpe teruskan la.. ianya lebih baik berbanding kalau aku tengok kat rumah dengan dvd player + Tv old Skool aku.

Sebelum aku review movie ni biar aku kongsi ngan korang sinopsis cerita ni yang aku rembat kat laman web mereka (klik banner kat bawah).

 

Title : Geng - Pengembaraan Bermula 
Type : Feature Film 90 Minutes 
Animation Technique : Key Frame
Budget : RM 4 Million 
Sponsors : MOSTI, MIMOS, Tourism Malaysia
Media Partner : Media Prima, TV9, RTM 
Project commenced : January 2006 
Completion Date : May 2008
Release Date : 12 February 2009 
Musical Score : 
Yuri Wong,The Factory Music Studio
Post Production: Les’ Copaque Production SB
Film Processing : Oriental Post, Bangkok
Story and Screenplay : Les’ Copaque Production SB
Voice Actors : Les’ Copaque Production SB
Distributor : Grand Brilliance SB
Director : Mohd. Nizam Abd. Razak
Produced by : Les’ Copaque Production SB

...Ada sesuatu yang mengganggu ketenteraman Kampung Durian Runtuh. Penduduk kampung menyebarkan cerita tentang kewujudan suatu makhluk yang menggerunkan menjelang waktu malam, namun tiada siapa yang berani mencari kebenaran disebaliknya... 

Sehinggalah Badrol dan Lim, serta rakan-rakan baru mereka terjerumus ke dalam misteri tersebut tanpa disengajakan. Seekor haiwan aneh yang tidak diketahui asalnya, menjalin persahabatan dengan Rajoo dan membawa mereka semua ke suatu pengembaraan, jauh ke dalam hutan hujan Malaysia yang penuh dengan hidupan liar, termasuk seekor ular gergasi yang mistik. Sertai mereka, dalam mengungkap misteri dan merentasi cabaran di sekitar keindahan panorama flora dan fauna Malaysia...

Fuh kalau korang tengok bajet movie ni kira boleh tahan jugak mahalnya. Aku ada sorang kawan yang berkerja ngan industri animasi 3D ni dan mmg kata beliau bidang kerja ni agak mencabar.. bab drg buat animation tu nak create satu2 movement kepada watak dalam citer tu mmg memakan masa yang banyak. Pernah aku tengok komputer dia tak di off selama berhari (2 or 3 hari kalau tak silap aku) semata - mata nak tunggu rendering (ngam ka term aku ni?) object tu siap... Dia bilang kalau nak gerakkan mesti render dulu isk tak faham aku.. last2 sesudah siap rendering tu aku pun excited juga nak tengok hasilnya.. Cis aku ckp tunggu punyala lama berhari - hari tapi klipnya tak sampai pun setengah minit.. aparraa!!!  aku menyampaikan rasa tidak puas hati aku.. hehehe then dia pun explain.. bla bla bla bla.. ooohhh gitu ka? then baru aku faham bahawa nak buat animasi ni bukanlah kerja yang kita boleh complete seperti menyiapkan minit mensyuarat yang bos kita suruh taip hahahaha...

OKla nw aku nak ckp pasal Movie ni la .. dah byk dah aku melencong citer hehehehehe. Bagi aku movie ni salah tajuklah... bukan apa... overall cerita mmg biasa dan seperti biasa aku dapat jangkakan apa yang berlaku. Napa aku cakap pasal wayang ni salah tajuk? Hahahah ada sesetangah org yang aku jumpa mengatakan wayang ni lebih sesuai diberikan tajuk sebagai Upin & Ipin The Movie - Bermulanya Pengembaraan .. hahahah Memang aku setujula tajuknya... pasal mula - mula tengok iklannya ada penampilan istimewa UPIN & IPIN dalam wayang GENG tapi bila tengok cerita tu.. watak dua ekor budak ni yang lebih menonjol... (bukan kalau selalu spesel appearance ni wataknya tak boleh mengatasi watak utama?) mmgla Badrol & Lim adalah watak utama dlm cerita ni dan diikuti oleh beberapa watak yang lain. Namun kemunculan dua budak ni sememang telah mencuri tumpuan penonton.. hahahah sampai ada org beli tikit pun cakap "kasi tikit UPIN & IPIN 2 " hehehe tengok ngan awek la tu .. tu pasal beli dua keping hehehehe... sampai aku konfius mana satu tajuknya... Walaubagaimanapun aku mmg puas hati dengan ceritanya... sesuai ditengok seisi keluarga sambil memakan Burger Agung sambil minum air cendol. 

Part ni sememangnya aku nak puji... biarpun jalan ceritanya taklah sehebat mana (oklah utk tontonan budak * isk macam cite Lilo & Stitch plak) tapi teknologinya boleh tahan untuk permulaan wayang animasi Malaysia di era alaf baru ni... Sememangnya para krew produksi bekerja keras di dalam menghasilkan kerja 3D mereka. Tahniah untuk semua yang terlibat... Jgn di bandingkan dengan tahap animasi barat yang berbajet besar seperti PIXAR studio... Wayang Geng ini bagi aku boleh menjadi mercu tanda kepada era revolusi filem animasi Malaysia dan bagi aku drg mesti terus menghasilkan animasi yang baik seperti di dalam wayang ni. Kira aku tak merasa rugi la kerana pi panggung pasal tengok cerita ni... Syabas sekali lagi untuk korang!!!

Bagi aku cerita ni patut diperkenalkan dan dipasarkan keluar negara memandangkan ceritanya yang bercirikan masyarakat majmuk Malaysia sekaligus memperlihatkan pada orang di luar Malaysia tentang perpaduan kaum di Malaysia... Ini adalah antara agenda yang boleh aku nampak kat dalam wayang ni. Selain itu, semangat setiakawan yang wujud diantara watak2 dalam wayang ni biarpun kalau nak ikutkan dorang tu baru jak berkenalan hehehehe... (mungkin pasal ni la wayang ni kena kasi tajuk GENG...) Unsur - unsur positif seperti inilah yang seharusnya dijadikan tauladan kepada para penonton yang layan movie ni.. jgn plak nanti pas tengok movie ni terus anda bercita - cita nak jadi pemburu haram yang menjual binatang - binatang eksotik yang terlindung.. hehheheheh salah tu.. nanti kena tangkap baru padan muka korang.. bagus kalau korang kena tangkap... kalau kena makan raksasa? errmm sapa yang susah?... k la chow.. selamat menonton!!! bagi aku movie ini masih berbaloi untuk di tonton di pawagam...!!! Cheers!!!

Friday, February 13, 2009

HAPPY VALENTINE'S DAY (HORRORCUTE VERSION)

Sempena hari Valentine ni aku nak share satu video ngan korang... Jom Layan...

REVIEW KROUT ZINE ISU KEDUA 1995

Krout zine adalah sebuah zine yang datangnya dari negeri bawah bayu sabah. Krout zine ini juga memainkan perananyang penting di dalam perkembangan budaya underground di Sabah. Ianya merupakan antara zine yang terawal di arena penerbitan zine underground Negeri Sabah! Editornya Abd. Asri ataupun lebih dikenali sebagai Gart berasal daripada daerah Kota Belud sebuah daerah di sebelah utara negeri Sabah (hahaha satu tempat ngan Felix AF ni hahahaha) pada asalnya ialah partner aku di dalam pembikinan zine aku Skull zine pada tahun 1993. Namun atas faktor jarak tempat tinggal yang agak jauh dan dimasa itu perhubungan komunikasi hanya terbatas dengan snail mail adalah sukar untuk kitaorang berkerjasama. Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk membuat zinenya sendiri yang diberi nama sebagai KROUT zine. Krout adalah perkataan dari bahasa bajau yang membawa maksud cakar di dalam bahasa Malaysia. Isu pertamanya kalau tak silap diriliskan sejurus isu pertama zine aku SKULL diterbitkan pada awal tahun 1994. Isu pertama Krout hilang di dalam simpanan aku akan tetapi baru – baru ini aku telah terjumpa naskah Krout isu kedua bersama – sama dengan zine Nathias isu pertama yang telah diulas sebelum ini (klik SINI utk baca ulasan tersebut).

Gambar: Cover Depan Krout Zine #2 (1995) by Aztragaththorgh’s Original Killer Artwork

Isu kedua krout telah diriliskan pada 16.1.1995 dimasa scene underground di Sabah mula naik dan menonjolkan diri. Masa ni mmg byk band yang ditubuhkan dan zine diterbitkan dan ianya memang amat jauh berbeza jika hendak dibandingkan dengan suasana pada tahun 1993. Scene pada masa itu tertumpu di Bandar Kota Kinabalu, serta daerah – daerah kecil seperti Kota Belud, Ranau, Sandakan dan Membakut. Zine wujud bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan dengan menampilkan pelbagai konsep dan nama. Hahahah masa tu editor zine ni lebih popular berbanding dgn band member kerana masa tu kebanyakan stuff – stuff yang kult ada dimiliki oleh editor – editor ni hehehe kira taraf selebriti la masa tu. Namun Krout zine berjaya membuat satu kelainan dari segi konsep dan imejnya. Hatta di negeri semenanjung Malaysia pada masa tu aku tak jumpa zine yang sama konsep dan style dgn zine Krout. 

Gambar: Interview bersama editor Thy Unholy Abyss Zine

Jika kebanyakkan zine pada masa tu tampil dengan interview / review band2 local dan oversea, artikel, ulasan demo serta tidak ketinggalan ruangan flyers hahaha. Krout membawa satu kelainan dengan menampilkan interview ngan editor2 zine, distro, labels, gig organizer, artwork di sekitar Malaysia, Brunei, & Singpura. Memang tiada interview dengan band dlm zine ni dan tidak lupa juga ruangan artikel yang ditulis oleh penulis jemputan yang kebanyakannya terdiri daripada editor dan label. Ruangan artikel ni selalunya membincangkan tentang isu semasa yang hangat di dalam scene pada masa itu yang mana gelaja rip off telah berlaku dgn giatnya.


Gambar: Blokong!!!


Memang byklah editor2 yang diinterview di dalam zine ini, antaranya Morbid Society , Darkwords, Blokong, Thy Unholy Abyss, Absurd Existence, Earslaughter, Putrefying Remains, Nathias, Puri Siluman Pejajaran dan beberapa lagi (tak larat nak taip semua) semuanya dari Malaysia. Manakala antara label yg di interview adalah Psoriasis Prig Comp. tape, Menjerex Netro Production (gig organizer), Evil Grinder Production (distro), Mystical Hymn (comp tape), Coma Soul Entertainment (1st Sabahan gig organizer) dan Aztragaththorgh’s Original Killer Artwork (dari Singapore dan juga pelukis cover Krout isu kedua).

Gambar: Interview with Azmi dari Aztragaththorgh’s Original Killer Artwork


Antara yang menarik kat dalam Krout isu kedua ini adalah interview Gart bersama Azmi selaku editor zine Blokong yang berasal dari Negeri Terengganu. Blokong ini adalah sebuah zine yang menampilkan konsep black metal di dalam pemilihan band yang ingin diketengahkan di dalam zine ini. Azmi byk berkongsi pendapat mengenai pandangan beliau mengenai musick black metal. Di dalam temuhramah itu, beliau ada memberi komen ttg Bazzah iaitu sebuah band black metal dari Malaysia or dari negeri Perak kalau tak silap aku. Selain daripada itu, Azmi juga mengulas tentang krisis diantara scene Malaysia (more into semenanjung Malaysia) dengan scene Negara Brunei Darussalam. Pada masa tu hubungan kedua - dua scene ni mmg byk kontroversinya walaubagaimanapun, aku tak pernah terlibat dalam konflik ni.


Gambar: Interview with Azli "Evil Grinder Production"

Selain itu, Azli dari Evil Grinder Production sebuah label yang berpangkalan di negeri Pahang turut mengulas tentang scene black metal. Seperti Azmi, Azli juga turut berkongsi pandangan tentang konsep dan imej musick black metal. Walaubagaimanapun, perbincangan itu lebih berbentuk umum tanpa ulasan yang mendalam. Selain itu, Azli juga mengulas tentang fenomena rip off yang agak sensasi pada masa tu serta memberi sedikit pandangan tentang suasana underground Malaysia pada masa itu. Azli mengkritik band2 yang tidak serius di dalam memperjuangkan musik mereka sekaligus memberi imej buruk kepada scene underground Malaysia.


Gambar: Intervirew bersama Sufian "Nathias Zine"

Nathias tidak ketinggalan untuk ditemuhramah dlm Krout isu kedua ini, satu sesi temubual yang ringkas dan padat. Intipati interview ini berkisar tentang gelaja rip off, poser, dan trendy yang mana Sufian selaku editor Nathias telah memberi pendapatnya tentang perkara tersebut. Sufian juga turut berkongsi infomasi tentang sejarah kewujudan musick grindcore.

Coma Soul Entertainment diwakili oleh Wan selaku perintis penganjur gig di Negeri Sabah. Dalam interview ini banyak berkisar tentang sejarah penubuhan label ni dan pengalaman beliau dalam penganjuran gig – gig underground di Sabah. Ruangan ini agak menarik untuk dibaca dan ianya memang boleh dijadikan sebagai rujukan bagi sejarah pembangunan underground movement di Sabah.

Ruangan Artikel rip off telah menampilkan pendedahan yang telah dibuat oleh beberapa penulis jemputan (termasuk aku hehehe)tentang individu2 yang giat melakukan aktiviti rip off. Dalam ruangan tu, Abdul Aziz (vortex from the east zine), & Joe Kidd (carburetor dung) adalah nama yang paling teruk dihentam gara2 rip off. Tujuan Gart menyiarkan artikel seperti ini bukanlah bermaksud untuk memalukan atau memburukkan indiviu terbabit. Gart memberi peluang kepada mana2 individu yang dikatakan rip off untuk membela diri mereka dan ianya akan disiarkan pada isu yang seterusnya. Pendek kata, ianya adalah bertujuan untuk melerai kekusutan yang berlaku dan membaiki sebarang salah faham yang telah berlaku.

Jika anda biasa tengok ruangan review dan flyers kat dlm zine2 underground ni, hahaha di dalam Krout jangan la anda mengharap utk membacanya kerana ruangan ini tidak wujud hahahaha zine ni memang padat dengan interview dengan memaksimakan ruangan kertas yang mana masa tu masih menggunakan teknologi mesin taip hahahaha..mmg old skool abis la….


Gambar: Cover Belakang Krout #2 - Logo by Gart

Hahahaha rasa agak panjang juga ulasan aku ni heheheheh penat juga aku menaipnya hehehe… Bagi aku krout zine ni adalah satu revolusi yang berpengaruh di dalam perkembangan penulisan dan penerbitan zine di Negeri Sabah. Banyak editor2 dari Sabah telah menjadikan Krout sebagai inspirasi mereka di dalam menghasilkan zine mereka.ok la penat dah aku taip ni…aku nak blah dulu…. Chow!!!! CHEERS!!!

p/s; aku tak tau apa masalah ngan blogspot ni.. abis gambar yang aku upload tunggang terbalik....

Thursday, February 12, 2009

isKETAMbola MASAK MERAH

Gambar: Ni sebelum di simpan ngan santan hehehehe

Ketam ni sebenarnya diberi secara percuma kepada bapak aku oleh en. Noi... thanx a lot.. kalau kat kedai mau2 RM5 sekilo.. heheheh tapi bapak aku call lagi yang dia ada beli another ketam dlm yang versi lebih besar namun harganya besar jugalah hehehe iaitu RM10 sekilo. Dengan menggunakan sistem majoriti mudah... ketam ini diputuskan supaya di masak merah hahahaha.. merah kan tanda berani.. so, mari kita proceed ke step yang seterusnya.

Masa ketam ni di bersihkan kulitnya dibuka dan otaknya(dia punya otak ke itu?) diasingkan di dalam mangkuk... pastu buang la kulit tu... jgn lupa korang ketuk kecih pecah sikit kulit sepitnya supaya bila dah masak senang korang nak mendesecrate sepit kelak. Pastu cam biasalah korang kasi sedia garam , ajinomoto, bawang putih, bawang merah, halia, santan (masa masak ni pakai santan paket jak), sos cili & tomato, cili kering dikisar dan sikit air.

Gambar: Sudah sedia untuk dimakan...

Bahan - bahan tadi cam bawang, halia tu ditumbuk ataupun dikisar.. ikut suka hati korang. pastu panaskan kuali then tuang sikit (secukup rasa minyak masak then) baling bahan2 yang ditumnuk tadi kat dalam minyak yang dah panas tu. Dah naik bau wangi bawang dan halia tu,, korang simpan plak cili kering yang dikisar tu secukup rasa korang.. jgn la byk sgt nanti budak2 tak dapat nak makan. kacau2 then tuang sos cili dan sos tomato (sos tomato ni korang boleh ganti ngan air asam jawa).. macam dah naik bau korang tuangkan otak ketam (ekk otak ke telur tu? aku pun tak tau hahaha) ke dalam bahan tumisan tadi.. then campaklah ketam tu sama.. then kacau dan gaul hingga rata. Macam koran bajet2 dah masak then apa lagi korang tuang santan tadi... (kalau nak extra lemak bykkan la santan tu hahahah tapi jaga kolestrol akan meningkat!!!) then siap... Step seterusnya korang amik pinggan then makan ngan nasi panas.. fuhh... Selamat mencuba...

Tuesday, February 10, 2009

BALZAC: THE MAKING OF CAME OUT THE GRAVE CD featuring FIENDISH GHOULS NIGHT T SHIRT

Baru - baru ni En. Joad sempat beriak BalzacWi ngan aku aku pasal baru dan CD Balzac dia baru sampai setelah seminggu lebih mengorder dah shocker international(laman web yg jual merchandises Band Balzac). So, dengan kesempatan tu aku berpeluang untuk review sikit dan kongsi ngan korang semua pasal benda - benda yang di order ni... Untuk review pasal yang pernah aku buat korang boleh klik kat SINI pasal kat situ juga di sertakan pautan utk ke Shocker International.  Untuk review kali ni aku akan review tentang T Shirt The Fiendish Ghouls Night ngan Cd audio The Making of Came Out The Grave.

Gambar: T- Shirt pandangan depan (jgn tertipu gambar itu bukannya 3d tapi hanya bentuk perut model baju)
T-shirt yang di order ni adalah diantara design terbaru yang dioffer kat dalam Shocker... Kira gempak la bagi peminat fanatik Balzac... Kalau pakai mmg boleh riak tahap koyak lubang idung punya. Namun agak berbeza dari segi material kain yang dia guna pada T shirt kali ni. Ntah la... Aku perasan kainnya agak nipis sikit berbanding dengan T Shirt yang aku order sebelumnya. Tapi untuk harga sememangnya t shirt fiendish ghouls night agak sedikit murah jika berbanding ngan yang aku beli sebelum ni (utk makluman pattern tu dah sold out heheheh). Mungkin sebab baju yang sebelumnya aku order dari Jepun website (rasanya la...  pasal drg charge guna YEN) dan yang ni plak Joad order dari International Web.. di charge dalam USD (betul ka Joad?) Mungkin ada sikit pengurangan kualiti material utk cut cost... Walaubagaimanapun kualitinya masih berada di tahap yang baik. Ngam juga dorang kasi nipis sikit kainnya pasal cam baju aku tu kainnya tebal dan mmg panasla kalau dipakai diwaktu tengahari org time gigs hehehehe (takpe horror punya pasal pakai jak la)

Gambar: Pandangan belakang la plak
Amacam.. cun tak? kalau korang tak suka apa leh buat.. dah kitaorang minat sangat.. apa2 pun nampak cun... macam la orang minat mawi.. kalau dah minat tu.. muka dia time meneran taik keras pun boleh korang buat poster.. betul tak? Fanatik la katakan... Memang world abisla... Ok la stop citer Mawi world... Kita sambung plak pasal CDnya... CD The Making of Came Out The Grave ni adalah limited edition... Hanya sesuai untuk peminat fanatik... Kalau orang baru nak kenal Balzac cd ini takkan menjadi rekomendasi aku... Walaubagaimanapun bagi akulah Album Came Out The Grave adalah album terbaik Balzac dan aku minat semua lagu kat dalam album ni... So, Cd limited edition ni plak kisah the making of album Came out the grave... Cehhh macam movie plak.

Gambar: CD dier la ni... Harganyer USD5 kalau tak silap free utk ahli Fiendish Club
Package CD ni agak simple jak yang mana sarung plastik cover sekeping dan CDnya hahahaha kat dalam mengandungi 18 lagu yang mana sebenarnya hanya ada 3 title iaitu Came Out The Grave 7 track, Inside My Eyes 7 track, & Zetsubou - no Ano - Basho - E 4 track.. ehehehe faham tak.. kalau tak paham sila klik gambar2 kat bawah nun... utk lebih jelas. Kalau korang dengar ianya merupakan proses pembikinan riff lagu (3 lagu ni mmg fav dlm album Came out the grave).. Dari sessi jamming kat tembok... versi baru buat riff hingga la ke versi jamming ada silap2 jam lagi hahaha dan sehingalah proses terakhir jadi track minus 1... hahaha boleh karaoke wa ckp lu... tapi kalau dengar versi demonya mmg haprak la hahahaha baik korang amik gitar tong pastu main + nyanyi lalalala(tanpa lirik) record then rilis gitu la suasananya hahahah.. tapi kalau korang dgr dari mula korang akan nampak macamana proses lagu tu dibuat. Memang sesuai ngan titlenya The Making of...

Gambar: Ni Cover depan CD tu...

Gambar: Ni plak cover belakangnya... klik utk tengok list lagu dorang

Gambar: Ni plak goodies daripada cd yang korang beli...
Korang beli CD ni ada dapat free gift juga... Bagi peminat fanatik goodies ni adalah sesuatu yang berharga heheh walaupun ianya hanya sekeping kertas hahahahaha. Kalau beli CD ni korang dapat sekeping Calendar, dan tiket lama utk show drg yang lepas2 hehehehe kira ok la.. free... so ambik jak la. Oklah rasa takat ni jak la ruangan review aku... oh yah kalau korang nak jadi ahli kelab Fiendish balzac ni yurannya hanya 50usd utk seumur hidup... upon registration korang boleh dapat free gift dari band ni such as tshirt.. bla bla bla dan bla... dan juga diskaun la heheheh so, p la check it out di website dorang nun...
p/s; aku tak faham ngapa gambarnya tunggang terbalik padahal masa aku upload nampak ok jak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT