Tuesday, October 27, 2009

LIF BOMBA: KARENAH BIROKRASI


Aku agak pelik sedikit dengan kehadiran LIF BOMBA di setiap bangunan... adakah lif tu untuk bomba jer? org lain tak leh pakai.. polis nak guna kena ada lif polis... kalau kebakaran kita tak bole guna lif kena guna tangga. So, apalah kononnya guna lif bomba tu? hehehehe aku tau la bomba tu bukan saja berfungsi sebagai pemadam api.. tapi banyak lagi la... contohnya ari tu rumah aku ada sarang tebuan tanah.. hehe panggil bomba minta tolong removekan sarang tu... kalau ada kemalangan pasukan bomba jugak la yang kena panggil... sebenarnya entri ni aku bukan nak cerita pasal lif bomba tapi aku nak cerita pasal lain....

Baru2 ni aku ada urusan kat spital kerajaan... kat mana spital tu tak payahlah aku nak mention... apa yang aku nak tulis ni bukannya nak kutuk mana2 cuma aku nak cerita pengalaman aku di dalam berurusan dgn pihak hospital kerajaan. kalau korang p spital mesti korang perasan ngan amalan 5 S yang di praktikkan oleh pihak pengurusan hospital mmg bagus jugak la pasal ni boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan. Walaupun layanan staff hospital kira boleh tahan... takde aku kena jururawat yang masam muka... staff semua bagi layanan bagus persekitaran pun bersih.



Namun satu yang aku tak berkenaan ngan sistem birokrasi yang berlaku kat spital ni. Eventough tak la teruk sangat tapi perkara ni patutlah dibuang terutamanya dijabatan - jabatan kerajaan. Ada urusan yang sepatutnya mudah jadi susah gara2 amalan birokrasi ni. Katakanlah kita nak masuk wad... aku memohon utk ditempatkan ke wad kelas pertama atas faktor keselesaan dan tak la kekok sangat kalau ada sahabat handai dan saudara mara yang datang melawat. Benda ni aku kena turun naik lif sampai 3 kali.... kalau nak masuk 1st kelas kena ada surat dari jabatan kalau kakitangan kerajaan... tapi kalau org tu masuk hari sabtu takder surat jaminan pasal opis tutup tak boleh nak proceed.. kena tunggu Isnin baru boleh masuk. Bagi aku perkara ni boleh dipermudahkan dengan cukup menunjukkan kad jabatan then surat jabatan tu boleh di beri kemudian apabila opis dah buka pada hari Isnin. Ini tidak kena tunggu isnin jugak baru boleh masuk. Aku paham la jugak staf2 spital tu hanya menjalankan tugas dan takder la aku nak marah2 kat dorang.

Pastu satu hal... aku tanya camner nak urus masuk wad 1st kelas ni... aku kena tanya kat kaunter pendaftaran pastu aku turun la ke kaunter pendaftaran... amik number beratur... sampai giliran aku mention apa urusan aku. then aku kena suruh pigi atas balik tanya kat drg sama ada boleh masuk ker tidak... ada wad kosong ke tidak... then aku tak banyak cakap aku naik balik kat atas tanya org kat atas... drg kata boleh masuk n ada wad kosong... then aku kata proceed la... heheheh drg last2 suruh aku p bawah lagik untuk check in... isk isk... turun bawah kena amik number lagik... korang nampakkan camner benda ni boleh dipermudahkan? kat opis tu ada telepon kalau takat nak tanya apa salahnya staff kat bawah tu call kat wad atas tanya status pesakit dan kekosongan bilik 1st kelas kan mudah urusan... aku tau la situ hospital dan bukannya hotel yang kita suka hati nak check in check out.. tapi kononnya ada ISO certified. semua tu kononnya nak ikut ISO standard la kot ntah la... tapi bagi aku ni adalah dari budi bicara pegawai bertugas... empahty.... dan keprihatinan.

Walaupun dapat masuk ke wad kelas pertama tapi urusannya taklah selicin yang disangka... aku nak kasi tau kat korang kalau korang tu pegawai kerajaan dan korang takde experience masuk wad ni korang kena sedia surat jaminan dari majikan korang baru korang boleh pigi proceed masuk wad 1st kelas. Then jangan lupa bawa depositnya sekali.Aku takder nampak cacat celanya akan sistem yang dibuat oleh pihak hospital. Masalahnya cuma keprihatinan aku tau bukan aku sorang jer yang korang nak layan... tapi kalau semua org korang layan gitu apa kes?

Lepas discaj dari wad... lepas seminggu kena datang review untuk tengok progress then aku datang... seperti biasa kena isi borang lagi... padahal semua data dah ada kat dorang... ok la tak banyak mana pun kena isi.. aku akur tetiba diberitahu kena stay lagi kat spital isk isk masuk wad lagik.. tapi kali aku rasa mudah la berurusan pasal ari tu dah masuk then masuk balik everything fixed la sudah... masuk wad staff kat wad tu dah kenal dah.. then seperti biasa drg minta aku berurusan ngan kaunter kat bawah.. tapi kali ni aku dah tau trick dia.. aku tanya la keadaan macamana boleh masuk kat wad 1st class ker (kalau keadaan korang serius drg tak kasi masuk wad 1st kelas... drg letak kat wad kes yang perlu attention)then tanya ada kosong ker tidak.... dah tanya semua ok then aku turun... kat bawah tanya boleh masuk tapi drg minta lagik surat jaminan... uiks minggu lalu dah kasi pastu kali nak kasi lagi? kan ker surat tu valid selama 3 bulan.. ni baru seminggu takkan dah expired kot.. kan ker segala urusan check in yang aku buat akan di masuk ke dalam rekod penama yang sama... then drg boleh rujuk balik surat tu.... aku usha2 rupanya boleh guna surat yang diphoto copy.. uiks lagi la pelik takkan la drg takboleh rujuk rekod minggu lalu?

Alasan yang aku terima simple jer.. mmg prosedur dia macam tu? then aku argue punya argue pasal macam tak logik la nak surat tu sampai dua tiga kali... urusanpun bukannya dah berlalu dua tiga tahun.. kalau itu wajarlah... ini baru minggu lalu.... last2 baru la aku tau drg ni malas nak rujuk2 fail ni... isk bz konon byk org dia kena layan... isk jadi aku ni tak payah la di layan sebagai pelanggan.. duit deposit dah ada dalam tangan pun drg taknak layan? hahahah ni la karenah birokrasi.... apa pendapat korang? korang ada pengalaman yang berbeza? bagi aku ni la pengalaman aku yang pertama menjadi mangsa karenah birokrasi... perkara ni patut dihapuskan... Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan....

Wednesday, October 21, 2009

AKU BUAT SATU BLOG BARU

Entri kali ni agak simple.... hehehehe yup aku telah membuat satu blog baru yang mana ianya bakal memuatkan koleksi gambar yang aku telah ambik. Hehehehe jadi mat trendy plak aku... org sibuk ngan hobi photography aku pun sibuk nak buat hobi photography...

Yup mmg aku terpengaruh dgn trend terkini!!!! itu aku admit... Aku sebenarnya dari dulu selalu bercita - cita untuk memiliki sebijik kamera untuk amik gambar dan juga sebijik kamera untuk amik video... Aku bercita - cita utk memiliki benda2 ni bukan apa. Aku ni suka jalan2 p tempat orang... aku rasa agak rugi kalau aku tak amik gambar tempat2 yang telah aku pigi... selain tu aku juga selalu pigi gig di sekitar negeri Sabah... hahahaha kat sinilah keinginan untuk memiliki sebuah kamera dan handycam tu terbit.... bukan apa asal nak p jalan2 ker nak pigi gig ker sibuk la mencari sesapa yang ada kamera yang boleh dipinjam hehehehehe. Tak pernah aku terpikir untuk memiliki sebiji kamera SLR yang mana masa tu harga dia mmg sgt mahal.


Namun fenomena baru2 ni melihat dimana harga sebuah kamera digital SLR berada pada kadar yang berpatutan.... aku yang mana selama ni hanya mimpikan untuk memiliki sebijik kamera digital jenis2 powershot tetiba rasa teruja dengan harga pasaran tu.... lantas aku kumpul dana then angkat sebuah kamera DSLR yang sangat basic functionnya... cukup ngan keperluan aku disamping dengan harganya yang agak berpatutan (kalau nak kata murah tak la murah sangat....)mmg cukup untuk aku amik gambar.... hehehehehehe

Pastu ada satu lagik masalah... lepas ada kamera ni... masalah nak develop gambar2 yang telah disnap lagik yang muncul... isk byk gambar nak cuci ni... tapi sekarang ni kebanyakkan orang simpan gambar digital ni kat dlm pc, la cd takder la nak develop hahahahahaha sampai terciptanya digital photo frame wakakakakakakaka.... then terpikir plak aku ilham daripada beberapa orang rakan... buat plak photo blog.... hehehe ngam jugak selain boleh sharing gambar2 tu boleh juga ada org tolong komen utk improvekan gambar tu. FYI aku tak berapa suka dgn gambar2 yang telah diedit dengan photoshop.... terutamanya gambar2 bersubjekkan permandangan dan alam sekitar... macam hilang seaslian suasana sebenar semasa gambar tersebut diambil... kalau korang p lawat blog photo aku.. awal2 aku nak info kat korang semua gambar2 tersebut tidak diedit.. upload direct jer.. aku lebih suka macam tu....

Ok la cakap banyak tak guna... korang p lawat la blog gambar aku tu... mmg bubuh gambar jer dgn perkataan yang sangat minima... isk apa? link hahahah lupa plak aku ok korang boleh klik kat SINI kalau sudi tolong dan komen. Aku sangat berterima kasih jikalau korang turut memasukkan link blog baru aku ni kat dalam blogroll korang. Thanx in advance dari aku cheers....



p/s: sampai sekarang aku masih menyimpan keinginan utk memiliki sebuah handycam.... ntahlah bila la baru ianya akan tercapai...






Tuesday, October 20, 2009

BULAN RAMADHAN & SYAWAL PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG... siri terakhir musim pertama


Agak lama juga aku tak up date blog ni.. hehehe bukannya apa masa aku mmg tight semenjak dua menjak ni. Idea nak menulis tu mmg byk.. bahan2 pun mmg ada tapi masa jer.. isk... kekadang nak update blog lepas balik kerja.. tapi balik kerja plak badan dah penat. Ok kali ni tibalah masanya aku postkan entri yang dinantikan oleh beberapa individu yang selalu lepak kat blog aku ni... sorry la kalau telah buat korang tertunggu - tunggu... aku sengaja tunggu abis bulan syawal baru nak post entri ni hahahahahah.. ok jom kita teruskan...

Sedar tak sedar kini dah nak masuk bulan kelima aku ni bergelar sebagai suami orang... Oleh itu, tahun ni sememangnya sangat berbeza bagi aku di dalam menyambut bulan ramadhan & syawal. Sebelum ni bulan Ramadhan yang aku sambut mmg serba ringkas... kalau nak makan waktu berbuka tu aku makan apa jer yang terhidang kat meja makan yang sudah mak aku siap masak hehehehehe (kitaorang jarang beli juadah kat bazaar Ramadhan... prefer masak sendiri). Tapi keadaan tahun ni suasananya amat berbeza secara drastik.... kalau kat tempat aku ni buka jam 6.18 petang... jam 3 petang dah kena call tanya nanti buka nak makan apa... heheheheheh boleh order plak hahahaha tapi tertakluk kepada stok bahan mentah kat peti sejuk. Kalau member2 yang ada add aku kat facebook mmg korang tau la menu2 berbuka di sepanjang bulan Ramadhan kerana hampir setiap hari menu berbuka aku postkan kat status facebook aku hehehehehehehehe...



Bukan takat bab makan jer.. heheheh kalau nak p sembahyang terawikh pun everything kena prepare isk.. kalaulah aku tau camni.. dari dulu lagi aku kahwin hahahahaha. Untuk pengetahuan korang aku jugak meminati bidang memasak hehehehehe so, tahun ni aku bukan saja kena amik turn memasak kat rumah aku akan tetapi kalau hujung minggu aku ada turn memasak kat rumah mentua plak (ni ada spesel request hehehe).


Bab nak masuk hari raya plak... hahahaha selalunya aku kalau raya ni aku jarang shopping.. beli ala kadar jer... tahun ni shopping ni adalah antara agenda utama yang telah diaturkan oleh wife aku isk.. list2 benda yang nak di"shopping"kan tu dah diwartakan seawal bulan Ramadhan diumumkan. Oppsss tunggu dulu sebelum korang nak kata aku ni kedekut nak berkira.. takder la aku nak berkira ngan bini aku weeeiiii... aku iyakan jerlah mana2 list yang diumumkan tu jugak tertakluk kepada kemampuan poket aku.. mana2 yang aku rasa tak mampu aku minta tangguh (ayat ni lebih manis daripada perkataan reject). Syukurlah bini aku ni faham hehehe dia pun tak banyak songeh.... kira ok lah dia sediakan shopping list tu kira meriah jugak raya tahun ni.. kalau tak mmg comfirm aku beraya ngan gitar B.C Rich Mockingbird hahahahahahaahaha.





Sedikit gambar kenangan masa p honeymoon ari tu heheheheheh... sambung balik ketajuk asal.... lepas bab shopping... tukar plak ke bab mana nak balik beraya.. topik ni pasti menjadi topik wajib bagi orang yang dah berkahwin.. heheh turn sapa kena ikut hehehehehe.. walaubagaimanapun aku tak amik port sgt ngan perkara ni.. ini kerana jarak kampung aku ngan rumah mentua aku taklah jauh sangat... kalau drive perlahan lebih kurang sejam setengah sampai... So, aku amik keputusan nak sambut raya pertama kat rumah mentua plak... dan ni adalah kali kedua aku beraya kat tempat lain selain daripada kat kampung aku(kali pertama masa aku study.... huhuhuhu). Hehehehe takder la luak mana pun pasal lepas sembahyang raya.. ziarah rumah nenek bini aku... jumpa sanak saudara dorang jap pastu tengahari drive balik kampung... bukan taknak stay lama2 kat rumah mentua pasal raya kedua aku ada buat open house kat kampung dan ianya sudah pun menjadi tradisi sejak sekian lama.. dan seperti biasa aku terlibat sebagai crew bantu mak aku memasak hehehehehehe.... kat bawah ni adalah gambar yang diambik masa pagi raya selepas sembahyang sunat aidilfitri.... macam? any komen? hahahahahahahahahaah


Bab beraya.. hehehehe kalau dulu masa raya masa aku banyak terluang kat studio kerana masa ni la jugak line up Mi Scusi berkumpul dan zul selaku bassist kitaorang mmg ada (Zul kerja jauh dari Kota Kinabalu so kalau hari biasa kitaorang jarang jumpa). Tapi sekarang ni mmg susah aku nak jumpa dorang... cuma pancho jer aku ada jumpa tu pun pasala kampung kitaorang bersebelahan hahahaha bukan taknak jumpa... kebetulan Zul jugak baru mendirikan rumah tangga sama ngan tarikh ngan aku hehehehe so, korang pasti dapat bayangkan yang keadaannya sama ngan aku hehehehehehe.... sambut raya cara orang yang dah bekeluarga hahahahahahaha kira ok la tu.... but pi beraya kebanyakkannya ke rumah sahabat handai bini aku... kawan2 aku? hahahahahahaha tak payah citer la... kitaorang beraya kat studio jer hahahahahaha tak caya boleh tanya en. Takilala....

Ok la aku rasa takat ni saja.... errr tak keluar tajuk kan? errr sorry la kalau ceritanya agak boring.... kira entri kali ni adalah entri yang syok sendiri... utk saudara Ijau. D. Koceng... memandangkan engkau nak kawin nanti.. heheheh so, ngko ready2 la yer hahahahaha dan jgn lupa jemput Band Manggas ataupun Mi Scusi untuk menghiburkan para hadirin di hari perkhawinan ngko kelak kakakakakakaka....


Wednesday, October 14, 2009

BLOG NI SEDANG DALAM MAINTAINANCE!!!!

Errr sesapa yang regular masuk kat blog ni pasti korang perasan akan perubahan yang telah berlaku kat blog ni.... Sebenarnya layout dan deco yang ada sekarang ni adalah di tahap eksperimen.. So, aku nak minta komen korang mana2 section yang korang rasa menyampah nak tengok.. mana yang cantik... or mana2 yang menyebabkan loading page ni slow sgt.....



Selain tu aku nak wujudkan satu kempen exchange links ngan sesepa yang rasa berminat nak berlink ngan aku... kalau korang punya link belum ada kat blogroll aku dan berminat nak join.. leave ur link kat komen box.... aku akan link ngan korang dengan syarat korang kena link blog aku ngan blog korang... kalau tak haha korang boleh p berak.... ok la aku rasa takat ni saja... aku perlu komen dan kutukan dari korang utk improve blog ni... sekian terima kasih

Tuesday, October 6, 2009

DEDIKASI VIDEO: I DON'T CARE ABOUT YOU [BY: FEAR]


Song: I Don't Care About You
Artist: Fear

hehehehe lama gak aku tak buat dedikasi lagu punk/rock untuk di dedikasikan pada pembaca blog ni..... kalau korang tak suka ngan video kat atas peduli apa aku.. I Don't Care About You.....


Oleh itu I Want You To Want Me....
Artist : Cheap Trick

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT