Friday, November 27, 2009

MEH LA JAWAB KALAU BERANI PART 2

Berdasarkan Entri sebelum ni... (klik kat sini) kelas baru2 ni bertambah 2 orang murid lagi dari sekolah sebelah hahahaha kalau ikut buku rekod murid ni nak kena kasi bagi cepat kat ibu bapa budak2 ni so korang kena sort lagi dari ranking 1 hingga ke 5

CALON PERTAMA



CALON KEDUA



CALON KETIGA


CALON KEEMPAT
 
 CALON KELIMA

LTD EX DJ - 600: LAPORAN SELEPAS SESI UJIAN



Ok atas permintaan encik Ijau, aku buat entri review pasal gitar berdarah ni... untuk yang belum tau meh aku kasi tau korang yang aku hari tu telah mengalami dilema ( boleh rujuk kat sini ). Setelah berfikir panjang akhirnya aku ambil keputusan untuk membelot jenama kegemaran aku iaitu B.C Rich dan telah mengambil keputusan yang drastik dengan membeli LTD huhuhuhuh.... (dari sapa aku beli gitar ni mungkin ada beberapa pembaca blog ni tau heheh aku tak nak mention kat sini)

Ok sebelum aku teruskan ngan review aku ni.. kat sini aku nak umumkan bahawa Ironbird aku dah pun dibuka string (dari mula pasang tak pernah polish ni string but still kilat lagik string ni.. bagus woooo nak tau string apa klik kat sini) dan akan direhat untuk jangka masa yang lama kerana ia akan mengalami beberapa proses naik taraf yang akan diumumkan kelak... Walaubagaimanapun, awal2 aku kasitau aku tak pernah berniat untuk menjualnya hahahahaha dan untuk seorang rakan aku yang memiliki gitar mockingbird tu jangan tarik nafas lega dulu kerana aku masih mempunyai niat yang kuat untuk membelinya dari ngko (aku tau kau baca blog ni hahahaha) macam berani nak jual mockingbird tu kat aku?

Seperti yang aku ada mention sebelum ni (klik kat sini) aku mmg tak tau sapa dia Dan Jacob (LTD EX DJ - 600 ni adalah signature series beliau) namun Dan Jacob bukanlah faktor di dalam aku buat keputusan tetapi spec dia kat bawah ni selain daripada harga dia yang menarik. hehehehehe



* Set-Thru

* 24.75” Scale

* Mahogany Body

* Maple Neck

* Rosewood Fingerboard

* Locking nut

* 42mm Neck Width

* Thin U Neck Contour

* 22 XJ Frets

* Black Nickel Hardware

* Grover Tuners

* Floyd Rose Bridge

* EMG 81 (B) / 85 (N) Active p.u. with EMG Afterburner

* Finish: SW w/ Blood Graphic


Spec kat atas tu la yang sebenarnya jadi faktor... kecuali dua iaitu 22 XJ Frets & Floyd Rose Bridge. Ini kerana aku pada asalnya dah terbiasa ngan neck yang mempunyai 24 fret walaupun aku ni tidak mempunyai skill mengoreng gitar level2 chef wan hehehehehehe maksud aku skill yang dasat2... cuma aku dah terbiasa... walaupun ni sebenarnya ada gitar aku yang kedua mempunyai 22 fret ( yang ni plak boleh rujuk kat sini) Flyod Rose Bridge plak bukan tak best tapi bagi aku susah nak maintain hehehehehe lagipun Ironbird aku dah pakai Flyod Rose teringin plak nak pakai fixed bridge hehehehehe... lagipun aku rasa jarang jugak aku guna fungsi2 sebenar tremolo kat floyd Rose bridge aku tu hahahahahahaha

Walaubagaimanapun, aku takder masalah di dalam menyesuaikan diri ngan LTD ni memandangkan bentuk badannya mmg lebih kurang sampai bini aku pun komplen "la apasal beli gitar baru tapi bentuk sama jer.. kalau gitu bagus tak payah beli.. guna jer gitar Ironbird..." wife aku berkata sambil mencebikkan pipinya.. hehehe sebenarnya kegiatan beli membeli gitar ni kurang direstui olehnya hehhehe tapi betul jugak apa wife ckp tu kalau di fikir2kan kembali.. mmg shape2 gitar yang aku suka ni mesti lebih kurang.. cuba korang bandingkan Ironbird, Mockingbird & ngan DJ - 600 ni mungkin korang boleh perasan ada persamaan di dalam bentuk dan ciri - cirinya hehehehehe...

 Satu lagik... Aku dah terbiasa dgn gitar yang mempunyai neck yang tebal seperti Ironbird mmg pada mulanya agak janggal bagi aku hehehe masa test drive jamming ngan Mi Scusi baru2 ni heheh mmg aku ambil masa untuk calibratekan jariaku ngan fret2nya. personally aku rasa necknya nipis dari ironbird aku but tebal sikit dari Jackson Dinky kepunyaan Pancho (gitaris Mi Scusi). Yang paling mengujakan aku ngan EX DJ - 600 ni ialah active pick up EMGnya dan Afterburner Systemnya. Ini adalah kali pertama aku guna gitar yang mempunyai active pick up sepenuhnya... hehehehe pada mulanya aku tak dapat discover pasal afterburner ni hehehe nasib la tuan asal gitar ni (yup aku beli sekenhen) last minit aku aku on the way p studio ada buat short briefing pasal camner nak activekan afterburner ni hehehehehehe patutlah masa aku test ngan amp laney aku kat rumah aku tak nampak perbezaan ... rupanya belum on lagik hahahahaha... tak knob tone tu sebenarnya kita boleh tarik ke atas then masa tu ianya akan on dan bunyi gitar tu akan tambah kuat.. seperti yang di katakan oleh tuan asalnya... aku setuju.. afterburner tu mmg sesuai digunakan time solo dan harmonic.. hehehehe bayangkan lewat tengah malam lepas jamming aku terus sms owner asal tu tentang keterujaan aku tentang knob ajaib tu hahahahaha...

Masa aku test power kat studio tu aku guna gitar ni dgn direct amp jer tanpa zoom g9 aku... ini kerana aku nak tau camner nak handle gitar ni... seperti yang anda sudah sedia maklum kalau gitar guna aktive pick up ni selalunya gainnya mmg agak kuat dari pasif... oleh kerana perbezaan ni la menyebabkan aku kena set balik g9 aku utk disesuaikan dgn gandingan baru ni hehehehehe.. syukur la lepas jamming aku dah dapat sedikit ilham bagaimana nak re-setting g9 tu hehehehehe...mmg aku agak terkial2 masa test drive tu.. lagi pun aku ni bukannya arif sangat di dalam setting2 sound ni hehehehehe.. try and error la jawapannya kakakakakakakaka..


Oklah aku rasa takat ni jer dulu cerita pasal DJ - 600 ni.. kang citer lebih2 jeles plak Ironbird kat hardcase nun hahahahahahaha jgn risau Ironbird.. kalau DJ - 600 ada EMG Active Pick Up... Apa kata nanti kita kasi lawan dia ngan DiMarzio Passive Pick Up plak hehhehehe kita tengok.. ngko sabar jer la dulu k.. hehehehe giler apa cakap sorang2 ngan gitar.... isap gam ker apa ni hahahahahaha tapi tulah nasib yang bakal di terima oleh si Ironbird dgn sedikit tambahan Airbrush kat badan.. tunggu jer belanjawan yang akan datang... harap bajet 2011 akan datang menteri kewangan aku akan approve hahahahahahaha... pesanan khas untuk member yang pakai mockingbird tu.. apa lagi mari la kita kasi jadi hahaha aku tau kau suka guna Jackson Kelly kakakaka untuk encik takilala aku nak tanya sikit.. itu ngko punya jackson Dinky bila lagik nak dinaik taraf? SEKIAN TERIMA KASIH... HARAP EN. IJAU PUAS HATI DENGAN ENTRI .... errr itu Dean bila mau order woooo?


Thursday, November 19, 2009

NAK BUAT UJIAN UNTUK KORANG PLAK.. MEH LA JAWAB KALAU BERANI



Aku kena flu plak hari ni.. dari pagi hidung aku ni rasa semacam... errr makan la ubat last2 rasa berat plak mata.. ni macam nak minta excuse kat bos aku la nak minta awal balik.. nanti kang tak pasal2 satu opis kena jangkit....


Tapi sebelum aku balik aku nak minta bantuan dari korang... Ini satu case study.. nak tengok camner korang buat keputusan.. Katakanlah anda seorang cikgu kat sebuah sekolah... Sekolah tu spesel sgt pasal setiap orang guru kena jaga tiga orang murid.... ok tiba time periksa korang kenalah evaluate dorang utk buku rekod peperiksaan akhir tahun... ok... dengan kertas jawapan di bawah aku nak korang tolong putuskan sapa dapat number satu, dua, & tiga dalam periksa ni.....



CALON PERTAMA



CALON KEDUA
 



CALON KETIGA
 

Friday, November 13, 2009

SUAI KENAL NGAN ESP/LTD EX DJ-600



* Set-Thru
* 24.75” Scale
* Mahogany Body
* Maple Neck
* Rosewood Fingerboard
* Locking nut
* 42mm Neck Width
* Thin U Neck Contour
* 22 XJ Frets
* Black Nickel Hardware
* Grover Tuners
* Floyd Rose Bridge
* EMG 81 (B) / 85 (N) Active p.u. with EMG Afterburner
* Finish: SW w/ Blood Graphic

kakakakaka sumpah sebelum ni aku tak tau sapa tu DAN JACOB... band dia Atreyu pernah dgr la hehehe tu pun baca kat mag. hehehehehe aku tak minat la ngan band ni heheheh pasal aku suka band The Misfits ngan Balzac jer... chow.. apa komen korang?

Thursday, November 12, 2009

ESP/LTD EX DJ-600 vs B.C RICH MOCKINGBIRD



Isk semakin dekat dia sama aku.. semakin resah plak aku....


isk kalau takilala dah boleh tidur nyenyak.... aku plak masih tak senang hati.... errr apa kabar ijau agaknya?


Jadi ni apa cerita? Kena belot? isk isk isk isk.... nantikanlah jawapannya.... bila? isk aku pun tak tau bila....

Monday, November 9, 2009

JANGANLAH EMO: KARENAH BIROKRASI



Hahahaha gambar ni aku cilok dari Lati0s punyer FB.. siot adakah ditagnyer nama aku sorang kat gambar ni hahahahahaha faust , BS, dan dia sendiri takder plak di tag sedangkan drg ni jugak adalah ahli - ahli persatuan budak emo Se - Malaya...


Semenjak dua menjak ni aku mmg sikit emo... emo mengalahkan My Chemical Romen... Nasib baik aku dah jual pisau toreh aku kat ebay kalau tak huh mesti aku kelar / toreh lengan sambil layan nangis wakakakakakaka. Bagi yang berperasan sejak dua menjak ni aku banyak menyentuh tentang perihal karenah birokrasi... hahahahaha aku ni eventough boleh di kategorikan sebagai gomen opiser tapi aku sgt2 lah anti ngan karenah birokrasi ni... mmg macam sial la...

Ni sambungan cerita karenah birokrasi aku ngan hospital... errr operation dah dah siap.. syukur la semuanya ok walaupun yang kena bedah masih terlentang sakit tapi progressnya amat baik. tup tap tup tap dah seminggu lepas operation then check appointment isk sabtu ni kena p spital balik utk bukak benang jahitan tu. Then pigi la.. kali ni tak banyak karenah.. sampai jer terus masuk then kerat2 siap complete.. tapi lucu jugak aku tengok doktor tu.. terhegeh - hegeh nak buka benang tu... sampai nurse yang bantu dia tu geram.. then nurse tu tak tahan sound doktor tu.. meh la biar aku yang bikin... then doktor tu tersipu - sipu kuar dari operation room heheheheh nampaknya nurse tu lagi experience hehehe org yang kena potong pun mengakui akan fakta ini hehehehehe... isk biar betul doktor ni... dia dapat jadi doktor pakai lesen terbang ker? ataupun p beli sijil medical kat Indonesial? tutup cerita doktor selesai buka benang then aku tanya la nurse tu.. "err mc dah nak abis isnin ni tapi tengok ngan keadaan org yang kena potong ni errr rasanya tak dapat nak perform kat tempat kerja... nak bergerak ke pintu pun terhenjut - henjut isk.. then aku tanya.. boleh tambah ker cutinye ni nurse (aku panggil nurse tu amoi pasal nampak masih muda lagik hehehehehe) then amoi tu jawab .. drg tak boleh kasih MC kalau nak MC hari isnin nanti kena p wad kecemasan then periksa kat situ then minta extent MC tu.. hehehe

Aku bukan nak ngada2 utk tambah cuti... kalau ikut hati aku p beli jer MC tu... tapi ni betul2 punya sakit la... kalau aku jadi majikan then tengok org bawahan aku sakit gitu p kerja  gerenti aku suruh balik rumah berehat.. buat susah jer kat opis.. kalau ada apa2 mmg kalut jadinya... tapi apa boleh buat majikan org yang kena potong ni adalah seorang perampuan sihir yang di sumpah oleh nenek kebayan kena tinggal laki.. So, korang faham2 la perangai dia. Ngko kena demam cikinpok pun boleh dia persoalkan napa tak datang kerja ni kan plak kena kerat2.. ari tu kalau boleh lepas kena kerat esok mesti masuk p kerja kakakakakakaka macam hanjing....

Tersebut la kisah hari isnin.. (hari ni..) hehehehe p la wa kecemasan seperti yang di suruh oleh amoi nurse masa sabtu yang lalu.. hehehehe masuk kecemasan then sini drg kata isk u tak boleh pigi sini la... kalau nak p klinik kat Luyang or klinik kesihatan Inanam (please someone tolong aku mentionkan jarak antara kedua klinik ni kepada org yang tak tau kat mana lokasi sebenar) ic... dah beratur tunggu gitu jer dia kata? bukan ker kes tu start dan di diagnose kat sana? semua file dan maklumat ada kat sana? kan ker senang nak rujuk? nak pass p tempat lain apa ker jadah nyer tak ker kena check dari awal semula.. kecuali la doktor2 tu ada ilmu sihir ataupun kalau nak moden sikit hikmat telepati.. isk isk isk... rupanyer terjumpa lagi karenah BIROKRASI....

mau tak mau p la klinik kesihatan Luyang.. ambik number balik tunggu then jumpa.. seperti biasa mmg kena check la nasib ada bawa discaj note senang drg nak rujuk kalau tak silap2 boleh kena potong balik.. macam sial... last2 dapat la top up seminggu lagi cuti heheheh harap2 seminggu lagi yang kena potong ni bertambah sihat then terus boleh p makan steam boat kat taman tun fuad.... aku masih tak faham kenapa doktor kat emergency tu tak boleh kasi MC... aritu boleh la plak.... tu nasib yang ada keta sendiri pigi hospital... kalau yang kurang mampu bnak beli keta.. p ikut bas.. takkan lagi parah.. terhenjut - henjut p tahan bas pigi luyang rasanya kena tukar dua kali bas hahahahahahahah parah... wooiii PM dah kata Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan... Korang kena berusaha jangan nak kejar markah penuh korang kat SKT tu jer.. pelanggan tu jangan diabai nanti free kena maki.. jahanam!!!!

Wednesday, November 4, 2009

BELACAN: KARENAH BIROKRASI



Kalau baru - baru ni aku ada buat entri pasal Lif Bomba: Karenah Birokrasi... aku nak sambung lagi cerita birokrasi ni berikutan daripada sesuatu yang aku terbaca kat surat kabar baru - baru ni... Sebelum tu korang baca la dulu apa cerita yang aku baca kat surat kabar tu...



Penjual belacan mangsa birokrasi


KETIKA mula-mula saya tonton berita seorang mak cik tua yang disaman kerana belacan, saya memuji penguasa tempatan yang begitu tegas menjalankan tanggungjawab. Pada masa sama, terselit juga perasaan kasihan terhadap mak cik terbabit yang ingin mencari rezeki dengan menjual belacan.

Kalau difikirkan juga bagaimana mak cik itu tahu yang belacannya tidak mengandung 25 peratus protein, dan kalau ditanya pun apakah protein kepadanya, memang beliau pun tidak tahu.

Bukan niat saya hendak mempersoalkan undang-undang tetapi biar berpada. Mungkin mak cik itu boleh diberi amaran atau tunjuk ajar yang betul menjual belacan, bukan dengan menghukum sedemikian rupa.


Saya juga terfikir jika tindakan yang begitu tegas terhadap mak cik yang hanya menjual RM2.50 sepaket.

Apakah agaknya tindakan kerajaan terhadap kakitangan awam yang meluluskan dua set komputer riba berharga RM9,000 satu set dengan harga RM84,000 atau satu liter minyak petrol dengan harga RM300.

Pelbagai lagi harga barangan yang tidak masuk akal seperti dalam Laporan Ketua Audit Negara. Tentu duit yang digunakan itu daripada cukai rakyat. Kita sekarang dihujani pelbagai kempen integriti dalam kehidupan walhal sebahagian mereka yang berkuasa hanya memandang enteng perkara itu.

Mungkin integriti ini hanya untuk mak cik yang menjual belacan, penjual burger dan penjaja makanan. Baru-baru ini juga Cuepacs yang mewakili kakitangan awam inginkan bonus sekurang-kurangnya dua bulan gaji.

Adakah adil kerajaan tahun demi tahun memenuhi segala kehendak mereka tetapi setiap tahun juga Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan pelbagai tuntutan yang tidak munasabah.

Ingin juga saya lihat mereka yang tidak bertanggungjawab ini dihukum tetapi apakan daya kuasa bukan di tangan saya. Mungkin Laporan Ketua Audit Negara hanya laporan tahunan semata-mata.

K ISMAIL,
Taman Saga, Mentakab.


sumber: Berita Harian

Hahahahahaha kesian aku ngan mak cik tu.. benda ni sepatutnya kita guna budi bicara kita sebagai manusia yang menjalankan dasar.... Dimana EMPATHY kita sebagai manusia... dah mmg dia salah tapi kasi amaran jerlah suruh dia amik sijil ker lesen ker dan apa2 yang patut... Oleh itu, ini pesanan aku kepada semua pegawai - pegawai kerajaan dan terutamanya bahagian penguatkuasa... kurang2kanlah karenah birokrasi di dalam perkhidmatan kita. Kan PM dah kata hari tu 1 Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT