Tuesday, October 20, 2009

BULAN RAMADHAN & SYAWAL PERTAMA SEBAGAI SUAMI ORANG... siri terakhir musim pertama


Agak lama juga aku tak up date blog ni.. hehehe bukannya apa masa aku mmg tight semenjak dua menjak ni. Idea nak menulis tu mmg byk.. bahan2 pun mmg ada tapi masa jer.. isk... kekadang nak update blog lepas balik kerja.. tapi balik kerja plak badan dah penat. Ok kali ni tibalah masanya aku postkan entri yang dinantikan oleh beberapa individu yang selalu lepak kat blog aku ni... sorry la kalau telah buat korang tertunggu - tunggu... aku sengaja tunggu abis bulan syawal baru nak post entri ni hahahahahah.. ok jom kita teruskan...

Sedar tak sedar kini dah nak masuk bulan kelima aku ni bergelar sebagai suami orang... Oleh itu, tahun ni sememangnya sangat berbeza bagi aku di dalam menyambut bulan ramadhan & syawal. Sebelum ni bulan Ramadhan yang aku sambut mmg serba ringkas... kalau nak makan waktu berbuka tu aku makan apa jer yang terhidang kat meja makan yang sudah mak aku siap masak hehehehehe (kitaorang jarang beli juadah kat bazaar Ramadhan... prefer masak sendiri). Tapi keadaan tahun ni suasananya amat berbeza secara drastik.... kalau kat tempat aku ni buka jam 6.18 petang... jam 3 petang dah kena call tanya nanti buka nak makan apa... heheheheheh boleh order plak hahahaha tapi tertakluk kepada stok bahan mentah kat peti sejuk. Kalau member2 yang ada add aku kat facebook mmg korang tau la menu2 berbuka di sepanjang bulan Ramadhan kerana hampir setiap hari menu berbuka aku postkan kat status facebook aku hehehehehehehehe...



Bukan takat bab makan jer.. heheheh kalau nak p sembahyang terawikh pun everything kena prepare isk.. kalaulah aku tau camni.. dari dulu lagi aku kahwin hahahahaha. Untuk pengetahuan korang aku jugak meminati bidang memasak hehehehehe so, tahun ni aku bukan saja kena amik turn memasak kat rumah aku akan tetapi kalau hujung minggu aku ada turn memasak kat rumah mentua plak (ni ada spesel request hehehe).


Bab nak masuk hari raya plak... hahahaha selalunya aku kalau raya ni aku jarang shopping.. beli ala kadar jer... tahun ni shopping ni adalah antara agenda utama yang telah diaturkan oleh wife aku isk.. list2 benda yang nak di"shopping"kan tu dah diwartakan seawal bulan Ramadhan diumumkan. Oppsss tunggu dulu sebelum korang nak kata aku ni kedekut nak berkira.. takder la aku nak berkira ngan bini aku weeeiiii... aku iyakan jerlah mana2 list yang diumumkan tu jugak tertakluk kepada kemampuan poket aku.. mana2 yang aku rasa tak mampu aku minta tangguh (ayat ni lebih manis daripada perkataan reject). Syukurlah bini aku ni faham hehehe dia pun tak banyak songeh.... kira ok lah dia sediakan shopping list tu kira meriah jugak raya tahun ni.. kalau tak mmg comfirm aku beraya ngan gitar B.C Rich Mockingbird hahahahahahaahaha.





Sedikit gambar kenangan masa p honeymoon ari tu heheheheheh... sambung balik ketajuk asal.... lepas bab shopping... tukar plak ke bab mana nak balik beraya.. topik ni pasti menjadi topik wajib bagi orang yang dah berkahwin.. heheh turn sapa kena ikut hehehehehe.. walaubagaimanapun aku tak amik port sgt ngan perkara ni.. ini kerana jarak kampung aku ngan rumah mentua aku taklah jauh sangat... kalau drive perlahan lebih kurang sejam setengah sampai... So, aku amik keputusan nak sambut raya pertama kat rumah mentua plak... dan ni adalah kali kedua aku beraya kat tempat lain selain daripada kat kampung aku(kali pertama masa aku study.... huhuhuhu). Hehehehe takder la luak mana pun pasal lepas sembahyang raya.. ziarah rumah nenek bini aku... jumpa sanak saudara dorang jap pastu tengahari drive balik kampung... bukan taknak stay lama2 kat rumah mentua pasal raya kedua aku ada buat open house kat kampung dan ianya sudah pun menjadi tradisi sejak sekian lama.. dan seperti biasa aku terlibat sebagai crew bantu mak aku memasak hehehehehehe.... kat bawah ni adalah gambar yang diambik masa pagi raya selepas sembahyang sunat aidilfitri.... macam? any komen? hahahahahahahahahaah


Bab beraya.. hehehehe kalau dulu masa raya masa aku banyak terluang kat studio kerana masa ni la jugak line up Mi Scusi berkumpul dan zul selaku bassist kitaorang mmg ada (Zul kerja jauh dari Kota Kinabalu so kalau hari biasa kitaorang jarang jumpa). Tapi sekarang ni mmg susah aku nak jumpa dorang... cuma pancho jer aku ada jumpa tu pun pasala kampung kitaorang bersebelahan hahahaha bukan taknak jumpa... kebetulan Zul jugak baru mendirikan rumah tangga sama ngan tarikh ngan aku hehehehe so, korang pasti dapat bayangkan yang keadaannya sama ngan aku hehehehehehe.... sambut raya cara orang yang dah bekeluarga hahahahahahaha kira ok la tu.... but pi beraya kebanyakkannya ke rumah sahabat handai bini aku... kawan2 aku? hahahahahahaha tak payah citer la... kitaorang beraya kat studio jer hahahahahaha tak caya boleh tanya en. Takilala....

Ok la aku rasa takat ni saja.... errr tak keluar tajuk kan? errr sorry la kalau ceritanya agak boring.... kira entri kali ni adalah entri yang syok sendiri... utk saudara Ijau. D. Koceng... memandangkan engkau nak kawin nanti.. heheheh so, ngko ready2 la yer hahahahaha dan jgn lupa jemput Band Manggas ataupun Mi Scusi untuk menghiburkan para hadirin di hari perkhawinan ngko kelak kakakakakakaka....


10 comments:

Ijau D. Koceng said...

err... jai
1) itu janggut byk serabai ooo... apa kata kasik rebonding hahaha ataupun tocang mcm marco hietala
2) bila masa aku buat kenyataan aku nak kawin?
3) so projek mocking bird xjd la?

SkiD said...

Akhirnya jadi juga entry ni...tak terkeluar tajuk..menepati apa yang patut diceritakan...dan...eh macam komen cerpen pulak.

JAIRO said...

hahahaha seperti yang aku sangka mmg korang berdua yang paling awal komen entri ni hahahahahahaha

p/s: kalau aku ndak silap ari tu kau ada ckp manatau lepas mungkin tahun dpn turn kau plak... aku kasi kau sokongan moral tu... hahahahaha

Ijau D. Koceng said...

tp aku xda mention perkataan 'kawin' kan? hahaha... nnti la klu pihak yg 1 lg dah kompom dan stuju barula aku brani buat kenyataan... jd geng ngan adik ko ni nnti jd 'org mukah' hahaha

Takilala said...

Jamming raya pertama time bujang2 dulu baru kick..huhu

berteromber said...

tu lum ada anak...nanti ada anak lagi lain caranya..shoping list pun makin panjang listingnya...huhu

dah kawin ni mmg susah nak jumpa member...time kita beraya kg..dorang beraya rumah mertua..camner nak jumpa

JAIRO said...

harap2 tahun depan aku boleh buat post entri Bulan Ramadhan & Syawal Pertama sebagai bapa Orang hehehehehehehe

Aj said...

janggut tu bukan la bah sunnah tu tapi semak samun....muhahahaha...anyway selamat beranuu ehh selamat pengantin baru dalam menyambut bulan syawal.napa aku selalu konpius kalau di membakut. berapa ramai sama nama beliau mu di sana???

Jlascanteen said...

kau ponteng masak hari raya tahun ini. terpaksa pemain gantian menguar kawah.

deaf_angel said...

weewiittts huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT