Monday, May 17, 2010

BACK FROM THE DEATH

AWAS ENTRY INI BOLEH BUAT SAKIT PERUT!!!!! KLIK READ MORE UTK TERUSKAN PEMBACAAN!!!!!




Di Kg. Toradja (Indonesia) terdapat satu ilmu mistik yg luar biasa di mana mereka boleh menjadikan mayat kaum keluarga mereka pulang kerumah sendiri...kejadain ini hanya berlaku apabila acara mengingati si mati dan hanya berlaku di daerah pendalaman Indonesia yg berbukit bukau....huhuhu..."ada siapa yg sanggup tgl arh kg ani???... Demikian lah deskripsi yang di tulis di note gambar ini. Ok Photo kredit untuk Pehin Sri (member facebook) kerana memberi kebenaran kepada aku utk ambik gambar kepunyaannya... Menurut beliau gambar ni diambil sendiri olehnya.... bagi yang tak tau pasal Toradja sila pigi sini..

Untuk pengetahuan korang aku ada sorang kawan yang jugak mempunyai pengalaman seperti ini cuma dia tiada bukti bergambar tapi aku rasa member tu ckp betul... Dia ni di ajak oleh bapanya utk pergi melawat jiran sekampungnya yang meninggal but dia tidak tau bahawa simati yang bakal di lawati ini adalah dari bangsa toradja.. Di pendekkan cerita bahawa dia hampir terkencing diseluar apabila mayat yang terbaring itu tiba - tiba bangun dan berdiri... Kalau korang la masa tu ni aku tanya khas utk member2 aku yang tersenarai dalam kategori wicked blogger kat blogroll aku... err korang rasa camner la??? aku tak la tau sangat pasal Toradjanya or bangsa drg ni  but aku ada kazen yang kawin ngan org dari kawasan sana... aku pernah ckp ngan bini kazen aku tu.. kononnya neneknya sudah beberapa tahun meninggal dunia tapi belum lagi dikebumikan disebabkan kos pengkebumian di sana adalah sangat mahal... kerbau nak kena sembelih mengalahkan org nak kawin.... kat sini aku jugak share video yang aku ambik dari youtube pasal funeral ni....


6 comments:

Ijau D. Koceng said...

dulu ada dokumenatari pasal acara pengkebumian org2 toradja ni kat natgeo/discovery...

pakcik kordi said...

zombie!!!!arghH!!!

berteromber said...

aiyaa...mati pun susah oo

gayour said...

gua penah tengok dokumentari pasal bangsa ni. memang waris menagggung azab ya amat bila belaku kematian dalam keluarga. kena belanja banyak untuk pengkembumian. kena beli dan sembelih berekor-ekor kerbau.
mana yang tak mampu, kena simpan mayat dalam rumah sendiri sampai bepuluh2 tahun! selagi tak mampu tak bleh tanam.
azab sungguh!

JAIRO said...

ijau & gayour: yup aku pun pernah tengok dokumentari pasal ni.... sekarang ni kalau tak silap aku kerajaan indonesia kasi kawal harga kerbau tu supaya tidak terlalu mahal kerana ramai org terpaksa menanggung hutang gara2 nak buat upacara pengkebumian....

kordi: white zombie ka???

berteromber: asal hidup tak menyusahkan orang sudah la kekekekeke

sumandak bayu said...

Salam bro,

Bersyukur pengembunia orang Islam tak macam ni aduhhh btoi2 menyusahkan orang je.. dalah ngan kos sampai bertahun tak dikebumikan hanya disebabkan ndak ada duit.... oiyooo seksa mayat orang tu... nauzubillah.. nilah budaya bangsa tertentu susah nak jelaskan.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT