Wednesday, January 27, 2010

MARI KITA SING A LONG PADA 30/01/2010 NIE....

Sempena gig Breaking The Silence Jan 2010 nie, Kami dari band Manggas sempat membuat sebuah lagu baru yang ilhamnya (bukan c6) datang secara tiba - tiba. Sebenarnya kami mmg dah praktis 2 lagu baru.. kira kali ni fresh la nak perform lagu ni... org belum pernah dgr...  last minit plak drg ni (masa tu aku ponteng praktis) ada idea nak buat lagu baru.. last2 lepas jamming joad inform kat aku ada satu lagik lagu baru hehe kalut juga aku nak catch up hehehehehe..... takat ni playlist yang bakal kami bawakan utk gig nanti ialah Haus Sarbatus, Sumpah Puaka, Deathrobe(lagu tak berapa baru), Total Tabak Bauta / turus - turus putih (lagu tak berapa baru juga hehehe), Kuraya: Supuratism (ni la lagu baru yang aku kata) dan Batin Keramat... kalau nak dengar lagu2 manggas bolehlah klik kat SINI. hehehehehehe Joad ada kasi aku lirik lagu baru Kuraya: Supuratism utk dikongsi bersama kononnya mana2 yang sudi pada masa gig tu bolehlah sing a long sama..... sila hayati liriknya....

KURAYA: SUPURATISM

impunkan balangikung
kurapakki basidia
lakati cucul
marakki lampung

jantah dipajahi
adatu unggat unggat
adatu mangurayap
umbani kalakati

lantakki aing angat
cacapi kalupeace
lantakki aing abus
Mammam!!!

kabat tia tabuk
urak tia lampit
bakumpal bakumut
batangkumus

bakataran kalampian
mangurising malangsing
lidut lunda paigu

talangkan pandidip
adatu tarabang
adatu mamius
umbani chelapa

lantakki aing angat
cacapi kalupeace
lantakki aing abus
Mammam!!!


Words: Joad (26 Jan 2010) 


--------
Heheheheh napa? tak paham? kekekekek actually lirik ni dibuat dgn menggunakan bahasa Melayu Brunei... maklumlah kita orang mmg kuat jati dirinya konon la heheheheheh errr tajuk supuratism ni kalau tak silap aku dah dibuat sejak tahun 2002 tapi lirik siap tahun 2010 fuh lama jugak nak siap lirik hahahahahaha. Apa - apa pun jangan lupa support Manggas dan band - band lain masa gig tu nanti ya... cheers

15 comments:

Ijau D. Koceng said...

atuya! segala kalakati chelapa betarabangan...

nasib baik xda 'kuladahi mulutmu' atau 'tabir begagar'...

p/s: kalau boggers lain tau maksud lirik2 ni kompom ketawa guling2 - macam lirik turus putih aritu

Ijau D. Koceng said...

nanti ada masa suruh joad buat clean vocal versi akustik...

JAIRO said...

kalau ada request aku akan publishkan lirik turus putih disini.. kalau takder korang boleh p maispes manggas

pakcik kordi said...

sapot2!

jai!kasik la tau mksuds dia!!!=)

berteromber said...

ceh...sepatah haram pun aku tak paham...

"kalupeace" tu bahasa brunei ker...ker peace yg org putih tu..hehe

tapi "Mammam" tu anak aku yg kecik cakap makan...huhu

Ijau D. Koceng said...

aku ada 3 perkataan saja yg aku xphm maksudnya

- kalampian
- lidut
- lunda

mungkin istilah ni telampau klasik aku xsmpt dgr org tua2 ckp

SkiD said...

Aduhhh sepatah haram aku tak faham..... Cerita pasal amenda sebenornya ni?

JAIRO said...

pakcik kordi & skid: nanti aku minta ijau tolong translate or rumuskan utk kamu....

berteromber: mamam tu betul la makan.. tapi kalau ikut konteks ayat kampung kita orang mamam tu selalunya lagi syok dari makan.... (contoh ayat: en. berteromber tersenyum simpul ketika sampai ke pejabat pada hari ini kerana semalam dia dapat "MAMAM") bab kalupeace actually utk perkataan kalupis (sejenis makanan trasional)

Ijau: tolong sexplain ngan drg ni heheheheheh

Ijau D. Koceng said...

aku cuba translate sedaya upaya supaya bloggers lain phm sket2, kecuali yg aku tandakan ?

impunkan (kumpulkan/himpunkan) balangikung (ekor belang?)
kurapakki (bgtau/inform) basidia (dorg)
lakati cucul (pasang pelita)
marakki lampung (marakkan lampu)

jantah dipajahi (jgnlah dipadamkan)
adatu (ada tu) unggat unggat (henjut2, bolak-balik, up-down motion)
adatu (ada tu) mangurayap (merayap)
umbani (humbankan) kalakati (kacip pinang)

lantakki aing angat (masakkan air panas)
cacapi kalupeace (cicahkan kelupis)
lantakki aing abus (masakkan air kuah)
Mammam!!! ("makan")

kabat tia tabuk (tutupla tingkap)
urak tia lampit (bentanglah tikar)
bakumpal bakumut (berkelubung berselimut)
batangkumus <- ni maksud lain utk berselimut

bakataran (berketaran) kalampian (?)
mangurising (tersengih) malangsing (snaring)
lidut (?) lunda (?) paigu <- klu translate mcm perangai autism ngam ka?

talangkan (balingkan) pandidip (mancis/lighter)
adatu (ada tu) tarabang (terbang)
adatu (ada tu) mamius <- yg ni aku susah nak cari istilah yg sesuai, bunyi mcm tayar pancit
umbani (humbankan) chelapa <- ni mangkuk tembaga tmpt simpan sirih/pinang/kapur

lantakki aing angat
cacapi kalupeace
lantakki aing abus

p/s: so korg intepret la maksud lirik ni, gambatte~

cimca said...

ni mengenai org kelaparan...jadi utk menhilangkan kelaparan ia makan pulut..pas tu ia makan pinang guna kacip...napa nada pangagaii, garayung, kurinching2, babab, shekena, hehehehhe jali...kalampian atu maksudnya kalaparan yg teramat sangat...

JAIRO said...

kisah dalam lirik ni bermula masa kami praktis utk gig sama narsamum kat kk (kalau ndak silap...)masa tu perut lapar sgt... masa nak amik order ada satu meal tu agak lain... namanya su purat ic... last2 baru perasan drg salah tulis patut sup urat... hhahaha then kita orang p order la sup urat tu pasal mau cuba... sekali order takder la plak ... plak... ic... masa tu belum ada kerja lagi... so, tak mampu nak makan mewah2 then terpaksa la layan roti kosong jer isk mmg tak cukup... last2 jadi la ceritanya SUPARATISM ni.... kira mmg dirancang utk kesinambungan haus sarbatus.... tak sangka projek ni terbengkalai sampai tahun 2010 hehehehehehe ..

napa citer pasal kalupis plak (makanan tradisional)? hehehe pasal selalunya kalupis ni kita boleh dapat fre kat kenduri kawin hehehehe tulah citer cicah kalupis ngan air panas pun boleh di kategorikan sebagai mamam hahahaha sekian terima kasih harap semua pihak puas hati

pakcik kordi said...

waks,gua tgh lyn myspace lu org!lagu 1st haus sarbatus sedap btul lah!lgu lain pun sedap juga...!!!=)

cayalah!nk lgu KURAYA: SUPURATISM nie!cpt2!hehehe....

walaupun aku tk tahu apa mksudnya,tp berminat lah!

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

aku takde lagu nih~
bg la link tuk download ke~
email kat aku la~
aku nak full album~
tolong eh~
pls~~~

ni email aku~
ayu_deadwish@yahoo.com

deaf_angel said...

thanks for the intepretation

mungkin satu hari dapat nengok korang live huhu

Takilala said...

dalam maksud tersirat lirik ni.. huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT