Wednesday, November 30, 2011

SEPETANG BERSAMA RETSU ICHIJOUJI



 DON HORROR DAN ORANG - ORANG MAK TELAH MENTERBALIKKAN PAKSI BUMI DAN MENCIPTA RUANG ANGKASA SETAN....
Bagi yang mengalami zaman kanak - kanak dalam sekitar tahun 80'an anda pasti akan familiar ngan  En. Retsu Ichijouji a.k.a Polis Angkasa Gaban. Bagi aku masa dulu - dulu Gaban adalah penyelamat dunia dan hero idolaku... Baru - baru ni semasa dalam perjalanan balik dari sebuah Kompleks Membeli belah yang terkenal di Ibukota aku terserampak dengan seseorang yang sangat aku kenali.. Walaupun agak berumur namun aku masih dapat mengenali beliau dengan lebih jelas...

Aku mengambil kesempatan itu untuk menegur sapa beliau dengan tujuan bertanyakan khabar dan juga mengetahui apakah perkembangan terbaru beliau....

Aku: Retsu!!!! Gaban!!!! (memanggil namanya untuk menarik perhatiannya)
Retsu: errrrrr....
Aku: errr .. mungkin awak tak kenal saya siapa tapi saya sangat mengenali awak....
Retsu: ehh mana awak tau saiya pandai cakap itu melayu wooooo?
AKu: Errr Si Goh yang kasitau aku...
Retsu: Cis... saiya memang sulah gagak itu olang memang mulut tempayan titak boleh halap wooo.... Soli arrr I just learn ini Bahasa Malayu woooo... every nite i took a tuition from aunty mei ling.. Jadi awak nak apa dari saiya wooo? saiya tatak duit liao...
Aku: errr saya ni peminat en. gaban la (aku dengan terexcited sikit sehingga percakapan aku itu menarik perhatian beberapa orang awam yang sedang lalu lalang...)
Retsu: Psstttt jgn ckp kuat wooo nanti lamai olang tau saiya manyak susah wooo...
Aku: Opppsss sorry en. gaban saya agak teruja apabila bertemu dengan idola yang saya minati...
Retsu: errr Retsu pls.. just call me retsu...
Aku: Ok en.retsu...oh yah tadi u ada mention nama Aunty Mei Ling.. sapa tu? tu pengganti Cik Mimi ker??
Retsu: ehh yang lu merepek ni apa pasat woooo... itu Mimi my only one forever wooo tiada ganti2 punya... lu nak saiya mampus oleh babak dia Commander Qom? Itu Aunty Mei Ling adalah landlord yang kasi sewa saiya lumah tempat saiya tinggal sikalang la...
Aku: Oic.... So Cik Mimi kat mana sekarang ni?
Retsu: Ohhh.. dia ada kat lumah dah jadi full time house wife...
Aku: Ic syoknya.. dah ada anak ker?
Retsu: takder la.. dia mandut la.. pasal itu loktol caikap dulu masa muda2 dia suka tukar dili dia jadi bulung sekalang dia tia bolih belanak... cuma betelul saija lorrr (dengan keliatan sedikit sugul)
Aku: Adei.. kalau betelur pun boleh menetaskan?
Retsu: Haiya lenchai... lu jangan sangka ini pelkala sangat mudah... itu telor menetas pun mau mengelam dulu mah... kalau dia sudah mengelam nanti saiya akan jadi susah woooooo.....
Aku: uiks apasal plak?
Retsu: haiya manyak tanya la lu ini.... kalau dia sudah sibuk itu mengelam.. jadi siapa mau layan sama sama saiya woooo??? nanti saiya jadi stress woooo
Aku.. Ic.. now baru saya faham kenapa muka u nampak tak bermaya... Oh boleh kongsi macamana perasaan u sebagai seorang superhero?
Retsu: perasaan arrr.. mau cakap suka saiya macam tidak suka tapi kalau mau ckp saiya tidak suka itu sudah jadi tanggungjawab saiya... tapi kadang2 kerana peranan saiya sebagai seorang superhero buat saiya menjadi rasa tertekan...
Aku: Pasal apa plak?
Retsu: cuba u bayangkan arrrr lu tidut sudah sampai jam pukul 2 pagi arr tiba - tiba ada org ketuk pintu rumah u then minta tolong kata ada pencuri masuk dia punya rumah... haiya... saiya polis angkasa la... itu tangkap penculi semua arrr bukan saiya punya kelija woooo itu kasi PDRM saja yang handle. Saiya mana ada kuasa mau tangkap itu penculi woooo. Saiya cuma deal ngan orang2 syaitan dari angkasa lepas wooo
Aku: baru - baru U ada buat tangkapan ker?
Retsu: errr saiya lama sudah tidak turun padang woooo.... lagipun itu Makku punya olang sudah slow sikilang woooo itu dia punya taiko itu Don sudah tiada minat mau musnahkan ini bumi liao... I heard it all because of he nampak bumi punya market potential....
Aku: maksud awak Don Horror tak buat kacau lagi ker? dia buat apa sekarang?
Retsu: So far tiada tanda - tanda yang menunjukkan beliau kembali ke kancah jenayah.. last yang i dengar ada ada secret deal ngan doraemon.. but ada kabar angin kata dia dah meninggal sakit tua.. ntah.... tak pasti...
Aku: kalau dia dah meninggal apa jadi ngan pengikut - pengikut dia??
Retsu: yang saiya tau cuma pasat itu Double man & Horror Girl saja.... Double man since they can transform into human form most of them join the film industry.... a few of them make a lot of money from acting job... itu kalau u ada tengok itu KL Gangster punya movie... ada a few Double Man yang act itu movie... Horror Girl dia buat musik band... saiya tak faham sangat music meleka... yang pasti dia punya lagu teliak - teliak punya... olang muda sangat suka wooo.... mula - mula saiya tak sangka Horror Girl sangat berbakat dalam bidang musik....
Aku: Apa kenangan manis u sepanjang u jadi polis angkasa ni?
Retsu: mostly kenangan manis saiya la dapat potong olang jahat jadi dua bahagian dan jua yang paling best dapat londa2 itu angkasa lepas sama Mimi sambil layan tengok solar storm kat venus.... i just miss those day....
Aku: Kenangan Pahit plak?
Retsu: kenangan pahit hanya satu yang saiya paling ingat wooo.. ni kejadian masa saiya nak keluar lawan itu olang2 syaitan... masa tu saiya sedang dalam toilet kena cilit bilit woooo tiba - tiba mimi page saiya ada kekacau berlaku.... saiya jadi kelam kabut wooo... u know kan saiya kalau tukar baju saiya gelak sangat cepat kan? then itu masa arrr saiya mau pakai itu seluar itu zip saiya talik lebih sikit haiya telus gigit saiya punya bulung wooooo sakit wooooo... sampai sikalang pun saiya masih ingat dia punya lasa....
Aku: haiya apasal u tarik terus? kasi henti la...
Retsu: sok chai la u... u imagine arrr itu keleta jalan 50 km/j kalau blek pun itu tayar ada selet juga kan? ini balang lagi laju woooo u pikir itu 0.25 saat belapa banyak lu boleh mikin?
Aku: Naga Gaban Kat mana?
Retsu: Ohh dia sudah abis kontrak sama saiya... last time i jual him sama ada satu couple dari New Zealand... so, dia di sana la jaga itu lembu susu punya ladang... dia pun tua suda woooo.... gerak pun tidak laju sudah....
Aku: ic.... So, u takde plan nak buat comeback??
Retsu: err i don't think so, sikalang zaman internet manyak maju sudah wooo.. kami ini olskol punya olang mana pakai sudah wooooo.. itu saiya punya laser pun tidak valid sudah wooooo mudak2 baru sikalang banyak itu alat yang canggih - canggih wooooo... lagipun i want to spend more time with my family now...
Aku: ic... errr boleh mintak number phone ker? mana tau lain kali i boleh call u kita pigi keluar yamcha....
Retsu: haiya titak boleh woooo itu plivasi saiya maaahhh... lagi pun itu mimi manyak kuat cembulu woooo ... nanti dia pikir saiya ada hubungan dengan pelampuan yang lain... saiya takot wooo kalau dia malah pasal kalau dulu dia boleh tukar jadi bulung sikalang pun masih tukar pigi bulung tapi sikalang punya bulung sangat jahat wooooo.. itu olang2 panggil angly bird wooooooo
Aku: ok baik la rasa takat ni saja pertanyaan saya terima kasih kerana sudi di temuh ramah...
Retsu: ohh tidak mengapa lagipun sikalang saiya pun gembila juga dapat jumpa dengan peminat saiya.. saiya sunggu tidak sangka masih ada olang minat sama saiya woooo....

Setelah bersalaman tangan.. akhirnya aku pun balik kerumah dengan senang ati kerana dapat bertemu dengan superhero di zaman kanak - kanak dulu....

Untuk kisah Siri Bercakap Dengan Superhero yang lain
 sila klik kat SINI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT