Tuesday, July 27, 2010

I JUST DISCOVER THAT MY FAVORITE JUNK FOOD IS NOT "HALAL".. HOW ABOUT YOU?

Kekekekek lama aku tak menulis di dalam bahasa english.. aku rasa english aku ni dah semakin kamikaze jadinya,,,, ni rentetan masa perjalanan menonton konsert double trouble ari tu.. dlm perjalanan tu aku ada ckp ngan member seperjalanan iaitu en. takilala dan awg raem (dua2 ni band member Manggas) pasal makanan ringan kegemaran aku... selain mee goreng (ni masuk makanan ringan ker?) dan maggi asam laksa...pringles potato chip juga adalah diantara yang termasuk didalam list aku.... kekekekekek dari sini baru aku perasan yang potato chip ni takder tanda halal... dan bila en. takilala check kat portal halal mmg ada kata yang produk ni tak halal... isk.... aku p kedai check mmg ada certain perisa yang ada logo halal dan ada yang tiada.,.. perrgghhh baru aku tau....
Masa ni tetiba aku terfikir akan minuman yang teringin aku nak rasa pasal ada member2 blogger yang selalu mention kat blog diaorang... minuman tu tak lain tak bukan ialah minuman bundaberg... abg. ben & en.ijau selalu buat entri pasal minuman ni dan sekaligus aku cop sebagai peminat bunderberg di kalangan rakan2. Dari yang kitaorang check kat situ mengatakan bahawa bunderberg ni haram.. kerana mengandungi perwarna yang berasal daripada crush insect.. isk... biar betul.. apa2 pun mari kita nantikan respon dari rakan2 kita.. pasal aku tak pernah nampak lagi pun botol minuman bunderberg...

p/s: aku sedang draft review konsert double trouble tempohari... kasi sikit masa kat aku arrr byk gambar nak aku upload ni kekekekekeke
------------------------
edited: kat sini ada share ngan korang link citer pasal crush insect food coloring
1. http://hamzajennings.com/2008/08/01/e120-haram-food-colouring/
2.http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fi45.htm

15 comments:

echah mashuri said...

uikss?xhalal ke potato chips tuh....
ak sllu mkn yg original..
mtk2 yg 2 ade tnda halal..

Jlascanteen said...

bunderberg tu memang meragukan lah. lagipun "non alcoholic" term yang biasa digunakan untuk dealcoholized beer. means beer tu memang beralkohol, cuma durang "tarik" alkohol tu. cuma sisa2 jak yang tinggal kurang dari 0.5% jak alkoholnya (lebih kurang lah.. tidak ingat berapa)

JAIRO said...

ecah: rasanya yang merah tu pun takder aku pun suka yang itu huhuhuhuhu

jla: istrak??

mutiaraindahspa said...

Itu sebab orang islam d suruh baca Basmallah sebelum makan.Nabi kita pernah d hidangkan oleh seorang yahudi dgn makanan mrk, sahabat membantah, Nabi kata bacakan Basmallah.Wallahualam.

speedrider said...

Pringles yang aku beli semuanya ada tanda halal JAKIM.

jadi, aku belasah saja.

JAIRO said...

mutiara: thanx
speedrider: yup ada pringles yang ada tanda halal dan ada yang tiada... baru jer tadi petang aku check kat supermarket...

portdy said...

dah lama perasan Pringles ni, so aku avoid je le

Ijau D. Koceng said...

bab pringles:
aku rasa benda ni dah lama tersebar, sama mcm kes colgate... bila dah ada yg komplen barulah kompeni colgate/palmolive tekial2 apply sijil halal, sama jugak mcm kes pringles tu

bab bundaberg:
bundaberg produk import dari ostralia bkn local mari, jd dorg mana nak apply sijil halal dan ofkos tadak dlm list halal jakim

aku mungkin jahil bab agama, tp apa dalil yg mengatakan pewarna dari "crushed insect" tu haram? "insect" apa yg dimaksudkan? ada sstgh "insect" halal dan kosher

jd apa2 pun bab bundaberg ni biarlah abg ben yg rumuskan (klu2 dia baca entri ni la), dia lg arif bab2 agama dari aku...

bg aku apa2 foodstuff yg x diwartakan haram atau x memudaratkan kesihatan, aku belasah je selagi tekak aku blh terima :)

p/s: alaaa... pakai baju MU pun dah ada yg kata "haram"

berteromber said...

sebab tu sebelum apa2 check dulu tanda halalnya...aku kalau tanda halal yg mencurigakan pun aku avoid...termasuklah kedai makan...kedai mamak yg tukang masaknya bukan Islam pun kalau boleh avoid la...tak halal tu..kita kat M'sia bukan dlm keadaan darurat pun sampai terpaksa nak makan...

memang pringles ni takder tanda hahal...tu sebab kalau potato chips aku pilih Mister potato (ni bukan nak iklan...tp memang ada halal JAKIM)...

dan aku mmg was was ngan bundaberg...produk luar negeri...bukan ada sapa2 nak check status halal dia org pun...beli jer la yg buatan malaysia...lain la duk Ostolia macam Bentara...tak jumpa nak cari air Yeo's kan...hehehehe...

Daging lembu import dari Ostolia pun ada org dari M'sia check hari2 cara penyembelihannya tau...kalau tak was2 gak nak makan...(mana aku tau ni...member aku handle co. ni..ada sapa2 nak kerja sana...heheh..)

Ijau...ini jadi darah daging...bukan takat melekat kat baju jer...huhu

JAIRO said...

ijau: ko tanya takilala pasal ni.. bab haram tu bukan jakim yang kata...

bab baju MU tu tak tau la pasal aku suka kat bayern munich muhahahahahahaha hail germany..

trasyed: aku sokong ngan komen ngko tu

JAIRO said...

ijau: cuba check sini ---> http://hamzajennings.com/2008/08/01/e120-haram-food-colouring/

Nerzhul said...

memang dah lama tak makan pringles lepas kecoh isu tanda halal aritu. layan mister potato je la.

deaf_angel said...

thanks for sharing, a lesson for me

Sofie Ezzaty said...

assalamualaikum , uishhh . thanks informkan ok :) apa2 pun , boleh tak jangan guna tulisan warna kuning ? tak nampak org . nanti juling tak sempat pulak nak kahwin . haha :D

JAIRO said...

sofie: thanx for ur komen.. btw tulisan kuning tu bukan apa .... dulu2 layout blog aku ni warna itam... then masa tu warna kuning mmg agak relevan la heheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT