Monday, July 13, 2009

PERANGI AH LONG? KASIHANLAH AH LONG ITU.. ISK... AH LONG TU JAHAT KER?

Baru - baru ni pihak kerajaan melaungkan satu misi baru mereka iaitu memerangi kegiatan ah long ataupun kat kampung aku kata ah long ni adalah loan Shark. Hehehehe kat berita aku tengok ada peminjam ni kena tangkap oleh ah long ni then kena siksa lalu kena kurung dalam bilik gelap.. isk kejam jugak yah mereka ni. Memang patutlah  kerajaan memerangi kegiatan ganas ini supaya para peminjam tidak kena kurung kalau tak bayar hutang heheheheheh so, kita pun tak perlu risau kalau dah pinjam duit tu pandai la pura2 lupa nak bayar hahaha korang jangan.. lepas kat dunia hahah nanti kat akhirat merasala korang.... nasihat aku kalau dah berhutang tu jangan la segan2 nak bayar balik.

Mesti korang ingat entri aku ni entri yang menyokong kegiatan ah long ni.. heheheheheh sebenarnya tidak... tujuan sebenar aku tulis entri ni adalah untuk meluahkan pendapat peribadi aku tentang fenomena kegiatan ah long ni.... errmmm sibuk terus pihak berkuasa nak perangi kegiagtan ahlong apabila pihak media menyiarkan berita tentang orang awam yang kena kurung.. terus istiharkan perang habis - habisan. Errrmmm di harap usaha ni di buat hingga mendatangkan hasil.. jangan setakat hangat2 taik ayam.. cuma nak dapat publisiti jer.. takat kasi tengok scene koyak2 poster ahlong kat tv tu.. takder maknanyer... hahahaha macamlah kita nak bentersa kegiatan dadah.. kalau takat penagih yang di tangkap tokannya bebas.. masalah ni sampai biloa pjun takkan selasai.

Kita patut kaji sebaik mungkin ngapa ah long ni wujud.. bila aku lihat dari kacamata seorang ah long itu.. mereka hanyalah berniat utk berniaga utk mendapatkan wang semata - mata... sah tak sah belakang kira.. yang penting duit... opkos kalau berniaga ni kita mestila kena untung.... hehehehe so, kita kaji napa benda tu boleh wujud.. kalau benda tak laku buat apa org nak buat niaga kan? errrr haiya saiya kasi pinjam itu uwang pasal ada orang susah yang mau pinjam sama saiya.. memetik kata2 seorang ahlong ketika aku bertanyakan beliau ketika sedang melekatkan poster iklan mereka... hahahahahah  ertinya orang nak meminjam tu banyak.. hahahaha mmg boleh buat duit punyerlah... 

Napalah org nak pinjam kat ahlong?Drg ni stunt man ker apa.. tak taut mati? or ada darah bau2 bacang incredible hulk.. hinggakan drg tak takut kena pukul ahlong kalau tak dapat bayar utang.... ok aku nak ceritakan pengalaman sorang kawan aku yang aku taknak mention nama dia... errmmm member aku ni sorang pekerja dari sektor kerajaan errrmm gaji tolak kwsp dalam 2k sebulan.. errr kira ok la kalau di sabah agak tinggi juga (walaupun sebenarnya ianya tak cukup) dia ni dah bekeluarga.. dan dia la satu2nya punca pendapatan bagi keluarganya (dia ada beberapa orang anak aku taknak mention jumlahnya)... kalau di ikut pendapatan beliau ni taklah mewah sgt tapi boleh kata cukup2 makan utk mereka sekeluarga disamping dgn perbelanjaan bulanan yang tetap... (bayar bil.. keta letrik.. air dll).

Satu hari beliau memerlukan satu jumlah duit yang besar atas sebab kecemasan... dengan pendapat dan perbelanjaan semasa beliau jumlah tabungnya adalah berada di tahap yang minimum!!! Jadi adalah menjadi satu masalah kepada member aku ni utk menyediakan jumlah wang tersebut dlm masalah terdekat.. korang tentu paham akan maksud aku dengan perkataan kecemasan.. heheh maksud aku ianya mesti di selasaikan.. mau tak mau mesti jugak.... kalau korang tak paham kasitau aku ok.. nanti aku terangkan hehehehehe.... mula2 beliau cuba untuk meminjam dari sanak saudara dan rakan taulan.. heheheheh aku terus terang.. masa tu duit aku nak guna utk perbelanjaan perkahwinan aku heheheheheheh mmg tak dapat nak tolong... errmmm sanak saudara? hehehehehehe bukan semua sanak saudara kita ni org berada... hehehehe kita pun paham keadaan mereka... last2 pigi la kepada institusi kewangan yang ada hahahahahahaha... masa ni aku mengikuti perkembangan dan kronologi beliau mula meminjam duit dgn bank ni... hehehehehe first aku kasi teman dia p satu bank.... aku tengok brochure.. errmmm syaratnya mudah.... 1. ngko kakitangan kerajaan, 2. ada slip gaji 3 bulan terakhir, 3. pengesahan majikan & 4. salinan buku akaun bank. perrgghh semudah itu plak (utk pengetahuan korang aku tak pernah apply mana2 loan dgn mana2 bank). aku wonder napa la orang masi nak pinjam kat ahlong kalau gitu mudah syaratnya... tapi masa tu aku terpikir kalau kawan aku tu kerja ngan swasta mmg kat pintu bank pun dah hampa....

Masuk kat dalam bank tu jumpa dia punya pegawai.. check dokumen semua itu ini semua cukup.. last2 masa nak submit.. pegawai tu ckp.. err encik.. encik tak layak la pasal status jawatan encik adalah kontrak... kami terima yang tetap jer... la ke situ plak ceritanya.. then kami dgn hampa pergi ke satu buah bank yang lkain.. tengok pampletnya heheheh kali ni ada sedikit sinar kami lihat bila perkataan STATUS KONTRAK PUN LAYAK!!!! telah dihighlight heheheheheheh... member ni dgn harapan pigi la masuk then jumpa pegawai.. hehehehehe pegawai tu kata ok no problem.. boleh submit.... kena tunggu 2 minggu utk approval... then member dgn debar2 tunggu la 2 minggu utk keputusan permohonannya. sampai 2 minggu terus pegawai bank tu call... errr encik.. permohonan anda kena tolak la pasal kontrak encik baru dua tahun.. kita orang terima yang 4 tahun jer.. la ke situ plak.... napa masa apply tu dia tak kasitau... sedangkan kat surat perlantikan member aku ni ada tulis tarikh mula di lantik... ataupun pegawai tu fail di dalam product knowledge mereka sampai tak perasan pun masalah tu.. hehehehehe  member aku hampa lagi... aku kesian juga tengok dia ni.. semakin terhimpit... aku nak tolong tak mampu... then aku cuma cuba tolong dari segi kederat aku di dalam membantu beliau mendapatkan pinjaman.

Then kita orang masuk kat satu bank lagi.. errr bank ni pames tau... then kita orang jumpa pegawainya.. aku acting sebagai juruckp pada member aku ni.. aku mention awal2 kat pegawai tu yang member aku ni status kontrak... itu ini.. apa yang patut... kali ni pegawai tu kasi gerenti... tak perlu risau la encik.. kalau ctos ok rasanya boleh proceed ni... cuma bab kontrak ni ada payah sikit.. tapi dia berjanji akan tolong member aku ni... dia kata dia boleh tolong aturkan agar syarat tu di longgarkan kalau member ni takder masalah... errmmm lain macam jer bunyinya.. tapi macam biasa kita orang kena suruh tunggu 2 minggu juga.. heheheh tak pasal2 pegawai tu kasih kempen supaya aku pun apply isk isk isk no thanx kata ku kepadanya...

lepas dua minggu, member aku call pegawai bank yang pames tu.. tanya apa cerita... errr pegawai tu cerita panjang itu ini situ sana... last dia kata dia dapat kawtim ngan bos dia la..tapi kena kasi charge perkhidmatan plak (heheh harap korang paham maksud aku) misalnya member aku tu pinjam rm13k err 3k tu kena ambil utk charge perkhidmatan memandangkan ada sikit masalah kelulusan berlaku di sana.. walhal kalau kes standard dia plak kena minta duit.. isk rupanya kat dalam bank ni byk juga rasuah.. hehehehe RM3k tu pegawai tu yang mintak... kakakakak duit kopi katanya.... cis aku terus nasihat member aku tu supaya tolak jer loan tu.... tak beretika langsung.... dah la org kena bayar bunga... di p ambil kesempatan lagik.... cam gampang!!!

Begitulah ceritanya turun naik bank.. ceritan ya sama juga.. hahahahahaha mau tak mau member tu jumpa la encik Ah Long isk.... senang jer urusan satu hari dah dapat duit.... masalah member aku akhirnya dapat diselasaikan.... lega juga la aku pasal member dapat kuar dari masalah... tapi kini member aku tu ada masalah baru plak... isk masalahnya sekarang ni beliau terpaksa plak membayar hutangnya ngan ahlong tu dengan bunga yang tinggi memuncak.... walaupun takat ni member aku takder kena pukul (pasal bayar on time) tapi beliau terpaksa membayar jumlah duit yang tidak munasabah... isk isk kesian.. siapa yang harus dipersalahkan? Ah Long? Member aku tu? or Pegawai Bank yang Pames itu?


Itu baru cerita member aku yang kerja gomen.... huhuh mmg banyak karenah.. aku belum pernah jumpa secara first hand cerita mengenai seorang pekerja swasta yang nak pinjam kat bank.. isk lagi la susah... nak penjamin itu la nak penjamin ini la... errr sekarang ni bukannya senang nak dapatkan penjamin.... Bagi aku punca utama masalah ni adalah sistem itu sendiri... kata nak permudahkan sistem tapi aku tengok masih jugak complicated... isk mmg la bank pun nak untung juga.. tapi sistem tu perlu lebih mesra pelanggan.. errr mungkin dapat direview lagi agar ianya lebih effektif... aku ni bukanlah pasal sangat dalam bidang kewangan ni... tapi aku berpendapat kalau kita nak benteras satu2 gelaja tu... kita patut kaji betul2 dimana puncanya... ada kata ianya berpunca dari hutang kredit kad.. errmm aku setuju jugak dah tu... napa sekarang ni kreditkad sgt mudah diperolehi... isk isk isk... patut syarat kelayakan kredit kad ni perlu diperketatkan lagi.... iu salah satu.. korang ada pendapat? heheh mari kita kongsi bersama... pihak bank perlu lebih prihatin dengan keperluan pengguna...

p/s: pernah dulu aku terlambat bayar utang kredit kad (lambat sebulan) terus ada minah histeria call aku marah sambil jerit... jgn buat bank ni macam bank bapak awak... isk.. kesitu plak minah tu.... pastu ugut2 nak antar saman then semua aset aku dilelong hahahahahahahahah lawak la minah tu.... ntah sapalah yang lebih ganas.. ahlong ataupun minah histeria tu?

6 comments:

Takilala said...

Huhuhu...nasib baik gua ada Ah Lang.

Portdy said...

gua penah rasa pengalaman tak mesra alam dengan bank ni, frustrated inc. betul....
kalau semua loan officer jadik macam citer YES MAN kan bagus...

berteromber said...

biasa la tu...kalau tak camgitu camner staff2 bank ni semua tiap2 tahun asik naik gaji (siap backdated lak tu)..bonus berbulan...dapat share lagi..loan rendah..iskh..

jom kita bukak co. jadi ah long..

SkiD said...

Saya bukan Ah Long...saya cuma nak tolong!!!....hehehe!

Power Renjis said...

tak da spam or jual email tu..just nak ambik address pengikut lawaktoday je

deaf_angel said...

bank pun ah long jugak.
cuma ah long berlesen aprroved by gavement.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT