Thursday, July 30, 2009

SEPETANG BERSAMA KUMPULAN MI SCUSI: SESI LATIHAN PERTAMA DGN DRUMMER BARU

Agak lama aku tak up date blog aku.. apatah lagi update cerita pasal band aku... errr padahal tujuan mula aku buat blog ni ada untuk promotekan band aku Mi Scusi... errr last2 citer pasal mi scusi takder la banyak sangat tercatat dalam blog ni.... heheheh mungkin pasal org2 dalam band Mi Scusi ni semuanya pemalu - pemalu belaka (hahaha mcm sial). Kalau korang yang ikut perkembangan blog ni pasti korang perasan yang citer aku ngan band Manggas lagi banyak banding ngan Mi Scusi hehehehehehehe. 

Mi Scusi Yang Terumbang Ambing Tanpa Pemain Drum. *zul cucuk hidung sebagai alert H1N1

Ok la baru - baru drummer asal yang mana antara orang yang bertanggungjawab di dalam penubuhan band  Mi Scusi En. Mie Evilyn telah mengambil keputusan untuk keluar dari Mi Scusi atas faktor komitmen beliau terhadap kerja. Beliau merasakan amat sukar untuk membahagikan masanya untuk sesi latihan yang dibuat seperti selalu.... Sebagai langkah terbaik bagi beliau dan juga band dia mengambil keputusan utk keluar isk walaupun dah kitaorg pujuk2 rayu dia tetap ngan keputusannya... Oleh itu, dengan berat hati kitaorang terpaksa juga lepaskan dia... nak paksa camner kan dah dia ngaku yang dia tak boleh komit... isk paksa2 pun tak guna.. at least dia terus terang la kat kitaorang tak main lesap gitu jer.... aku tau tindakan beliau tu untuk kebaikkan band juga.

Dlm Kenangan Mie Evilyn Bersama Mi Scusi

Aku berat hati nak lepaskan si Mie ni bukan pasal apa... untuk pengetahuan korang, line up Mi Scusi terdiri daripada aku, zul cho dan mie ada gandingan yang paling mantap pernah aku jumpa sejak aku terlibat ngan band pada tahun 1996.. line up ni la yang paling happening, satu kepala, sporting dan paling best chemistry kitaorang mmg sebati.... kekadang main kenyit2 mata dah tau apa yang mau dikatakan (statement ni aku ekzejeretkan sikit hehehe).. korang boleh bayangkanlah bertapa kamcingnya kita orang.... zul dan cho tu dah boleh diistiharkan sebagai kembar siam... ke hulu ke hilir mmg mereka berdua jer... sampai aku kadang2 risau drg ni kena gelar pasangan gay yang bahagia hahahahahahaha (zul & cho jangan mawwwraah taw... cayunk korunk kakakakakaka)

Atas sebab tu kami membuat pemilihan untuk mencari penganti drummer kesayangan kitaorang tu.... memang banyak nama dalam list kita orang termasuk en Rahman yang pernah jadi replacement drummer hampir setahun ngan Mi Scusi pasal masa tu si Mie pergi study kat Semenanjung Malaysia. Si Rahman ni mantap jugak.... dia pernah main drum ngan metal tersohor dari sabah Mantak.... rasanya satu or dua album kot dia feature. Tapi si rahman ni macam 2 kali 5 jugak sibuknya... isk .. kitaorng berpendapat kalau ambik rahman senang nak praktis pasal dia mmg dah tau lagu dan konsep musik kitaorang.... huhuhuhuhuh takder jodoh ngan dia la.... bingung jugak aku.. nasib la ada bini aku kasih sokongan moral supaya bersabar hehehe kalau tak mmg dah aku call Nick Baker main drum untuk Mi Scusi... isk nasib phone aku abis bateri kalau tak mmg dah sah dah Nick Baker la yang ganti si Mie ni hehehehehehe.

Last2 aku luahkan perkara ni ngan encik Joad selaku orang kuat band Manggas.. hehehe dgn baik hatinya beliau mencadangkan seseorang untuk menjadi pemain drum kitaorang yang baru.. heheh aku tak sangka dia rekemen nama tu kat aku.... dia cadangkan nama raem jordison yang mana beliau juga adalah pemain drum kepada band Manggas.... isk tak pernah terpikir aku raem akan main ngan Mi Scusi... Then aku call raem dgn semudah abc dia bersetuju utk berkhidmat sebagai drummer kita orang .. malahan cadangan aku utk mengambil si raem ni telah disokong penuh oleh cho dan zul.... malahan mie juga menyambut baik keputusan itu. Maka baru2 ni satu sesi latihan telah diadakan bagi penyelaraskan sebatian chemistry antara kami berempat.... hahahahahah nasibla si raem ni peramah orangnya dgn tersenyum sepanjang masa (tak horror langsung hahahaha) senang jer boleh follow ngan kerenah antu dua ekor tu hahahaha... zul & cho jgn ckp la drg dua ni lagi terlebih2 peramah.... pantang nampak cashier cantik terus tegur.... hahahahaha.

Zul berasa gembira dan ceria setelah Mi Scusi dapat Drummer Yang baru

Malam tu sesi jamming hanya konsentrate ngan 3 lagu iaitu Sometime I Feel Like A Vampire, Extreme Satisfaction, & Sundal Bolong memandangkan si raem ni belum begitu familiar ngan lagu2 kami... tapi dalam tempoh dua minggu yang aku kasi dia dgr sound kita org kat maispes mmg dimanfaat sebaik mungkin.. ni yang aku suka ngan raem kalau kasi assignment mmg siap punyer... mmg takder masalah bagi beliau.. cuma mula2 beat beliau terlebih laju.. hehehe maklum la biasa main lagu death metal tetiba main lagu slow tu yang haru tu hahahahaha tetapi keadaan masih terkawal....

Nampak Zul Gembira Cho Turut Merasa Riang hahahahaha

3 Lagu tu 2 lagu dah ok dah raem bedal cuma sundal bolong dia agak sedikit blur hehehehehe tapi aku yakin next session mmg boleh tangkap punya.... pada masa tu juga kami mengambil kesempatan utk praktis sebuah lagu yang baru aku buat 3 bulan yang lalu dan belum pernah di bawa jamming kat studio... cuma musicknya saja dah siap lirik belum lagi.. tajuk pun tarak.... Joad ada mencadangkan agar lagu tu diberi tajuk "Drummerku Diambil Orang..." uiks  macam menyindir jer bunyinya hahahahahahah... tapi seperti biasa lagu baru nak buat.. masih banyak part yang perlu diimprove hehehehe takper kita akan giat berlatih utk kasi perfect..

Heheheh sempat jugak aku ambik gambar.... aku tak banyak nyani.. tekak aku sakit masa tu....

Memang santai abis la sesi latihan kitaorang pada masa tu.. takder pressure... mungkin aku anggap sesi kali ni adalah sesi suai kenal raem ngan line up yang lain dan syukurla semua telah berjalan dengan lancar. Raem sememangnya takder masalah utk mingle around ngan sekumpulan orang yang tak berapa betul mcm kita orang hahahahahahahah .. aku takder masalah pasal mmg dah satu band ngan raem since 1998 lagik... hahahaha mmg dah sebati... ngan zul & cho nampaknya takder masalah... aku harap chemistry ni akan bertahan hehehehehe

Jeng jeng jeng... ni la En. Raem hehehehehehehe

Dipenghujung sesi latihan kami akhir ngan main cover lagu2 rock dari kumpulan Search.. heheh ni takder masalah ngan Cho yang mana dia ni mmg selalu memenuhi sirkit kugiran orang kawin di sekitar kampungnya.... hehehehehehe... kami bantai dua lagu jer.. lagu langit dan bumi dan Balada Pemuzik Jalanan. dan keputusan ujian untuk raem pada malam tu.. hehehehe dia mmg lulus dengan cemerlang... drumming dia mmg sgt bertenaga... pukul snare satu kampung boleh dgr hahahahaha.... sekian terima kasih....

Ni lah Line Terbaru Mi Scusi. Dari Kiri Cho - Guitar, Zul - Bass/ Vocal, Raem - Drum, Aku - Guitar / Vocal

10 comments:

Takilala said...

henci tengok satu band pakai tshirt Balzac tu..henci..huhu.. next time cover Poison ok. Unskinny Bop Bop. Aku nyanyi..huhu

SkiD said...

Nasib baik kayu drum aku dah patah digelek basikal anak aku...kalau tak aku je join band ni...huhuhuhu...

Portdy said...

ikut xperience aku yg tak banyak mana, nak carik drummer yg baik serbaserbi adalah part yg memang susah...ramai orang boleh main gitar....tak ramai yg buleh mengederam.

*baikserbaserbi = pandai main drum & mengamalkan 5 prinsip rukunegara.

Takilala said...

saya tak pegi mana-mana, tapi saya ingat yg 5 tu en.Portdy

Ijau D. Koceng said...

"hahahahahah nasibla si raem ni peramah orangnya dgn tersenyum sepanjang masa (tak horror langsung hahahaha)"

kena tukar genre la mcm ni

deaf_angel said...

good luck mi scusi

Abang Ben said...

lama tak jam... rasa gian lak nengok

NAZ said...

Adeh..bukannya makin baik orang yang kamu ngambil ani..awuuu..makin jahanam ni karang..bari takut!hehe

rockmetaller said...

sangap gile jamm!!!warghhh!!!!

boleh join????

=)

rockmetaller said...

mi scusi tu apa mksud dia?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT