Saturday, April 4, 2009

ELIXIR STRINGS - STRING GITAR YANG NYAMAN...

Launched at Musikmesse Frankfurt 2005, the new Elixir anti-rust strings are the first full set of electric guitar strings providing a much longer tone life and feel of uncoated strings.
Every time you slide up to the top frets and tear off your favourite solo, you leave a trail of oil and dead skin in your wake. This not only leads to loss of tone but is also a major cause of broken strings. Having already redefined players' expectations with their Nanoweb and Polyweb coating for wound strings, Elixir Strings has now set its sights on the plain steel string. 
The secret behind the new anti-rust strings is the proprietary alloy plating that inhibits tone-killing corrosion.Elixir promises the new plain steel Elixir Strings to last up to three times longer, still maintaining the feel and sound of a dues-paying guitar string.with a crisp tone and comfort beneath the fingertips. 
The new sets encompass three wound strings with Nanoweb coating and three anti-rust plated plain steel strings available in Super Light, Light, Medium, Heavy and Baritone gauges.

----------

Ok abis dah baca sikit citer pasal tali gitar Elixir? Baru - baru ni aku tukar tali gitar aku... untuk pengetahuan korang sejak 3 tahun yang lalu aku pakai tali gitar jenama Ernie Balls saiz 10 - 52 heavy top hard bottom. Memang puas hati juga la tali ernie balls ni.. aku sangat suka tali ni yippie!!! Tapi tahun lalu aku ada terbaca mengenai Elixer String kat majalah gitar.. review yang di buat mmg macam terlampau2 baik la... aku hampir terpengaruh. Namun aku tak ambik pusing. Dalam dua tiga keluaran aku terbaca kat majalah gitar tu masih juga citer pasal ELIXIR ni isk tak puas hati aku aku p website dorang utk know more details. Then kat sana la aku dapat tau dorang punya tali ni ada dua jenis iaitu NANOWEB & POLYWEB... apa kebenda tu? hahaha ok aku copy paste sekali lagi dari website dorang perbezaan antara Nano & poly ni.... 

What's the difference between NANOWEB® and POLYWEB® coatings?

The difference between our coating ‘flavors’ is found in the tone and feel of the strings. NANOWEB® coated strings sound and feel like uncoated strings – they are bright and lively, and the coating is so micro thin that you can barely tell it’s there.

POLYWEB® coated strings have a balanced tone and smooth response – they sound like strings that have been ‘played in’. In addition, POLYWEB® coated strings feel comfortably smooth and help reduce finger squeak.

Hahaha dah dapat explaination? So, aku tak puas hati lagi.. aku p forum tanya kat kengkawan di sana. Then adalah satu mamat ni respon.. dia punya respon baik punya.. heheheh masa tu aku mula berminat utk mencuba. Aku p la kedai tpt aku selalu beli alat2 utk gitar aku, ala drg takder jual plak jenama tu... then aku minta taukeh dia order jenama tu hehehe oleh kerana aku ni customer tetap dorang madam amoi cantik tu tak banyak cakap terus kasi order utk aku... Beberapa minggu pastu aku dapat panggilan dari madam amoi cantik yang mengatakan string yang aku pesan dah sampai.. Tapi malang bila aku sampai kat kedai tu huhuhu saiz tali yang aku guna plak takder!!! Cis bedebah!!! Mau tak mau aku aku tangguhkan la pembelianku semenantara menunggu string yang betul sampai aku guna beli lah string Ernie Balls kesukaan aku tu.

So, baru - baru ni seperti yang aku kata tadi. Tiba masanya aku nak tukar tali (aku tukar tali ni sebulan sekali) hehehehe aku p kedai tu then nampak yes saiz yang aku hendak tu ada cuma kecewa sikit pasal asalnya aku nak pakai POLYWEB punya version. Tapi tarak.. NANOWEB jak... so, aku try la NANOWEB memandangkan saiznya dah ngam dan boleh la aku bandingkan.

Sekali siap pasang tali baru hehehehe p jamming ngan band Mi Scusi aku... Fuh... Mantap.. mmg sedap la tali ni bunyi dan tone mmg best. tak sekeras string saiz 10 Ernie Balls yang selalu aku pakai... best best best dan best... itu yang aku boleh cakap. Aku sengaja tak polish string tu sebelum jamming (selalu aku akan polish tali gitar sebelum jamming) utk tengok betul ka feature anti rust dia tu heheheh aku ni jenis yang kuat berpeluh (maklumlabadan sihat dan berat heheh) kalau selalu pakai tali baru Ernie Balls even aku dah polish mmg pas jamming warna tali akan berubah sikit.. boleh nampak punya la... then kalau lepas jamming korang tak lap dan polish balik fuh gerenti karat punya la. Elixir ni lepas jamming terus masuk dalam hard case tak payah lap... huhuh tiga hari lepas tu aku buka tengok balik hehehe tali gitar aku masih berkilat la hahahah cayalah...  kalau gini la punya tali gerenti sampai 3 bulan tak payah tukar tali punya.

Cuma satu jer yang tak bestnya pasal tali ni.. heheh Harganya mahal berbanding ngan tali gitar Ernie balls yang selalu aku pakai tu. kalau ernie balls saiz 10 - 52 harganya dalam rm23 string Elixir saiz 10 - 52 ni berharga rm50... kalau betul sampai 3 bulam takperla juga.. hehehe kalau sampai kira murah la string ni... jimat aku satu set strings. tzpi kita tunggu la hasilnya selepas tiga bulan aku pakai string ni yer... chow!!!!

12 comments:

Auk's de Nekrademus said...

string ni mmg best n tahan lama
tapi kalo betul2 lu jaga cam string lain lagi lama bleh pakai
setahun lebih beb
klik nuffnang lu n cash out rm50
pastu lu angkut la string ni

Takilala said...

goreng sedap ni kan, letak telur skit...huhuhu...

cimca said...

pernah ko makai string brand harimau baring? popla tu zaman2 ku gila main gitar dulu, baru RM1.50..hehehhe

:: c666sahm :: said...

nah ngapa ta lmbat ko post psl tali ani.. nda dpt jua membali..haha

Jairo said...

skrng ni aku experiment tahap ketahanan tali ni.. dari mula beli sampai skrng belum polish... so far tiada tandanak berkarat....

Anonymous said...

Thanks for sharing the link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at tikamlidah.blogspot.com could post it.

Thanks,
Charlie

Anonymous said...

Thank you, that was extremely valuable and interesting...I will be back again to read more on this topic.

Anonymous said...

Incredible blog I loved reading your info

[url=http://partyopedia.com]party supplies[/url]

Anonymous said...

Awesome blog, I had not noticed tikamlidah.blogspot.com before in my searches!
Keep up the great work!

Anonymous said...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at tikamlidah.blogspot.com could post it.

Thanks,
Mark

Anonymous said...

Hi there,

I have a message for the webmaster/admin here at tikamlidah.blogspot.com.

Can I use some of the information from your post right above if I give a link back to your site?

Thanks,
Charlie

Anonymous said...

Thanks for sharing the link, but unfortunately it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at tikamlidah.blogspot.com could repost it.

Thanks,
Oliver

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT