Thursday, November 20, 2008

SUNDAL BOLONG & JOGET GLOBAL

Gambar: Butterfinger - Dizaman muda remaja

Korang pasti familiar ngan band grunge Malaya BUTTERFINGER kan? Band ni adalah salah sebuah band faveret aku dan aku mmg follow dorang sejak diawal kemunculan mereka di arena Muzik indie Malaysia. Napa aku tulis pasal dorang plak? Ni aku nak share ngan korang tentang ideologi band ni dan juga apa kaitannya dengan sundal bolong....

Korang dah dengar album baru BUTTERFINGER yang berjudul KEMBALI? Hah!!! Kalau belum silalah dapatkan di kedai - kedai muzik yang berdekatan... Dulu selepas album SELAMAT TINGGAL DUNIA mati - mati aku fikir itulah album terakhir BUTTERFINGER... kerana semasa album tu keluar macam - macam spekulasi yang dibuat.. itu lah ini lah dll... Dipendekkan cerita, aku dah la beli album ni beberapa bulan yang lalu dan masa aku pasangkan cdnya kat dalam keta aku track pertamanya telah berjaya menarik perhatian aku utk terus mendengar. Hahahahah cun dan unik lagunya, dan itulah namanya lagu JOGET GLOBAL... hahahaha mmg global dan sarkastik lagu ni...

Lebih menarik lagi ada serangkap lirik di dalam lagu JOGET GLOBAL kebetulan sama dengan lirik lagu band aku (tapi muziknya totally berbeza). Hah.. lagu tu berjodol SUNDAL BOLONG dan liriknya aku tulis dalam sekitar bulan March 2008. Jangan gelabah dulu... aku bukannya nak bangkitkan isu tiru meniru... tapi apa yang aku ingin bangkitkan ialah ideologi kami... bagi aku... persamaan itu hanya tidak disengajakan dan kebetulan plak rangkap lirik itu adalah dipetik dari peribahasa Melayu... So, Sebelum aku mengomel dgn lebih panjang lagi .. meh kita hayati dan bandingkan persamaan dan perbezaan lagu JOGET GLOBAL dan SUNDAL BOLONG.... (*heheheh sorry tahap penulisan lirik aku masih berada di tahap amatur sila beri tunjuk ajar jikalau ada kekurangan di dalam lirik SUNDAL BOLONG)

Tajuk Lagu: Joget Global
Artist: Butterfinger


selamat datang ke masa depan
salam sejahtera kami ucapkan
kembali berpijak di bumi yang nyata
tiada amaran
jelma kembali

tuan tuan yang bijak
puan puan yang pintar
tumpu perhatin
dengar sebentar
bunyi bunyian yang didendangkan
tiada mula
tiada akhir

yang tua muda
yang miskin kaya
dengar semua!

lat tali lat tali tam plum
sudah mula atau belum
tunggu dulu saya pergi periksa segala dimensi
sebelum beraksi

lat tali lat tali tam plum
sudah jatuh atau belum
teknologi tambah dahsyat
kau dan aku pasti sesat
kiamat agak dekat
mengikut kata firasat

pada setiap masalah
ada penyelesaian
yang belum tentu
kau dan aku
dapat menyelesaikan nya

lat tali lat tali tam plum
sudah sakit atau belum
berikanlah daku tempoh
nanti ku carikan bomo
kalau luka tak sembuh

lat tali lat tali tam plum
sudah tamat atau belum
ikut hati ikut nanti mati
ikut rasa binasa
otak memberontak
zahir dan batin rosak

ubah ubah ubah ubah
kera di hutan disusukan
anak di rumah mati kelaparan

cuba fikirkan

----------------------------

Gambar: Mi Scusi - After Mobsters Fest Ranau, Sabah. May 2008

Title: Sundal Bolong
Lyrics: Mi Scusi


Ini bukan sekadar sebuah cerita,  
Hikayat rekaan zaman dahulukala,  
Tak perlu ada kata yang berbunga – bunga,  
Cuma dengan madah ringkas punya maksud yang nyata,  
Sebelum kau berniat untuk mengeji,
Ingin ku dedahkan suatu realiti,
Cerita tentang nasib kita yang diperjudi,
Sehingga menjadi tamu di rumah sendiri,

  c/o

  Bukankah kita bagai aur dengan tebing,
  Yang saling membantu sesama sendiri,
  Hanya temberang,
  Yang takkan mungkin terjadi

  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,
  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,

 
  Mungkin engkau takkan kisah,
  Dengan semua ini,
  Asalkan poket kotormu,
  Terus terisi
  Jangan lihat kami dengan sebelah mata,  
Bagaikan kami hanyalah budak mentah,  
Yang baru belajar merangkak dan berdiri,  
Entah bilakah masanya kan dapat ku berlari…  

 c/o
  Bukankah kita bagai aur dengan tebing,
  Yang saling membantu sesama sendiri,
  Hanya temberang,
  Yang takkan mungkin terjadi

  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan,
  Kera di hutan disusukan, 
  Anak di rumah kelaparan
,
 
  Mungkin engkau takkan kisah,
  Dengan semua ini,
  Asalkan poket kotormu,
  Terus terisi

----------------------------

Ok aku rasa korang dapat kesan di mana persamaan lirik tu kan? Ok, seperti yang aku katakan tadi bahawa entry ini bukanlah utk mempersoalkan isu tiru meniru .. tidak sama sekali!!! apa yang hendak aku sampaikan ialah persamaan di dalam pandangan kami... maksud aku pandangan BUTTERFINGER & MI SCUSI terhadap situasi industri seni di negara kita Malaysia. Terumbang - ambing... Mungkin kebelakangan ni saja gelombang indie begitu deras memukul arena muzik tanahair... Memang banyak band dan artis yang hebat...tak kira la band rock ka, metal ka, alternative, nasyid bla bla... banyak yang hebat!!! Tapi di mana dorang sekarang ni? Tup tap tup tap artis luar juga yang kena highlight. Artis kita? hahahah kena highlight juga.. tapi semuanya pasal kawin cerai dorang.. aktiviti seni? errmmmm adakah? mungkin industri kita ni sudah kena serang oleh burung Garuda.... hahahahah artis dari seberang kena promosi abis - abisan sampai buat konsert2 grand.. artis tempat kena promo ala kadar .. sekadar jadi opening band or jadi artis jemputan di malam setiausaha... hahahaha macam sial....

Bagi aku dan band MI SCUSI, kami sependapat dengan band BUTTERFINGER tentang perkara ini. Cuma pembawaan muzik kami adalah jauh berbeza... Namun dari segi ideologi aku rasa kami adalah sehaluan... Untuk band BUTTERFINGER, in case korang terbaca entry ni... aku tiada niat utk copy lirik korang dan aku tak pernah pikir korang cilok lirik aku... So, aku harap isu tiru ni taklah timbul... Apa yang lebih penting sama - samalah kita perjuangkan nasib industri muzik kita yang kecil ini. Bak kata Y.B Datuk Haji Ariffin ADUN N.24 Membakut,"Jika kamu berada di dalam kekuatan, kuatkanlah persaudaraan dan kesetiaan. Dan jika kamu berada di dalam kelemahan, lemahkanlah benci dan hasad dengki"... sekian terima kasih.

p/s: harap korang dapat mesej yang ingin aku sampaikan dan siapakah Sundal Bolong itu? ahaks... 

2 comments:

a'maL Jade said...

Y.B Datuk Haji Ariffin ADUN N.24 Membakut,"Jika kamu berada di dalam kekuatan, kuatkanlah persaudaraan dan kesetiaan. Dan jika kamu berada di dalam kelemahan, lemahkanlah benci dan hasad dengki"

... ini yang mahal ni Bro! Pinjam ya!

TEAM B.I.O.N.I.C said...

hahahah no problem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT