Tuesday, April 7, 2009

AYAM GORENG EMBAK - VERSI PERGH WA TAK KASI CAN!!!

Rasanya agak lama sudah aku tak berkongsikan resepi2 kult dan rock & roll aku... hehehehe kali ni seperti yang pernah aku janji disuatu masa dulu.. Di mana aku pernah mention kat korang pasal Ayam goreng ni.. hehehehe ayam goreng ni adalah evolusi dari teknik masakan ayam goreng KFC aku yang tak jadi... Timbul plak niat di hati nak copy resepi ayam goreng embak... Sebelum korang keliru.. aku nak declare awal2 ni bukanlah original resepi dari embak yang jual ayam tu.. tapi ini adalah versi buatan sendiri.. setelah mengamati beberapa round teknik penyediaan ayam kat premis mereka hehehehehe.

Aku perasan embak suka pakai tepung jagung biasa tu.. errmm aku nak lain sikit la.. taknak sama heheheh nak buat kelainan la kononnya. K aku guna tepung emak aku hahah tepung buat kek aku bantai hehehehe jenama blue key (kunci biru). 

Ok.. setelah sebungkus ayam (2 kg) tu dibersihkan(cis kata harga ayam nak turun tapi masa ayam ni di beli harganya utk 2 kilo adalah rm19.90 cis... mmg mahal la!!!). Korang rebus sehingga setengah masak. air rebus tu simple jer... korang bubuh garam (jgn banyak sgt nanti masin), & serbuk lada putih jer... Kalau korang rasa macam ok then korang toskan la hehehe macam gambar kat atas nun.

Ok korang dah tos kan apa lagi korang bancuh tepuk tadi ngan air (hati2 masa bancuh ni jgn terlampau pekat or terlalu cair... ) senang citer macam korang nak buat tepung utk cucur pisang. dah sebati korang amik sikit garam + Ajinomoto + lada putih + serbuk bawang putih (optional)+ sikit serbuk kari gaulkan lagi sampai sebati... (ingat bahan2 tu jgn simpan byk sangat nanti tak best rasa dia) Hasil bancuhan aku adalah seperti kat gambar di bawah ni...

Dah korang rendam kat tepung tu hingga rata hahaha apa tunggu lagi campaklah kat kuali yang dah ada minyak panas... pergh... Ilustrasinya adalah seperti kat bawah ni....

.

.

.

.

.

.

.

.Hasilnya?

.

.

.

.Camni?

Gambar kat atas tu masa ayam tu tengah tos kan minyak... heheheh minimumkan kadar minyak di dalam makanan anda!!!! Then gambar kat bawah ni hasil akhirnya sebelum abis kita orang makan seisi keluarga sambil tengok katun Hagemaru....


p/s: aku taknak hias2 masakan aku.. pasal tak sempat siap hias dah habis dah kena makan....

kalau nak tengok rumah sebenar gambar ayam goreng embak tu hahahah korang klik kat SINI

2 comments:

Jen ® said...

you pun suka masak?
btw thanks for visiting =)

Jairo said...

me suka masak n paling suka makan hehehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT