Tuesday, April 28, 2009

KEHEBATAN STREAMYX

Kelmarin masa aku buat kerja.. tetiba opis mate aku tanya pasal connection internet (streamyx) aku off ker. Untuk pengetahuan korang aku dipertanggungjawabkan  utk jaga hal ehwal it kat opis ni walaupun pengetahuan IT aku hanya cukup format komputer saja... so, sebagai IT man kat opis ni apa masalah IT mesti dorang report kat aku yang mana bidang terjun kekadang ambik masa aku yang sepatut nya aku blogging oppss silap ... sepatutnya aku buat kerja opis... semua drg report kat aku... tikus drg mati la, keyboard drg tiada kekunci huruf "S" la.. kad kredit dia ke fraud la isk macam2 la kekadang lucu pun ada seperti pop up dialog yang keluar nak bagitau "Your Scan Procees Sudah complete la.. tekan ok" tu pun drg panik terus panggil aku apa masalah...

Balik cerita internet a.k.a streamyx tadi, awal pagi kelmarin aku ada ber YM sekejap ngan En. Azman kontraktor a.k.a en Dark_Tern dan beberapa org rakan... masa tu tenet mmg laju gila... belum klik dah loading... (part ni saja aku kasi lebih2 hahaha) pastu aku tak surfing memandangkan aku kena settle sikit keja yang boss aku suruh komplit...  rakan aku ni nak hantar email kepada rakan sejabatan di Kota Kinabalu dgn ada attachement kat email tu... Member sorang ni komplain... Internet off tak leh masuk... uiks aku ckp moden + wifi mmg dah on sejak awal pagi... tadi surf laju gila ahhh ding dong. tak terkejar lajunya.. so, utk puaskan hati member aku.. aku terus buka opera (aku surf selalu guna opera) try masuk forum isk tak leh.. try google isk tak dapat... try p website lucah pun isk tak dapat... semua tak dapat...

then aku off modem restart connection isk sama juga... kawan ni dah tanya aku balik2 ok ka mcm la aku ni dukun yang boleh merawat pelbagai penyakit.. lain kata aku ni dianggap sebagai one stop IT solution bagi drg.. takper aku tak kisah.. aku akan tolong mereka setakat aku mampu... aku tau member tu nak antar email urgent. buat punya buat.. macam2 jampi aku guna streamyx tetap tak mau kasi connection.. last2 aku dial 103 nak buat aduan (sebenarnya number aduan adalah 100) saja jer aku nak ckp ngan operator pompuan TM yang jaga phone direktori tu.. talian tu di sambungkan kepada operator pompuan (tapi suara dia mcm makcik la) aku terus ckp aku nak tanya pasal streamyx... dgn sopan santun dia balas.. "encik boleh call Hotline 100 then tekan 1 then tekan number 2.." "Ok, terima kasih" aku jawab ringkas.

Aku dial la talian panas 100 tu harap2 dapat berckp ngan bahagian teknikal support TM. Panggilan di jawab dgn suara operator komputer.. dengan iringan musik dan iklan... aku rasa terhibur dgn musicxk dan iklan yang boring tu. lama juga aku tunggu mcm2 iklan drg sebut masa menunggu tu.. then tetiba ada seorang awek ckp... "minta maaf semua pegawai kami sedang sibuk.. anda akan di layan sebentar la" aku tunggun sambil korek idung... Then awek tu ckp minta maaf lagi.. isk... sibuk benar drg hari ni. then kali ketiga ada sorang awek bercakap ala2 pramugari MAS kasi instruction camner nak pakai jaket keselamatan kalau kapal terbang jatuh terhempas. "Panggilan anda amat penting bagi kami... kami mohon maaf kerana semua pegawai kami sdg sibuk.. sila telepon kembali.. kalau taknak call korang boleh email kita org..." begitula lebih kurang ayatnya ntah aku tak ingat sangat.... isk dah aku call nak buat aduan streamyx tak boleh online.. camner aku nak buat aduan via email... isk drg ni ada otak ker takder.... kesimpulannya TM NET STREAMYX IS SUCK!!!!

12 comments:

wanwarlock said...

kelakar la baca cerita hang ni... tu la hg ni network admin kena la buat sesuatu...

abis ni streamyx dah ok la sebab hg buat posting ni? hehehe

Jairo said...

hahahahah dah ok dah.. dah boleh antar email kat dorang .. heheh cis!!!!

Auk's de Nekrademus said...

siot nyer citer lu jai
wa ingat dapat la lu setelkan prob tuh
hahaha
wa takleh kondem stimiks bebanyak
pasal wa masih pakai line fre diorang
bapak aku staff TM
hehehe
benda free wei, sapa nak kasik

Jairo said...

hahahaha syok la ngko auks hahahaha lu kena depend streamyx tu hahahahahaha

Ijau D. Koceng said...

nasib baik aku xguna strimik, aku guna celcom broadband. wlupun limited 5gb data tx/rx per month... tp kurg masalah sbb kat area aku xramai yg guna celcom broadband. lgpun klu blk kmpg (atau kursus) aku bleh bawak skali modem kecik mcm thumbdrive ni

berteromber said...

tu line 100 tu ntah dah berapa puluh kali aku tepon pun tak hingat dah...yg laki yg pompuan semua pun dah kena marah ngan aku...hehe...tapi tu la...berbakul2 komplen pun bukannya dorang buat apa pun...yg kita ni pun x de pilihan..nak buat camner...hampeh!

kenwooi.com said...

lol.. nice picture you got up there.. haha.. streamyx memang hebat! XD

Takilala said...

Dah dua hari streamyx kat taman gua down. Post comment ni pun guna Maxis Broadband. @#$%. Itu 100 pun tarak guna call. @#$%.

cimca said...

kalau aku senang je, aku call incharge streamyx a.k.a technician tm direct...pas tu dia ckp ok, jap aku settle... dah 2 kali aku buat mcm tu...jap je settle tak pyh call 100 tu hampeh..penah aku call dia ckp u ada kawan tech. tm ke? klu ada bagus direct ckp ngan dia..tu la aku tak penah call 100 lg...sekian dan terimakasih. idup iron maiden!!!

mrbad said...

hahahahahah nasib baik 3-4 yhn ni aku guna 'Tiscali', tak guna streamyx... wa download movie setengah jam je beb!! hahahhaha.. yes STREAMYX SUXKS!!

Jairo said...

semalam pun streamyx kat tempat aku tak leh pakai... isk...

Mrbad...: mana nak dapat tiscali tu??? huhuhuhuh

Anonymous said...

betul.
aku pn kena bnda yg sama
macam hampeh lagi.
sume pgawai bz dorg wat pe la gamak nye.
xkn ada pesta buih kot hari2.
ksimpulannya,TM mmg bengong!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT