Thursday, April 2, 2009

SQUIDOO: SIGN UP & REFER KAT KAWAN DAPAT $5

Ni aku ada cerita best untuk sapa2 yang suka tulis blog... Aku tau pasal Squidoo ni dalam setahun yang lalu. Tapi aku tak berapa hiraukan sangat... Apa menatang squidoo ni? Sotong ker? Makanan? Hahahahah Mungkin ianya boleh dibuat makanan!!! Ok bagaimana ianya boleh jadik makanan? Ok ni aku explain sikit pasal squidoo ni... Ianya webpages seperti blog di mana anda boleh menulis tentang sesuatu perkara yang anda minat atau tahu dan anda mahu ianya dikongsi bersama semua orang di seluruh dunia. Seluruh Dunia? Fuh!!! Banyak tu!!! Squidoo ni ditubuhkan pada tahun 2005 oleh bestselling author, noted blogger, speaker and Original Squid, Seth Godin. 

Tujuan dia buat squidoo ni adalah untuk membuat satu portal percuma utk membuat pages seakan blog ( dipanggil lense) bagi seseorang itu berkongsi minat dan pengetahuannya. Apa yang bestnya kalau tulisannya tu baik dia akan dapat duit... Hahahah kat sinilah ianya boleh dijadikan makanan!!! Ada satu mamat tu dia cerita pasal minatnya pasal tranfomers... tup tap... bagus plak hits nya hasilnya dia memperolehi ribuan ringgit dari lensenya itu... Bunyi macam best kan?

Walaubagaimanapun, ianya bukanlah satu jalan mudah untuk dapat duit... kita kena la usaha dan cari idea creative utk membina sebuah lense yang bermutu dan bermanfaat kepada pembacanya. Korang masih blur? hahahah ala contoh lah anda sorang mat metal... apa lagi korang boleh share knowledge korang pasal metal kat sana. Or seorang ahli music... anda boleh katakan tentang brand kegemaran anda... apa2 lah.. tidak ketinggalan juga mungkin anda seorang tukang masak... anda boleh berkongsi pengetahuan anda mengenai selok belok dan petua di dalam dunia masakan... Pilihan di tangan anda. Tapi aku nak kasi tau awal2 la... aku galakkan korang tulis dalam bahasa English. Bukan taknak guna bahasa Melayu... cuma target kita kan seluruh dunia... ermm guna la bahasa yang sepatutnya. Bayangkan korang jumpa info pasal band kegemaran anda tapi ditulis dalam bahasa Sepanyol... Frust jugak kan? Then terus tak jadi nak baca... lain la korang tau bahasa Sepanyol. So, jgn biarkan perkara itu berlaku kepada lense anda!!!

Korang kurang mahir dalam bidang IT? Hahahaha itu bukan masalahnya... Untuk membuat lens ni mudah jer.. ada template drg sediakan seperti anda membuat blog... cuma perlu isi info yang hendak kita kongsi then publish!!! Lagipun drg ada kasi tutorial ringkas dan mudah utk difahami agar korang dapat menghasilkan lense korang sendiri. Selain daripada tu, drg juga kasi korang tips2 utk menghasilkan lense yang bermutu lantas berupaya kasi duit utk kita.. heheheheheh...

So, apa korang tunggu lagi pi la sign up ngan Squidoo hari ini dan hasilkan lense anda dan kongsikan minat dan pengetahuan anda kepada semua. Bonusnya, bagi yang ada blog.. korang juga boleh meningkatkan traffic pada blog anda dengan menghubungkan blog anda dgn squidoo ni. hahaha kira menyelam sambil minum air then terus dapat tangkap sotong hahaha... Best tak? kalau tak best.. lantak korang la hahahaha ... aku cuma nak share kat korang. Kepada sesapa yang berminat boleh la mendaftar kat squidoo dengan mengklik banner kat bawa ni.

BannerFans.com

Opss nanti dulu.. bukan tu saja... lepas korang sign up dan buat lense korang... korang boleh la kempen ngan kawan2 yang lain utk turut serta... Setiap referal yang sign up dari anda anda akan diberi duit sebanyak $5... menarikkan? So, apa lagi meh la join sama!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT