Wednesday, February 25, 2009

AYAM GORENG MI SCUSI ala KANTAKI FRIED CIKIN

Hahahaha korang pernah terpikir ker nak goreng ayam ala2 kfc? hehehehe aku selalu terfikir nak buat camner nak buat cam kolonel sander buat hahahahah nanti kalau aku dapat buat boleh aku panggil kengkawan makan heheheh... Aku ni minat juga kalau makan ayam goreng KFC ni heheheh paling aku suka Original Recipe dorang... hehehe pasal aku tak suka makan pedas... cicah pun ngan tomato ketchup. Dari sejak memakan benda tu aku selalu cuba nak figure out camne dorang buat hehehehe then aku experiment la kat rumah camne nak buat.. mmg banyak kali gagal namun ayam yang gagal itu masih berjaya utk di abiskan... hahahaha

Ok la ni resepi yang aku try utk hidangan 2 Kg cikinwing hahahahah then k korang p amik pen dan kertas tulis heheheh jarang aku nak kasi resepi ngan sukatan yang spesifik ni heheheh... Mula2 korang amik 2 sudu besar baking power, pastu 2 sudu besar garam, 4 sudu beasr MSG (ajinomoto kalau korang tak tau haha) 1/2 Sudu besar serbuk bawang putih kira2 suku cawan pati ayam (ala korang pakai jenama maggi pun boleh) then bancuh semua ramuan tadi ngan 5 cawan air. Hehehehe jgn saspen korang belum boleh makan lagi... hehehehe sudah bancuh then campakkan ayam tu kat dalam bancuhan tadi then perap sehari (24 jam) utk masukkan perisanya hahahaha.... kena tahan dulu la k... kalau perap jgn la lupa simpan dlm ice box nanti basi plak ayam tu hahaha utk jak biawak kat semak tu nanti pasal makan kantaki tak siap korang.

Jgn saspen gambar di atas bukanlah hasil sebenarnya hahahaha tu aku rembat kat google jak hahahahahahah bankrap KFC kang hahahaha. Bak kata orang2 tua ianya hanya sebagai ilustrasi sahaja hahahaha. Then skrang korang sediakan sebiji telus ayam korang kacau sampai naik sikit then campurkan dengan 2 cawan susu segar.... then korang ambik satu lagi bekas utk simpan 2 cawan tepung gandum 2 sudu teh serbuk lada putih 3 sudu besar garam, satu sudu teh MSG, setengah sudu serbuk bawang putih dan secubit paprika (nak kick korang boleh simpan lebih tapi jangan la sampai simpan segayung.. naya.. tu). K.. korang dah defrostkan ayam korang marinated semalam tu? hahahahah then rendam ayam tu kat bancuh telur dan susu tadi kasih tenggelam jak jgn segan2 hahahahah then korang ulikan ke dalam campuran tepung tadi sehingga rata.. then panaskan minyak bolehlah korang goreng hahahahah.. tunggu sampai warna keemasan then boleh la dibangkit ayam tadi tu... Kalau korang nak lagi power korang boleh goreng kat pressure cooker... ayam itu akan jadi lebih lembut nyum nyum macam kfc.. hehehe kalau takde tu jgn la nak ngada2 komplen napa ayam tu tak lembut heheheh sedar2la diri tu goreng ngan apa.. mcm aku pun goreng ngan kuali biasa jak hehehehe rasanya adalah dekat heheheh.. aku percaya kalau digoreng kat pressure cooker mmg jadi punya... 

So, kepada sesapa yang ada pressure cooker tu jgnlah segan2 nak test power resepi KFC tiruan aku ni hahahahahah Mi Scusi ...  Mi Scusi... Dan harap korang dapat la kasi tau hasilnya macamana k. Cheers hahahah 

p/s: Hidangan ni sesuai dibuat utk majlis harijadi anak anda... kikikikiki

5 comments:

Auk's de Nekrademus said...

woi
aku lapar la tgk ayam goreng ko ni
arghhhhhhhhh

Jairo said...

hahaha kalau lapar p la masak hahangko copy jak resepi tu hehehehe

Takilala said...

ni yang bikin aku kuat lapar ni, bukan kuat makan. hahaha. itadakimas!!!!!

Anonymous said...

boleh tahan juga ko ini memasak! tapi napa lum kawin ha???

Jairo said...

hahahahah mungkin belum ada jodoh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN & TAULAN

Follow by Email

JUMLAH PELAWAT

SEJAK 8HB SEPTEMBER 2008 (ISNIN) JAM 1.10 PETANG +8GMT